Cu ochii în 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 343 din 9 - 15 septembrie 2010
Cu ochii în 3,14 jpeg

N-AI CUM SĂ NU CAZI PE GÎNDURI CÎND DOUĂ CUVINTE  (UNUL DEJA STRICAT,  AL DOILEA ÎNTINS  PE 120 DE KILOMETRI)  AU PUŢINE BUZUNARE SUB PĂMÎNT 

● N-ai cum să nu cazi pe gînduri cînd treci pe lîngă magazine care se numesc „Visul imaginaţiei“ sau „Infomanul“. Se află la Tîrgu-Jiu. Şi fac parte din peisaj. (A. M. S.

● Pe firma unui magazin de cartier, două cuvinte (unul romånesc, al doilea nu) care, alăturate, dau pe undeva măsura prezentului nostru global: IEFTIN SHOP. (D. S.

● În casa vieneză a lui Freud din Bergasse 19, obiectul fascinant pentru majoritatea vizitatorilor – divanul fiind, cum se ştie, la Londra – este fotoliul maestrului. Cîte o doamnă îşi trece uşor degetul pe lemnul spătarului; un cuplu blond, cu ochelari rotunzi, priveşte locul de îmbinare între taburet şi spătar cu aceeaşi fascinaţie cu care privise înainte totemurile egiptene din vestibul. În ciuda interdicţiei şi a şnurului purpuriu care leagă cele două braţe, o jună rubicondă dă să se aşeze o secundă în fotoliul tatălui tuturor psihanaliştilor. Nu reuşeşte, scaunul e deja stricat, probabil din pricina celor care-au vrut, de-a lungul timpului, să economisească (prin metode spiritiste) o analiză de formare. (S. S.

● Aflu de prin ziare că, în China, un ambuteiaj a întins maşinile pe 120 de kilometri, iar un altul, de acum cîteva săptămîni, a durat nouă zile. În asemenea condiţii, mă scutiţi, vă rog, de ştirile despre „cozile la intrarea în Bucureşti“? (M. V.

● S-a inventat rochia telefon mobil, care va fi lansată anul viitor de o companie britanică. Motivul: în general, rochiile au puţine buzunare care să le permită purtătoarelor să aibă asupra lor telefoane. Aşa că această rochie specială va avea cartela SIM introdusă sub etichetă, iar pentru a efectua o convorbire trebuie doar să duci mîna la ureche. Aşteptăm cu interes chilotul cu GPS şi femeia antenă! (A. P.

● Ce limită umană mă face să mă intereseze mult mai mult salvarea celor 33 de mineri chilieni, blocaţi la sute de metri sub pămînt, decît orice lansare a unei rachete în cosmos? (R. C.

S-A INTERPRETAT CĂ  SERVICIUL DE ECHIPAMENTE  CU MÎNER ÎN FORMĂ DE IDEE TREBUIE SĂ SE OCUPE DE TOATE FERESTRELE DIN ANUMITE MEDII 

● Săptămîna trecută, consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a lansat rezultatele unui sondaj de opinie sub forma unei ghicitori în care partidele erau înlocuite cu personaje din basme: Albă ca Zăpada, Fetiţa cu chibrituri, Scufiţa Roşie, Moş Crăciun sau Capra cu trei iezi. S-a interpretat că unul dintre mesajele acestei poveşti ar fi acela că un partid nou apărut, PP, ar obţine un scor neobişnuit de mare. Dar mai degrabă decît să fie camuflat în spatele uneia din poveştile de mai sus, PP ar fi putut fi asociat cu PP de Ion Creangă. (A. M.

● Citesc pe site-ul Realitatea TV ştirea următoare: „Biroul procurorului general, Ministerul de Interne, Serviciul Antimonopol şi Serviciul de tarife trebuie să se ocupe de cei care umflă preţurile şi de cei care obţin bani necinstit, indiferent cine sînt“. Declaraţia aparţine preşedintelui rus Dmitri Medvedev. Cînd pui miliţienii să controleze preţurile e semn că începe declinul. (C. G.

● Eminescu merge cu orice. Şi e bun la toate. Dovada, anunţul de mai jos: „LivExpress… produse profi pentru meseriaşi! Eminescu. Sisteme gips-carton, plafoane casetate, produse prăfoase, scule, echipamente, vopseluri, tencuieli“. (A. M. S.

● Dacă vă mai amintiţi, data trecută nu m-am putut hotărî ce periuţă de dinţi mi se potriveşte. Aşa că am intrat din nou în supermarket. Am ignorat modelele Extra Clean, Premier Clean, Zig-Zag şi chiar Gel Flex (deşi pe aceasta aş fi putut-o folosi la sala de forţă) şi m-am concentrat pe ce-mi oferea în plus periuţa Cross Action Vitaliser (modelul adaptat unei vieţi pline de stres) faţă de Vibrates & Polishes care, oricum, părea mai multifuncţională decît modelul Polishing Star (deşi acesta era recomandat de cei de la NASA). Nu m-a convins nici una, aşa că am comparat periuţele 3-Way Buzz şi 3-Effect (ambele erau însoţite de ochelari 3 D), mult mai sofisticate şi decît Sensitive Pro Relief (prin ale cărei fire curgea balsam de aloe vera), şi decît 360° Deep Clean (cu mîner în formă de compas), ba chiar şi decît Navigator Plus (cu GPS încorporat în mîner), care promitea să-mi lanseze dantura pe orbita strălucirii fără frontiere, sau Sonic Energy, care mi-ar fi făcut gingiile să vibreze de la atîta încărcătură magnetică. Nu ca Pro Tip Massaging, mult prea tradiţională… Dar eu oricum mai caut. (M. C.)

● Idee preluată dintr-o intensă discuţie între cîţiva cumpărători dintr-o piaţă bucureşteană: „Guvernul ăsta ori se «remaiază», ori ne ducem la fund cu toţii“. Într-adevăr, remanierea asta aduce mai mult a remaiere. (S. G.

● De cîteva luni, tot am în minte un mesaj (britanic, în felul său), văzut pe toate ferestrele de la Hilton Palace din Bucureşti: „Pardon our dust. We’re making improvements for you“. Într-un fel, m-a făcut să mă simt ca şi cînd ar lucra şi pentru mine. (P. M.

● Un cuvînt din ce în ce mai pe placul românilor din anumite medii mai mult sau mai puţin creative este cuvîntul „proiect“. În ultima vreme aud doar că nu ştiu cine „lucrează la un nou proiect“ şi că va participa la „un concurs de proiecte“, iar „dacă iese proiectul, poate facem un alt proiect împreună“, însă „proiectul nostru n-are nici o şansă“. Mîine am şi eu un proiect să merg pînă în piaţă, strategia era să cumpăr nişte roşii ca să pot să-l dezvolt pe termen lung, însă, dacă uit să iau ulei, m-am ars, voi rămîne încremenită-n proiect. Vă urez tuturor proiecte plăcute! (A. P.

PĂSTRÎND PROPORŢIILE,  CONFUZIA A APĂRUT  PE LUMEA ASTA  ÎN VITRINA UNUI EU 

● Ieşirea din Bucureşti spre Urziceni îmi trezeşte (păstrînd proporţiile…) amintiri newyorkeze: pe dreapta stă scris, mare, Harlem; tot înainte, cît vezi cu ochii, China Town… (I. P.

● În Italia, un hoţ de origine română s-a ascuns, din greşeală, într-o secţie de Poliţie. Din cîte a povestit după ce a fost prins, a crezut că intră într-un oficiu poştal. Confuzia nu e chiar atît de mare: mai mult ca sigur, poliţiştii or să-l lege fedeleş şi or să-l trimită, pachet, înapoi în ţară. (M. M.

● S-au împlinit 60 de ani – o viaţă de om – de cînd a apărut pe lumea asta pixul. Să-mi fii sănătos, prietene, neînfricoşat de teroarea computerului! (R. C.

● Afiş în vitrina unui chioşc de cartier: „Avem Pîine de Pajura“. Eu, unul, aş fi preferat nişte Biscuiţi de Bufniţa. (M. C.

● Pe o cutie cu pliculeţe de ceai din kiwi şi guarana citesc: „Produs original românesc“. Auzisem eu ceva despre nişte livezi de kiwi pe la Dăbuleni. (M. C.)

eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.

Adevarul.ro

image
Cum este terorizată de vecini o familie din Timișoara: „Coșmarul durează durează de 20 de ani, defilează cu topoare și cu un pistol prin curte” VIDEO
Imagini șocante surprinse de o cameră de supraveghere, în ele se observă cum mai mulţi cetăţeni de etnie romă terorizează o familie din Timişoara. Primarul Dominic Fritz a publicat imaginile și a făcut apel la instituţiile statului pentru a stopa acest fenomen.
image
Medicamentele care vor fi retrase din farmaciile din România, de săptămâna viitoare
Șapte medicamente de pe piață vor fi retrase pentru că nu respectă standardele de conformitate.
image
Perla Coroanei industriei auto din România. Cum a ajuns Uzina Aro în vizorul negustorilor de automobile din întreaga lume
Automobilul Românesc Original, ARO, supranumită „Florea de colţ” a munţilor, a cunoscut gloria în anii ’70 şi ’80. În Italia, în 1972, presa vremii vorbea elogios despre un câştigător al unui mare raliu automobilistic internaţional, cel de la Prato.

HIstoria.ro

image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.