Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 642 din 9-15 iunie 2016
Cu ochii n 3,14 jpeg

DIN ORICE UNGHI
AI ABORDA ACEASTĂ FRAZĂ,
NOI VĂ DESCHIDEM
O NOUĂ CREȘTERE,
CU MIROSURI ȘI CULORI LOCALE

● Un cuplu romantic a decis să se scalde noaptea, sub clar de lună, în ape periculoase. Nu mai adînci de un metru, apele leneşe alese de cei doi scăldau maluri pe care semnele de avertizare că sînt pline de crocodili se văd din orice unghi ai aborda scăldatul. Inevitabilul s-a produs: sub privirile îngrozite ale tipului, iubita lui a fost înşfăcată. A încercat să o salveze, dar nu a reuşit. Trupul ei a fost căutat zile la rînd şi nu s-a mai putut găsi nimic. O dezbatere civică s-a iscat imediat. Un membru al Parlamentului australian a spus punctul de vedere al legiuitorului: „Nu poţi legifera împotriva prostiei omeneşti“. Şi a adăugat: „If you go in swimming at 10 o’clock at night, you’re going to get consumed“. Las citatul în engleză pentru că sună savuros. (S. V.)

● Pînă veţi termina de citit această frază, 50 de milioane din celulele corpului dvs. vor fi murit şi vor fi fost deja înlocuite. Stay calm and keep living! (M. C.)

● Am cumpărat un telefon tip „fix“ de la casieria UPC, pentru care primit bon fiscal pentru suma de lei 35. Alăturat, un proces-verbal de „Predare-Primire“ echipament. „Ce să fac cu ăsta?“ „Să-l semnați.“ „Păi, telefonul l-am cumpărat.“ „N-are-a face, noi trebuie să vă deschidem o nouă linie telefonică cu echipamentul nostru.“ „N-am nevoie de încă o linie telefonică, rămîn pe cea veche, doar înlocuiesc aparatul, care e tot al meu, nu e închiriat de la dvs.“ „Nu se poate, noi vă deschidem o nouă linie, plătiți 1 leu lunar, pe care însă vi-l scădem lună de lună… o să vedeți!“ N-am mai avut „paciența“ să văd minunea lună de lună. Am returnat aparatul. Mi s-a spus că mi se virează contravaloarea în contul lunii viitoare de abonament. Aștept s-o văd și pe-asta! (R. M.)

● Am constatat, ascultînd emisiunile electorale la Radio România Actualități, că mai mulți candidați la funcția de primar, din diverse localități, erau preocupați de scăderea natalității. Și își doreau ca localitățile respective să aibă, în timpul mandatului lor, o creștere demografică. Ce i-o fi apucat? Ce afacere o mai fi și asta? Oare se pot face copii pe fonduri europene? (M. V.)

● Cel mai tare anunţ promoţional l-am auzit la un radio local mergînd prin Vîlcea: „Spa cu duş emoţional în satul Măciuca“. Se pare că duşul emoţional e unul care îmbină apa cu mirosuri şi culori. Pe lîngă asta, la Măciuca poţi face masaj cu pietre calde şi împachetări în ciocolată, printre altele. (I. P.)

● Zilele trecute am găsit la cutia poștală un fluturaș electoral în care unul dintre candidații la Primărie îmi dorea „Paște fericit“. În aceeași zi, dintr-un magazin am cumpărat o apă minerală pe eticheta căreia scria, din nou, „Paște fericit“. Am pus coincidența pe seama unui mesaj subliminal legat de alegerile locale, via „la paștele cailor“. (S. G.)

PENTRU CĂ TOT S-A TERMINAT OMUL, CÎT DE MULT POȚI SĂ PIERZI
ÎN LUMEA BETONULUI?

● Pentru că tot s-a terminat Il Giro și stă să înceapă Tour de France, vreau să evoc aici o figură legendară, și anume pe cîștigătorul primei ediții a Turului Franței (din 1903), faimosul ciclist de origine italiană Maurice Garin. Succesul i se datorează antrenamentelor istovitoare, dar și regimului alimentar. De pildă, în timpul unei curse de anduranță de 24 de ore a îngurgitat următoarele: 19 litri de ciocolată caldă, șapte litri de ceai, opt ouă fierte, cafea cu șampanie, 45 de cotlete, cinci litri de tapioca, două kilograme de orez cu lapte, stridii. Sportivul a doborît de-a lungul carierei multe recorduri, dar cred că pe undeva ar trebui consemnate și performanțele astea de mare mîncău. (M. M.)

● Poţi scoate stomacul, splina, unul dintre rinichi, 80% din intestine şi 75% din ficat şi omul tot mai poate trăi. La ce bun piese de schimb?! (M. C.)

● Jurnalistul Alexander von Schönburg se întîlneşte cu Damien Hirst la un restaurant pentru un interviu: „Hirst îşi aprinde un Marlboro şi mă întreabă: «Cît de mult poţi să bei într-o singură noapte?!» «Am făcut armata la Marină, mă pot măsura cu oricine.» «Îţi place sexul anal?» «Nu, mulţumesc.» «Ia să încerci, o dată. În definitiv, toate găurile sînt la fel.» Scurtă pauză. «Cum o ai, mare, mică?»… Apoi scoate din buzunarul hainei un obiect mic, mai precis un porc din lemn: «Porcul ăsta înseamnă extraordinar de mult pentru mine. Azi-noapte i-am rupt capul, cu dinţii.» Figurina mai păstra urmele dinţilor. Şi Hirst se întoarce către un domn în vîrstă, de la masa vecină: «Vreţi să fie al dvs.?» «Nu, vă mulţumesc, nu mi-l doresc», spune domnul politicos, fără să aibă habar că tocmai refuzase un Hirst autentic.“ – din volumul Înalta societate, Editura Baroque Books & Arts. (M. C.)

● „Să pierzi în greutate ar trebui să fie ca și cum ți ai pierde virginitatea: odată ce ai pierdut-o să n-o mai recuperezi niciodată. Nu vă mai mințiți, faceți sport!“ Acesta este sloganul unei campanii publicitare făcute de o sală de fitness din Yvelines, care a pus net-ul pe jar. În timpul ăsta, la Cluj, dau peste un magazin de haine care își întîmpină clientele cu mesajul atît de prietenos și pentru noi, plinuțele“. Tonul face toată muzica. (A. M. S.)

● „Dezastru în lumea artei: un băiețel distruge o statuie lego în valoare de 10.000 de lire sterline“ – titrează BBC. O figurină uriașă, pe nume Nick, din filmul Zootopia, a fost făcută țăndări de un copil de patru ani, la numai cîteva ore de la deschiderea unei expoziții din China. Nu mi se pare un dezastru, cu atît mai puțin în țara în care o replică se poate face așa de ușor. (M. P.)

● Pe o stradă liniștită din Strasbourg, oferta unui „specialist al betonului decorativ exterior și interior“: beton imprimat – beton ceruit – beton dezactivat – beton măturat – beton milimetric. Iar ceva mai încolo poți apela (dacă nu ești interesat de betoane) la serviciile unui „educator canin comportamentalist“. (D. S.)

Foto: A. Damian, G. Gârjoabă

barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.

Parteneri

caras (1) jpg
FOTO Peisajele din România care te lasă fără cuvinte. Cum arată printre cele mai frumoase păduri la sfârșitul toamnei
Sfârșitul toamnei transformă multe zone forestiere din România într-un adevărat paradis. Una dintre acestea se află în apropierea Dărmăneștiului, la poalele munților Nemira, una dintre porțile de intrare în Transilvania. Peisajele ireale au fost surprinse de angajații direcției silvice.
constructii imobiliare blocuri pixabay jpg
Tendințe pe piața terenurilor din București-Ilfov. Ce zone sunt în plină dezvoltare (analiză)
Piața terenurilor din București traversează o perioadă de transformări semnificative, influențată de dezvoltarea infrastructurii, reglementările urbanistice stricte și necesitatea regenerării urbane.
nicolae ceausescu jpg
Orașul pe care Nicolae Ceaușescu l-a construit în afara României. A investit sume uriașe în locuințe, școli și magazine, iar statul român plătește paza chiar și în prezent
Știați că Nicolae Ceaușescu a construit un oraș fascinant în afara României? Ei bine, în prezent, locul a rămas în paragină, însă statul român continuă să plătească pază.
bratari dacice foto daniel guta
Sarmizegetusa Regia, cămara de comori a Daciei. Istoric despre aurul furat: „Un calcul simplu ne oferă cifre impresionante”
În Sarmizegetusa Regia au fost păstrare cantități impresionante de aur. Unele tezaure au fost capturate de romani, altele au fost scoase la iveală, întâmplător, de localnici, însă în ultimele decenii braconierii au furat din capitala dacilor o cantitate impresionantă de aur.
Comportamentul unei persoane arogante Colaj
Cele patru păcate ale mândriei exagerate. Cum recunoști o persoană arogantă care îți poate distruge viața fără să știi
Un cunoscut psihiatru spaniol, Enrique Rojas, a dezvăluit pe Instagram cele patru trăsături definitorii ale persoanelor arogante.
svartul, bautura bucurestenilor interbelici jpg
Ce este, de fapt, șvarțul? Băutura specială era la mare căutare printre bucureșteni în perioada interbelică. Unde puteai să o servești și cum o poți prepara astăzi
Șvarțul (sau schwarz, din germană, care înseamnă "negru") era o băutură populară în Bucureștiul interbelic, asemănătoare cu cafeaua neagră, dar preparată adesea din înlocuitori de cafea, cum ar fi cicoarea sau orzul prăjit.
Keith Kellogg FOTO EPA EFE jpg
Trump propune o cale de ieșire din războiul din Ucraina – dar poate fi un cadou pentru Putin ANALIZĂ CNN
Într-o postare pe rețeaua sa Truth Social, Donald Trump a dat publicității viziunea sa despre cum ar putea arăta sfârșitul războiului din Ucraina. Și nu este deloc un plan simplu, dimpotrivă, este o solicitare diplomatică uriașă, care va pune mari presiuni asupra tuturor părților implicate.
Sântandrei și noaptea magică dintre lumi strigoii ies din morminte, fetele își află ursitul Colaj DMS
Sântandrei - noaptea magică între lumi: mistere și ritualuri fascinante, de la farmece de dragoste la taina strigoilor
Când noaptea de 29 noiembrie se așterne peste satele românești, granițele dintre lumi devin mai subțiri ca niciodată. Spiritele bântuie, lupii prind grai, iar tinerii speră să-și afle ursitul. Sântandrei (Sfântul Andrei) rămâne o sărbătoare plină de magie, superstiții și ritualuri fascinante.
Proces electoral într-o secție de vot în timpul turului I al alegerilor pentru funcția de președinte al României și pentru referendumul legat de Capitală, București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
30 noiembrie: Au loc primele alegeri parlamentare uninominale din istoria posdecembristă a României
La 30 noiembrie 2008 au loc primele alegeri parlamentare uninominale, după ce trecerea de la votul pe liste la noul sistem a stârnit discuţii aprinse pe parcursul mandatului 2004-2008. Tot într-o zi de 30 noiembrie, în 1965, s-a născut actorul Ben Stiller, aflat pe „lista neagră” a Rusiei.