Cu ochii în 3,14
N-AI CUM SĂ NU CAZI PE GÎNDURI CÎND DOUĂ CUVINTE (UNUL DEJA STRICAT, AL DOILEA ÎNTINS PE 120 DE KILOMETRI) AU PUŢINE BUZUNARE SUB PĂMÎNT
● N-ai cum să nu cazi pe gînduri cînd treci pe lîngă magazine care se numesc „Visul imaginaţiei“ sau „Infomanul“. Se află la Tîrgu-Jiu. Şi fac parte din peisaj. (A. M. S.)
● Pe firma unui magazin de cartier, două cuvinte (unul romånesc, al doilea nu) care, alăturate, dau pe undeva măsura prezentului nostru global: IEFTIN SHOP. (D. S.)
● În casa vieneză a lui Freud din Bergasse 19, obiectul fascinant pentru majoritatea vizitatorilor – divanul fiind, cum se ştie, la Londra – este fotoliul maestrului. Cîte o doamnă îşi trece uşor degetul pe lemnul spătarului; un cuplu blond, cu ochelari rotunzi, priveşte locul de îmbinare între taburet şi spătar cu aceeaşi fascinaţie cu care privise înainte totemurile egiptene din vestibul. În ciuda interdicţiei şi a şnurului purpuriu care leagă cele două braţe, o jună rubicondă dă să se aşeze o secundă în fotoliul tatălui tuturor psihanaliştilor. Nu reuşeşte, scaunul e deja stricat, probabil din pricina celor care-au vrut, de-a lungul timpului, să economisească (prin metode spiritiste) o analiză de formare. (S. S.)
● Aflu de prin ziare că, în China, un ambuteiaj a întins maşinile pe 120 de kilometri, iar un altul, de acum cîteva săptămîni, a durat nouă zile. În asemenea condiţii, mă scutiţi, vă rog, de ştirile despre „cozile la intrarea în Bucureşti“? (M. V.)
● S-a inventat rochia telefon mobil, care va fi lansată anul viitor de o companie britanică. Motivul: în general, rochiile au puţine buzunare care să le permită purtătoarelor să aibă asupra lor telefoane. Aşa că această rochie specială va avea cartela SIM introdusă sub etichetă, iar pentru a efectua o convorbire trebuie doar să duci mîna la ureche. Aşteptăm cu interes chilotul cu GPS şi femeia antenă! (A. P.)
● Ce limită umană mă face să mă intereseze mult mai mult salvarea celor 33 de mineri chilieni, blocaţi la sute de metri sub pămînt, decît orice lansare a unei rachete în cosmos? (R. C.)
S-A INTERPRETAT CĂ SERVICIUL DE ECHIPAMENTE CU MÎNER ÎN FORMĂ DE IDEE TREBUIE SĂ SE OCUPE DE TOATE FERESTRELE DIN ANUMITE MEDII
● Săptămîna trecută, consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a lansat rezultatele unui sondaj de opinie sub forma unei ghicitori în care partidele erau înlocuite cu personaje din basme: Albă ca Zăpada, Fetiţa cu chibrituri, Scufiţa Roşie, Moş Crăciun sau Capra cu trei iezi. S-a interpretat că unul dintre mesajele acestei poveşti ar fi acela că un partid nou apărut, PP, ar obţine un scor neobişnuit de mare. Dar mai degrabă decît să fie camuflat în spatele uneia din poveştile de mai sus, PP ar fi putut fi asociat cu PP de Ion Creangă. (A. M.)
● Citesc pe site-ul Realitatea TV ştirea următoare: „Biroul procurorului general, Ministerul de Interne, Serviciul Antimonopol şi Serviciul de tarife trebuie să se ocupe de cei care umflă preţurile şi de cei care obţin bani necinstit, indiferent cine sînt“. Declaraţia aparţine preşedintelui rus Dmitri Medvedev. Cînd pui miliţienii să controleze preţurile e semn că începe declinul. (C. G.)
● Eminescu merge cu orice. Şi e bun la toate. Dovada, anunţul de mai jos: „LivExpress… produse profi pentru meseriaşi! Eminescu. Sisteme gips-carton, plafoane casetate, produse prăfoase, scule, echipamente, vopseluri, tencuieli“. (A. M. S.)
● Dacă vă mai amintiţi, data trecută nu m-am putut hotărî ce periuţă de dinţi mi se potriveşte. Aşa că am intrat din nou în supermarket. Am ignorat modelele Extra Clean, Premier Clean, Zig-Zag şi chiar Gel Flex (deşi pe aceasta aş fi putut-o folosi la sala de forţă) şi m-am concentrat pe ce-mi oferea în plus periuţa Cross Action Vitaliser (modelul adaptat unei vieţi pline de stres) faţă de Vibrates & Polishes care, oricum, părea mai multifuncţională decît modelul Polishing Star (deşi acesta era recomandat de cei de la NASA). Nu m-a convins nici una, aşa că am comparat periuţele 3-Way Buzz şi 3-Effect (ambele erau însoţite de ochelari 3 D), mult mai sofisticate şi decît Sensitive Pro Relief (prin ale cărei fire curgea balsam de aloe vera), şi decît 360° Deep Clean (cu mîner în formă de compas), ba chiar şi decît Navigator Plus (cu GPS încorporat în mîner), care promitea să-mi lanseze dantura pe orbita strălucirii fără frontiere, sau Sonic Energy, care mi-ar fi făcut gingiile să vibreze de la atîta încărcătură magnetică. Nu ca Pro Tip Massaging, mult prea tradiţională… Dar eu oricum mai caut. (M. C.)
● Idee preluată dintr-o intensă discuţie între cîţiva cumpărători dintr-o piaţă bucureşteană: „Guvernul ăsta ori se «remaiază», ori ne ducem la fund cu toţii“. Într-adevăr, remanierea asta aduce mai mult a remaiere. (S. G.)
● De cîteva luni, tot am în minte un mesaj (britanic, în felul său), văzut pe toate ferestrele de la Hilton Palace din Bucureşti: „Pardon our dust. We’re making improvements for you“. Într-un fel, m-a făcut să mă simt ca şi cînd ar lucra şi pentru mine. (P. M.)
● Un cuvînt din ce în ce mai pe placul românilor din anumite medii mai mult sau mai puţin creative este cuvîntul „proiect“. În ultima vreme aud doar că nu ştiu cine „lucrează la un nou proiect“ şi că va participa la „un concurs de proiecte“, iar „dacă iese proiectul, poate facem un alt proiect împreună“, însă „proiectul nostru n-are nici o şansă“. Mîine am şi eu un proiect să merg pînă în piaţă, strategia era să cumpăr nişte roşii ca să pot să-l dezvolt pe termen lung, însă, dacă uit să iau ulei, m-am ars, voi rămîne încremenită-n proiect. Vă urez tuturor proiecte plăcute! (A. P.)
PĂSTRÎND PROPORŢIILE, CONFUZIA A APĂRUT PE LUMEA ASTA ÎN VITRINA UNUI EU
● Ieşirea din Bucureşti spre Urziceni îmi trezeşte (păstrînd proporţiile…) amintiri newyorkeze: pe dreapta stă scris, mare, Harlem; tot înainte, cît vezi cu ochii, China Town… (I. P.)
● În Italia, un hoţ de origine română s-a ascuns, din greşeală, într-o secţie de Poliţie. Din cîte a povestit după ce a fost prins, a crezut că intră într-un oficiu poştal. Confuzia nu e chiar atît de mare: mai mult ca sigur, poliţiştii or să-l lege fedeleş şi or să-l trimită, pachet, înapoi în ţară. (M. M.)
● S-au împlinit 60 de ani – o viaţă de om – de cînd a apărut pe lumea asta pixul. Să-mi fii sănătos, prietene, neînfricoşat de teroarea computerului! (R. C.)
● Afiş în vitrina unui chioşc de cartier: „Avem Pîine de Pajura“. Eu, unul, aş fi preferat nişte Biscuiţi de Bufniţa. (M. C.)
● Pe o cutie cu pliculeţe de ceai din kiwi şi guarana citesc: „Produs original românesc“. Auzisem eu ceva despre nişte livezi de kiwi pe la Dăbuleni. (M. C.)