Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 567 din 24-30 decembrie 2014
Cu ochii n 3,14 jpeg

OARE O DEZBATERE 
DESPRE UN SINGUR CADRU 
(MAI RAPID, 
ÎN MOMENTUL RĂSĂRITULUI) 
ESTE EXCLUSIV EUFORICĂ? 

● Înspre Tîrgovişte, am trecut pe lîngă o fabrică de pîine care se numeşte „Arian“. Oare pîinea produsă aici este exclusiv albă? (S. G.)

● La o dezbatere despre votul prin corespondenţă organizată de Institutul pentru Politici Publice, s-a discutat despre modelul american. Practic, americanii pot vota de oriunde din lume, prin cîteva formalităţi simple şi trimiţînd votul în plic (chiar şi înainte de data alegerilor, prin early vote). Secretarul de stat în MAE Radu Podgorean a exprimat îndoieli cu privire la posibilitatea aplicării unui asemenea model în România. De exemplu, în comunităţile de români care lucrează în străinătate există un fel de „staroste“ care le poate zice celorlalţi: „Daţi buletinele de vot la mine, că le completez eu“. Sau se poate vinde votul, a mai exemplificat dl Podgorean: „Te duci la crîşmă şi întrebi: «Bă, cît e plicu’ azi?»“. Mai e mult pînă departe. (M. V.)

● La UPC, există mai nou un post care se numeşte Fireplace şi care difuzează non-stop un singur cadru cu un şemineu în care ard şi trosnesc nişte buşteni. Dacă stai şi te uiţi ca prostul, senzaţia e una destul de relaxantă, dar încă nu m-am prins care e ideea. Să încălzească sufletele celor care fac economie la energia termică? (A. P.)

● Un studiu realizat de Bloomberg arată că România se numără printre ţările cu cel mai ridicat cost al benzinei din lume raportat la puterea de cumpărare. În clasamentul „suferinţei la pompă“, România ocupă locul 11; ca să cumpere un litru de benzină, românii cheltuiesc 5,82% din venitul mediu zilnic. Extrapolez: la cîte maşini se înghesuie zilnic pe străzile din Bucureşti înseamnă că a) e ieftină în raport cu veniturile sau b) românii sînt foarte productivi. Oricum ar fi, metroul e mai ieftin şi mai rapid – dar pentru asta n-aveam nevoie de vreun studiu aplicat. (M. M.)

● Artistul vizual belgian Jean-Luc Moerman a pictat pentru producătorul italian de biciclete Cinelli o serie limitată de unsprezece modele folosind nenumărate nuanţe de culori tari inspirate de felul în care arată cerul şi marea în momentul răsăritului. Asta poate şi pentru că Cinelli încă nu produce nici hidro-, nici aerobiciclete. (M. C.)

● Am auzit mai mulţi prieteni care spuneau că, atunci cînd sînt cu chef, se ţin departe de Facebook. Instinctul lor de supravieţuire virtuală se pare că funcţionează bine, din moment ce Yann LeCun, cercetător la Universitatea din New York şi responsabil de laboratorul Facebook-ului pentru cercetarea inteligenţei artificiale, e pe cale să dezvolte un sistem prin care utilizatorii băuţi nu vor mai putea posta fotografii cu ei în stare euforică. Şi asta pentru a le proteja utilizatorilor demnitatea virtuală. Ştiu, sună SF. Deci bun venit în viitor. (A. M. S.

CEVA NOU ŞI GRAV 
DESPRE CINE ŞTIE CE BOMBOANE
FINE (CU TOC ÎNALT) E DE BINE?

● Ludovic Orban zice că e „un brand liberal“. Pe un site citesc ceva despre „brand-ul Radu Banciu“. Nici ideea de brand nu mai e ce-a fost. (M. V.)

● Pe 12 februarie 1947, în Sikhote-Alin, Siberia de sud-est, s-a înregistrat cea mai devastatoare ploaie de meteoriţi de pînă acum, cu o masă totală estimată de 100 de tone. Au fost recuperaţi 9000 de meteoriţi, însumînd 28 de tone, cel mai greu dintre ei cîntărind 1745 de kilograme şi producînd un crater cu circumferinţa de 28 de metri. Un nou şi grav înţeles al sintagmelor „ploi abundente“ şi „precipitaţii bogate“. (M. P.)

● Cum trăim în lumea marketingului, nu m-aş fi mirat ca numele prinţesei Sissi să fie asociat cu vreun parfum diafan sau cu cine ştie ce bomboane fine. Dar am văzut că numele prinţesei e asociat acum cu un salam. Aşa că mă gîndesc să aştept prăjitura cu frişcă şi fructe „Ivan cel Groaznic“, drujba pe benzină „Albă ca Zăpada“ sau, poate, nişte bikini „Amundsen“. (A. M.)

● Designerul francez Christian Louboutin a produs recent o colecţie de lac pentru unghii ale cărei sticluţe sînt inspirate de celebrii săi pantofi cu toc înalt denumiţi Ballerina Ultima. Colecţia oferă treizeci de nuanţe de culori şi, nu ştiu de ce, mi se par insuficiente. (M. C.)

n „Pistă pentru biciclişti în construcţie“ (plăcuţă pe Calea Victoriei la intersecţia cu Calea Griviţei). E de bine că bicicliştii în faşă cîştigă teren, chiar şi în detrimentul virgulei. Dar e păcat. Radio Erevan. (R. M.

RĂSPUNDE CINEVA (PRIN ŞANŢURI)
PENTRU TOATE CELE PATRU FORME
CARE COBOARĂ 
DINTR-UN LORENZO AGLOMERAT? 

● Ministerul Educaţiei a făcut a treia evaluare a manualelor digitale şi a publicat lista editurilor cîştigătoare. În zece zile se pot depune contestaţii, care vor fi analizate în douăzeci de zile, apoi învăţătoarele vor avea un interval de timp să-şi aleagă manualele, apoi se vor tipări şi se vor trimite în şcoli (probabil de Paşte, pe post de cadou de la Iepuraş). Răspunde cineva pentru toată harababura asta? Evident, nu. „Sistemul“ e de vină. (M. V.)

● În mai multe comune din judeţul Vaslui, facturile de energie electrică distribuite de Poşta Română nu mai ajung la destinari decît întîmplător. Se pare că facturile au fost aruncate pur şi simplu în latrine, prin şanţuri sau lăsate teancuri pe la birturile săteşti. Presupun că, dacă poţi reconstitui drumurile poştaşilor, îţi recuperezi şi factura. (A. P.)

● După ce s-a anunţat că biletele la André Rieu s-au epuizat în cîteva ore (la preţuri între 170 şi 964 de lei), în asemenea hal încît a fost nevoie să se suplimenteze concertele, a ieşit la iveală că nu s-a epuizat nimic, dimpotrivă: pe site-ul Eventim se găsesc acum, din nou, bilete la toate cele patru concerte ale papagalului cîntător. Unii au zis că a fost o mişcare de PR. Eu zic că e o minciună grosolană. (L. V.)

● Hackerii presupus nord-coreeni au reuşit să determine compania Sony să amîne lansarea filmului The Interview, publicînd pe Internet următoarea ameninţare: „În curînd, toţi vor vedea ce film îngrozitor a făcut Sony Pictures Entertainment. Lumea va fi cuprinsă de frică. Amintiţi-vă de 11 septembrie 2001.“ Războiul ia forme din ce în ce mai surprinzătoare, cinematografic de surprinzătoare. (L. V.)

● Ce ţi se poate-ntîmpla dacă te opreşti să cugeţi într-un loc oarecare de pe stradă: doi oameni cu sacoşe trec de tine, împingîndu-se; un cerşetor îţi cere insistent 50 de bani; o veveriţă care coboară dintr-un pom rămîne nemişcată şi te priveşte. (I. P.)

● Despre ce credeţi că vorbeau (tare), într-un autobuz aglomerat, cîteva doamne rome? Despre „medicamente anda stresu“. (D. S.)

Foto: B. Tănase

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Premieră pentru cercetători: un urangutan, observat folosind plante medicinale pe o rană deschisă
Nivelurile ridicate de inteligență ale urangutanilor au fost recunoscute de multă vreme, parțial datorită abilităților lor practice, cum ar fi folosirea instrumentelor pentru a sparge nuci și a căuta insecte.
image
Ilinca Tomoroveanu, amintiri din turnee: „Aveam impresia că, dacă aș fi trăit cu 100 de ani în urmă, ne-ar fi dus cu trăsura până la hotel“ VIDEO
Ilinca Tomoroveanu, o prezență distinsă a scenei românești, a murit în urmă cu cinci ani, la 2 mai 2019, dar moștenirea sa este neprețuită.
image
Caz revoltător în Parcul Natural Apuseni. Polonezi prinşi cu 22 de maşini într-un raliu off-road clandestin FOTO
Un grup de polonezi, îmbarcaţi în 22 de maşini de teren, au fost opriţi de rangerii Parcului Natural Apuseni. Polonezii veniseră pentru un raliu în munţi, dar au fost nevoiţi să renunţe, alegându-se şi cu amenzi de 50.000 lei

HIstoria.ro

image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.
image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.