Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 628 din 3-9 martie 2016
Cu ochii n 3,14 jpeg

PRINCIPIUL CUTIEI E SIMPLU:
SCRII NUMELE IUBITEI (ȘI NU LOVE)
PE SPAȚII RESTRÎNSE, CU O FORȚĂ
MAI MARE, ÎNTR-O CASĂ MAI MICĂ

● Guvernul a înfiinţat „Comisia de tăiat hîrtii“. De fapt, e vorba de o platformă online pe care adună propuneri pentru debirocratizare. Principiul e simplu: dacă statul are deja un document despre un cetățean, firmă, contribuabil etc., de ce să-l mai ceară o dată? De ce atîtea ștampile și semnături? De ce atîtea copii inutile? Tehnocraţi antibirocraţi. (M. M.)

● Precum Fredric Baur, creatorul cutiei Pringles, a cărui ultimă dorinţă a fost ca cenuşa să-i fie îngropată chiar în celebra cutie de chipsuri, cenuşa italianului Renato Bialetti a fost transportată în orăşelul natal Omegna într-un iconic vas Moka din aluminiu, micul model de espressor patentat de tatăl său acum un secol. Purtîndu-i propria caricatură numită L’omino con i baffi („omuleţul cu mustaţă“), vasul Moka s-a vîndut pînă în prezent în 330 de milioane de bucăţi în toată lumea. (M. C.)

● Post-Dragobete, din „Boala amorului și periodurile ei“ (Foaie pentru minte, inimă și literatură, Brașov, nr. 17, 22 octombrie 1838): „Simptomele să fac tot mai primejdioase. Începi să scrii numele iubitei în scoarța copacilor și în năsip. Cînți versuri rele neregulate, porți în sîn cîte o floricică scăpată de fetiță. Privești la lună și faci soneturi. Iubita îți privește odată prietinește în ochi, tu gîndești că este amorezată de moarte în tine. Vai de om de va vorbi ea și cu altul. (Aceasta e simptoma a patra de turburarea minții) Dohtorie: Călătorește doă zile una după alta într-un car de apă acră (borviz) întră la îmvățătură în seminariul de la C** pe trei ani; cînd te întorci, amoreza ori e măritată ori fată trecută. Atunci rîzi de tine însuți, și ești sănătos.“ (L. V.)

● Vorba unei prietene vituale: „Să vedeți ce certuri o să fie de-acum pe Facebook, că de ce mi-ai dat doar like și nu love“. (A. P.)

● Primesc pe e-mail un newsletter de la Realitatea TV cu titlul „Iarna revine în forţă! ANM anunţă ninsori şi viscol“. De obicei, șterg chestiile astea, dar acum am deschis. Ce citesc în știre? Că în următoarele 12 ore se vor produce „intensificări ale vîntului, ninsori moderate cantitativ la munte“, și anume pe „crestele cele mai înalte“; că vor mai fi niscaiva intensificări ale vîntului și în restul teritoriului, dar „pe spații restrînse“. Nici vorbă de „forță“, așadar. Ce voiam să subliniez? Că ce e-n titlu nu e și-n știre, un vechi obicei al presei românești. Și că nu trebuie să faceți ca mine, adică să dați click pe toate prostiile. (M. V.)

● Un titlu senzațional: „Un meteorit uriaș a explodat deasupra Pămîntului, cu o forță mai mare decît cea a bombei de la Hiroshima, și nimeni nu a observat“. Hm, eu observasem, însă n-am avut cui să-i spun. (A. P.)

● Cîntăreţul Sting a decis, împreună cu soţia lui, să se mute într-o casă mai mică. Aşa că a vîndut la licitaţie tot felul de lucruri care nu-şi mai găseau locul în noul cămin, printre care şi un pian Steinway, cîteva tablouri de Matisse şi nişte ceramică de Picasso. Eu le‑aş fi dus undeva la ţară. (M. C.)

ȘTIȚI CARE E ASEMĂNAREA
DINTRE UN COVRIG ȘI NICI UNUL? E EVIDENTĂ, DACĂ VĂ PLACE SĂ TRECEȚI PRIN DEFORMAȚIILE EXTREME

● Ştiţi care e asemănarea dintre chelneriţe şi stewardese? E evidentă. Şi unele, şi altele servesc masa sau gustarea pentru clienţi sau pasageri. Dar ştiţi care e deosebirea? E la fel de evidentă. Chelneriţele nu zboară. (A. M.)

● „Hai să-ți iau un mărțișor“, îi zice bărbatul doamnei de lîngă el. Și o cuprinde cu brațul pe după umeri. „Ia-mi mai bine un covrig“, îi răspunde ea. Și plecăm toți trei rîzînd de la semafor. (A. M. S.)

● „D-a porumbeii, joc de vară. Se alegea colțul din întru ce se forma din două case una mai afară ieșită decît alta, sau de la niscai uluce, acolo se așeza copiii-porumbei. Porumbarul trimetea pe cîte unul să se înalțe. Un alt copil se făcea uliu și căta să prinză porumbeii; cei mai dibaci cotea și scăpa; era o bucurie și un rîset de acelea de care numai copiii știu să guste din nevinovata lui plăcere, cînd se întorceau la coteț și uliul nu putea prinde nici unul. “ – Petre Ispirescu, Jurnal 1865-1870 (R. M.)

● Dacă vă place să treceţi prin filtre fotografiile pe Instagram, descărcaţi aplicaţia INFLTR de pe infiltr.com: are 5.000.000 de filtre. (M. C.)

● Din deformaţiile extreme ale condiţiei de pieton post-tranziţie: nu traversez nici cînd e verdele pus, ­căci mă gîndesc că nu am timp (deşi uneori semaforul mai ţine încă trei minute); fac eu semn să treacă maşinilor care dau să oprească pentru a mă lăsa să trec. Singurele momente în care mai uit de propriile reguli absurde: cînd se întîmplă ca vreo maşină să oprească, aşteptînd să fac o poză cerului. (I. P.)

NUMAI PENTRU
PERSOANE FOARTE IMPORTANTE,
DESCHIDEM PRIMUL GÎND
CU UN ÎNDEMN

● Paul McCartney n-a fost lăsat să intre la petrecerea de după acordarea Premiilor Grammy. „E numai pentru persoane foarte importante“, i-a spus body­guard-ul clubului. „Dar cît de foarte important ar trebui să fiu?“, a întrebat Macca. Bodyguard-ul a dat din umeri, iar Macca s-a întors către soţia lui: „Îmi pare rău, dar se pare că trebuie să mai compun un hit“. În cele din urmă, paparazzii l-au convins pe bodyguard că omul e destul de important. (M. C.)

● Pe geamul unui spațiu comercial din centru, un anunț te lovește direct în stomac: „Deschidem în curînd «MI și MU». Tradiționalii mici aduși la nivel de artă“. (D. S.)

● Într-o dimineață mă trezește fluierul polițistului care, la ora 6, dirija circulația în intersecție. Primul gînd a fost neortodox. Al doilea: oare l-aș fi putut reclama pentru tulburarea orelor de somn? (S. G.)

● La prima oră a dimineții, buzeperfecte.eu mă surprinde cu un sfat: „Femeie, meriți să fii specială!“ și cu un îndemn: „Arată Strivitor!“. Mă declar zdrobit. (M. P.)

Foto: M. Pleşu, A. Vrana

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Cât de importantă devine România pentru SUA prin noua strategie a Mării Negre. Expert: „Vor fi investiții americane majore”
România a devenit mai importantă pentru SUA odată cu adoptarea, de către Congresul SUA, a strategiei pentru Marea Neagră. Expertul în relații internaționale George Vișan explică, într-o analiză pentru „Adevărul”, care e vulnerabilitatea României și ce soluții ar exista
image
Cu generații în urmă românii stăteau la cozi pentru mâncare. Acum, stau alții
„Cu generaţii în urmă românii stăteau la coadă după mâncare. Astăzi la București s-au întors cozile, dar cei care stau în ele nu sunt români”, scrie presa internațională.
image
Un restaurant din Capitală le cere clienților să-și țină copiii „tot timpul așezați la masă”: „Mă mir că nu au instalat la intrare și niște lese”
Un restaurant din Capitală a stârnit controverse pe Facebook, după ce a atras atenția clienților care vin însoțiți de copii că în timpul vizitei micuții sunt obligați „să rămână tot timpul așezați” la masă.

HIstoria.ro

image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.
image
Bătălia Atlanticului - decriptarea codurilor de transmisii ale submarinelor germane
Planificatorii ambelor părți aflate în conflict au realizat rapid că al Doilea Război Mondial va fi câștigat sau pierdut de cel care domină Oceanul Atlantic.
image
Povestea savanților Louis Pasteur și Victor Babeş
Povestea de azi îi are ca ”eroi” pe cei doi renumiți savanți legați de o pasiune comună: cercetarea științifică.