Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 622 din 21-27 ianuarie 2016
Cu ochii n 3,14 jpeg

CERCETĂTORII MUZICII PUTERNICE
AU DEMONSTRAT CĂ VIITORUL
CREȘTE ȘI ÎN ROMÂNIA

● Cercetătorii britanici au demonstrat, de data aceasta, că bărbații care ascultă heavy metal sînt mai puțin dispuși să-și înșele soțiile decît cei care nu tolerează acest gen de muzică. Cercetătorii români ar trebui să aplice acest studiu pe bărbații care ascultă manele. (A. P.)

● Un pui de pinguin născut la Zoo Cincinnati a fost botezat Bowie. În acelaşi timp, clopotele Turnului Domului din Utrecht băteau în ritmul piesei „Space Oddity“, accesările muzicii lui David Bowie crescuseră pe Spotify de trei mii de ori şi toate publicaţiile importante din lume au lăsat deoparte războaiele, terorismul, imigraţia, încălzirea globală, pe Putin şi pe Trump şi au pus pe prima pagină fotografii cu David Bowie. De unde se vede că moartea unui star pop poate da planeta peste cap. (M. C.)

● Omagiu între paranteze: (Aplauze puternice); (Aplauze puternice, prelungite); (Aplauze puternice, îndelungate); (Vii aplauze); (Aplauze îndelungate); (Aplauze puternice, îndelung repetate);  (Aplauze puternice, urale).  Iar la final, apoteotic: (Aplauze puternice, îndelungate; se scandează „P.C.R. – P.C.R.“);  (Aplauze puternice; urale; se scandează „P.C.R.“); (Aplauze puternice, prelungite; urale; se scandează Ceaușescu – „P.C.R.“). Reconstituire după broșura Nicolae Ceaușescu, Raport la cel de-al XI-lea Congres al Partidului Comunist Român, Editura Politică, București, 1974.  Total: 112 pagini și 128 de paranteze. Rotunde. (R. M.)

● L-am auzit nu demult pe Gheorghe Hagi spunînd că ar putea să-l ia pe Mutu în echipa sa, adică la Viitorul. N-am absolut nimic cu Mutu, dar mă gîndesc că apare o problemă legată de numele echipei. Oricum, viitorul lui Mutu pare asigurat. (A. M.)

● Site-ul frunza-verde.ro anunță că „Fundația Loki Schmidt cu sediul în Hamburg, Germania“ a ales floarea anului 2016. Ea crește și în România. E ciuboțica-cucului. (L. V.)

CERCETĂTORII DE TOATE ZILELE

AU DEMONSTRAT CĂ,
SĂPTĂMÎNA ASTA,
REÎNVIEREA S-AR FI ORGANIZAT
DIN SENIN

● Ce poate fi Matrix în viaţa noastră de toate zilele? Un salon de cosmetică, din zona 13 Septembrie, cu sloganul „Imaginaţi-vă ce aţi putea deveni!“. (I. P.)

● Despre blugii rupţi am auzit o mulţime de comentarii pro şi contra. Nu fac parte neapărat dintr-o tabără sau alta. Pe gerurile de săptămîna asta am văzut însă, la un ins cu asemenea pantaloni, prin găurile ceva mai mari decît cele obişnuite, în loc de piele, ceva colorat în maro şi albastru. Un fel de pijama sau poate nişte izmene,  în orice caz era ceva pe post de desuuri menit să-i ţină omului de cald, să nu-i intre gerul prin găurile denimului şi să-i ajungă la piele. Asta m-a făcut să mă gîndesc la limitele acestei mode. (A. M.)

● Italienii au semnat, în masă, o petiție adresată lui Dumnezeu, pentru reînvierea lui David Bowie. Dacă au succes, abia aștept un cîntec al lui Bowie pe această temă. (S. G.)

● Pînă la urmă, din ştirile ajunse în România despre cele întîmplate la Köln, pentru multă lume nu rezultă decît ceva de-a dreptul ciudat. Şi anume, că aproximativ o mie de bărbaţi (suspectaţi a fi imigranţi) s‑ar fi organizat în gara din oraş, în noaptea de Revelion, pentru a pipăi femei. O mie de pipăitori? Vă puteţi imagina asta în mod concret? Ba mai mult, cică asemenea pipăitori şi-ar fi făcut apariţia şi prin alte oraşe germane, elveţiene sau austriece. Unii au trecut de la pipăit la viol. Oricum, e ceva oribil. Dar amploarea fenomenului e stranie. Cred că avem nevoie de mai multe explicaţii. (A. M.)

● După tot scandalul ăsta cu cărțile științifice ale deținuților, eu am ajuns la următoarea concluzie: se discriminează, dom’le! De ce numai cărți științifice? Alea literare nu-s bune? Literatura română nu trebuie și ea îmbogățită cu noi opere, numai știința trebuie să se trezească așa, lovită din senin cu 415 contribuțiuni noi și originale? Ia să se reducă pedeapsa și pentru romane, nuvele, schițe, sonete și rondeluri. Nu? (M. V.)

CERCETĂTORII,
ÎN ACEEAȘI NOTĂ OPTIMIST-IGIENICĂ, AU DEMONSTRAT CĂ
TRISTEȚEA DEVINE
UN INSTRUMENT PENTRU EI

● Aud o discuție la o masă vecină. Unul dintre cei doi bărbați zice: „Eu mă spăl pe păr de maxim două ori pe săptămînă“. Prietenul lui plusează: „Și cea mai mare prostie e să faci duș în fiecare zi“. „Corpul are nevoie de bacteriile pe care le îndepărtăm ca proștii“, își dă cu părerea celălalt, dîndu-i dreptate. Discuția a mai continuat o vreme așa, în aceeași notă optimist-igienică. Cînd au început să vorbească despre cît de bine le e să trăiască singuri, îmi venea, ca-n Seinfeld, să trag niște concluzii incorecte politic. (A. M. S.)

● Unul dintre cele mai bune comentarii rostogolite pe Internet după moartea lui David Bowie: „Dacă te apucă tristețea, adu-ți aminte că lumea are 4543 de miliarde de ani și tu ai reușit cumva să exiști în același timp cu David Bowie“. (L. V.)

● Încet, dar sigur, Cristi Borcea devine un personaj principal în mass-media din România. Are toate motivele să apară în prime-time, la știri: n-are mari realizări personale, clubul sportiv pe care l-a condus e într-o situație proastă, a făcut tot felul de învîrteli dubioase și, mai nou, e implicat într-o telenovelă amoroasă. Ba chiar, dacă mai scrie și-o carte, două, și iese mai repede din închisoare, ar putea candida pentru un post. Pentru orice post. Are șanse să și cîștige! (M. M.)

● „Actele de huliganism petrecute în Germania în noaptea de Anul Nou au devenit un instrument de propagandă pentru mișcările xenofobe de extremă dreaptă precum Pegida“ – raportează din Köln un reporter BBC pe nume Holligan. (M. P.)

● Ca și oamenii, pantalonii au viața lor, se nasc și cresc. Din prunci se transformă în copii, copiii trec prin diverse faze pantalonice (de la pantalonii de grădiniță la pantalonii elevi), apoi vine tinerețea, cu ale ei pantalonisme. Dar tinerețea se duce unde se duc tinerețile și, într-o zi, tinerii pantaloni de ieri devin „pantaloni adulți“, cum scrie într-o reclamă. Nu știm ce se întîmplă cu ei mai departe, fiindcă reclamele nu pomenesc nimic despre pantalonii bătrîni sau despre pantalonii care nu mai sînt printre noi. (D. S.)

Foto: M. Bănică

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Controversă Mândruță-Dan Negru despre Lumina Sfântă: „Le dai oamenilor știri care le plac, indiferent dacă sunt adevărate sau nu?”
Lucian Mândruță încinge spiritele pe Facebook, criticând jurnaliștii care relatează despre aducerea „luminii sfinte” de la Ierusalim pentru faptul că nu verifică informația. Pe lângă cei care i-au dat replica se numără și omul de televiziune Dan Negru.
image
Paștele de altădată, în amintirile artiștilor: „La biserică mergeam cu șareta și stăteam la slujbă până la ivirea zorilor“
Unele dintre cele mai frumoase amintiri, care se dau mai departe ca o moștenire de neprețuit, sunt zilele de sărbătoare când oamenii par a fi mai buni unii cu alții.
image
Șase alimente care îmbunătățesc starea de spirit: ajută la sănătatea creierului și reglează nivelul de zahăr din sânge
Oricine a găsit vreodată alinare în alimente precum înghețata sau pastele sau s-a simțit amorțit ori trist după o masă copioasă știe că mâncarea poate avea impact asupra stării de spirit, scrie Yahoo Life, care a publicat o listă cu șase alimente care îmbunătățesc dispoziția.

HIstoria.ro

image
În 1942, Armata Română a prăznuit Paștele pe Frontul de Est
Paştele din 1942 a căzut pe 5 aprilie 1942. Armata Română se afla în plină Campanie din Est. Mai erau șapte luni pînă la Dezastrul de la Stalingrad, moment de răsturnare strategică în cel de-al doilea Război mondial.
image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.
image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.