Cu ochii în 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 345 din 23 - 29 septembrie 2010
Cu ochii în 3,14 jpeg

PRACTIC, ESTE VORBA  DESPRE IDEEA PROPRIETĂŢII  CU UN PEŞTE DEŞTEPT ÎN MIJLOC (ÎNDELUNG CONFIRMATĂ  CU LIGHEANUL), CARE VINE  LA DUMNEAVOASTRĂ ACASĂ PENTRU A VĂ ÎNFRUMUSEŢA  ÎN POZIŢIA CULCAT 

● Cînd credeam că am văzut toate modelele de junk mail, dau peste mesajul următor: „Dragă Anda, Să ştiţi că acesta nu este un spam sau o reclamă. Vă anunţăm apariţia unui nou serviciu la care sîntem siguri că veţi apela în viitor. Noi, nişte oameni din presă, pe care probabil că îi cunoaşteţi, am deschis o afacere. Este vorba despre fiisuperba.ro. Serviciul este ideal pentru dumneavoastră dacă sînteţi o femeie ocupată. Practic, este vorba despre un salon ce vine acasă la dumneavoastră pentru a vă înfrumuseţa. Iar preţurile sînt foarte bune. Avem o hair-stylistă, make-up artistă şi manichiuristă care vă vor ajuta să arătaţi bine atunci cînd sînteţi în criză de timp pregătindu-vă pentru o nuntă, o conferinţă sau un alt eveniment important. Intraţi pe site pentru a vă convinge. Îl updatăm zilnic cu informaţii despre noile tendinţe în machiaj şi hair-style“. (P. M.)

● Mi se impută, pe bună dreptate, că în răspunsul meu către domnul M. Costea (în Dilema veche din 9 septembrie) nu l-am contrazis cînd afirma că Marx ar fi definit proprietatea ca furt. Marx a combătut aprig această idee a lui Proudhon (1809-1865), socotind-o simplistă şi romanţioasă. El detesta sentimentalismul moralizator în analiza capitalismului. Mărturisesc că, ştiind asta, nu am vrut să lungesc răspunsul cu ceea ce ar fi putut să apară ca un savantlîc. Am greşit. Îl rog pe domnul Costea să ţină seama de această precizare: Karl Marx a combătut ideea proprietăţii ca furt. (R. C.

● Nu ştiu care e culmea pedanteriei, dar să vezi într-o dimineaţă, în Piaţa Victoriei, o maşină parcată pe trotuar, cu portbagajul deschis, în care se lăfăia o caserolă de plastic cu un peşte prăjit în mijloc, iar un bărbat cu o furculiţă şi un cuţit în mînă îl mînca tacticos, ce-ar putea să fie? (A. M. S.

● Am mai descoperit un cîine destul de deştept încît să-şi aplice instinctele de stînă la viaţa de oraş: unul din Parcul Herăstrău, care merge în faţa trenuleţului de acolo, lătrînd. Practic, îşi conduce turma. (I. P.

● Am ajuns la concluzia că bărbaţii români sînt psihopaţi la volan. E o generalizare, evident, dar una temeinic studiată şi îndelung confirmată. Chiar şi bărbaţii români care, cînd sînt pietoni, par normali îşi arată bestia din ei cînd urcă la volan. Aşa că m-am decis. Dacă aş fi dictator suprem, aş da o lege opusă celei din Arabia Saudită: bărbaţii români nu ar avea voie să conducă. Dacă ar dori totuşi să conducă, ar trebui însoţiţi de cîte o femeie din familie. Atunci cînd ar dori să obţină carnet de conducere, bărbaţii români ar trebui să aducă un certificat care să ateste că nici o femeie din familie nu e disponibilă să conducă ea însăşi, dar garantează pentru comportamentul respectivului bărbat. Bărbaţii poliţişti rutieri ar fi cu toţii concediaţi, trimişi la sapă şi înlocuiţi cu femei care ar putea băga la puşcărie pentru 30 de zile pe oricine claxonează degeaba. Şi, mai ales, taximetria ar fi o meserie rezervată exclusiv femeilor. Singurul bărbat care ar putea să fie taximetrist în România e ăla de a născut trei copii, de apare prin tabloide. Gata, am zis! (C. G.

● Odată cu data de 15 septembrie, RADET anunţă printr-un fluturaş lipit de uşa blocului că instalaţiile de încălzire (caloriferele) vor fi încărcate pentru teste, atenţionînd locatarii „să ia toate măsurile necesare“ pentru evitarea inundaţiilor. Pentru necunoscători într-ale ţevărismelor, ce înseamnă aceste măsuri? Să stai acasă, să iei telefoanele vecinilor, să contactezi administratorul sau, pur şi simplu, să stai cu ochii pe calorifer, cu ligheanul de rigoare la îndemînă? (S. G.

● Am tot încercat să înţeleg de ce, într-un hotel cumsecade din Viena, recepţionerei îi cade faţa cînd aude că sînt româncă, de ce extrage banii din cont înainte de check out, de ce îmi recomandă să mă înţeleg în engleză cu firma de parking APCOA, la care nu lucrează decît austrieci pursînge care refuză (în engleză) să vorbească altă limbă decît germana. M-am mai luminat cînd am văzut ştirea de săptămîna trecută despre schimbul de focuri între doi români din bande rivale, la Viena. De-asta le era frică, să nu scot pistolul la fiică-mea, enervată de faptul că ţipa prea tare cînd se dădea la Prater (cu viteza de 150 km pe oră, în poziţia culcat) în demenţa numită „Volare“. (S. S.

DACĂ NU AŢI OBSERVAT  CÎT DE INTENS LUCREAZĂ  GURA DICTATORILOR  DIN POIANA CU VERDEAŢĂ,  NU MAI DISCUTAŢI DESPRE NELINIŞTE: GLASUL PIERDUT DE MULT TIMP  A FOST LA RECICLARE PE FALEZĂ  ŞI ESTE MUNTE 

● Dacă nu aţi văzut cum joacă baschet echipa Statelor Unite, campioana mondială, nu mai discutaţi despre geniu în sport. (R. C.

● Aţi observat cît de intens lucrează jurnaliştii de televiziune la diminutivizarea limbii române? Dacă maicile au devenit mai demult şi fără drept de apel măicuţe, apoi mamele au devenit tot mai mămici, acum taţii sînt pe cale a fi înlocuiţi de tătici. (A. M.

● Am intrat pe site-ul lui Washington Post şi am rămas cu gura căscată: arhiva online a ziarului ajunge pînă în anul 1897. Copleşit de perspectivă, nu mi-a mai ars de citit nimic. (M. C.

● Fidel Castro a declarat pentru The Atlantic următoarele: „Modelul cubanez nu mai merge nici măcar pentru noi“. Asta înseamnă că şi dictatorilor poate să le vină mintea la cap? (L. V.

● Pe 15 septembrie s-au împlinit 120 de ani de la naşterea Agathei Christie, iar pe 18 septembrie, 40 de ani de la moartea lui Jimi Hendrix. Credeţi că în pauza lecturilor Agathei din poiana cu verdeaţă, Jimi are voie să aprindă un foc cu chitara? (M. C.)

● Acum o lună am împlinit 26 de ani şi am o nelinişte. E cumva vremea să citesc, în sfîrşit, Pe Donul liniştit? Dacă nu acum, atunci cînd? (L. V.

● În staţie, un nene aşteaptă autobuzul. Ţine într-o mînă un aspirator de praf  „Clio“. Trece maşina unei firme, pe care scrie: „Cleo-Nails. Pentru unghii frumoase!“. Mai lipsea, ca fundal sonor, glasul Haricleei Darclée. (D. S.

● Aflu din Evenimentul zilei că Administraţia Străzilor va angaja experţi pentru a verifica istoricul (pierdut) al podurilor din Bucureşti. Pentru ca podurile şubrede să poată fi reabilitate, trebuie mai întîi să se afle cît sînt de vechi şi ce lucrări de reabilitare au mai fost făcute în timp. Cercetarea costă 600.000 de euro. Cît să tapetezi cu bancnote toate cele 22 de poduri din Bucureşti… (M. M.

● Am văzut de mult timp că, atunci cînd publicitarii îşi pun în cap să producă slogane „drăguţe“, nimic nu le stă în cale. Campania la margarina Becel e cea mai proaspătă şi stupidă creaţie: „Eu Becel inima tatălui meu / Tu a cui inimă iubeşti?“. (A. M. S.

● Văd pe Music Channel un clip al băieţilor de la Sistem la un cover după Depeche Mode care se termină cu un citat din Slavici şi cu un îndemn la reciclare. Un eco-meta-kitsch industrial ardelenesc, ca să zic aşa. (M. C.)

● Nu înţeleg de ce în restaurantele de pe malul Dunării peştele este cel mai scump (şi mai rar) fel din meniu. La Corabia, am descoperit o pensiune chiar „pe faleză“, cu un nume „de legendă“ – „Sucidava“ –, destinată, de fapt, nunţilor, botezurilor, cumetriilor. Din cele cinci tipuri de peşte, nu aveau decît crap dunărean, o porţie ajungînd pe la 20 de lei (!). Nu mai are balta peşte sau cei de la „Sucidava“ îl cumpără de la Metro? Am preferat o ceafă de porc cinstită: măcar porcul nu zboară, nu înoată, nu trebuie să muşte din momeală şi se găseşte pe toate drumurile (A. P.

Foto: ● A fost şi este munte, a fost şi este brînză, dar însoţeşte şi mătura – şi nu oricum, ci în mod ergonomic. Nu ghiciţi. Vezi imaginea de mai jos. (M. V.)

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

foto facebook mihai demetriade png
Un consilier CNSAS spune că „fasciștii români au instrumentat subiectul” furtului tezaurului și îndeamnă la destabilizare internă
Mihai Demetriade, consilier superior în cadrul Direcţiei Cercetare a Consiliului Național de Studiere a Arhivelor Securității (CNSAS), a discutat într-o postare despre percepția publică asupra furtului tezaurului de la Muzeul Drents din Olanda.
Momentul în care peretele muzeului explodează Foto Captură video jpg
Momentul atacului de la muzeul din Olanda. Jaful a durat mai puţin de trei minute
Poliția olandeză a făcut publice imaginile de pe camerele de supraveghere ale jafului de la Muzeul Drents din Assen, Olanda. Un perete al clădirii a fost aruncat în aer, iar jaful a durat mai puțin de trei minute. Fostul ministru al Culturii Raluca Turcan consideră că Olanda are datoria să identific
Summit Kim Jong-un cu Donald Trump FOTO EPA-EFE
Trump plănuiește o vizită în Coreea de Nord pentru discuții cu Kim Jong-un: „I-a plăcut de mine”
Președintele SUA, Donald Trump, plănuiește să facă o vizită în Coreea de Nord, unde să se întâlnească cu liderul Kim Jong Un.
Test nuclear racheta Coreea de Nord FOTO Shutterstock
Coreea de Nord a testat rachete de croazieră strategice. Kim Jong-un: „Mijloacele de descurajare sunt mult mai perfecţionate”
Coreea de Nord a testat rachete de croazieră strategice pe care le-a lansat în mare, a anunţat agenţia de oficială de presă KCNA.
banner Mihai Voropchievici png
O ceaţă densă învăluie peisajul din apropierea micului sat bavarez Puchheim din sudul Germaniei FOTO AFP / Christof Stache
Prognoza meteo duminică, 26 ianuarie. Cod galben de ceață densă în peste jumătate din țară, inclusiv în Capitală
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis duminică dimineaţa mai multe atenţionări nowcasting de Cod galben de ceaţă densă în mai multe localităţi din 23 de judeţe, inclusiv în municipiul Bucureşti.
crin antonescu inquam jpg
Consiliul Naţional al PNL decide validarea candidaturii lui Crin Antonescu la prezidenţiale
Consiliul Naţional al PNL se reuneşte, duminică, la Palatul Parlamentului pentru validarea candidaturii lui Crin Antonescu, fost preşedinte al partidului, la alegerile prezidenţiale din luna mai.
Edi Iordanescu (Sportpictures) jpg
Propunere bombă pentru Dan Șucu: „Edi Iordănescu e antrenorul potrivit la Genoa”
Fostul selecționer al României nu mai activează după Euro 2024.
muzeu gif
Momentul în care a fost aruncat în aer peretele muzeului din Olanda. Tezaurul dacic, furat în mai puțin de 3 minute
Poliţia din Olanda a publicat imaginile de pe camerele de supraveghere care arată momentul în care hoţii au pătruns în Muzeul Drents din Assen. Un zid al clădirii a fost aruncat în aer, iar jaful a durat mai puţin de trei minute.