Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 619 din 24 decembrie 2015
Cu ochii n 3,14 jpeg

TIMPUL ESTE O FORMĂ DE TURISM CARE CANDIDEAZĂ 

LA FUNCȚIA DE BUCHET PUBLIC

 Marile întrebări căutate în marea reţea Internet. Azi: „Ce este timpul?“. Iată primele trei răspunsuri: 1) Timpul e cel mai bun olar: ne face pe toţi vase de lut; 2) Timpul este o formă de existenţă a neantului din care se fac calendare; 3) Timpul nu-i ca ceasul; nu îl poţi întoarce. (M. P.)

 O companie din Rusia plănuiește să vîndă pachete turistice în Siria, care să includă „vizite pe linia frontului, în lupta împotriva terorismului“. Anatol Aronov, președintele unei companii care oferă servicii de consultanță pentru firmele de turism, a declarat următoarele: „În ciuda crizei din industria turismului, există întotdeauna oameni care sînt dispuși să combine țelurile cognitive cu oportunitatea de a vedea de­zastre naturale sau de a vizita locuri plasate în apropierea zonelor de conflict“. Zici c-a vorbit Behemoth din

(L. V.)

 Există un oraş al cărui primar a construit un zid pentru a ghetoiza cartierul romilor. Acest oraş este Baia Mare şi tocmai a fost selectat pe lista scurtă a oraşelor care candidează la titlul de Capitală Culturală Europeană. E, aşa da! (M. C.)

 Locuitorii unui oraș din Siberia sînt atît de dezamăgiți de politicieni, încît au ajuns să își pună speranțele pentru funcția de primar al orașului într-o pisică. Dezamăgiți de corupția și nepotismul din administrația locală, locuitorii îndepărtatului oraș Barnaul din Siberia tînjesc după o altfel de reprezentare politică, notează The Guardian. Resentimentele localnicilor pentru scandalurile de corupție și apatia politicienilor locali au făcut ca felina Barsik, în vîrstă de 18 luni, din rasa Scottish Fold, să își adjudece 91% din cele 5400 de „intenții de vot“ exprimate. Noi am putea încerca cu un cîine ciobănesc. (A. M. S.)

 Într-o zi, prin piaţă, o vînzătoare la tarabă, pe care am mai remarcat-o şi cu altă ocazie, striga din toţi bojocii: „Am ciorapi, am chiloţi!“. În timp ce ambala un buchet, bărbatul florăresei de alături comenta: „Ia uite ce mai strigă Marioara, i s-o fi făcut frig femeii. Şi tot nu cumpără nimeni. Dacă ar striga invers, să vezi ce s-ar mai înghesui lumea la ea“. „Cum adică invers?“ „Păi, n-am ciorapi, n-am nici chiloţi!“ (A. M.)

 Am fost, carevasăzică, la o instituție a statului – nu contează care – cu niște hîrtii, decontări, chestii de‑as­tea. Mi s-a cerut să revin de cîteva ori, să mai aduc niște hîrtii, să mai completez nu-ș’ ce – în fine, treabă serioasă, căci e vorba de banu’ public, nu? Am făcut tot ce mi s-a cerut. Cînd am dus ultimele două capete de hîrtie, i-am zis doamnei contabile cu pricina (altminteri, competentă și amabilă): „Sper că acum, în sfîrșit, totul e în ordine“. Mi-a răspuns zîmbind și privind în sus: „Doamne-ajută!“. (M. V.)

CHIAR DACĂ E CAM FRIG, 

NOI NE IUBIM DEZVOLTAREA 

LA O MASĂ DE POST, 

LĂSÎND ÎN URMĂ RESTUL

 Ce am remarcat în discuţiile de pe Facebook, apropo de legea antifumat: ipocrizia foştilor fumători care au găsit acum un prilej de a se lăuda că s-au lăsat de fumat (în stilul AA: „Sînt cutare, am fumat zece ani şi m-am lăsat de cinci“) şi care acum le dau sfaturi binevoitoare prietenilor lor fumători. Le arată compasiune, fac miştouri finuţe, le explică cît de bine o să le fie în faţa cîrciumii, la o ţigară, chiar dacă e cam frig, şi cît de fain or să socializeze ei cu ceilalţi fumători. În vreme ce ei, nefumătorii, or să se lăfăie la căldurică. Ce de fumuri! (A. P.)

 „Noi, Aido, ne iubim, / Sus în ceru-i Gagarin!“ – graffiti în Piața Rosetti. (R. M.)

 Centrul de Investigaţii Media a aflat că Dan Voiculescu a scris și publicat, în cele 16 luni de puşcărie, nu mai puțin de opt cărți: Omenirea, încotro?; Dezvoltarea economică durabilă; Economia românească. Realități și perspective de dezvoltare; Investițiile străine directe – vector al dezvoltării economice; Managementul riscului în accesarea și gestionarea fondurilor europene. Politica UE; A patra cale; Efecte de antrenare a investițiilor în economia românească şi, deocamdată ultima, Clasa de mijloc, teorie și practică antreprenorială. Nu doar securist şi hoţ, dar şi mare analist economic! Păi, dacă puşcăria îi prieşte, să mai stea. (M. C.)

 Într-o cîrciumă, la o masă, o doamnă, vorbind destul de tare la telefon, dă un sfat-panaceu: „Pune mîna și mănîncă și o să te relaxezi“. Valabil doar dacă nu vorbea cu un anorexic. (S. G.)

 Din oferta de săptămîna aceasta a bistroului slow-food Metuka: „cremă de ţelină cu postîrnac“. O fi păstîrnac de post. (M. P.)

 Bear Grylls l-a invitat la o ediţie specială a emisiunii sale În sălbăticie pe preşedintele Barack Obama. Episodul respectiv va fi difuzat în premieră de Crăciun, dar pe Internet a apărut deja un clip de promovare. Îl putem vedea pe Grylls cum îi oferă lui Obama o carcasă de peşte, un somon din care ursul nu mîncase decît o jumătate, lăsînd în urmă restul. Imaginile ilustrează încă o dată felul în care în natură – şi, poate, şi în politică – nimic nu se pierde, totul se transformă. (M. M.)

BUNĂ DIMINEAȚA, 

VĂ SUN EU ÎN PATRU SECOLE, 

TRE’ SĂ MĂ DUC ACUM 

LA PUȚINĂ VREME…

 Din topul mesajelor de sezon: „Bună dimineața. Facem și tobă și jumări. Doamne ajută“. (I. P.)

●  Cînd nu închizi telefonul la timp, ai nesperata şansă să îl auzi pe instalator cum îi spune soţiei: „E o cucoană care m-a sunat şi ieri, cică are o ţeavă spartă în baie, da’ i-am zis că nu pot să viu, că-s ocupat. Şi uite că n-am scăpat, mă tot sună, ce să fac, tre’ să mă duc acum…“ (C. Ş.)

Între Piața Unirii și Universitate, unei doamne îi sună telefonul. Răspunde: „Săru’ mîna, părinte, sînt în metrou, vă sun eu cînd ies de-aici. Săru’ mîna!“. Uneori, căile Domnului sînt telefonice. (D. S.)

 Institutul Cultural Român a găzduit marțea trecută lansarea albumului bilingv Descriptio Danubii. Hărțile Dunării în patru secole de cartografie. Au vorbit, printre alţii: „Radu Boroianu, președintele ICR, acad. Răzvan Theodorescu şi prof. Adrian Năstase“. Bravo, ICR! Poate găzduieşti şi lansările cărţilor lui Dan Voiculescu, unde să fie invitaţi şi alţi puşcăriaşi. (M. C.)

 Un ziar din Istanbul și-a ținut ședința de redacție în fața unei închisori unde sînt ținuți redactorul-șef al publicației și șeful biroului din Ankara. Cei doi au fost acuzați de terorism, spionaj și divulgarea secretelor de stat, la puțină vreme după ce ziarul a făcut publice niște fotografii și o înregistrare video în care camioane ale serviciilor secrete turce trec frontiera siriană cu arme destinate rebelilor islamiști sirieni. Guvernul a negat orice fel de implicare, dar i-a închis pe jurnaliști. Prim-ministrul turc a declarat că acest lucru ar fi putut fi evitat. Ar fi putut fi, dar nu în Turcia. (L. V.)

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Încă o bancă din România a fost vândută. Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia
Băncile prezente din România par deosebit de atractive pentru investitori, dată fiind intensitatea tranzacțiilor de pe piața bancară din ultima perioadă.
image
Pacienta operată la Craiova de Alin Demetrian a murit. Cunoscutul chirurg e acuzat acum că a omorât în total cinci oameni
Fostul manager al Spitalului de Urgență din Craiova era acuzat de moartea a patru bolnavi și se afla sub control judiciar când a operat-o pe ultima pacientă. Polițiștii au cerut schimbarea controlului judiciar într-o măsură mai dură, dar judecătorii craioveni au respins cererea.
image
Ziua în care Imperiul Austriac a anexat nord-vestul Moldovei, denumind zona Bukowina. Ce a însemnat noua stăpânire pentru români VIDEO
La 7 mai 1775, Imperiul Austriac a anexat nord-vestul Moldovei, denumind zona Bukowina. Aici erau ctitorite unicele podoabe de cultură și artă: mânăstirile bucovinene.

HIstoria.ro

image
Noi minciuni de la Moscova: „Motivul foametei din anii 1946-1947, din Republica Moldova, este România”
Purtătorul de cuvânt al MID-ului al Kremlinului, Maria Zaharova, a mai debitat o minciună sinistră. De data asta, oficialul rus a criticat Chișinăul pentru comemorarea victimelor foametei organizate de regimul sovietic în anii 1946-47 în Basarabia, declarând că motivul lipsei de produse alimentare a
image
Au reușit sovieticii să decripteze mesajele Enigma înainte de Bătălia de la Stalingrad?
Dacă despre succesele occidentalilor pe frontul invizibil se cunosc destul de multe aspecte, nu același lucru se poate spune despre reușitele sovieticilor. Au reușit sovieticii să decripteze comunicațiile Enigma?
image
Răscoala de la 1907 - Ieșirea de pe scena politică a Nababului
De-abia se stinseseră ecourile laudative ale Serbărilor din 1906, prilejuite de aniversarea a 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I, privite ca o manifestare națională a românilor de pretutindeni, că România se va vedea confruntată cu o mișcare extrem de violentă, proprie Evului Mediu.