Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 640 din 26 mai - 2 iunie 2016
Cu ochii n 3,14 jpeg

NU POT SĂ SPUN DECÎT CĂ
O DOAMNĂ MI-A POVESTIT
LA BISERICA DIN DEAL, CURCUBEUL
DE DEASUPRA BUCUREȘTIULUI

● „Teneși, diverse culori, la prețuri incredibile“ – mă îmbie un anunț publicitar. Nu pot să spun decît că sportul alb, oricît de colorat ar fi, se numește tenis. Iar încălțările, oricît de ieftine, se numesc teniși. (M. M.)

● Din discuţiile aberante din viaţa de toate zilele. O doamnă mi-a povestit cum vecinul ei îi ţinea socoteala de cîte ori trăgea apa de la WC noaptea; o alta – cum n‑a plecat ea să lucreze un timp în străinătate pentru că n‑au lăsat-o băieţii ei, care au în jur de 30 de ani, pentru că n-ar mai fi avut cine să le gătească. (I. P.)

● Urare: De cîte ori ajung „acasă“ și iau parte la slujba de la biserica din deal, la miruit, părintele Ștefan Bodoran din Grid mă întreabă: „Ce mai face domnul Pleșu? Vă rog să-i transmiteți multă sănătate.“ De astă dată a adăugat: „…și Cristos a înviat!“ De unde o fi bănuind părintele Bodoran că eu aș deține mai multe vești despre domnul Pleșu, n-am idee. Niciodată n‑am stat de vorbă cu părintele pe alte teme decît cele strict bisericești sau privitor la eparhie, cu ale ei probleme. Într-adevăr, neștiute sînt căile Domnului... Dar, recunosc, îmi face plăcere să-i răspund „de bine“ despre domnul Pleșu. (R. M.)

● După pisici, copii și cozonacii de Paște (neapărat în această ordine), de cîțiva ani, lanul de rapiță e vedetă pe Facebook-ul românesc (cu oameni în el sau nu). Dar observ că vin tare din urmă fenomenele meteo, precum ninsoarea și, iată!, ultimul trend – curcubeul de deasupra Bucureștiului, pozat din diferite unghiuri, cu mii de like-uri, share-uri. (A. P.)

ÎN PLINĂ CAMPANIE ELECTORALĂ, FACI PE IMBECILUL, TE UIȚI LA CEAS
ȘI SPUI: CAM ÎN 3.000 DE ANI,
UMANISMUL NE POATE DUCE
LA CONCLUZII GREȘITE
PÎNĂ LA ADÎNCI BĂTRÎNEȚI

● Observ, din ce în ce mai mult, în magazine și pe stradă, o nouă modă: tricouri, genți, rochii, bijuterii – toate inscripționate cu bufnițe. Deși se pare că moda vine de la filmele cu Harry Potter, aș propune ca, în plină campanie electorală, aceste bufnițe să fie mai atent monitorizate. Pot fi luate drept cucuvele. (S. G.)

● „Arta conversaţiei la masă, la englezi, constă în abilitatea de a nu rosti nimic serios, pe cît posibil. Iar cine reuşeşte să emită cele mai absurde teorii, dar cît mai originale, va controla discuţia. Şi cu o porţie cuvenită de tîmpenie prefăcută, abil manevrată cu adevăruri rostite doar pe jumătate, nimic nu îţi mai lipseşte să poţi susţine, în orice salon englezesc, o conversaţie de bun-gust, subţire şi plină de umor. Spre exemplu, faci pe imbecilul, te uiţi la ceas şi spui: «Nu sînt în stare să fac diferenţa între trei şi un sfert şi nouă fără un sfert!»“ – Alexander von Schönburg în volumul Înalta societate, Editura Baroque Books & Arts. (M. C.)

● Dacă doi oameni nemuritori ar fi plasaţi în două locuri diametral opuse ale unei planete nelocuite, asemănătoare Pămîntului, cam cît credeţi că le-ar lua să se găsească unul pe celălalt? Fizicianul Randall Munro a calculat şi asta: presupunînd că cei doi nemuritori rătăcesc la întîmplare timp de 12 ore pe zi, şi că trebuie să ajungă la cel puţin un kilometru distanţă pentru a se putea zări reciproc, vor da nas în nas cam în 3.000 de ani. (M. C.)

● Aud că un tip din Chile a vrut să se sinucidă într‑un fel special şi spectaculos, aruncîndu-se dezbrăcat în cuşca leilor de la Grădina Zoologică (de fapt, o groapă special amenajată pentru aceste feline). Fiind destui vizitatori de faţă, circulă pe internet cîteva fotografii şi filmuleţe ale momentului. La început, leii s-au jucat cu corpul lui şi apoi au început să-l muşte. Ca să-l salveze, îngrijitorii au împuşcat doi lei care începuseră să se înfrupte din el. Nu au folosit tranchilizante, pentru că acestea nu-şi fac imediat efectul şi fiecare secundă de activitate a leilor putea însemna împlinirea speranţei nebunului, aşa că au tras cu gloanţe adevărate pentru a ucide leul pe loc. În cele din urmă, tipul a fost extras dintre fiare, a supravieţuit şi se află la spital în stare gravă. Ceea ce mă tulbură în această stranie ştire venită tocmai din partea cealaltă a lumii nu este atît bizareria acestui suicid nereuşit, cît sacrificarea leilor absolut nevinovaţi. Ca să nu moară unul care voia să moară, au fost ucişi doi lei care, sigur, nu voiau şi nici nu meritau să moară. Nu sînt deloc ecologist şi nici nu vibrez la activismul pentru drepturile animalelor, dar, uneori, admit că umanismul ne poate duce la concluzii greşite cînd ne întrebăm cine pe cine este îndreptăţit să ucidă ca să supravieţuiască. (S. V.)

● Despre divorțuri aranjate se știe de mult. Bunăoară, ca să-și păstreze averea cînd el/ea are probleme cu justiția sau cînd îi paște vreun conflict de interese, cei doi soți divorțează de formă și trăiesc bine mersi pînă la adînci bătrîneți. Tranziția românească a scris însă o nouă pagină în istoria matrimonială a civilizației umane: darea afară din partid de formă. Ca să nu-și piardă mandatul de primar la Voluntari și să candideze ca independent, dl Florentin Pandele a fost dat afară din partid de propria-i consoartă, d-na Gabriela Vrînceanu-Firea. De unde se vede cine cîntă – pe linie de partid – în această vajnică familie politică. (M. V.)

DE-A LUNGUL UNEI SINGURE ZILE,
STR. VERZIȘORI
A PUS FACEBOOK-UL PE JAR: 
CINE-O SĂ MAI CONSTRUIASCĂ
ROMÂNIA?

● Studiile arată că de-a lungul unei singure zile, clipim, în medie, de 23.040 de ori. Dacă am putea cumva produce energie din gene! (M. C.)

● Umblînd brambura prin Bucureşti am dat de o stradă care mi-a reamintit de etapa de debut a capitalismului neaoș sălbatic: Str. Verzişori. (I. P.)

● Răzvan Chiruță i-a luat un interviu regizorului Cristi Puiu, al cărui film, Sierranevada, a fost în competiție la Cannes. Întrebat: „De ce nu sînt regizoare de film de succes în România?“, Puiu a dat un răspuns care a pus Facebook-ul pe jar. Ce spune el e, fără doar și poate, interpretabil. Explicația poate fi taxată ușor ca fiind misogină. Mă întreb, însă, de cînd le cerem artiștilor să fie niște ființe exemplare, monumente de corectitudine umană și politică, cu care să fim de acord toți, de la mic la mare? Nu altceva era mai important. Sau s-a întors lumea pe dos ca o mănușă și nouă nu ne-a spus nimeni? (A. M. S.)

● Tribunalul București a respins înregistrarea Partidului pentru Pace, Lumină, Credință, Dreptate și Construcția României. Of, și tribunalu’ ăsta. O să rămînem fără pace, lumină, credință, dreptate. Și cine-o să mai construiască România? (M. V.)

Foto: V. Cavs

Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.
image png
Piața Romană
Fetele de 20 de ani de acum nu-și mai pierd vremea în astfel de bodegi.
image png
Zgomotul și furia
Drept urmare, există mai multe metode tradiționale de a riposta unui vecin zgomotos.
image png
Cîteva note despre agapa creștină
Evident că nimeni, mîncînd laolaltă, nu stătea să filosofeze. Eram însă alături de Domnul.
p 20 Arik Ascherman WC jpg
Traumă şi discernămînt
Dar, în ciuda singurătăţii şi a primejdiilor acum mult mai aspre, rabinul îşi continuă patrularea, nu părăseşte paza.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Într-un supermarket, la raionul de alimente exotice, am descoperit mămăliga ambalată în vid, „gata preparată”.
image png
Lumi fragile
Am perceput „schimbul de scrisori”, formulare care în curînd va trece și ea într-o arhivă a limbii, ca pe un fel de apel la memorie.
image png
Frig și acasă
Cert e că, în ciuda condițiilor aparent vitrege, m-am simțit acasă acolo.
image png

Adevarul.ro

image
Un bărbat din Cluj care visa să construiască o cabană a rămas fără bani: Cu ce sumă au dispărut meseriașii
Indivizii i-ar fi promis bărbatului că pot să-i construiască o cabană. După ce au primit banii, aceștia s-au făcut nevăzuți.
image
Victoria lui Putin pare posibilă pentru prima dată de când a declanșat războiul în Ucraina
Pentru prima dată de când Vladimir Putin a invadat Ucraina, la 24 februarie 2022, pare că e posibil să obțină o victorie, scrie The Economist.
image
Ce efecte pot avea suplimentele cu magneziu asupra somnului
Magneziul este un mineral care se găsește în mod natural în organism și susține diverse funcții vitale, cum ar fi sistemul cardiovascular, regenerarea musculară și producerea de energie. Magneziul susține, de asemenea, procesul de relaxare.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic