Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 618 din 17-23 decembrie 2015
Cu ochii n 3,14 jpeg

ÎNTREBAT DE O BACTERIE
CU PARFUM OLTENESC
UNDE ESTE RAIUL PE ACEST PĂMÎNT, ULTIMUL POLITICIAN A RĂSPUNS: 
„LA DEAL“

● Întrebat de The Guardian care este cea mai mare frică a sa, scriitorul de cyber-SF William Gibson a răspuns: „Acum, că am îmbătrînit, viitorul arată dintr‑o­da­tă mult mai întunecat decît mi-aş fi imaginat vreodată – nu doar pentru că eu nu voi mai face parte din el, dar şi pentru că multe alte lucruri nu vor mai exista. Tigrii, spre exemplu.“ (M. C.)

● În Danemarca s-a descoperit o bacterie rezistentă la toate antibioticele cunoscute, cercetătorii declarînd că nu au, în prezent, nici un medicament cu care s-o anihileze. Dacă ar încerca cu bicarbonat? (S. G.)

● Site-ul gandul.info relatează cu lux de amănunte un prim caz de radicalizare din România, cu parfum oltenesc: proaspăt convertitul Luigi din Craiova avea de gînd să procure, printre altele, cîteva grenăzi (sic!). Mai interesant chiar decît postarea lui Lugi de pe Facebook – care dă flecărelii online o semeață dimensiune marțială: „Auzi, ai idee cam cît ar costa 2 AK-uri, 2 veste, 10 încărcătoare şi 8 grenăzi?“ – e apelul la rațiune care precedă războinica solicitare: „Dar trebuie să fim raționali“. Nu se înțelge nimic, dar sperăm măcar că grenăzile nu explodează. (M. P.)

● „Unde altundeva este raiul femeilor pe acest pămînt decît într-o clinică de înfrumuseţare!?“, se/ne întreabă retoric fashionistul Ovidiu Buta la emisiunea Cred în mine. (M. C.)

● Am întîlnit, în ultimul timp, tot mai mulţi cerşetori bărbaţi, 50 plus, tot mai insistenţi şi mai expliciţi, care nu doar precizează suma pe care o doresc, se ţin după tine pe străzi, la limita agresivității, ci şi precizează la ce le vor folosi banii ceruţi: o ciorbă de legume şi o iahnie de fasole, de pildă. (I. P.)

● Politicianul dacă nu e şi plagiator, nu e politician destul. (M. C.)

● În înțelepciunea lor, legiuitorii au decis cîți cîini trebuie să păzească o turmă: trei la munte, doi la ­deal și unul la cîmpie. Locuiesc la cîmpie și am un cîine. Aștept turma. (M. V.)

COMPARATIV, NIMENI NU REVENDICĂ DIMINUTIVELE UMANITARE
NECESARE NASULUI

● Aşadar, piocianic, acinetobacter, klebsiela şi alte infecţii nosocomiale. Îl aşteptăm pe Dorel Săndesc, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, să ne ofere, comparativ, noi procente cu virgule ale morţilor din Colectiv contaminaţi cu germeni intraspitaliceşti!? (M. C.)

● Conducerea Aeroportului Internațional Kuala Lumpur a transmis presei un comunicat referitor la trei aeronave tip Boeing 747 garate de multă vreme acolo și despre ai căror proprietari nu se știe nimic. Dacă în termen de două săptămîni nimeni nu revendică cele trei avioane, acestea vor fi scoase la licitație. Am simțit nevoia să reiau acest anunț așa, în caz că ați uitat cumva unde v-ați parcat Boeing-urile. (M. M.)

● Din ciclul „Diminutivele la români, seria financiară“. Bănuți, bănișori, facturică, bonuleț – pe-astea le auzisem de multe ori pe la casierele din magazine ori pe la contabile, m-am obișnuit. Dar zilele trecute am auzit unul nou (pentru mine): am plătit la benzinărie cu cardul și casiera mi-a spus „Poftiți cărduțu’“. (M. V.)

● După aproape o lună de la atentatele de la Paris din 13 noiembrie, a fost identificat și cel de-al treilea terorist: Foued Mohamed-Aggad, 23 de ani, crescut în Franța. În decembrie 2013 a fost plecat în Siria, împreună cu fratele său și cu alți opt prieteni. Cunoscuții tinerilor știau că aceștia au petrecut o vacanță în Dubai. Șapte dintre ei s-au întors în Franța în martie 2014. Interogați o lună și jumătate mai tîrziu, aceștia au pretextat că au fost plecați în scopuri umanitare și au mai spus și că au fost șocați de atrocitățile pe care le-au văzut în Siria. Ce ți-e și cu natura asta umană. (A. M. S.)

● Nasic, Fluimicil, Fortifikat, Labobel – nume de medicamente de sezon, necesare nasului, ficatului şi labelor picioarelor. Mai e şi o pastă de dinţi: Lacalut. De cîte ori aud reclama, mă gîndesc la un ponei fără diacritice. (M. C.)

PIERDUTĂ,
O NOUĂ SPECIE DE DINOZAUR ÎMBĂTRÎNEȘTE DINAINTEA COMISIEI

● Două titluri pe care întîmplarea (sau cine știe ce altceva) le-a așezat alături în vitrina unei librării: Biblia pierdută și Pisica pierdută. (D. S.)

● Oamenii de știință au descoperit o specie nouă de dinozaur, cît un cocker spaniel. Ei spun că e un dinozaur „modest“. (L. V.)

● Potrivit unui studiu recent, creierul feminin îmbătrînește mai bine decît creierul masculin. Potrivit altui studiu recent, bărbații care arată bine au mai puține șanse de a fi promovați decît ceilalți. N-a fost o lună bună pentru bărbați. (L. V.)

● „D-a baba oarba, joc de iarnă. După ce se alegea cine are să se facă, îl lega la ochi cu o basma; apoi îl ducea dinaintea ușei și îl ținea de spate unul din copii, acesta îi făcea următoarele întrebări, la care trebuia să răspundă:

– Pe ce șezi? – Pe darac. – Du-te la bărbat.
– Pe ce șezi? – Pe nuiele. – Du-te la muiere.
– Ce-ai mîncat asară? – Pîine cu papară. – Ieși pe ușă-afară.

Și cu aceste ultime cuvinte îl împingea ușor și îl lăsa. El, cu ochii legați, se întorcea și căta să prinză pe unul din camarazi, pe dibuitele, și pe care îl prindea, acela apoi se lega la ochi, ca să se facă.“ – Petre Ispirescu (R. M.)

● Dezbaterea legii împotriva fumatului în Comisia de Sănătate de la Cameră a fost blocată DIN NOU în urma a ceea ce pare a fi un act de corupţie, adică prin neprezentarea la dezbateri o dată în plus chiar a președintelui comisiei, Florin Buicu de la PSD. De data asta, fumătorii nu prea s-au mai indignat. Cum ar veni, corupţie să fie, dar s-o fumăm şi noi! (M. C.)

Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.
image png
Piața Romană
Fetele de 20 de ani de acum nu-și mai pierd vremea în astfel de bodegi.
image png
Zgomotul și furia
Drept urmare, există mai multe metode tradiționale de a riposta unui vecin zgomotos.
image png
Cîteva note despre agapa creștină
Evident că nimeni, mîncînd laolaltă, nu stătea să filosofeze. Eram însă alături de Domnul.
p 20 Arik Ascherman WC jpg
Traumă şi discernămînt
Dar, în ciuda singurătăţii şi a primejdiilor acum mult mai aspre, rabinul îşi continuă patrularea, nu părăseşte paza.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Într-un supermarket, la raionul de alimente exotice, am descoperit mămăliga ambalată în vid, „gata preparată”.
image png
Lumi fragile
Am perceput „schimbul de scrisori”, formulare care în curînd va trece și ea într-o arhivă a limbii, ca pe un fel de apel la memorie.
image png
Frig și acasă
Cert e că, în ciuda condițiilor aparent vitrege, m-am simțit acasă acolo.
image png

Adevarul.ro

image
Iphone-ul care l-a băgat la închisoare pe Cherecheș. „Ți-ai vândut sufletul diavolului... Eu sunt ăla”
Una dintre probele principale ale acuzării în cazul lui Cătălin Cherecheș a fost seria de 47 de înregistrări audio realizate cu un Iphone S 5. Instanțele au analizat expertize și contra-expertize pentru a răspunde acuzațiilor primarului conform cărora înregistrările au fost trunchiate.
image
Dezvăluiri tulburătoare în cazul doctoriței de 31 de ani ucise în Franța. Cine este principalul suspect și ce spune logodnicul ei
Apar noi detalii în cazul Doinei Jurcă, tânăra doctoriță de 31 de ani din Galați, care a fost găsită înjunghiată într-un apartament din Franța. Logodnicul Doinei spune că principalul suspect este un francez, care ar fi fost reținut
image
Scenă de coșmar la Suceava. Un om de afaceri și-a ucis mama și apoi a început să strige cu o cruce în mână
O femeie în vârstă de 78 de ani, din comuna Dumbrăveni, județul Suceava, a fost găsită moartă, cu numeroase urme de agresiune pe corp, în locuința fiului ei. Anchetatorii au descoperit o scenă de groază la fața locului

HIstoria.ro

image
Cine este și de unde vine Moş Nicolae?
În noaptea de 5 spre 6 decembrie tradiţia spune că Moş Nicolae vine la geamuri şi vede copiii care sunt cuminţi, lăsându-le în cizmuliţe dulcuri şi alte daruri. Spre deosebire de Moş Crăciun, Moş Nicolae nu se arată niciodată iar copiii care au fost cuminţi vor găsi în ghetuţe diverse cadouri.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.