Cu ochii-n 3,14
UNEORI,
ÎN PROBLEMELE EXISTENȚIALE,
E MAI BINE SĂ SIMȚI
MIROS DE ZEROURI.
NU DE ALTA, DAR UNORA
LI SE ÎNTÎMPLĂ SĂ PRIMEASCĂ
DE TOATE ÎN ULTIMA CLIPĂ
● De 1 Martie, la o tarabă de mărțișoare din Piața Romană cineva își întreba amicul: „Să iau iepurașul profei de mate și rața pentru profa de română sau invers?“. Aș fi intervenit, dar cred că uneori, în problemele existențiale, e mai bine să nu te bagi. (S. G.)
● Cîteva mărțișoare belicoase, în acest început de primăvară: „Daca vezi ca soarele-ti rade prin par, daca simti miros de ghiocei, daca auzi ciripit de pasarele, atunci inseamna ca traiesti o noua primavera… cu mult mai frumoasa decat precedentele!!!!“; „Primavara sufletul inverzeste si rade in soare.“ Cu sau fără diacritice, efectul de turmă este înduioșător. (R. M.)
● Omul de afaceri Dan Adamescu, cercetat sub control judiciar de DNA pentru abuz în serviciu, spălare de bani şi complicitate la abuz în serviciu în legătură cu falimentul Astra Asigurări. Cauţiunea stabilită de instanţă: 40.000.000 de lei, adică aproape 10.000.000 de euro. De-abia cînd apar sume din acestea cu multe zerouri începe să usture actul de justiţie. (M. M.)
● Gigi Becali: „Ce a fost atunci, la prima declarație, sînt cîteva fraze pe care nu le mai țin minte. Erau mai mult la nivel de bîrfă. Nu am probe care să susțină ce scriam acolo. Vă jur că nu am probe. Nu știu nimic și de aceea nu o mai susțin. Plîngerea era bazată pe bîrfă“. Cînd vă apucă, așa, un impuls să bîrfiți, aveți grijă să nu fie în scris. Nu de alta, dar unora li se întîmplă să vorbească gura fără ei și ajung direct la DNA. (A. M. S.)
● Viviana Grădinaru, o cercetătoare de origine română de la Institutul de Tehnologie din California, urmează să primească o înaltă distincţie din partea preşedintelui SUA pentru că a reuşit să creeze şoareci cu pielea şi cu organele transparente. Ar putea fi un prim pas al proiectului „omul invizibil“. (M. P.)
● Noul trend în cerșetorie la Big Berceni: „Aveți să‑mi dați și mie niște bani de o șaorma mare cu de toate?“. Se rostește lălăit, dar apăsat și extrem de insistent. (A. D.)
● Știrea „de sezon“ a săptămînii a fost, desigur, cea cu femeia din Vaslui care i-a tăiat testiculele soțului ei pentru că nu i-a adus flori de 8 Martie. Voi, bărbații care v-ați amintit să dăruiți o floare în ultima clipă, nici nu știți ce glonte v-a trecut pe la ureche. (A. P.)
N-AR TREBUI SĂ TRECEM UȘOR
CU VEDEREA ABSENȚA
UNUI CONTACT VIZUAL MAI BUN
● Laura Codruţa Kövesi a făcut publică o cifră peste care n-ar trebui să trecem uşor cu vederea: valoarea mitei din dosarele de corupţie de anul trecut este de 431.000.000 de euro. Cît cofinanţarea autostrăzilor pe trei ani. (M. C.)
● Specialiștii în nutriție au ajuns la concluzia că mîncatul pe întuneric ajută la slăbit, pentru că absența unui contact vizual cu farfuria diminuează producerea sucurilor gastrice. Așadar, grași și grăsuți, stingeți lumina! (A. P.)
● Absolut nici un candidat pentru funcția de director de casă de asigurări de sănătate județeană nu a trecut proba scrisă a concursului, deşi, dintre cei 41 de candidați, 27 sînt actualii directori. Spre exemplu, Lucian Vasile Bara, directorul CAS București, licenţiat în economie, doctor în medicină veterinară şi fost asistent universitar la Facultatea de Protecția Mediului din Oradea, a obținut 3 puncte din 100. Contracandidatul său, Petru Armean, manager al Spitalului Clinic „Prof. Dr. Theodor Burghele“ din Bucureşti și profesor universitar la Facultatea de Medicină „Carol Davila“, a obținut un punctaj mai bun: 8 puncte din 100. La Timiș, Sîrbu Nicolița Flavia a fost eliminată din concurs, fiind prinsă cu telefonul mobil în buzunar. Bugetul CNAS din acest an este de aproape șase miliarde de euro. (M. C.)
ȘI CÎND TE GÎNDEȘTI CĂ,
LA SFÎRȘITUL CARIEREI,
UNII AJUNG VIZAVI DE UNA
● Titlu în Jurnalul național, ediția online: „Evaluare NAŢIONALĂ 2016. Rezultate DEZASTROASE la simularea la matematică“. Nț, nț, nț. Și cînd te gîndești că unii dintre elevii cu rezultate dezastruoase ajung să lucreze în presă… (M. V.)
● Haralambie Vochiţoiu, senator UNPR, explicînd necesitatea ca parlamentarii să devină, la sfîrşitul carierei, înalți funcționari publici fără să mai dea concurs: „Deci atenție, eu parlamentar, facultăți, doctorate, Institutul de Diplomație Român absolvit, rețineți, eu acum, dacă nu trece legea asta, eu nu pot fi ambasador. Ceea ce sînt foarte supărat pe treaba asta“. (M. C.)
● Pe șantierul lucrărilor care nu se mai termină de la Piața Sudului, un muncitor raporta, probabil șefului, prin telefon: „Eu sînt vizavi de pastramă“ (sau Pastramă?). O fi de bine, o fi de rău? N-o fi nicicum? (D. S.)
● Tot mai multe instituții au pisicile lor: la ICR e una albă, flocoasă, care pare a avea acces nelimitat, iar la Spitalul Elias e una roșcată, cu zgardă, care te întîmpină la intrare. (I. P.)
Foto: M. Bănică