Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 641 din 2-8 iunie 2016
Cu ochii n 3,14 jpeg

TRASEIȘTII POLITICI,
TOT MAI MICI ȘI MAI TĂCUȚI,
SÎNT SFĂTUIȚI SĂ NU DESCHIDĂ UȘA SPRE A OMORÎ VREMEA
(A TRECE DE URÎT)

● 28 de candidați la alegerile locale (după cum arată un raport Expert Forum) și-au făcut cîte două dosare de candidatură: unii reprezintă PSD și PNL, alții reprezintă PSD și PMP. Eu zic să-i privim cu indulgență: spre deosebire de traseiștii politici, care-și schimbă partidul în funcție de cine cîștigă alegerile, ăștia măcar au luat-o de la început pe două cărări, ca tot românu’ imparțial. (M. V.)

● Animalele de companie au evoluat, parcă, invers decît ne-am fi așteptat: descopăr cîini tot mai mici și mai tăcuți, concepuți parcă special pentru apartamentele de bloc, și pisici tot mai mari și mai fioroase – menite, probabil, să satisfacă orgoliile proprietarilor. (I. P.)

● La intrarea blocului unde locuiesc a apărut un afiș prin care locatarii sînt sfătuiți să nu deschidă ușa celor care invocă „diverse motive“. Iar aici începe o listă lungă de motive: cei care pretind că sînt de la deratizare, de la gaze, colectare gunoi, cabluri, diverse companii, poștă etc. Acel „etc.“ m-a tulburat: dacă o doamnă sună la interfon, pe motiv că e mama, îi deschid? (S. G.)

● „Nu spre a te sătura, ci ca un fel de gustare şi spre a omorî vremea (a trece de urît), se mănîncă aşa-zisele floricele. De mult doream să aflu ce este cu aceste lucruri albe, mici, nu puţin sămănătoare cu nişte flori... Eu singur, ce e drept, n-am putut deloc să le găsesc vreun gust; n-au, să spun adevărul, vreun gust rău, dar n-au nici unul bun; n-au, după mine, absolut nici un gust“ – din notele diplomatului ceh Jan Urban Jarnik care, în 1917, mesteca pentru prima dată popcorn într-un tîrg din Bucureşti. (M. C.)

FANTOMA UNEI PERSOANE
MOARTE ÎN COLIZIUNEA DINTRE
IMPERIALISMUL CULINAR AMERICAN ȘI CONSERVATORISMUL
GASTRONOMIC AUTOHTON
A RĂSPUNS: MONEDA NAȚIONALĂ ARE ROL ANTIBACTERIAN

● Cel puţin şapte taximetrişti japonezi au declarat că au avut drept client fantoma unei persoane moarte în urma tsunami-ului din 2011. Eu nu ştiu ce să zic despre ştirea asta, aştept filmul. (M. C.)

● Ce rezultă din coliziunea dintre imperialismul culinar american și conservatorismul gastronomic autohton? McMici, normal. (M. M.)

● Femeia pe care o știm toți cei care locuim în zonă pentru că se aude de multe ori urlînd în casă și o vezi stînd cu geamurile larg deschise iarna, zilele trecute, cînd a întrebat-o cineva: „Ți-ai mai aranjat în casă?“, i-a răspuns atît de firesc: „Eu sînt într-o renovare permanentă, dragă“. Și vorbele ei mi-au cam rupt sufletul. (A. M. S.)

● O doamnă, la telefon: „Avem doar un milion de roni datorie!“ Am rămas ușor confuză în urma ei: parcă denominarea a fost acum nouă ani. Iar moneda noastră națională e leul, nu RON-ul (sau ron/roni, cum văd peste tot). (C. Ș.)

● Cică bețișoarele de curățat sînt cei mai mari dușmani ai urechilor noastre. Specialiștii spun că ceara din urechi pe care mulți o desconsideră este o secreție minunată a corpului care protejează pielea conductului auditiv extern și are rol antibacterian. Așadar, trăiască ceara din urechi! (Acest articol de pe Internet vine ca bonus și cu testul: „Tu cum stai cu auzul?“) (A. P.)

LA 3,5 INCI PER BUCATĂ,
POFTA DE ȚUICĂ, DE NACELE
ȘI PLATFORME AR TREBUI
SĂ SE NUMEASCĂ, ÎN DEZACORD
CU CONSTITUȚIA, „THE ANGEL“

● Cît de mult spaţiu ocupă Internetul? Fizicianul Randall Munroe a făcut un calcul: industria unităţilor de stocare produce undeva în jurul a 650 de milioane de hard drive-uri pe an – adică, la 3,5 inci per bucată, aproximativ 8 litri de hard-drive-uri pe secundă –, ceea ce înseamncă că în cîteva ore de producţie se umple un petrolier. (M. C.)

● Mediafax.ro publică un reportaj despre un sat din Alba în care nu există nici o cîrciumă. Satul respectiv se numește Limba. E, poate, o ironie a destinului să te naști în satul Limba și să ți se usuce gîtlejul de pofta de țuică. (M. M.

● „Avem deosebita plăcere să vă aducem la cunoștință oferta noastră de nacele și platforme autopropulsate tip foarfecă, pentru lucru la înălțime“ – îmi scrie o firmă de specialitate. Lucrul la înălțime are, fără îndoială, poezia lui. (M. P.)

● Emisiunile electorale sînt în general de neprivit și de neascultat. Asta știam mai demult. Motivul nu e neapărat că sînt plicticoase, ci mai degrabă acela că numele lor sînt incorecte și induc în eroare. Multe dintre ele ar trebui să se numească de fapt: „Foști și viitori hoți au cuvîntul“ sau „Infractori la microfon“. Ori poate cu niște titluri mai de entertainment: „Ghiciți unde e escrocheria?“, „Care-i promisiunea mai gogonată?“ sau „Cine minte mai tare cîștigă“. Păi, nu? (A. M.)

● Un raport Expert Forum arată că, dintre cei 267.239 de candidați la alegerile locale, 449 au mai puțin de 23 de ani (în dezacord cu Constituția, care le cere candidaților să aibă peste 23), iar 6 sînt minori. De cînd se tot cere o „întinerire a clasei politice“, partidele noastre par să fi acceptat că trebuie făcut ceva. Eu zic că, pentru o întinerire reală (și nu așa, pe sub masă și de ochii lumii), ar trebui schimbată Constituția: să le fie permis să candideze doar celor sub 23 de ani. (M. V.)

● Dialog despre îngeri (la 8 ani): Ilie – Ce e un înger? Alexandru – E un fel de fantomă de-a lui Dumnezeu. Ilie – Orice-o fi, da’ fantomă nu e. Alexandru – Oricum, e doar în vis. Ilie – Și în cărți... (la lecția de engleză, Alexandru și Ilie Ilioiu, veri primari; subiect – „The Angel“) (R. M.)

Foto: E. Farkas

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Premieră pentru cercetători: un urangutan, observat folosind plante medicinale pe o rană deschisă
Nivelurile ridicate de inteligență ale urangutanilor au fost recunoscute de multă vreme, parțial datorită abilităților lor practice, cum ar fi folosirea instrumentelor pentru a sparge nuci și a căuta insecte.
image
Ilinca Tomoroveanu, amintiri din turnee: „Aveam impresia că, dacă aș fi trăit cu 100 de ani în urmă, ne-ar fi dus cu trăsura până la hotel“ VIDEO
Ilinca Tomoroveanu, o prezență distinsă a scenei românești, a murit în urmă cu cinci ani, la 2 mai 2019, dar moștenirea sa este neprețuită.
image
Caz revoltător în Parcul Natural Apuseni. Polonezi prinşi cu 22 de maşini într-un raliu off-road clandestin FOTO
Un grup de polonezi, îmbarcaţi în 22 de maşini de teren, au fost opriţi de rangerii Parcului Natural Apuseni. Polonezii veniseră pentru un raliu în munţi, dar au fost nevoiţi să renunţe, alegându-se şi cu amenzi de 50.000 lei

HIstoria.ro

image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.
image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.