Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 579 din 19-25 martie 2015
Cu ochii n 3,14 jpeg

NU SE GÎNDEŞTE NIMENI  
CĂ UN PORC CAMPION  
PE NUME TIMOTEI DOREŞTE  
SĂ ÎNVINGĂ MOARTEA  
ÎN FIECARE ZI A SĂPTĂMÎNII?

● Din ciclul „Cînd ţi-e lumea mai dragă“. Sună telefonul. Mă uit pe ecran – un număr fix de Cluj, îl recunosc după prefix. Întrucît mai cunosc nişte oameni prin Cluj, răspund – mă gîndesc că poate o fi vreo problemă, ceva important. Voce feminină, accent ardelenesc: „Sîntem de la institutul cutare din Cluj şi facem un sondaj despre starea de sănătate. Dumneavoastră cum staţi cu sănătatea?“. „Bine, mulţumesc“, zic şi închid. Dom’le, da’ nu se gîndeşte nimeni că telefoanele astea primite cînd ţi-e lumea mai dragă (pe motiv de sondaj, marketing, ofertă, promoţie, propunere de investiţii la bursă etc.) pot îmbolnăvi omu’? (M. V.) 

● După recentul scandal stîrnit de faptul că unul dintre cîinii consideraţi favoriţi la un concurs britanic a murit otrăvit în urma a ceea ce pare a fi un act de sabotaj, presa britanică a alcătuit un fel de top al matrapazlîcurilor („dirty tricks“) din ultimii ani: 1) în 2011, un crescător a umflat cu gaz ugerul vacii sale (pe care, ulterior, l-a şi „sigilat“ cu superglue) pentru a cîştiga concursul Great Yorkshire Show, considerat Oscarul fermierilor; 2) în 2010, în cadrul Cornwall Budgerigar Show, în preziua concursului, un crescător şi-a găsit înjunghiaţi trei dintre papagalii săi premiaţi la ediţia precedentă, alţi 21 fiindu-i furaţi; 3) un porc campion pe nume Jiblet a fost, literalmente, bătut pînă la sînge în preziua unui concurs din cadrul Sacramento County Fair; crescătorul şi-a salvat porcul de la moarte şi i-a schimbat numele în Survivor; 4) grădinarii din Cayton, North Yorks, favoriţi la concursul Royal Horticultural Society’s Village in Bloom din 2010, au angajat bodyguarzi pentru a le păzi grădinile după ce asupra aranjamentelor lor florale cîştigătoare în anii trecuţi au fost aruncate seminţe ucigaşe; 5) Ingrid Maria Rivera, concurentă la Miss Puerto Rico Univers Show în 2007, s-a trezit cu hainele de concurs date cu spray cu piper; a cîştigat concursul cu ochii umflaţi de lacrimi şi cu nasul plin de muci; 6) un fermier şi-a găsit caii, consideraţi favoriţi la un concurs de frumuseţe, cu coamele tunse, mînjiţi cu vopsea şi cu potcoavele smulse cu cleştele; 7) un maestru florar din Newcastle şi-a găsit incendiată sera cu specimenele sale de flori premiate. Numai floare, animal şi femeie frumoasă să nu fii! (M. C.) 

● Printre cele mai la modă nume (rare) de băieţi alese de părinţii cam snobi se numără Nichifor, Adelin, Lorand, Timotei şi Anatolie. Le reamintesc pe această cale să aibă în vedere şi numele Glad şi Menumorut. Oare cum ai putea să-l alinţi pe puştiul Menumorut? Menu? Sau Numo? (A. P.) 

● Bogătaşii companiilor din Silicon Valley au investit milioane de dolari în tehnologie

pentru ca experimentele pe care le finanţează să poată prelungi viaţa omului cu cîţiva ani. Peter Thiel, cofondator Paypal, declara pentru

că s-ar mulţumi cu 120 de ani de viaţă. Serghei Brin, numărul doi din compania Google, spunea că-şi doreşte să învingă moartea, ca mulţi alţi oameni, de altfel. Ştim atît de bine că visul de aur al umanităţii e tinereţea fără bătrîneţe şi viaţa fără de moarte. Iar unii încearcă să-l pună în practică. (A. M. S.) 

● „

vă oferă bucurii duhovniceşti în fiecare vineri.“ Aşa sună una dintre reclamele la cadourile pe care ziarul le oferă cam în fiecare zi a săptămînii. Alăturarea lor rămîne halucinantă: bucuriile duhovniceşti sînt urmate de soldaţii din Armata Roşie, setul de cuţite ceramice, Rodica Ojog-Braşoveanu (printre altele). (I. P.)  

NU SE GÎNDEŞTE NIMENI  
CĂ UN PRODUCĂTOR DE SĂCULEŢI
PENTRU FUM  
E DEASUPRA EXPERIENŢEI SPIRITUALE? 

● Un studiu – nu se ştie cît e de serios – arată că bărbaţii care oferă în dar unei femei o cutie cu ciocolată au 41% şanse să o cucerească prin răsfăţ, 21% sînt văzuţi drept sinceri şi 51% sînt consideraţi şic şi moderni. Studiul a fost realizat la cererea unei mărci de ciocolată. Aştept să citesc acum şi un studiu despre cuceriri realizat de un producător de bijuterii. O să reiasă, probabil, că aurul şi ciocolata sînt singurele însuşiri rezonabile & dezirabile ale bărbaţilor. (M. M.) 

● Conform specialiştilor, pe Lună au rămas peste 180.000 de kilograme de echipamente provenite de la misiunile Apollo, dar şi de la alte misiuni fără echipaj uman. Aşadar, dacă ajungeţi pe acolo puteţi găsi printre altele: 12 perechi de bocanci de astronauţi, schiţe semnate de Andy Warhol, Robert Rauschenberg şi Claes Oldenburg, două mingi de golf, o pană de şoim şi 96 de săculeţi pentru toaletă. Nu există date care să confirme mitul că aţi putea găsi şi o sticlă de Coca-Cola. (A. P.) 

● „Iuţeala automobilelor nu va fi mai mare decît trapul cailor. Conducătorii vor fi datori să încetineze mersul, sau chiar să oprească automobilul, la semnalele agenţilor poliţieneşti. Aceştia sînt ţinuţi a semnala conducătorilor excesele de fum.“ –

pe 1912. (R. M.) 

● Resuscitat, după cîteva minute în care s-a aflat în moarte clinică, un preot catolic din Boston a susţinut că s-a întîlnit cu Dumnezeu şi că divinitatea este, contrar credinţelor, o entitate feminină. Declaraţia a demonstrat însă că percepţia masculină e deasupra experienţei spirituale (aproape tangibile): „Dumnezeu este măreţ, în ciuda faptului că e femeie“. În ciuda? (S. G.)  

NU SE GÎNDEŞTE NIMENI  
CĂ PENTRU CEI  
CU BUZUNARELE PLINE  
EXISTĂ ACŢIUNEA DE RELOCARE? 

● În supermarket-ul Cora de la Piaţa Sudului, o chemare pentru cei cu buzunarele pline de Aristotel şi Spinoza: „ETIC – noua ta destinaţie de shopping“. (D. S.) 

● În numerele trecute am enumerat o serie de nume de loji masonice, însumînd în jur de 300 de loji. La o populaţie activă, matură, masculină de cca. cinci milioane, reiese că un român din 17.000 a înfiinţat o lojă masonică. Presupunînd că fiecare lojă ar avea un număr mediu de o sută de membri, în România există cca. 30.000 de masoni, adică la fiecare 167 de bărbaţi români activi, maturi, unul e mason. Stăm bine. (M. P.) 

● Printr-un ordin special, publicat în

Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, aprobă „relocarea unui cuib de barză

de pe raza localităţii Schitu Goleşti, la 600 de metri vest pe un alt stîlp de electricitate“. În plus, „în termen de 30 de zile de la data relocării, beneficiarul are obligaţia să transmită agenţiei judeţene pentru protecţia mediului de pe raza administrativ-teritorială unde s-a desfăşurat acţiunea de relocare un raport asupra acţiunii derulate în baza derogării obţinute“. Sper să publice raportul berzei tot în

(L. V.)

Foto: Ş. Georgescu

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Un român care a vrut să răpească un copilaș, bătut crunt în Irlanda
Un român a fost snopit în bătaie la Dublin, pe o stradă, după ce a vrut să răpească un copil.
image
Patimile lui Jim Caviezel, actorul care l-a jucat pe Iisus: „Operație pe cord deschis și multe medicamente”
„Patimile lui Hristos”, filmul regizat de Mel Gibson, a devenit rapid unul dintre cele mai populare pelicule religioase și se vorbește despre o continuare. Prea puțin este cunoscut cum actorul principal, Jim Caviezel, a fost la un pas de moarte din cauza filmului.
image
Halle Berry, discurs în fața Capitoliului SUA: „Sunt la menopauză!“ Actrița, apel pentru adoptarea unei legi esențiale pentru femei
Actriței Halle Berry i s-a alăturat joi un grup de senatori în fața Capitoliului pentru a promova o lege prin care care să se investească 275 de milioane de dolari în cercetare și educație în ceea ce privește menopauza.

HIstoria.ro

image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.
image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.