Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 622 din 21-27 ianuarie 2016
Cu ochii n 3,14 jpeg

CERCETĂTORII MUZICII PUTERNICE
AU DEMONSTRAT CĂ VIITORUL
CREȘTE ȘI ÎN ROMÂNIA

● Cercetătorii britanici au demonstrat, de data aceasta, că bărbații care ascultă heavy metal sînt mai puțin dispuși să-și înșele soțiile decît cei care nu tolerează acest gen de muzică. Cercetătorii români ar trebui să aplice acest studiu pe bărbații care ascultă manele. (A. P.)

● Un pui de pinguin născut la Zoo Cincinnati a fost botezat Bowie. În acelaşi timp, clopotele Turnului Domului din Utrecht băteau în ritmul piesei „Space Oddity“, accesările muzicii lui David Bowie crescuseră pe Spotify de trei mii de ori şi toate publicaţiile importante din lume au lăsat deoparte războaiele, terorismul, imigraţia, încălzirea globală, pe Putin şi pe Trump şi au pus pe prima pagină fotografii cu David Bowie. De unde se vede că moartea unui star pop poate da planeta peste cap. (M. C.)

● Omagiu între paranteze: (Aplauze puternice); (Aplauze puternice, prelungite); (Aplauze puternice, îndelungate); (Vii aplauze); (Aplauze îndelungate); (Aplauze puternice, îndelung repetate);  (Aplauze puternice, urale).  Iar la final, apoteotic: (Aplauze puternice, îndelungate; se scandează „P.C.R. – P.C.R.“);  (Aplauze puternice; urale; se scandează „P.C.R.“); (Aplauze puternice, prelungite; urale; se scandează Ceaușescu – „P.C.R.“). Reconstituire după broșura Nicolae Ceaușescu, Raport la cel de-al XI-lea Congres al Partidului Comunist Român, Editura Politică, București, 1974.  Total: 112 pagini și 128 de paranteze. Rotunde. (R. M.)

● L-am auzit nu demult pe Gheorghe Hagi spunînd că ar putea să-l ia pe Mutu în echipa sa, adică la Viitorul. N-am absolut nimic cu Mutu, dar mă gîndesc că apare o problemă legată de numele echipei. Oricum, viitorul lui Mutu pare asigurat. (A. M.)

● Site-ul frunza-verde.ro anunță că „Fundația Loki Schmidt cu sediul în Hamburg, Germania“ a ales floarea anului 2016. Ea crește și în România. E ciuboțica-cucului. (L. V.)

CERCETĂTORII DE TOATE ZILELE

AU DEMONSTRAT CĂ,
SĂPTĂMÎNA ASTA,
REÎNVIEREA S-AR FI ORGANIZAT
DIN SENIN

● Ce poate fi Matrix în viaţa noastră de toate zilele? Un salon de cosmetică, din zona 13 Septembrie, cu sloganul „Imaginaţi-vă ce aţi putea deveni!“. (I. P.)

● Despre blugii rupţi am auzit o mulţime de comentarii pro şi contra. Nu fac parte neapărat dintr-o tabără sau alta. Pe gerurile de săptămîna asta am văzut însă, la un ins cu asemenea pantaloni, prin găurile ceva mai mari decît cele obişnuite, în loc de piele, ceva colorat în maro şi albastru. Un fel de pijama sau poate nişte izmene,  în orice caz era ceva pe post de desuuri menit să-i ţină omului de cald, să nu-i intre gerul prin găurile denimului şi să-i ajungă la piele. Asta m-a făcut să mă gîndesc la limitele acestei mode. (A. M.)

● Italienii au semnat, în masă, o petiție adresată lui Dumnezeu, pentru reînvierea lui David Bowie. Dacă au succes, abia aștept un cîntec al lui Bowie pe această temă. (S. G.)

● Pînă la urmă, din ştirile ajunse în România despre cele întîmplate la Köln, pentru multă lume nu rezultă decît ceva de-a dreptul ciudat. Şi anume, că aproximativ o mie de bărbaţi (suspectaţi a fi imigranţi) s‑ar fi organizat în gara din oraş, în noaptea de Revelion, pentru a pipăi femei. O mie de pipăitori? Vă puteţi imagina asta în mod concret? Ba mai mult, cică asemenea pipăitori şi-ar fi făcut apariţia şi prin alte oraşe germane, elveţiene sau austriece. Unii au trecut de la pipăit la viol. Oricum, e ceva oribil. Dar amploarea fenomenului e stranie. Cred că avem nevoie de mai multe explicaţii. (A. M.)

● După tot scandalul ăsta cu cărțile științifice ale deținuților, eu am ajuns la următoarea concluzie: se discriminează, dom’le! De ce numai cărți științifice? Alea literare nu-s bune? Literatura română nu trebuie și ea îmbogățită cu noi opere, numai știința trebuie să se trezească așa, lovită din senin cu 415 contribuțiuni noi și originale? Ia să se reducă pedeapsa și pentru romane, nuvele, schițe, sonete și rondeluri. Nu? (M. V.)

CERCETĂTORII,
ÎN ACEEAȘI NOTĂ OPTIMIST-IGIENICĂ, AU DEMONSTRAT CĂ
TRISTEȚEA DEVINE
UN INSTRUMENT PENTRU EI

● Aud o discuție la o masă vecină. Unul dintre cei doi bărbați zice: „Eu mă spăl pe păr de maxim două ori pe săptămînă“. Prietenul lui plusează: „Și cea mai mare prostie e să faci duș în fiecare zi“. „Corpul are nevoie de bacteriile pe care le îndepărtăm ca proștii“, își dă cu părerea celălalt, dîndu-i dreptate. Discuția a mai continuat o vreme așa, în aceeași notă optimist-igienică. Cînd au început să vorbească despre cît de bine le e să trăiască singuri, îmi venea, ca-n Seinfeld, să trag niște concluzii incorecte politic. (A. M. S.)

● Unul dintre cele mai bune comentarii rostogolite pe Internet după moartea lui David Bowie: „Dacă te apucă tristețea, adu-ți aminte că lumea are 4543 de miliarde de ani și tu ai reușit cumva să exiști în același timp cu David Bowie“. (L. V.)

● Încet, dar sigur, Cristi Borcea devine un personaj principal în mass-media din România. Are toate motivele să apară în prime-time, la știri: n-are mari realizări personale, clubul sportiv pe care l-a condus e într-o situație proastă, a făcut tot felul de învîrteli dubioase și, mai nou, e implicat într-o telenovelă amoroasă. Ba chiar, dacă mai scrie și-o carte, două, și iese mai repede din închisoare, ar putea candida pentru un post. Pentru orice post. Are șanse să și cîștige! (M. M.)

● „Actele de huliganism petrecute în Germania în noaptea de Anul Nou au devenit un instrument de propagandă pentru mișcările xenofobe de extremă dreaptă precum Pegida“ – raportează din Köln un reporter BBC pe nume Holligan. (M. P.)

● Ca și oamenii, pantalonii au viața lor, se nasc și cresc. Din prunci se transformă în copii, copiii trec prin diverse faze pantalonice (de la pantalonii de grădiniță la pantalonii elevi), apoi vine tinerețea, cu ale ei pantalonisme. Dar tinerețea se duce unde se duc tinerețile și, într-o zi, tinerii pantaloni de ieri devin „pantaloni adulți“, cum scrie într-o reclamă. Nu știm ce se întîmplă cu ei mai departe, fiindcă reclamele nu pomenesc nimic despre pantalonii bătrîni sau despre pantalonii care nu mai sînt printre noi. (D. S.)

Foto: M. Bănică

41580801101 373a7ea5c2 c jpg
Oamenii fac orașele
Paradigmei moderniste de producție a noilor cartiere, Jacobs îi opune observația directă și studiul la firul ierbii, sau la bordura trotuarului, a vieții urbane.
Zizi și neantul jpeg
Roți și vremuri
Trebuia să mănînci nu știu cîți ani numai iaurt și să economisești, să pui bani la CEC ca să-ți poți cumpăra o Dacie.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-Les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (I)
În Aix zilele de vară se mișcă în ritm de melc, par nesfîrșite, exact ca acelea din vacanțele copilăriei.
E cool să postești jpeg
Tastatura sau creionul?
Este un avantaj real acest transfer al informațiilor direct pe dispozitivele elevilor?
p 20 WC jpg
Religiile manevrate de dictatori
Sîntem înconjuraţi de spaţii unde religia e folosită în beneficiul unor regimuri antiliberale: Rusia lui Putin, Turcia lui Erdogan, Ungaria lui Orbán.
Theodor Pallady jpeg
Discretul eroism al moderației
Nu prea cunoaștem opera românilor americani, iar numele care circulă simultan în cele două culturi provin cu precădere din zona umanistică.
p 23 Lea Rasovszky, Bubblegun of Sweet Surrender (Soft War) I  Codre jpg
„Războiul este doar «eu» și nici un pic «tu»” – artiștii și galeriile în timp de război
„Un fel de așteptare epuizantă la capătul căreia sperăm să fie pace.”
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
După ce, cu o săptămînă în urmă, doi lei au încercat zadarnic să evadeze din grădina zoologică din Rădăuți, un șarpe mai norocos a pătruns în Spitalul Orășenesc din Balș.
Zizi și neantul jpeg
Mare, pofte, necuprins
Tocmai ăsta era hazul vacanței: împletirea ciudată de pofte concrete și visări abstracte. Figurau, cu toatele, într-un meniu pestriț și cu pretenții.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Vacanțe de altădată
Nu pot vedea mai multe, însă sînt convinsă că au și bomboane străine sau ciocolată, poate că au și gume cu surprize.
E cool să postești jpeg
S-o fi supărat pe mine?
Ca să nu „supere” această societate, foarte multe femei ajung să fie prizoniere ale unor prejudecăți pe care și le autoinduc, perpetuîndu-le, uitînd de cele mai multe ori de ele însele.
p 20 Sf  Augustin WC jpg
De ce scandalizează creștinismul?
Scandalul creștinismului stă așadar în neverosimilul lui. Însuși Dumnezeu vorbește, dar nu o face ca un stăpîn.
setea de absolut convorbiri cu christian chabanis jpg
Setea de absolut
Atunci cînd am întrevăzut cîteva adevăruri esențiale este dureros să simțim că, în măsura în care vrem să le comunicăm oamenilor, ele capătă limitele noastre, impuritățile noastre, degradîndu-se în funcție de acest aliaj.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
O femeie din București a fost pusă sub control judiciar, fiind bănuită de săvîrșirea infracțiunii de înșelăciune prin vrăjitorie.
Edgar Allan Poe, circa 1849, restored, squared off jpg
Prăbușirea casei Usher
Una dintre cele mai emoționante descrieri de arhitectură din literatura universală este tabloul creionat de Edgar Allan Poe în debutul nuvelei „Prăbușirea casei Usher”.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum e să pleci în vacanță bolnav și complet epuizat
N-am mai fost într-o vacanță parțial din cauza pandemiei, însă mai mult din cauza faptului că nu mi-am mai permis o vacanță.
p 20 Ierusalim, Muntele Templului WC jpg
Loc disputat
De curînd, la Ierusalim au izbucnit din nou – dar cînd au încetat? – tensiunile pe esplanada Cupolei Stîncii.
Theodor Pallady jpeg
Scurtă oprire în biblioteca perfectă
Cel mai adesea afli despre autorii de cărți din cărțile altor autori: circulația bibliografică prin notele de subsol asigură ventilația academică din care se compune tradiția intelectuală a oricărei societăți moderne.
Zizi și neantul jpeg
Mare, trenuri și geamantane
Senzația pe care o am călătorind cu trenul nu poate fi înlocuită cu nici o alta: poate și pentru că ești cu atîția oameni în preajmă, într-o lume mobilă, o lume care o reface, în mic, pe cea mare din exterior.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Numeroasele avertismente de furtună ale RO-Alert de săptămîna trecută, unul emis chiar în timpul spectacolului Rigoletto, de la Opera Națională din București, cînd pe scenă se auzea replica „Furtuna e aproape”, au provocat un val de glume și ironii.
Zizi și neantul jpeg
Veri și obiceiuri
Am mai fost parte a unor vizite ca din Enigma Otiliei în care erai „servit” fix cu așa ceva: dulceață într-un mic castron transparent, una-două lingurițe, cel mai des de cireșe amare, și apă într-un pahar trainic.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Un înger păzitor pentru fiecare – cum recuperăm anii ’90?
Pe vremea cînd lucram la o revistă cu pronunțate tente erotice care se vindea ca pîinea caldă, am cunoscut mai întîi un stripper, apoi un gigolo. Cu care m-am întîlnit pentru a scrie un reportaj.
p 19 WC jpg
Ce valoare mai au simbolurile naționale?
Există în România o serie de simboluri naționale care sînt mai mult sau mai puțin cunoscute, însă cu siguranță extrem de puțin vizibile.
p 20 WC jpg
Adevărul în oglindă
Ghicitura poate fi înțeleasă nu atît ca limită, cît ca o condiție de posibilitate a cunoașterii.

Adevarul.ro

image
Închisoare pe viaţă în Marea Britanie pentru şoferii care produc accidente mortale. În ce condiţii se aplică pedeapsa maximă
Marea Britanie introduce pedeapsa cu închisoarea pe viaţă pentru şoferii care ucid, în cadrul unei ample reforme a justiţiei care a intrat duminică în vigoare, potrivit informaţiilor publicate de BBC.
image
O tânără şi-a dorit o noapte de vis în compania unui „Don Juan”. Idila s-a transformat în coşmar
O tânără care credea că va trăi o noapte de vis alături de un aşa-zis „Don Juan” s-a trezit a doua zi ca dintr-un coşmar. Bărbatul a fost condamnat pentru faptele sale.
image
Imagini din patiseria Paul din mall Promenada închisă de ANPC din cauza mizeriei şi a alimentelor expirate VIDEO
O echipa din Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor din Municipiul Bucureşti a constatat un mod defectuos în desfăşurarea activităţii Patiseriei/cofetăriei Paul, care oferea spre consum produse care pot pune în pericol viaţa şi sănătatea consumatorilor.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
În primăvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a cărui gazdă era Betty Crocker, devenită o emblemă a emisiunilor de acest gen și un idol al gospodinelor de peste Ocean. Puțină lume știa că Betty nu exista cu adevărat, ci era doar o plăsmuire a minților creatoare ale postului de radio.
image
„Uvertura” războiului austro-turc din 1715-1718
Războiul turco-venețiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut și drept Războiul Austro-Turc din 1715-1718, sau „Războiul lui Eugeniu de Savoia”, este primul din seria războaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol îi scria Elisabetei că otomanii încercaseră pe data de 28 să iasă din Plevna luptând și construind un pod peste râul Vid, în zonă desfășurându-se bătălii cumplite. Carol s-a îndreptat imediat în acea direcție, în timp ce împăratul se dusese în centrul dispozitivului.