Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 623 din 28 ianuarie - 3 februarie 2016
Cu ochii n 3,14 jpeg

SE SPUNE DESPRE GHIOCEI
CĂ POT FI MULȚI
ÎN TOPUL DE VÎNZĂRI PROFUNDE

● Se spune despre unii bani că sînt murdari, dar cît de murdari să fie? Zilele trecute am văzut o femeie spălînd un bancomat. (D. S.)

● În pasajul de la Obor, la -10 grade, un bătrînel cu scripcă cînta cît îl țineau bojocii ceva cu „E primăvară!“, „ghiocei și toporași“. Of, anacronismul ăsta! (A. P.)

● „Înștiințare oficială Fiind că mulți din cei intrați la slujba miliții pământenești, luând reaoa nărăvire a țăranilor, au fugit și fug, din care se împiedecă complectuirea aceștii miliții, Obșteasca Adunare a divanurilor Valahii au găsit cu cale a face știut tutulor lăcuitorilor din orașe că îndată ce din întâmplare se va sprijini la casa cuivași om strein, fiind că între unii ca aceia pot fi mulți din cei fugiți militari pământenești, numai decât se fie dator acel stăpân de casă să dea în știre și cercetându-l de va fi fugar recrut să-l ia și să‑l trimiță la comanda de unde va fi fugit, căci împotrivă dovedindu-să vr-un strein sau militar tăinuit la casa cuivași, va fi supus acel stăpân de casă a da ștraf la comitetul organizații, dela cinci zeci lei pînă la cinci sute potrivit cu treapta în care se va afla. Maior Nojin Mihalache Cornescu Știrbeiu, în «Curierul Românesc», Nr. 67, Noem[brie] 2, 1830“ (R. M.)

● Observatorul astronomic belgian MIRA a înregistrat o constelaţie cu numele lui Bowie. Constelaţia cuprinde şapte stele (Sigma Librae, Spica, Alpha Virginis, Zeta Centauri, SAA 204 132 şi Beta Sigma Octantis Trianguli Australis) din  proximitatea planetei Marte, aşezate în forma iconicului fulger de pe coperta albumului Aladdin Sane. În acest timp, vreo douăzeci de mii de oameni au semnat o petiţie prin care cer redenumirea planetei Marte în Bowie. Alţii petiționari, britanici, cer doar ca David Bowie să fie personalitatea imprimată pe bancnota de 20 de lire. Primarul Bill de Blasio a proclamat ziua de 20 ianuarie drept Ziua David Bowie în oraşul New York. Basistul trupei RHCP, Flea, şi-a tatuat pe braţ numele lui Bowie, iar Howard Donald, membru în trupa Take That, şi-a botezat noul născut Bowie. Ceasul unui turn din Norvegia va cînta la ore fixe, vreme de o jumătate de an, refrene din muzica lui Bowie. Ultimul album al lui David Bowie, cel lansat cu două zile înainte de moartea lui, se afla săptămîna trecută pe primul loc în topul de vînzări din douăzeci de ţări. În Marea Britanie, 13 piese şi nu mai puţin de 19 albume din discografia lui Bowie au reintrat brusc în topuri. Celebrul cont GOD de pe Twitter a „ciripit“: „Bowie a fost Dumnezeul care mi-am dorit dintotdeauna să fiu“. (M. C.)

● Că tot am avut acum cîteva numere un articol despre Tinder & întîlniri: un amic discuta cu o fată folosind aplicaţia cu pricina. Ea îi cere lui mai multe fotografii. El nu prea vrea, aşa că îi sugerează c-ar fi bine să mai vorbească înainte, să se cunoască puţin. Ea îi spune că Tinder-ul e pentru altceva, şi că dacă ar fi vrut discuţii profunde, ar fi intrat pe forumul Dilemei vechi. (C. Ş.)

SE SPUNE CĂ UN DOMN PREGĂTIT ADULMECĂ IȚELE POVEȘTII ÎN MENIU

● Stăteam într-o cafenea. Trece un domn prin fața geamului. Mă salută și-mi face cu mîna. „Cine e?“, mă întreabă prietena cu care eram. Îi răspund: „Poștașul“. Ea izbucnește în rîs, iar eu îmi dau seama, a mia oară, că sînt genul care dezvoltă relații de durată. (A. M. S.)

● Marius Bogdan Crăcea, președintele organizației municipale a PMP Giurgiu, a anunțat într-o conferință de presă că își caută iubită. „Anunţul meu pe scurt poate fi sintetizat astfel: politician giurgiuvean, caut iubită. Alegerile locale se apropie şi trebuie, chiar dacă nu sînt prima opţiune a partidului, să fiu pregătit din toate punctele de vedere. Oamenii nu sînt făcuţi să fie singuri, iar femeia spune multe despre bărbatul ei. (…) Aş spune că viitoarea iubită ar fi ideal să lucreze în sistemul de justiţie, la judecătorie, tribunal, parchet, dar această condiţie ar fi prea restrictivă. Aşa încît criteriile de bază sînt să fie atrăgătoare şi inteligentă“, a explicat Crăcea. Proză scurtă, caut autor. (L. V.)

● Cătușnică (nepeta cataria). Sau canabisul felinelor. O iarbă cu efecte garantate la pisici, rîși, tigri și lei deopotrivă. Dacă felina adulmecă o grămăjoară de frunze uscate, devine euforică, se rostogolește pe jos, bate aerul cu labele, toarce, miorlăie, clefăie și molfăie în gol fără oprire. După o vreme, survine somnolența, blegeala și, uneori, o stare de anxietate. Cătușnica e legală și se poate cumpăra, pe o nimica toată, de la orice pet shop. (M. P.)

● Pe port.ro, Marele alibi (Franța, 2008) e prezentat drept „film religios“ și are următorul rezumat: „Pierre Collier este mort, asasinat acasă la senatorul Henri Pages. Soţia sa, Claire, este iniţial principal suspect, Dar iţele poveştii sînt tot mai complicate şi de fapt oricine l-ar fi putut ucide pe Pierre Collier. Şi amanta, şi fosta iubită, şi rivalul său şi chiar şi senatorul, cu toţii ar fi putut avea motive. O afacere complexă pe umerii locotenentului Grange care trebuie să rezolve misterul înainte ca şirul crimelor să continue“. Ce-i religios în povestea asta? Doaaamne, iartă-mă! (M. V.)

SE SPUNE CĂ SCRIITORUL
AJUNS LA DESTINAȚIE
A INVENTAT O ȚARĂ ÎNTREAGĂ

● McDonald’s-ul din Japonia va introduce în meniu cartofii prăjiți acoperiți cu ciocolată (foxnews.com). Sic transit gloria mundi. (S. G.)

● Bilanţul de pierderi inestimabile ale acestui an, pînă la 20 ianuarie: muzicienii Paul Bley, David Bowie şi Glenn Frey, actorul Alan Rickman, scriitorul Michel Tournier, regizorul Ettore Scola. „Moarte Morţii!“, cum strigă pichetiştii din Solenoid. (M. C.)

● Șoferii de taxi s-au schimbat (sau cel puțin cei cu care am nimerit eu): nu-ți mai spun doar cîte o întîmplare din viața lor, ci toată povestea vieții. Cu riscul de a te mai ține un timp după ce ai ajuns la destinație. (I. P.)

● Ministrul Culturii din Iran a interzis folosirea cuvîntului „vin“ în orice carte publicată în Iran. Între timp, Coreea de Nord pretinde că a inventat o băutură cu 30-40% alcool care – atenție mare! – nu dă mahmureală. Mă-ntreb ce-are de zis ministrul Culturii din Iran despre asta. (L. V.)

● Am aflat, după povestea cu maşina parcată aiurea care a blocat circulaţia timp de aproape o oră în Bucureşti, că Poliţia nu poate ridica maşinile parcate ilegal. Pentru că nu există nişte norme de aplicare unitare la nivel naţional. De ani de zile, trotuarele sînt ocupate de maşini pentru că şoferii nu pot fi sancţionaţi. O ţară întreagă stă pe loc pentru că nu există norme de aplicare la legi existente. Iar eu, pieton, o să convoc Consiliul NATO ca să pot merge pe trotuar. (M. M.)

Foto: M. Vasilescu

image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.
image png
Piața Romană
Fetele de 20 de ani de acum nu-și mai pierd vremea în astfel de bodegi.
image png
Zgomotul și furia
Drept urmare, există mai multe metode tradiționale de a riposta unui vecin zgomotos.
image png
Cîteva note despre agapa creștină
Evident că nimeni, mîncînd laolaltă, nu stătea să filosofeze. Eram însă alături de Domnul.
p 20 Arik Ascherman WC jpg
Traumă şi discernămînt
Dar, în ciuda singurătăţii şi a primejdiilor acum mult mai aspre, rabinul îşi continuă patrularea, nu părăseşte paza.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Într-un supermarket, la raionul de alimente exotice, am descoperit mămăliga ambalată în vid, „gata preparată”.
image png
Lumi fragile
Am perceput „schimbul de scrisori”, formulare care în curînd va trece și ea într-o arhivă a limbii, ca pe un fel de apel la memorie.
image png
Frig și acasă
Cert e că, în ciuda condițiilor aparent vitrege, m-am simțit acasă acolo.
image png
p 20 Nichita Stanescu adevarul ro jpg
Alte vieți
Toate aceste vieți se hrănesc cu posibilul, mai mult decît cu realitatea lumii în care se petrec.
image png
Degetul lui Lazăr
Deși îl vor vedea pe celălalt Lazăr revenind din mormînt, în carne și oase, unii dintre martori nu vor crede.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Radu Cosașu ar fi împlinit săptămîna trecută, pe 29 octombrie, 93 de ani.
image png
Cine ascultă o casă? – despre reutilizarea fondului construit existent –
Pe 8 noiembrie este sărbătorită la nivel mondial Ziua Urbanismului, care aduce în prim-plan problemele și efectele urbanizării asupra societății și a mediului.
image png
Auriu și umbră
Ci păstrîndu-ne, dacă nu auriul, măcar aspirația către el. Și o portiță de acces.
image png
Avoidant sau secure? Mai există limba română?
E un cuvînt care reprezintă o categorie importantă în viața lor de cartier – deduc eu din ce povestesc ei.
image png
Prețuirea incompetenței
Această bursă de merit nu mai are nici o legătură cu valoarea sau cu succesul.

Adevarul.ro

image
Dezvăluiri. Liderul Hamas i-a vizitat pe ostatici într-un tunel din Gaza
Liderul mișcării islamiste palestiniene Hamas, Yahya Sinwar, i-a vizitat pe israelienii răpiți și duși într-un tunel din Gaza, dezvăluie un ostatic eliberat în weekendul trecut.
image
Doi români care au comis o crimă în Franța au fost arestați 20 de ani mai târziu. Cum au reușit să se ascundă două decenii
Polițiștii din Barcelona, Spania, au arestat doi români după 20 de ani de căutări. Aceștia au ucis un tânăr în 2003, în Franța și de atunci se ascundeau în Catalonia.
image
Fenomen bizar și rar pe litoralul românesc: Marea Neagră s-a retras zeci de metri spre larg
După ultima furtună de cod roșu, de la sfârșitul săptămânii trecute, cu valuri de 10 metri, linia apei s-a retras, în unele zone, dincolo de digul de protecție al plajei din stațiunea Mamaia.

HIstoria.ro

image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.
image
Vizita lui Cuza la Istanbul, după Unirea din 24 ianuarie 1859: Turcii resping, jigniți, bacșișul!
După Unirea din 24 ianuarie 1859, un eveniment major pentru Domnia lui Cuza l-a constituit vizita domnitorului la Constantinopol.
image
Japonia oferă „despăgubire de consolare” femeilor folosite ca sclave sexuale în al Doilea Război Mondial
Un tribunal sud-coreean a ordonat Japoniei să despăgubească un grup de femei care au fost forțate să lucreze în bordelurile militare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează BBC.