Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 639 din 19-25 mai 2016
Cu ochii n 3,14 jpeg

CUM POATE CINEVA
SĂ POARTE PE CAP DIN CÎND ÎN CÎND, ÎN SCOP PERSONAL, O CUPOLĂ MICĂ
ȘI UN TURNULEȚ ÎNCREMENIT ÎN SINE?

● Întreb și eu, ca să mă aflu-n treabă: cum poate cineva (un nene cam bătrîior și destul de șters altminteri) să poarte pe cap o șapcă verde pe care scrie „Superfund“? (D. S.)

● La megafoanele stațiilor de metrou, din cînd în cînd se aude un îndemn la vigilență și atitudine cetățenească pentru călători. Pe scurt, ni se spune să nu ne lăsăm bagajele nesupravegheate, să nu-i încurajăm pe cerșetori dîndu-le bani și să-i anunțăm pe „lucrătorii de poliție“ dacă sîntem martori la vreo infracțiune. De cîte ori îl aud, formula asta cu „lucrătorii de poliție“ mă intrigă. Adică o fi ceva de rău să le spui pur și simplu polițiști? Sau poate că trebuie să fim cît mai des conștientizați că polițiștii nu stau degeaba, că ei sînt niște oameni care chiar lucrează. În fine, mai nou am văzut un afiș pe care scria „Angajăm lucrătoare ecologică“… (A. M.)

● Lumea se schimbă uluitor. Citesc într-o publicaţie de business: „Un grup de analiză din Washington a analizat mai multe documente interne ale ISIS, realizînd un raport ce arată problemele cu care se confruntă gruparea teroristă. Cele mai mari dificultăţi par a proveni din lipsa de fonduri – banii fiind necesari pentru a cumpăra sclave sexuale. Măsurile luate par a fi extreme: unii lideri au cerut ca militanţii să reducă consumul de electricitate şi să nu mai conducă maşini oficiale în scop personal. Pe de altă parte, luptătorii par a fi deprimaţi, autorii raportului prezentînd exemple de jihadişti care au adus scutiri medicale pentru a nu mai fi trimişi pe front“, relatează CNN. Dacă şi jihadiştii încep cu scutiri medicale, chiar că nimic nu mai e cum a fost… (S. V.)

● „În Bucureşti sînt o sută treizeci de biserici şi nici una nu valorează nimic. Toate sînt în stil monahal grecesc, numai o cupolă mică şi un turnuleţ, o batjocură arhitectonică. Cele mai multe străzi cînd înguste, întortocheate, răsucite, n-am văzut nici o «uliţă» sau «cale» (cum le numesc ei) dreaptă. Denumirile acestor străzi reprezintă, de asemenea, o amestecătură ciudată, dictată de simţul istoric, religios sau politic… Undeva departe la periferie se află Piaţa Libertăţii, foarte accidentată şi mlăştinoasă, aşa cum este, deocamdată, însăşi libertatea românească… De fapt, în Bucureşti nu există nici un fel de piaţă arhitectonică, cel puţin nu una mai acătării, şi nici statui sau altceva monumental“ – din notele de călătorie ale scriitorului ceh Jan Neruda, care, în 1870, nu vedea încă nimic din Micul Paris. (M. C.)

● Tomberonul meu (posesiv firesc, de vreme ce conviețuim) a încremenit în sine. Desciocălat, cu capacul șui, cu roțile din două în două, stă într-o rînă așteptînd vremuri prielnice. Care, iată, nu se mai lasă îndelung așteptate, de vreme ce pe un coviltir electoral, din capătul opus ale aceleiași străzi, e inscripționat, cu verzale bolduite XL, „taxă 0 pe gunoi“. Asta înseamnă că de-acum vom deșerta gunoiul chiar în ograda Primăriei, iar tomberonul se va reorienta după rigorile impuse de economia de piață. Votați-mă! (R. M.)

ÎN CAZUL
CELOR MAI MULȚI DINTRE NOI,
PUTEREA (CARE ÎNSEAMNĂ „DA“)
SE TERMINĂ LA GRANIȚA CU ALTUL

● În corpul uman există – aproximativ – 7.000.000.000.000.000.000.000.000.000 de atomi. În cazul celor mai mulţi dintre noi, complet irosiţi. (M. C.)

● Dintr-o reclamă am aflat că am puterea „sa emojionez“. Habar n-am ce înseamnă, dacă e de bine sau de rău, dar m-am bucurat precum Monsieur Jourdain care a tras concluzia că face proză de cînd se știe. (S. G.)

● O thailandeză în vîrstă de 40 de ani riscă 30 de ani de închisoare pentru un mesaj scris pe messenger-ul Facebook-ului. Crima de care se face vinovată femeia este un cuvînt din două litere: „Ja“, care înseamnă „da“. De aici pînă la acuzația de crimă informatică și de lez-majestate n-a mai fost decît un pas. Destinatarul acelui „da“ fusese un prieten al fiului său, care ar fi criticat monarhia. În loc să protesteze, femeii i‑a scăpat nenorocita de afirmație. Kafka curat, fraților. (A. M. S.)

● Campania electorală de-abia a început. Mulţi primari care vor să fie realeşi se laudă acum cu ctitoriile lor. Gandul.ro prezintă într-un articol cîteva realizări pe care probabil alegătorii le vor sancţiona. Iată cîteva dintre ele: o pistă de biciclete de 47 de kilometri, impracticabilă şi care, pe deasupra, se termină la graniţa cu Serbia într-un loc în care nu există punct de trecere a frontierei (judeţul Timiş); o fîşie de trotuar în plin cîmp (judeţul Gorj); în satul Tonciu (judeţul Mureş), un teren de fotbal cu un stejar la mijloc – pomul secular nu poate fi tăiat, dar terenul a fost totuşi proiectat şi construit; în sectorul 3 al Capitalei, Primăria a plătit, între 2011 şi 2012, pentru achiziţionarea şi îngrijirea florilor, 39.514.000 de lei; la Timişoara, Primăria a cumpărat şi a plantat 40 de palmieri care sînt păziţi de douăzeci de poliţişti locali. Mai sînt şi alte exemple. În faţa acestei realităţi, mă întreb la ce bun ziarele de satiră şi emisiunile de umor. (M. M.)

● Cu ajutorul unei mini-camere de filmat montate pe cîteva exemplare, biologii i-au surprins pe delfini cum se droghează sugînd un peşte-balon (puffer fish). Delfinii au fost filmaţi chiar în timp ce-şi treceau peştele de la unul la altul. Biolog, adjectiv! (M. C.)

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Cât de importantă devine România pentru SUA prin noua strategie a Mării Negre. Expert: „Vor fi investiții americane majore”
România a devenit mai importantă pentru SUA odată cu adoptarea, de către Congresul SUA, a strategiei pentru Marea Neagră. Expertul în relații internaționale George Vișan explică, într-o analiză pentru „Adevărul”, care e vulnerabilitatea României și ce soluții ar exista
image
Cu generații în urmă românii stăteau la cozi pentru mâncare. Acum, stau alții
„Cu generaţii în urmă românii stăteau la coadă după mâncare. Astăzi la București s-au întors cozile, dar cei care stau în ele nu sunt români”, scrie presa internațională.
image
Un restaurant din Capitală le cere clienților să-și țină copiii „tot timpul așezați la masă”: „Mă mir că nu au instalat la intrare și niște lese”
Un restaurant din Capitală a stârnit controverse pe Facebook, după ce a atras atenția clienților care vin însoțiți de copii că în timpul vizitei micuții sunt obligați „să rămână tot timpul așezați” la masă.

HIstoria.ro

image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.
image
Bătălia Atlanticului - decriptarea codurilor de transmisii ale submarinelor germane
Planificatorii ambelor părți aflate în conflict au realizat rapid că al Doilea Război Mondial va fi câștigat sau pierdut de cel care domină Oceanul Atlantic.
image
Povestea savanților Louis Pasteur și Victor Babeş
Povestea de azi îi are ca ”eroi” pe cei doi renumiți savanți legați de o pasiune comună: cercetarea științifică.