Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 981 din 26 ianuarie – 1 februarie 2023
© M. Pleșu
© M. Pleșu

DACĂ OMUL VREA FRUNZE-N BUZE, CREȘTEREA TEMPERATURII CU DOUĂ GRADE, MUZICĂ DE MARI DIMENSIUNI ȘI, ÎN CELE DIN URMĂ, O VIAȚĂ VEȘNICĂ, DE CE NU FOLOSIȚI UN TON MAI SUBȚIRE?

 Ador progresul! Un chinez din America este nemulțumit că „mersul pe jos e prea lent” (am citat din el). Așa că a inventat un dispozitiv care se aplică pe talpa pantofului – ceva ca un fel de patine, care însă nu funcționează decît dacă le apeși cumva cu călcîiul și doar dacă mergi, iar de oprit se opresc dacă apeși cumva cu vîrful. Inventatorul zice că te obișnuiești repede cu dispozitivul, care crește viteza de deplasare pe jos cu pînă la 250%. Adică mergi cu 12 km/h în mod obișnuit. Mă întreb: dacă omul vrea să meargă mai repede pe jos, de ce nu grăbește pasul? (S. V.)

 În povestea „Capra cu trei iezi“, mama-capră promite să le aducă iezilor „ceva de-a mîncării” din pădure: „Frunze-n buze, / Lapte-n țîțe, / Drob de sare / În spinare, / Mălăieș în călcîieș, / Smoc de flori / Pe subsuori”. Dacă v-ați întrebat vreodată ce le-ar fi adus capra celor trei iezi dacă ar fi trăit în zilele noastre despădurite, cu Mega Image la fiecare colț de stradă, reinterpretarea YouTube „Capra cu trei iezi în țigănește” ne oferă un posibil răspuns. Cităm: „[…] Că mama v-aduce vouă / Lapte, carne, / Șuncă, ouă”. (M. P.)

 Julie Simon și Éléonore Abadie, două studente franțuzoaice din Brest, au proiectat, folosind o tehnologie deja existentă, boxerii contraceptivi, care reduc producția de spermă prin creșterea temperaturii cu două grade, ceea ce va încetini crearea spermatozoizilor. Studentele au afirmat că se află deja în stadiul experimental – prietenii lor fiindu-le cobai. Bănuiesc că, doar la ideea de a purta așa ceva, pe bărbați îi trec toate transpirațiile. (S. G.)

 Pe 13 martie 1919, un criminal în serie, faimos pe vremea aceea în New Orleans, a trimis o scrisoare ziarului local prin care promitea să ucidă din nou la miezul nopții, dar că va ocoli locurile în care se va cînta jazz. În seara aceea toate barurile și sălile de dans au fost arhipline, nimeni n-a fost omorît și s-a ascultat și muzică bună. (M. C.)

 Craniile şerpilor-tigru din Australia, una dintre cele mai veninoase specii din lume, pot evolua în cîteva generaţii pentru a se adapta la prăzi de mai mari dimensiuni. De exemplu, din cauza absenţei unor prăzi mai mici pe insula Carnac, precum broaştele, şerpii au fost nevoiţi să se hrănească, pentru a supravieţui, cu pui de păsări marine, care sînt de pînă la trei ori mai mari decît prada lor obişnuită. Cu toate acestea, în timp ce evoluţia poate dura uneori milioane de ani, echipa Universităţii din Adelaide a descoperit că presiunea intensă a selecţiei naturale a făcut ca forma craniului şerpilor să se schimbe de cînd aceştia au fost introduşi pe insulă, cu mai puţin de o sută de ani în urmă, permiţîndu-le să înghită puii întregi. „La fel cum corpul unui atlet îşi schimbă forma în urma unui antrenament intens, craniul unui şarpe-tigru de pe insulă se adaptează la hrana de care are nevoie pentru a supravieţui”, a declarat Alessandro Palci, autor principal al studiului de la Institutul de Ştiinţe Biologice din cadrul Universităţii din Adelaide. Mi se pare o parabolă expresivă a lumii moderne. (A. M. S.)

 Băutura pe care mulți dintre noi o știm drept café frappé apare acum pe unele liste de meniu doar cu numele de frappé.Iar în asemenea localuri, am observat, nu o dată, că dacă o comanzi cu numele complet café frappé, chelnerițele mai tinere sînt derutate. Se uită lung la tine și, în cele din urmă, întreabă ceva de genul: „Adică doriți un frappé?”. Café-ul dinainte le zăpăcește pur și simplu. Lumea se schimbă. Sau poate se prostește... (A. M.)

 O scriitoare de literatură romance din Statele Unite a fost declarată decedată în 2020 în urma unui suicid. Spre stupoarea cititorilor ei împătimiți, de curînd autoarea a redevenit activă pe canalele de socializare, iar aceștia o acuză de o înscenare teribilă folosită ca strategie de autopromovare. În sfîrșit, se pare că o viață veșnică totuși există și e chiar pe Twitter. (I. M.)

 Dacă doriți să-i atrageți atenția pisicii, animal de companie despre care necunoscătorii cred că ar fi nepăsător și independent, folosiți un ton modificat, mai subțire. Un studiu recent realizat de Universitatea Nanterre din Paris a dovedit că felinele recunosc vocea stăpînului și devin atente cînd o aud, dar sînt și mai interesate cînd adresarea este asemănătoare cu aceea destinată unui copil mic. Ceea ce îmi amintește de o altă cercetare care analiza abilitatea pisicii de a reține numele tuturor viețuitoarelor din casă și care se termina așa: „Dacă strigați pisica pe nume și ea nu vă răspunde, înseamnă că nu vrea”. (A. A. D.

CU SIGURANȚĂ, ALTCINEVA (CARE SE PREZENTA CA UN „EXPERT“) N-A MAI SUPORTAT CREIER GLOBAL

 Ministrul Justiției din Suedia, Gunnar Strömmer, a ridicat restricțiile cu privire la rigorile birocratice pentru obținerea „permisiunii de dans” de către patronii de localuri. „Debirocratizarea” dansului a fost salutată de suedezi ca măsură preventivă pentru consumul excesiv de alcool. Pesemne că suedezii vor fi ceva mai atletici în viitor și, cu siguranță, ceva mai ursuzi. (I. M.)

 Un restaurant din Oswestry, Marea Britanie, extrem de bine cotat în preferințele turiștilor, dar și în ghidurile de specialitate, s-a închis după Anul Nou. Indirect, tot din cauza pandemiei, chiar dacă nu de clienți a dus lipsă. Bucătarul și-a pierdut simțul gustului și pe cel al mirosului după ce a trecut prin COVID și nu mai era în stare să aprecieze calitățile preparatelor, trebuia să apeleze mereu la altcineva pentru verificări culinare. Deschis de 33 de ani, locul oferă, de anul acesta, doar cazare și mic dejun, spre regretul celor care îi treceau pragul des. (A. A. D.

 Un bărbat în vîrstă de 41 de ani, care se prezenta ca un „expert în seducție” și „masculinitate”, este judecat la Versailles, fiind acuzat că și-a ucis fosta iubită cu 80 de lovituri de cuțit și că a înjunghiat-o de 30 de ori pe sora acesteia, potrivit Le Figaro. Experții de modă nouă par din ce în ce mai dubioși. (A. M. S.)

 Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit. (M. C.)

 Într-o dugheană cu mîncare gătită, din Piața Amzei, conviețuiau frumos tăvițe cu gulaș unguresc, tochitură românească, salată à la russe, creier franțuzesc, șnițel vienez, tzatziki și sarmale turcești dolmas. O armonioasă globalizare gurmandă. (S. G.)

 O preumblare prin județul Arad pentru a culege nume de firme din Lipova, Pecica, Ineu și Sebiș: Zestrea Invest SRL, Caracatița SRL, Mașini Curate SRL, Balta Cu Nuferi SRL, Transagora Market SRL, Trans Orizont SRL, Cinci Măceșe SRL, Interesan SRL, Ovideo Brut SRL, Tehnici Manuale SRL, Pecicanul Priceput SRL, Effect Legal SRL, Flacăra Rusaliilor SRL, Jovial SRL, Compact Fruct SRL, Amalimalu Discret SRL, Ciao Darwin SRL, Salut Darwin SRL, Imperial Gag SRL, O.K. Frații SRL, Pentru Rulote SRL, 3 Foi SRL, Papucelul Vesel SRL, Florieny Brichet SRL, Alb Global & Co SRL, Orizont Super SRL, Lei Din Banat SRL, Chuk Noris SRL, Exclusiv Regal Termopane SRL, Gustul Meu SRL, Langoșeria Lango SRL, Lango To Go SRL, Ghinda SRL, Romeo Exigent Design SRL, Wienezul SRL, Găuri Și Filete SRL, For You Inedit Metal SRL, Mo Money Mo Problems SRL, Cucu Rezidențial SRL, Sens SRL. (D. S.)

header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.