Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 630 din 17-23 martie 2016
Cu ochii n 3,14 jpeg

UNEORI,
ÎN PROBLEMELE EXISTENȚIALE,
E MAI BINE SĂ SIMȚI
MIROS DE ZEROURI.
NU DE ALTA, DAR UNORA
LI SE ÎNTÎMPLĂ SĂ PRIMEASCĂ
DE TOATE ÎN ULTIMA CLIPĂ

● De 1 Martie, la o tarabă de mărțișoare din Piața Romană cineva își întreba amicul: „Să iau iepurașul profei de mate și rața pentru profa de română sau invers?“. Aș fi intervenit, dar cred că uneori, în problemele existențiale, e mai bine să nu te bagi. (S. G.)

● Cîteva mărțișoare belicoase, în acest început de primăvară: „Daca vezi ca soarele-ti rade prin par, daca simti miros de ghiocei, daca auzi ciripit de pasarele, atunci inseamna ca traiesti o noua primavera… cu mult mai frumoasa decat precedentele!!!!“; „Primavara sufletul inverzeste si rade in soare.“ Cu sau fără diacritice, efectul de turmă este înduioșător. (R. M.)

● Omul de afaceri Dan Adamescu, cercetat sub control judiciar de DNA pentru abuz în serviciu, spălare de bani şi complicitate la abuz în serviciu în legătură cu falimentul Astra Asigurări. Cauţiunea stabilită de instanţă: 40.000.000 de lei, adică aproape 10.000.000 de euro. De-abia cînd apar sume din acestea cu multe zerouri începe să usture actul de justiţie. (M. M.)

● Gigi Becali: „Ce a fost atunci, la prima declarație, sînt cîteva fraze pe care nu le mai țin minte. Erau mai mult la nivel de bîrfă. Nu am probe care să susțină ce scriam acolo. Vă jur că nu am probe. Nu știu nimic și de aceea nu o mai susțin. Plîngerea era bazată pe bîrfă“. Cînd vă apucă, așa, un impuls să bîrfiți, aveți grijă să nu fie în scris. Nu de alta, dar unora li se întîmplă să vorbească gura fără ei și ajung direct la DNA. (A. M. S.)

● Viviana Grădinaru, o cercetătoare de origine română de la Institutul de Tehnologie din California, urmează să primească o înaltă distincţie din partea preşedintelui SUA pentru că a reuşit să creeze şoareci cu pielea şi cu organele transparente. Ar putea fi un prim pas al proiectului „omul invizibil“. (M. P.)

● Noul trend în cerșetorie la Big Berceni: „Aveți să‑mi dați și mie niște bani de o șaorma mare cu de toate?“. Se rostește lălăit, dar apăsat și extrem de insistent. (A. D.)

● Știrea „de sezon“ a săptămînii a fost, desigur, cea cu femeia din Vaslui care i-a tăiat testiculele soțului ei pentru că nu i-a adus flori de 8 Martie. Voi, bărbații care v-ați amintit să dăruiți o floare în ultima clipă, nici nu știți ce glonte v-a trecut pe la ureche. (A. P.)

N-AR TREBUI SĂ TRECEM UȘOR
CU VEDEREA ABSENȚA
UNUI CONTACT VIZUAL MAI BUN

● Laura Codruţa Kövesi a făcut publică o cifră peste care n-ar trebui să trecem uşor cu vederea: valoarea mitei din dosarele de corupţie de anul trecut este de 431.000.000 de euro. Cît cofinanţarea autostrăzilor pe trei ani. (M. C.)

● Specialiștii în nutriție au ajuns la concluzia că mîncatul pe întuneric ajută la slăbit, pentru că absența unui contact vizual cu farfuria diminuează producerea sucurilor gastrice. Așadar, grași și grăsuți, stingeți lumina! (A. P.)

● Absolut nici un candidat pentru funcția de director de casă de asigurări de sănătate județeană nu a trecut proba scrisă a concursului, deşi, dintre cei 41 de candidați, 27 sînt actualii directori. Spre exemplu, Lucian Vasile Bara, directorul CAS București, licenţiat în economie, doctor în medicină veterinară şi fost asistent universitar la Facultatea de Protecția Mediului din Oradea, a obținut 3 puncte din 100. Contracandidatul său, Petru Armean, manager al Spitalului Clinic „Prof. Dr. Theodor Burghele“ din Bucureşti și profesor universitar la Facultatea de Medicină „Carol Davila“, a obținut un punctaj mai bun: 8 puncte din 100. La Timiș, Sîrbu Nicolița Flavia a fost eliminată din concurs, fiind prinsă cu telefonul mobil în buzunar. Bugetul CNAS din acest an este de aproape șase miliarde de euro. (M. C.)

ȘI CÎND TE GÎNDEȘTI CĂ,
LA SFÎRȘITUL CARIEREI,
UNII AJUNG VIZAVI DE UNA

● Titlu în Jurnalul național, ediția online: „Evaluare NAŢIONALĂ 2016. Rezultate DEZASTROASE la simularea la matematică“. Nț, nț, nț. Și cînd te gîndești că unii dintre elevii cu rezultate dezastruoase ajung să lucreze în presă… (M. V.)

● Haralambie Vochiţoiu, senator UNPR, explicînd necesitatea ca parlamentarii să devină, la sfîrşitul carierei, înalți funcționari publici fără să mai dea concurs: „Deci atenție, eu parlamentar, facultăți, doctorate, Institutul de Diplomație Român absolvit, rețineți, eu acum, dacă nu trece legea asta, eu nu pot fi ambasador. Ceea ce sînt foarte supărat pe treaba asta“. (M. C.)

● Pe șantierul lucrărilor care nu se mai termină de la Piața Sudului, un muncitor raporta, probabil șefului, prin telefon: „Eu sînt vizavi de pastramă“ (sau Pastramă?). O fi de bine, o fi de rău? N-o fi nicicum? (D. S.)

● Tot mai multe instituții au pisicile lor: la ICR e una albă, flocoasă, care pare a avea acces nelimitat, iar la Spitalul Elias e una roșcată, cu zgardă, care te întîmpină la intrare. (I. P.)

Foto: M. Bănică

Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.
image png
Piața Romană
Fetele de 20 de ani de acum nu-și mai pierd vremea în astfel de bodegi.
image png
Zgomotul și furia
Drept urmare, există mai multe metode tradiționale de a riposta unui vecin zgomotos.
image png
Cîteva note despre agapa creștină
Evident că nimeni, mîncînd laolaltă, nu stătea să filosofeze. Eram însă alături de Domnul.
p 20 Arik Ascherman WC jpg
Traumă şi discernămînt
Dar, în ciuda singurătăţii şi a primejdiilor acum mult mai aspre, rabinul îşi continuă patrularea, nu părăseşte paza.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Într-un supermarket, la raionul de alimente exotice, am descoperit mămăliga ambalată în vid, „gata preparată”.
image png
Lumi fragile
Am perceput „schimbul de scrisori”, formulare care în curînd va trece și ea într-o arhivă a limbii, ca pe un fel de apel la memorie.
image png
Frig și acasă
Cert e că, în ciuda condițiilor aparent vitrege, m-am simțit acasă acolo.
image png

Adevarul.ro

image
Iphone-ul care l-a băgat la închisoare pe Cherecheș. „Ți-ai vândut sufletul diavolului... Eu sunt ăla”
Una dintre probele principale ale acuzării în cazul lui Cătălin Cherecheș a fost seria de 47 de înregistrări audio realizate cu un Iphone S 5. Instanțele au analizat expertize și contra-expertize pentru a răspunde acuzațiilor primarului conform cărora înregistrările au fost trunchiate.
image
Dezvăluiri tulburătoare în cazul doctoriței de 31 de ani ucise în Franța. Cine este principalul suspect și ce spune logodnicul ei
Apar noi detalii în cazul Doinei Jurcă, tânăra doctoriță de 31 de ani din Galați, care a fost găsită înjunghiată într-un apartament din Franța. Logodnicul Doinei spune că principalul suspect este un francez, care ar fi fost reținut
image
Scenă de coșmar la Suceava. Un om de afaceri și-a ucis mama și apoi a început să strige cu o cruce în mână
O femeie în vârstă de 78 de ani, din comuna Dumbrăveni, județul Suceava, a fost găsită moartă, cu numeroase urme de agresiune pe corp, în locuința fiului ei. Anchetatorii au descoperit o scenă de groază la fața locului

HIstoria.ro

image
Cine este și de unde vine Moş Nicolae?
În noaptea de 5 spre 6 decembrie tradiţia spune că Moş Nicolae vine la geamuri şi vede copiii care sunt cuminţi, lăsându-le în cizmuliţe dulcuri şi alte daruri. Spre deosebire de Moş Crăciun, Moş Nicolae nu se arată niciodată iar copiii care au fost cuminţi vor găsi în ghetuţe diverse cadouri.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.