Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 567 din 24-30 decembrie 2014
Cu ochii n 3,14 jpeg

OARE O DEZBATERE 
DESPRE UN SINGUR CADRU 
(MAI RAPID, 
ÎN MOMENTUL RĂSĂRITULUI) 
ESTE EXCLUSIV EUFORICĂ? 

● Înspre Tîrgovişte, am trecut pe lîngă o fabrică de pîine care se numeşte „Arian“. Oare pîinea produsă aici este exclusiv albă? (S. G.)

● La o dezbatere despre votul prin corespondenţă organizată de Institutul pentru Politici Publice, s-a discutat despre modelul american. Practic, americanii pot vota de oriunde din lume, prin cîteva formalităţi simple şi trimiţînd votul în plic (chiar şi înainte de data alegerilor, prin early vote). Secretarul de stat în MAE Radu Podgorean a exprimat îndoieli cu privire la posibilitatea aplicării unui asemenea model în România. De exemplu, în comunităţile de români care lucrează în străinătate există un fel de „staroste“ care le poate zice celorlalţi: „Daţi buletinele de vot la mine, că le completez eu“. Sau se poate vinde votul, a mai exemplificat dl Podgorean: „Te duci la crîşmă şi întrebi: «Bă, cît e plicu’ azi?»“. Mai e mult pînă departe. (M. V.)

● La UPC, există mai nou un post care se numeşte Fireplace şi care difuzează non-stop un singur cadru cu un şemineu în care ard şi trosnesc nişte buşteni. Dacă stai şi te uiţi ca prostul, senzaţia e una destul de relaxantă, dar încă nu m-am prins care e ideea. Să încălzească sufletele celor care fac economie la energia termică? (A. P.)

● Un studiu realizat de Bloomberg arată că România se numără printre ţările cu cel mai ridicat cost al benzinei din lume raportat la puterea de cumpărare. În clasamentul „suferinţei la pompă“, România ocupă locul 11; ca să cumpere un litru de benzină, românii cheltuiesc 5,82% din venitul mediu zilnic. Extrapolez: la cîte maşini se înghesuie zilnic pe străzile din Bucureşti înseamnă că a) e ieftină în raport cu veniturile sau b) românii sînt foarte productivi. Oricum ar fi, metroul e mai ieftin şi mai rapid – dar pentru asta n-aveam nevoie de vreun studiu aplicat. (M. M.)

● Artistul vizual belgian Jean-Luc Moerman a pictat pentru producătorul italian de biciclete Cinelli o serie limitată de unsprezece modele folosind nenumărate nuanţe de culori tari inspirate de felul în care arată cerul şi marea în momentul răsăritului. Asta poate şi pentru că Cinelli încă nu produce nici hidro-, nici aerobiciclete. (M. C.)

● Am auzit mai mulţi prieteni care spuneau că, atunci cînd sînt cu chef, se ţin departe de Facebook. Instinctul lor de supravieţuire virtuală se pare că funcţionează bine, din moment ce Yann LeCun, cercetător la Universitatea din New York şi responsabil de laboratorul Facebook-ului pentru cercetarea inteligenţei artificiale, e pe cale să dezvolte un sistem prin care utilizatorii băuţi nu vor mai putea posta fotografii cu ei în stare euforică. Şi asta pentru a le proteja utilizatorilor demnitatea virtuală. Ştiu, sună SF. Deci bun venit în viitor. (A. M. S.

CEVA NOU ŞI GRAV 
DESPRE CINE ŞTIE CE BOMBOANE
FINE (CU TOC ÎNALT) E DE BINE?

● Ludovic Orban zice că e „un brand liberal“. Pe un site citesc ceva despre „brand-ul Radu Banciu“. Nici ideea de brand nu mai e ce-a fost. (M. V.)

● Pe 12 februarie 1947, în Sikhote-Alin, Siberia de sud-est, s-a înregistrat cea mai devastatoare ploaie de meteoriţi de pînă acum, cu o masă totală estimată de 100 de tone. Au fost recuperaţi 9000 de meteoriţi, însumînd 28 de tone, cel mai greu dintre ei cîntărind 1745 de kilograme şi producînd un crater cu circumferinţa de 28 de metri. Un nou şi grav înţeles al sintagmelor „ploi abundente“ şi „precipitaţii bogate“. (M. P.)

● Cum trăim în lumea marketingului, nu m-aş fi mirat ca numele prinţesei Sissi să fie asociat cu vreun parfum diafan sau cu cine ştie ce bomboane fine. Dar am văzut că numele prinţesei e asociat acum cu un salam. Aşa că mă gîndesc să aştept prăjitura cu frişcă şi fructe „Ivan cel Groaznic“, drujba pe benzină „Albă ca Zăpada“ sau, poate, nişte bikini „Amundsen“. (A. M.)

● Designerul francez Christian Louboutin a produs recent o colecţie de lac pentru unghii ale cărei sticluţe sînt inspirate de celebrii săi pantofi cu toc înalt denumiţi Ballerina Ultima. Colecţia oferă treizeci de nuanţe de culori şi, nu ştiu de ce, mi se par insuficiente. (M. C.)

n „Pistă pentru biciclişti în construcţie“ (plăcuţă pe Calea Victoriei la intersecţia cu Calea Griviţei). E de bine că bicicliştii în faşă cîştigă teren, chiar şi în detrimentul virgulei. Dar e păcat. Radio Erevan. (R. M.

RĂSPUNDE CINEVA (PRIN ŞANŢURI)
PENTRU TOATE CELE PATRU FORME
CARE COBOARĂ 
DINTR-UN LORENZO AGLOMERAT? 

● Ministerul Educaţiei a făcut a treia evaluare a manualelor digitale şi a publicat lista editurilor cîştigătoare. În zece zile se pot depune contestaţii, care vor fi analizate în douăzeci de zile, apoi învăţătoarele vor avea un interval de timp să-şi aleagă manualele, apoi se vor tipări şi se vor trimite în şcoli (probabil de Paşte, pe post de cadou de la Iepuraş). Răspunde cineva pentru toată harababura asta? Evident, nu. „Sistemul“ e de vină. (M. V.)

● În mai multe comune din judeţul Vaslui, facturile de energie electrică distribuite de Poşta Română nu mai ajung la destinari decît întîmplător. Se pare că facturile au fost aruncate pur şi simplu în latrine, prin şanţuri sau lăsate teancuri pe la birturile săteşti. Presupun că, dacă poţi reconstitui drumurile poştaşilor, îţi recuperezi şi factura. (A. P.)

● După ce s-a anunţat că biletele la André Rieu s-au epuizat în cîteva ore (la preţuri între 170 şi 964 de lei), în asemenea hal încît a fost nevoie să se suplimenteze concertele, a ieşit la iveală că nu s-a epuizat nimic, dimpotrivă: pe site-ul Eventim se găsesc acum, din nou, bilete la toate cele patru concerte ale papagalului cîntător. Unii au zis că a fost o mişcare de PR. Eu zic că e o minciună grosolană. (L. V.)

● Hackerii presupus nord-coreeni au reuşit să determine compania Sony să amîne lansarea filmului The Interview, publicînd pe Internet următoarea ameninţare: „În curînd, toţi vor vedea ce film îngrozitor a făcut Sony Pictures Entertainment. Lumea va fi cuprinsă de frică. Amintiţi-vă de 11 septembrie 2001.“ Războiul ia forme din ce în ce mai surprinzătoare, cinematografic de surprinzătoare. (L. V.)

● Ce ţi se poate-ntîmpla dacă te opreşti să cugeţi într-un loc oarecare de pe stradă: doi oameni cu sacoşe trec de tine, împingîndu-se; un cerşetor îţi cere insistent 50 de bani; o veveriţă care coboară dintr-un pom rămîne nemişcată şi te priveşte. (I. P.)

● Despre ce credeţi că vorbeau (tare), într-un autobuz aglomerat, cîteva doamne rome? Despre „medicamente anda stresu“. (D. S.)

Foto: B. Tănase

Cea mai bună parte din noi jpeg
Iubirea e testul pentru curaj
Cîteodată, îți dorești atît de mult unele lucruri încît, atunci cînd apar în viața ta, te temi că le-ai inventat chiar tu – credibil, pînă la ultimul detaliu.
Zizi și neantul jpeg
Stradale
Uneori, mai ales cînd e frumos afară, strada e pur și simplu bucurie. Te plimbi și te bucuri, fără să ai vreun motiv anume. Sau avîndu-le, de fapt, pe toate.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce șanse are copilul ăsta?
Probabil că vecina mea deduce doar că ne certăm și e îngrijorată din cauza asta.
E cool să postești jpeg
Simțire fără rațiune
„Azi, rețelele de socializare au impus emoția, în detrimentul rațiunii”
p 20 Minastirea Sfintul Mihail, Kiev WC jpg
Diferite diversităţi religioase
Întîlnirea religiilor cere, chiar mai intens decît politicul, cunoaşterea interlocutorului: cel din faţa ta şi Cel de deasupra tuturor.
Theodor Pallady jpeg
Religia în școală, o veche poveste
După mine, neîncrederea în autorități (partide politice, instituții publice, lideri) s-a transferat și în tabăra seculariștilor anticlericali.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
L-am rugat pe Siri (aplicația cu funcție de „asistent personal”) să-mi spună istoria controversatei aplicații TikTok.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Vreau să mai verific o dată
Încerc să îmi spun, cînd nu dorm de grija tuturor lucrurilor care ar putea merge prost, că este doar o încercare a minții, care vede pericole peste tot, de a mă proteja.
Zizi și neantul jpeg
Parcul Tineretului
Așa am început să ne apropriem teritoriul parcului, colțișor cu colțișor și tufiș cu tufiș, și să nu ne mai temem de el.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Am vrut să scriu
despre sărăcie, dar am scris despre cîrciumi și despre hipsteri
Oameni tineri, relaxați, care par să nu fi muncit o zi în viața lor sau în nici un caz o muncă din asta mai de duzină, numai treburi fine, intelectuale.
p 20 jpg
Sărăcia lucrurilor. Despre felul de a vedea al celor simpli
Cei simpli se află în posesia unui adevăr pe care îl știu și copiii încredințați de ocrotirea părintească: aceea că lumea, în absența lui Dumnezeu, este prea fragilă pentru a putea exista.
E cool să postești jpeg
Violența contra profesorilor
„Violența împotriva profesorilor este în creștere”, titra la sfîrșitul anului trecut și Tagesschau un articol despre un sondaj recent, potrivit căruia „Insultele, intimidarea și atacurile fizice împotriva profesorilor au ajuns să fie la ordinea zilei în multe școli din Germania”.
foto BTC DV bis jpeg
Latina la bacalaureat
Se poate începe cu pasul just și minimal al reintroducerii latinei ca materie de bacalaureat.
p 24 S  Voinescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cîndva în anii ’70, Coreea de Nord a făcut o comandă de o mie de mașini Volvo, pe care nu le-a plătit nici pînă azi. La fiecare șase luni, suedezii le reamintesc să facă plata.
Zizi și neantul jpeg
Mame și mama
Nu mi-a plăcut niciodată prea mult ziua de 8 Martie.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce film revedem astăzi?
Revizionările ne oferă confort emo­țio­nal, ne dau un sentiment de control asupra vieților noastre și ne conectează cu tre­cutul.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Scriitorul – o specie sălbatică
Am prieteni scriitori care îmi zic: lasă, bre, că scriem pentru generațiile viitoare!
p 20 WC jpg
Nimbul după Bizanţ
Ortodoxia ca model de societate – centrat pe viaţa în Biserică, pe liturghie şi monahism – a fost un model viabil în secolele post-bizantine.
Theodor Pallady jpeg
Paradisul învățaților din actuala patrie a deconstrucției
Războiul cultural declanșat în marja postmodernității a exacerbat contrastul ideologic dintre Epoca Luminilor, moștenitoare a Renașterii umaniste, și Evul Mediu obligatoriu „întunecat”.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Fără cîini cu capul scos pe geamurile mașinilor din Florida – asta vrea să obțină o propunere de lege.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Dispariții
Mai toate cărțile de self-help sugerează să te porți cu oamenii ca și cînd i-ai vedea pentru ultima dată.
Zizi și neantul jpeg
Mărțișoare
Originale și înduioșătoare în hidoșenia lor. Ba, de destule ori, chiar în frumusețea lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Fricile mici, „fricuțele”, cum le-ar numi casiera de la supermarket
Am mai spus-o, mă consider un om fricos și îi admir pe cei care în diferite situații, de război, de epidemie de ciumă, de revoltă populară, de activism, dau dovadă de curaj.
E cool să postești jpeg
Micii răsfățați, marii neadaptați?
Copilul nu s-a lăsat înduplecat, continuîndu‑și injuriile și micile violențe, cu o atitudine de zbir, impunîndu-și, în cele din urmă, autoritatea și ronțăind ciocolata.

Adevarul.ro

image
„Capra cu trei iezi“, locul 1 pe Netflix. Publicul fie îl iubește, fie îl urăște: „Un film ce n-ar fi trebuit să existe“ FOTO
La fel ca alte pelicule românești lansate pe platforma de streaming, producția horror „Capra cu trei iezi“ a împărțit telespectatorii în două tabere.
image
Cele mai romantice zodii. Te vor face să te simți cea mai iubită persoană
Oricine își dorește să iubească și să fie iubit, însă unele persoane sunt capabile să ofere iubire peste imaginația partenerului. Nativii acestor patru semne zodiacale sunt considerați cei mai romantici.
image
Vremea se schimbă radical: un val de aer polar lovește România. Ce ne așteaptă: unde se anunță viscol și îngheț
Schimbare radicală a vremii. De astăzi, aerul tropical din nordul Africii va fi înlocuit treptat de o masă de aer rece, polar, dinspre nordul Europei. Se anunță frig neobișnuit, îngheț la sol și ninsori.

HIstoria.ro

image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.