Cu ochii în 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 346 din 30 septembrie - 6 octombrie 2010
Cu ochii în 3,14 jpeg

POLIŢIŞTII DE PE PANCARTE ÎNTREABĂ, CA POSTELNICUL  LUI CEAUŞESCU  SĂRIND CU UN PIAN ÎN APĂ:  AU INTERNET ŞI ACOLO? 

 ● Cînd au manifestat în faţa Guvernului, poliţiştii au fost păziţi de jandarmi. Nu era mai ieftin şi mai simplu dacă se păzeau singuri? Că doar sînt de meserie... (M. V.

● Vineri m-am uitat din redacţie la mitingul sindicatelor poliţiştilor, din Piaţa Victoriei. Dacă am înţeles eu bine de pe pancarte, s-ar părea că sindicatul lucrătorilor din penitenciare se cheamă „Acvila“. Dacă e aşa, mi se pare un simţ poetic deosebit, să stai la puşcărie, chiar şi plătit, şi să te gîndeşti la acvile. (C. G.

● La un magazin alimentar din Bacău un domn o roagă pe vînzătoare să-i dea un „miros de găină“ să-şi facă un borş. La un salon de coafură din Bucureşti, o fată o întreabă serioasă pe coafeză dacă are şi „praf de zînă“ pentru volum, de la o firmă anume. Consumatorul român nu e o statistică, ci o poezie. (A. M. S.

● Zilele trecute, în interesantul schimb de idei dintre Guvern şi opoziţie, a strălucit scurt o urare la adresa unuia dintre miniştri: „Să dea Dumnezeu să ajungi şi tu să spui ca Postelnicul lui Ceauşescu: Am fost un dobitoc!“. (R. C.

● După ce, la Flugtag, o fată şi-a fracturat coloana sărind cu un pian în apă, propun un nou slogan: Redbull îţi dă cîrje! (M. C.

● Aşteptam un e-mail care nu mai venea de la un prieten şi tocmai mă gîndeam că a înţeles greşit adresa, tot dînd refresh-uri, cînd am primit un Mesaj de Dincolo. M-am înfiorat, pentru că inevitabil mi-am imaginat că s-a întîmplat ceva cu prietenul meu... accidente de maşină şi alte catrastrofe mi-au trecut brusc prin cap! A doua întrebare neruşinată pe care mi-am pus-o în doar cîteva secunde a fost: au Internet şi Acolo? Abia după aceea am deschis spam-ul cu pricina şi steluţele kitschoase ale Vieţii de Apoi virtuale (asigurată, doar dacă vrei să trimiţi mesajul mai departe...) m-au liniştit. Mare Ţi-e Internetul, Doamne! (A. P.)  

VÎNĂTOAREA  ŞI EMPATIA SINDICALIŞTILOR  AU SFIDAT STÎNGA-DREAPTA  CA ORICE BALON POLUAT 

 ● Am parcurs o distanţă de 280 de km şi am trecut pe lîngă cel puţin 15 radare. Aşadar, ca la orice probă de slalom, în cazul în care erai cu o maşină şi nu cu bicicleta, tot cotizai la bugetul local al uneia sau alteia dintre localităţi. După prima sancţiune, urarea poliţistului a fost: „O zi mai bună vă doresc!“. Nu mi-a sunat prea bine. La următoarea oprire, replica „Ştiţi, e cam mare amenda“ deja m-a enervat. Mi s-a părut că vînătoarea şi empatia nu fac casă bună împreună. (A. M. S.

● La una dintre demonstraţiile de protest ale sindicaliştilor, o voce feminină a invitat guvernanţii să nu-şi mai facă intervenţii medicale în străinătate, ci în spitalele noastre. Pentru că, suna chemarea, spitalele noastre „abia îi aşteaptă“. Totuşi, pedeapsa capitală nu e puţin cam dură? (S. G.

● S-au refăcut grilele de programe, au dispărut emisiuni minunate de cultură (cum era cea făcută de Dan Dediu, de exemplu), dar o producţie a TVR Cultural a sfidat şi numirile politice, şi reforma instituţiei, şi criza de audienţă, şi, mai ales, profilul cultural al postului: „Duhovnicul de la miezul nopţii“. Credeţi că preotul respectiv are pile undeva sus? (M. C.

● Concertul Guns N’ Roses a fost unul dintre cele mai bune la care am fost vreodată (în ciuda părerilor contrare). Ceea ce nu m-a impiedicat să observ că scaunele de la locurile vip, care costau în jur de 300 de lei, nu erau orientate spre scenă, ci spre mijlocul spaţiului. Aşa că, dacă la meciurile de tenis spectatorii întorc rapid capetele stînga-dreapta, aici toţi le-au avut, pe tot parcursul concertului, înţepenite spre dreapta. (I. P.

● Aflu din Komsomolskaia Pravda că Ministerul Apărării din Rusia îşi dotează armata naţională cu echipament nou. Din plastic. De exemplu, un tanc din plastic se umflă în numai 5 minute, costă 23.000 de euro şi înşală, prin tot felul de tertipuri tehnice, vigilenţa instrumentelor de detectare ale inamicilor. Adică, dacă inamicul stă la 100 de metri distanţă de armata rusă de plastic, o să creadă că e adevărată. Da, dar: 1) dacă stă la 99,99 de metri, ce-o să mai creadă?, 2) un tanc gonflabil se sparge la fel de uşor ca orice balon?; 3) dacă CIA-ul citeşte Komsomolskaia Pravda, ce rost mai are tot carnavalul ăsta? (L. V.

● Cercetările arată că biocombustibilii sînt, de fapt, mult mai poluanţi. Eu zic că secolul XXI va fi poluat sau nu va fi deloc! (M. C.

COVRIGEI URIAŞI, AUSTRIECI  ÎNTRE 20-65, FRUCTELE/LEGUMELE  ŞI NIŞTE PROŞTI NE VOR ÎNGROPA PIPIRON DIN ADÎNCUL MEMORIEI 

 ● La Romană s-a deschis o dugheană unde se vînd „covrigei uriaşi“. Propun înlocuirea de urgenţă în manualele de gimnaziu a clasicului şi atît de obositului exemplu pentru oximoron „Harap-Alb“. Şi lucrurile exemplare trebuie înlocuite periodic, ca să nu se tocească. (L. V.

● Din rubricile de anunţuri matrimoniale rezultă că dacă eşti bărbat şi vrei să te căsătoreşti în România e în continuare foarte important să spui că eşti străin. De exemplu: „Afacerist francez, 40 ani, caut femeie între 25-30 ani, ce ştie să vorbească bine franceza, engleza pentru afaceri internaţionale şi posibilitate de căsătorie“. Sau „AUSTRIECI între 20-65, caută românce pt. întemeierea unei familii“. Sau „GREC intelectual 49 ani, cu studii în ţară, drăguţ, manierat, 1,70/74kg, doresc cunoştinţă cu doamnă, feminină….“. Aşadar, austriecii vin la pachet, micuţul grec are studii în ţară şi doreşte ca doamna să nu cumva să fie masculină, iar francezul vrea să îmbine utilul cu plăcutul. (A. M.

● Există acum un nou tip de slogan publicitar: banana vrea să fie Dole, fructele iubesc Granini, cartofii abia aşteaptă să devină chipsuri… Ce idealuri mai au şi fructele/legumele astea!? Toate visează la Lumea de Apoi a consumului. (M. C.

● O mostră de lapidaritate inconştientă a unui protestatar din Piaţa Victoriei intervievat de o reporteră la adresa guvernanţilor şi preşedintelui Băsescu: „Se uită la noi, doamnă, ca la nişte proşti, că nu pot să-i numesc altfel...“. (S. S.

● Tocmai cînd scriam ceva pentru această rubrică, a început manifestaţia din Piaţa Victoriei (22 septembrie 2010, ora 15,11). Valuri, valuri vin oamenii – fluturîndu-şi steguleţele – şi se aşază pe pătrăţica lor. În tot acest timp, un nene strigă din toţi rărunchii... rime felurite, din suflet ticluite (na, că m-am molipsit!). Poftiţi: „Boc, Boc şi ai lui / Să se ducă dracului.“ sau „Unul mic şi unul chior / Şi-au bătut joc de popor.“ sau „Băse, Udrea şi cu Boc / Ne vor îngropa de tot.“ (...) Acu’ e 16,30. Au plecat toţi. (P. M.

● Drumul m-a dus la Braşov, unde, pe un peron, am văzut un anunţ apetisant, îmbietor: Berăria PIPIRON. Ar putea fi locul în care se întîlnesc moldovenii în gară. Ar putea fi şi altceva. Aşa că am trecut mai departe fără să gust licoarea galbenă pe care mi-o propuneau. (M. M.)

● Recentele precizări oficiale cu privire la situaţia ţării, care nu e disperată, ci gravă, ne aduc din adîncul memoriei celebra expresie de pe vremuri: „Situaţia e excelentă, dar nu disperată“. (R. C.)

Zizi și neantul jpeg
Evadări în absolut
Intrînd în mare și înaintînd în ea, atît cît îți permiteau puterile, sfidai direct determinările.
956 08 Foto LNiculae jpg
Note şi fotografii (3)
Alte sunete vagi compun însăși tăcerea.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Capătul drumului – cum recuperăm anii ’90?
Tramvaiul 21 are o cu totul altă personalitate decît troleul 66 sau autobuzul 135.
p 19 WC jpg
Natura-n bucate
Sînt aceste panacee care promit viață lungă și sănătoasă reale sau doar o găselniță a industriei alimentare?
p 20 WC jpg
Apocalipsa la îndemînă
În orice religie, extremismul secretă o ideologie a „comunităţii aleşilor” eschatologici în luptă cu restul „decăzut” al umanităţii.
Theodor Pallady jpeg
Franciscanul de pe Bega
„Prologul” pelbartian e savuros ca un poem avangardist.
1226px Jesus walking on water  Daniel of Uranc, 1433 jpg
Aventura a doi frați ambițioși
A filozofa despre ambiție fără a ne reconsidera reperele riscă, pe lîngă prețiozitate sau cinism, să ne limiteze pur și simplu la gustul obsesiv de a parveni speculativ, intelectual, moral.
p 24 A  Vrana jpg
Cu ochii-n 3,14
Muștele femele au mai mulți neuroni decît masculii, acesta este rezultatul unui studiu recent care a observat creierul larvelor cu o tehnică inedită.
Zizi și neantul jpeg
La piscină
Pe vremuri, în anii ’70-’80, mersul la piscină era una dintre activitățile cele mai „fancy”.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Corpul
Pe la 15 ani, deja îmi pierdusem toată încrederea în mine.
p 19 Johann Sebastian Bach WC jpg
Muzica lacrimilor. Bach
Muzica nu „reprezintă“ drama christică și nu îi caută o semnificație anume: ea se naște din cutremurarea care cuprinde lumea în momentul suferinței divine și o sădește adînc în sufletul ascultătorului.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Două comentarii la Geneză
Nu puțini s-au întrebat, de-a lungul secolelor, de ce ultimele trei cărți ale „Confesiunilor” lui Augustin sînt, de fapt, o exegeză la primele versete ale „Genezei”.
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
„Cînd viața se întîmplă, puiul e tot pui.“
Window through a window in Röe gård café 2 jpg
Decît un termopan, șefu’
După două ore de spart la daltă de jur împrejur, o opinteală finală a extras tocul ferestrei din perete, cu pervaz cu tot.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
O să fie bine! – recensămînt 2022 –
O să ajung eu în Albania, iar ei or să fie tot la coadă, încremeniți în așteptare.
E cool să postești jpeg
Viața fără Facebook
Cura de dezintoxicare de Facebook i-a făcut pe subiecții studiului mai toleranți față de ideile politice ale taberei adverse.
p 20 jpg jpg
La ceasul fără umbre al amiezii
Pentru viaţa spirituală, pentru căutarea şi întîlnirea cu Cel nelocalizabil, locul mai are importanţă?
Theodor Pallady jpeg
Pe terasă, cu Epictet
Greu de spus dacă stoicismul e la modă pentru că se poartă textele aspiraționale sau pentru că timpul nostru face loc unui anume neo-păgînism.
Jilava Prison jpg
Răutatea și contextul de viață
Oamenii vinovați de ceva rău, cîți or fi ei, provin adeseori din rîndul celor buni.
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Labirintul din tufișuri de tuia și-a deschis porțile pentru 78 de nudiști.
Zizi și neantul jpeg
Mentalități din alt film
Avem, oarecum, un obraz mai gros, ne-am învățat, de nevoie, să fim mai puțin sensibili în momente în care, de fapt, ar trebui să fim.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
M-aș muta din București, dar unde?
Mereu am urît cumva Bucureștiul, deși m-am străduit să-l iubesc, iar în ultimii ani, de cînd nu se întrevede nici o schimbare, l-am urît mai mult decît oricînd.
p 19 WC jpg
Ordinea morală a lumii
Ne place sau nu, chiar există și femei care nu vor să aibă copii. Ce se întîmplă dacă le obligi să ducă sarcina la termen și să dea naștere unui copil pe care nu-l doresc?
p 20 jpg jpg
„Cîntarea Cîntărilor” și tandrețea interpretării
În mijlocul unei istorii a poporului lui Dumnezeu aspru judecată, cu căderi și ridicări neîncetate, cu plîngeri și strigăte de speranță, pocăință, credință neclintită și întunecate lepădări stă un cîntec de dragoste care lovește pe cititor chiar în creștetul sufletului și al cărnii.

Adevarul.ro

image
Bătaie generală la Untold, în faţa scenei la concertul lui David Guetta VIDEO
În cea de-a treia zi a Festivalului Untold, când au fost prezente peste 95.000 de persoane din peste 100 de ţări ale lumii, a izbucnit o bătaie între mai mulţi tineri, în timpul concertului lui David Guetta. Filmarea a devenit virală pe Internet.
image
Pericolul frumos „ambalat“ care îi transformă pe tineri în victime. „Inima lor ajunge ca la 80-90 de ani“
Vârsta pacienţilor la care medicii au ajuns să trateze accidentul vascular cerebral sau infarctul miocardic acut a scăzut dramatic în ultimii ani. Produsele foarte populare printre tineri, consumate de la vârste mici, duc la un astfel de deznodământ.
image
Luptă contracronometru pentru a salva balena beluga blocată în râul Sena. Mamiferul refuză hrana VIDEO
Oficialii francezi încearcă cu disperare să salveze o balenă beluga blocată în râul Sena, cu o injecţie cu vitamine pentru a-i stimula apetitul. Observatorii ştiinţifici spun că balena pare să fie vizibil subnutrită, iar salvatorii speră totuşi să o ajute să-şi recapete apetitul şi energia necesară pentru a se întoarce pe mare.

HIstoria.ro

image
„Răceala diplomatică” dintre Bulgaria și România
Per ansamblu, climatul diplomatic de la sfârșit de secol XIX poate fi definit ca fiind „destins”. O dovadă o constituie și vizita lui Carol I, însoțit de fruntașul liberal D. A. Sturdza (un adept al Triplei Alianțe), la Sankt Petersburg, în iulie 1898, unde s-a bucurat de o foarte bună primire.
image
Dacia romană, o provincie puternic militarizată
Distribuţia armatei în interiorul teritoriului provinciei Dacia a servit scopului strategic principal al acestei provincii, şi anume de a separa şi supraveghea neamuri „barbare” care erau potenţial periculoase, în special dacă se aliau între ele contra Romei, cum au fost în special sarmaţii iazigi.
image
Stalin îl întreabă pe Jukov dacă va putea apăra Moscova
Îngrijorat de înaintarea germanilor și de cucerirea Solnechnogorsk (23 noiembrie 1941), Stalin l-a întrebat pe Jukov dacă va putea menține Moscova. Jukov a răspuns afirmativ, cu condiția trimiterii a încă două armate și furnizării a 200 de tancuri, dar Stalin a replicat că nu mai existau tancuri.