Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 981 din 26 ianuarie – 1 februarie 2023
© M. Pleșu
© M. Pleșu

DACĂ OMUL VREA FRUNZE-N BUZE, CREȘTEREA TEMPERATURII CU DOUĂ GRADE, MUZICĂ DE MARI DIMENSIUNI ȘI, ÎN CELE DIN URMĂ, O VIAȚĂ VEȘNICĂ, DE CE NU FOLOSIȚI UN TON MAI SUBȚIRE?

 Ador progresul! Un chinez din America este nemulțumit că „mersul pe jos e prea lent” (am citat din el). Așa că a inventat un dispozitiv care se aplică pe talpa pantofului – ceva ca un fel de patine, care însă nu funcționează decît dacă le apeși cumva cu călcîiul și doar dacă mergi, iar de oprit se opresc dacă apeși cumva cu vîrful. Inventatorul zice că te obișnuiești repede cu dispozitivul, care crește viteza de deplasare pe jos cu pînă la 250%. Adică mergi cu 12 km/h în mod obișnuit. Mă întreb: dacă omul vrea să meargă mai repede pe jos, de ce nu grăbește pasul? (S. V.)

 În povestea „Capra cu trei iezi“, mama-capră promite să le aducă iezilor „ceva de-a mîncării” din pădure: „Frunze-n buze, / Lapte-n țîțe, / Drob de sare / În spinare, / Mălăieș în călcîieș, / Smoc de flori / Pe subsuori”. Dacă v-ați întrebat vreodată ce le-ar fi adus capra celor trei iezi dacă ar fi trăit în zilele noastre despădurite, cu Mega Image la fiecare colț de stradă, reinterpretarea YouTube „Capra cu trei iezi în țigănește” ne oferă un posibil răspuns. Cităm: „[…] Că mama v-aduce vouă / Lapte, carne, / Șuncă, ouă”. (M. P.)

 Julie Simon și Éléonore Abadie, două studente franțuzoaice din Brest, au proiectat, folosind o tehnologie deja existentă, boxerii contraceptivi, care reduc producția de spermă prin creșterea temperaturii cu două grade, ceea ce va încetini crearea spermatozoizilor. Studentele au afirmat că se află deja în stadiul experimental – prietenii lor fiindu-le cobai. Bănuiesc că, doar la ideea de a purta așa ceva, pe bărbați îi trec toate transpirațiile. (S. G.)

 Pe 13 martie 1919, un criminal în serie, faimos pe vremea aceea în New Orleans, a trimis o scrisoare ziarului local prin care promitea să ucidă din nou la miezul nopții, dar că va ocoli locurile în care se va cînta jazz. În seara aceea toate barurile și sălile de dans au fost arhipline, nimeni n-a fost omorît și s-a ascultat și muzică bună. (M. C.)

 Craniile şerpilor-tigru din Australia, una dintre cele mai veninoase specii din lume, pot evolua în cîteva generaţii pentru a se adapta la prăzi de mai mari dimensiuni. De exemplu, din cauza absenţei unor prăzi mai mici pe insula Carnac, precum broaştele, şerpii au fost nevoiţi să se hrănească, pentru a supravieţui, cu pui de păsări marine, care sînt de pînă la trei ori mai mari decît prada lor obişnuită. Cu toate acestea, în timp ce evoluţia poate dura uneori milioane de ani, echipa Universităţii din Adelaide a descoperit că presiunea intensă a selecţiei naturale a făcut ca forma craniului şerpilor să se schimbe de cînd aceştia au fost introduşi pe insulă, cu mai puţin de o sută de ani în urmă, permiţîndu-le să înghită puii întregi. „La fel cum corpul unui atlet îşi schimbă forma în urma unui antrenament intens, craniul unui şarpe-tigru de pe insulă se adaptează la hrana de care are nevoie pentru a supravieţui”, a declarat Alessandro Palci, autor principal al studiului de la Institutul de Ştiinţe Biologice din cadrul Universităţii din Adelaide. Mi se pare o parabolă expresivă a lumii moderne. (A. M. S.)

 Băutura pe care mulți dintre noi o știm drept café frappé apare acum pe unele liste de meniu doar cu numele de frappé.Iar în asemenea localuri, am observat, nu o dată, că dacă o comanzi cu numele complet café frappé, chelnerițele mai tinere sînt derutate. Se uită lung la tine și, în cele din urmă, întreabă ceva de genul: „Adică doriți un frappé?”. Café-ul dinainte le zăpăcește pur și simplu. Lumea se schimbă. Sau poate se prostește... (A. M.)

 O scriitoare de literatură romance din Statele Unite a fost declarată decedată în 2020 în urma unui suicid. Spre stupoarea cititorilor ei împătimiți, de curînd autoarea a redevenit activă pe canalele de socializare, iar aceștia o acuză de o înscenare teribilă folosită ca strategie de autopromovare. În sfîrșit, se pare că o viață veșnică totuși există și e chiar pe Twitter. (I. M.)

 Dacă doriți să-i atrageți atenția pisicii, animal de companie despre care necunoscătorii cred că ar fi nepăsător și independent, folosiți un ton modificat, mai subțire. Un studiu recent realizat de Universitatea Nanterre din Paris a dovedit că felinele recunosc vocea stăpînului și devin atente cînd o aud, dar sînt și mai interesate cînd adresarea este asemănătoare cu aceea destinată unui copil mic. Ceea ce îmi amintește de o altă cercetare care analiza abilitatea pisicii de a reține numele tuturor viețuitoarelor din casă și care se termina așa: „Dacă strigați pisica pe nume și ea nu vă răspunde, înseamnă că nu vrea”. (A. A. D.

CU SIGURANȚĂ, ALTCINEVA (CARE SE PREZENTA CA UN „EXPERT“) N-A MAI SUPORTAT CREIER GLOBAL

 Ministrul Justiției din Suedia, Gunnar Strömmer, a ridicat restricțiile cu privire la rigorile birocratice pentru obținerea „permisiunii de dans” de către patronii de localuri. „Debirocratizarea” dansului a fost salutată de suedezi ca măsură preventivă pentru consumul excesiv de alcool. Pesemne că suedezii vor fi ceva mai atletici în viitor și, cu siguranță, ceva mai ursuzi. (I. M.)

 Un restaurant din Oswestry, Marea Britanie, extrem de bine cotat în preferințele turiștilor, dar și în ghidurile de specialitate, s-a închis după Anul Nou. Indirect, tot din cauza pandemiei, chiar dacă nu de clienți a dus lipsă. Bucătarul și-a pierdut simțul gustului și pe cel al mirosului după ce a trecut prin COVID și nu mai era în stare să aprecieze calitățile preparatelor, trebuia să apeleze mereu la altcineva pentru verificări culinare. Deschis de 33 de ani, locul oferă, de anul acesta, doar cazare și mic dejun, spre regretul celor care îi treceau pragul des. (A. A. D.

 Un bărbat în vîrstă de 41 de ani, care se prezenta ca un „expert în seducție” și „masculinitate”, este judecat la Versailles, fiind acuzat că și-a ucis fosta iubită cu 80 de lovituri de cuțit și că a înjunghiat-o de 30 de ori pe sora acesteia, potrivit Le Figaro. Experții de modă nouă par din ce în ce mai dubioși. (A. M. S.)

 Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit. (M. C.)

 Într-o dugheană cu mîncare gătită, din Piața Amzei, conviețuiau frumos tăvițe cu gulaș unguresc, tochitură românească, salată à la russe, creier franțuzesc, șnițel vienez, tzatziki și sarmale turcești dolmas. O armonioasă globalizare gurmandă. (S. G.)

 O preumblare prin județul Arad pentru a culege nume de firme din Lipova, Pecica, Ineu și Sebiș: Zestrea Invest SRL, Caracatița SRL, Mașini Curate SRL, Balta Cu Nuferi SRL, Transagora Market SRL, Trans Orizont SRL, Cinci Măceșe SRL, Interesan SRL, Ovideo Brut SRL, Tehnici Manuale SRL, Pecicanul Priceput SRL, Effect Legal SRL, Flacăra Rusaliilor SRL, Jovial SRL, Compact Fruct SRL, Amalimalu Discret SRL, Ciao Darwin SRL, Salut Darwin SRL, Imperial Gag SRL, O.K. Frații SRL, Pentru Rulote SRL, 3 Foi SRL, Papucelul Vesel SRL, Florieny Brichet SRL, Alb Global & Co SRL, Orizont Super SRL, Lei Din Banat SRL, Chuk Noris SRL, Exclusiv Regal Termopane SRL, Gustul Meu SRL, Langoșeria Lango SRL, Lango To Go SRL, Ghinda SRL, Romeo Exigent Design SRL, Wienezul SRL, Găuri Și Filete SRL, For You Inedit Metal SRL, Mo Money Mo Problems SRL, Cucu Rezidențial SRL, Sens SRL. (D. S.)

Cea mai bună parte din noi jpeg
Prietenia între femei – un mit?
Marile bucurii și marile tristeți le cam ducem de unii singuri.
Zizi și neantul jpeg
Zăpadă și săpuneală
Săpuneala era, negreșit, un mini-ritual pre-sexual.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Diete și cîteva gînduri despre nutriție
● Orice dietă implică renunțarea la alcool. Eu nu beau decît vin, dar e bună și o bere. Pînă aici! Nu vreau să fiu un om slab, sănătos, dar trist.
E cool să postești jpeg
Cînd aduci munca acasă
Există, bineînțeles, avantaje clare ale muncii de acasă. Și pentru angajați, și pentru angajatori.
p 20 Kierkegaar WC jpg
Maestrul Kierkegaard
Într-o anumită împrejurare, Wittgenstein a observat: „Un gînditor religios onest este ca un funambul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Ineditele lui Eliade
E un eveniment care, sper, i-ar fi plăcut lui Eliade, pentru că e o confirmare a importanței arhivei pe care o evoca recurent, aproape obsesiv, în jurnalele sale, știind ce a lăsat în ea.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.

Adevarul.ro

image
Ger de crapă pietrele în România: temperaturile de coșmar care se anunță. Cât ține episodul de vreme rea
Vremea rea pune stăpânire pe aproape toate regiunile. Va continua să ningă la munte, iar temperaturile vor scădea accentuat. Gerul ne va chinui toată săptămâna viitoare.
image
Închisoare pe viață pentru un român care a ucis o femeie pentru a-i lua averea. Cum s-a filmat în casa victimei
Mohammed El-Abboud, cetățean român în vârstă de 28 de ani, și Kusai Al-Jundi, cetățean sirian, în vârstă de 25 de ani, au păcălit-o pe Louise Kam, să semneze documente de împuternicire care, credeau ei, le-ar fi permis să controleze averea de milioane de euro a acesteia.
image
„Mirciulică“, filmul cu Mircea Bravo, locul 1 pe Netflix. Cât profit a făcut în cinema. „A trebuit să folosim înjurături“ VIDEO
La doar o zi de la lansarea pe platforma de streaming, comedia este deja preferata telespectatorilor din România.

HIstoria.ro

image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.
image
Originea familiei Caragiale. Recuperarea unei istorii autentice
„Ce tot spui, măi? Străbunicul tău a fost bucătar arnăut, plăcintar! Purta tava pe cap. De-aia sunt eu turtit în creștet!”, astfel îl apostrofa marele Caragiale pe fiul său Mateiu, încercând să-i tempereze fumurile aristocratice și obsesiile fantasmagoric-nobiliare de care acesta era bântuit.
image
Detalii din viața a 3 mari actori cu origini românești / VIDEO
Detalii din viața a 3 mari actori cu origini românești