Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 638 din 12-18 mai 2016
Cu ochii n 3,14 jpeg

ȘTIINȚIFIC VORBIND, E APROAPE
SIGUR CĂ EXISTĂ O CHICHIȚĂ TRISTĂ CARE TE LASĂ CU GURA CĂSCATĂ

● Parfumul ploii se numeşte, ştiinţific vorbind, petrichor. (M. C.)

● În China s-a născut un băiețel cu 31 de degete. Specialiștii spun că nu e ceva foarte neobișnuit și că, în medie, la fiecare o mie de persoane se naște un copil cu mai mult de 20 de degete, anomalia avînd și un nume: polidactilism. Necăjiții părinți ai copilului din China încearcă să strîngă bani pentru o operație destul de complicată prin care să corecteze această anomalie. Trebuie corectată pentru că polidactilismul e o anomalie de natură genetică și nu are nici o legătură cu era digitală prin care azi trece omenirea și în care e aproape sigur că există unii care și-ar dori cît mai multe degete. (A. M.)

● Valeriu Zgonea a fost dat afară din PSD cu unanimitate de voturi. După care „le-a făcut-o“ colegilor de partid cînd au vrut să-i ia și funcția de președinte al Camerei Deputaților: a descoperit în regulamentul Camerei o chichiță (creată tot de PSD) care zice că partidul nu-l poate suspenda din funcție dacă nu e membru al grupului parlamentar respectiv. PSD ar trebui, totuși, să priceapă la un moment dat că unanimitățile nu sînt bune. Pînă și Ceaușescu era ales de popor cu „numai“ 99% din voturi. (M. V.)

● În presa noastră online citesc următoarea ştire tristă: „Afeni Shakur, mama celebrului rapper Tupac Shakur, a murit la 69 de ani. Un apel la 112 anunţa că femeii, aflată în casa ei din Sausalito, California, i s-a făcut rău, cel mai probabil în urma unui stop cardiac. Afeni a fost transportată la spital, însă acolo s-a stins din viaţă.“ Dacă criza cardiacă a dnei Shakur din Sausalito, California, a fost anunţată la 112 şi ambulanţa a ajuns, reuşind chiar să o transporte în viaţă la spital, înseamnă că dl Arafat chiar are de ce să fie mîndru: ambulanţele sale merg ca vîntul şi ca gîndul! 112 este numărul de urgenţă în România. În Statele Unite, numărul de urgenţă este 911. (S. V.)

● După ce s-a cîntat prohodul presei, vin din nou niște jurnaliști foarte tari și răstoarnă realitățile noastre colcăitoare, cu o mie de tentacule, cu susul în jos. Și fac ce n-ar fi reușit nici un tsunami. Epopeea dezinfectanților din spitale continuă în Gazeta sporturilor. O super-investigație – semnată de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan – care te lasă cu gura căscată și cu o frică imensă în oase. (A. M. S.)

ALTEORI, NEATENȚIA VÎNZĂTORULUI
AR FI TREBUIT SĂ INTRE ÎN ACȚIUNE,
LA COLȚUL STRĂZII, DE-ABIA ÎN FINAL

● „Ţărăncile valahe alăptează în poziţiile cele mai neobişnuite. De exemplu, unele puneau copilul cu faţa în sus direct pe pămîntul gol, apoi se întindeau pe burtă sau pe o parte în aşa fel încît mamelonul să vină direct în gura sugarului. Alteori, cum femeile alăptează acolo neobişnuit de mult timp, astfel încît copilul merge deja în picioare, dar încă mai suge, mama stă pe scaun, pe laviţă sau pe un scăunaş şi copilul stînd în picioare îşi duce singur la gură mamelonul mamei. În felul acesta, fraţii mai mari profită de surplusul de lapte rămas în sîni după ce pruncul se satură, uşurînd-o astfel pe mamă“ – din amintirile sejurului militar din anul 1856 în Principatul Valah ale cehului Emanuel Salomon Friedberg-Mirohorsky. (M. C.)

● În ajun de Paști, în piața Drumul Taberei, zisă încă cu admirațiune „Moghioroș“, întru amintirea nostalgiilor de mai anțărț, o doamnă, în adevăratul sens al cuvîntului – cu o siluetă și o fizionomie plăcute, îngrijită, cam prea elegantă pentru unspre’ce dimineața, dar, mă rog –, se plimba de colo-colo cu un ibric cu apă pe trei sferturi. Mînată de curiozitate, am urmărit-o cu privirea. Se oprea din loc în loc, șterpelea cîte un ou din neatenția vînzătorului și îl supunea testului… Pînă a ajuns la țăranca mea, care a șutuit-o în stilu-i caracteristic… fără sudălmi, dar cu vorba iute și gestică însoțitoare. Știam că-i mare grădina Domnului, dar în ultima vreme parcă s-a cam împădurit și, cu defrișările astea, au rămas doar uscăturile… dar iată că dau rod. Nesmintit. (R. M.)

● J.K. Rowling şi-a cerut scuze, printr-o declaraţie pe contul de Twitter, că l-a omorît pe Remus Lupin. Dacă ambii n-ar fi fost atît de celebri, probabil că Poliţia ar fi trebuit să intre în acţiune, să găsească cadavrul şi să aresteze ucigaşul. Dar probabil că toţi poliţiştii din Marea Britanie sînt deja la curent cu „crima“: celebra autoare a omorît unul dintre personajele ciclului Harry Potter. (M. M.)

● A treia zi de Paşti, la colţul străzii mele, un preot iese grăbit dintr-un taxi şi intră în bloc. Mă uit la maşină, curioasă: firma Cristaxi. Potrivit, nu? (C. Ş.)

● La predica de la Înviere poţi auzi tot soiul de lucruri, printre care: despre relaţiile dintre bărbaţi şi femei, despre politica neaoşă, despre mîndria de a fi român. Şi, de-abia în final, cîte ceva despre Iisus şi Pilat din Pont. (I. P.)

ȘI, ÎN CELE DIN URMĂ,
PRIMIȚI O CĂLĂTORIE DOAR DUS
PESTE CÎMPIA ARMONIEI

● Din performanțele pisicilor: am cunoscut una care, atunci cînd vrea să se așeze pe scaunul de la computer, își împinge stăpînul cu o lăbuță, apoi cu amîndouă și, în cele din urmă, cu capul pînă cînd acesta se ridică și ea îi ia locul. (I. P.)

● Nu ştiţi cum să scăpaţi mai uşor de poveştile de dragoste terminate urît? Pentru 10 dolari, la Grădina Zoologică din Bronx puteţi boteza un gîndac cu numele fostului iubit / fostei iubite. Ba chiar primiţi şi un certificat de botez. Atîta doar că nu puteţi să şi striviţi gîndacul sub papuc după aceea… (C. Ş.)

● Peste 100.000 de oameni s-au înscris pentru o călătorie doar dus în scopul colonizării planetei Marte, proiect preconizat să înceapă în anul 2022. Pămînteni aventurieri, altruişti sau doar disperaţi? (M. C.)

● Într-un supermarket, la raionul de suplimente alimentare, pe o cutie de calciu scrie „oase-ntărite ca ­stînci în mișcare prin albie“, iar pe una de vitamina C, „nori licoroși peste cîmpia proaspăt cosită“. Oare dacă aș lua simultan calciu și vitamina C mi-aș simți „oasele-ntărite ca norii licoroși peste albia proaspăt cosită“? (S. G.)

● (urmare din numărul trecut) Misterele Armoniei SRL, Necessitas SRL, Suntem Unici SRL, Arcul Agricol Proagris SRL, Viitor Nou SRL, Barabule SRL, Delicios & Nutrițios SRL, Depozitul De Condimente Ru­xyan SRL, Pantoful Vesel SRL, Pietricica Veselă SRL, Izolatorul SRL, Afirmat Com SRL, Fructe Grecești SRL, Ardent SRL, Miozotis Deus SRL, Clubul De Excelență Canină Patrocle SRL, Strategic Metal SRL, Copilu SRL, Ego & Eco SRL, Pauza de Masă SRL, Debut SRL, Pentru Totdeauna SRL, Nea Solar SRL, Berărie Cu Multă Bere Brașov SRL, Oamenii Tăi SRL, Solaire De Brătești SRL, Nasturalizare SRL, Adevăr Divin SRL, Vid SRL, Psiho Amiral SRL, Fiabil SRL, Capul Călugărului SRL, Prompt Calcul SRL, Dialect SRL, Țepeș Mod SRL, Îngerașii Lila SRL, Iute Curier SRL, Vivre Bien SRL, Lordul Carpatin SRL, Porumb Auriu SRL, Creat SRL, Foc Continu SRL, Business Cu Măsură SRL, Ultra România SRL. (D. S.)

Foto: I. Popovici

image png
Supraviețuire
Pentru că am aflat de pe Facebook că o pisică îngheață și moare de frig la -15 de grade.
image png
Autenticitatea, între parfum și mujdei
În psihologie, esența unei personalități este definită, în principiu, de cinci caracteristici centrale.
image png
Speranța
Speranţa este una dintre virtuţile teologice.
image png
Scriptura: arbore, spital, cer
Pentru că Dumnezeu însuși li se dezvăluie ca o carte care „nu se închide”.
image png
Inima casei
Acum, la facultate, împreună cu colegele mele, doctorande în arhitectură, Irina Scobiola și Silvia Costiuc, îi învățăm pe studenții noștri cum să proiecteze o locuință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Sau că liliecii sînt, în unele privințe, niște creaturi de invidiat? Sau că bat sex e totuna cu bad sex?
image png
Moș Nicolae
Poveștile lor nu mi-au diminuat cu nimic credința în Moși.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Sărbătorile vin!”
Problema nu prea are legătură cu renul Rudolf și vorbește mai mult despre tine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.

Adevarul.ro

image
Soluția unei femei medic pentru salvarea soțului infectat cu o bacterie mortală: un tratament obscur cu virusuri
Când niciun antibiotic nu a mai funcționat în cazul soțului său infectat cu o bacterie periculoasă, o femeie medic a apelat la un tratament considerat obscur, folosind un inamic natural al bacteriilor pentru a-i salva viața.
image
Ce se întâmplă în timpul unei circumcizii. Care sunt riscurile și beneficiile procedurii
Deși considerată cea mai veche și cea mai frecventă operație din lume, circumcizia - îndepărtarea chirurgicală a prepuțului - este încă o procedură controversată, potrivit Yahoo! Life.
image
Piscină și elicopter pe cel mai mare super-iaht submarin din lume, în valoare de 2 miliarde de dolari
Compania producătoare a lansat, de asemenea, insule unice în felul lor, pe care se poate naviga sau poate acosta super-submarinul.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.