Cu ochii în 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 347 din 7 octombrie - 13 octombrie 2010
Cu ochii în 3,14 jpeg

ÎN CAZUL ÎN CARE  TREBUIE SĂ VĂ NAŞTEŢI DIN NOU, NENEA ĂLA DE LA VOLAN  VĂ VA ARĂTA  CUM SĂ DEVENIŢI VECHI 

● M-am bucurat nespus cînd am văzut că, în centrul Capitalei, au fost montate pe clădirile importante plăcuţe istorico-explicative. Minunat, doar că, în unele situaţii, cum e la Casa Universitarilor, de exemplu, clădirea e înaltă, are gard, iar plăcuţa e minusculă. În cazul în care ai vrea să vezi ceva, ar trebui să umbli cu un binoclu la tine. (A. M. S.

● „Iisus a zis: «Trebuie să vă naşteţi din nou!» (Ioan 3,7).“ Aşa stă scris, suficient de mare cît să vezi din maşină, pe o clădire de după magazinul „Cocor“. La fel de mare cît „Vodafone“ şi „Încălţăminte la subsol“, care îl preced. (I. P.

● În spotul publicitar la noul Renault Mégane asistăm la o cotitură istorică – ba chiar la un viraj, am putea să spunem. Seara, o „ea“ şi un „el“. El se oferă să o conducă. Ea zice că e cam departe. El insistă, spunînd că îi face plăcere. O conduce. Ea, după ce a coborît din maşină, îi spune tandru: „Ai vrea să urci?“. El: „Nu, mie îmi place să conduc“. Şi demarează, iar ea rămîne pe marginea străzii. Pot să înţeleg globalizarea şi marketingul, pot să înţeleg, eventual, că noul Mégane îţi dă nu ştiu ce senzaţii la condus. Dar secole de galanterie tipic franceză se duc de rîpă în momentul cînd nenea ăla de la volan demarează, iar o femeie tînără şi frumoasă e laissée sur sa faim… (M. V.

● De ceva vreme, în fiecare seară cînd cobor la metrou văd acelaşi panou publicitar, cu mesajul următor: „Cartea aceasta vă va schimba convingerile, vă va ataca temerile şi – dacă sînteţi deschis – vă va arăta cum să deveniţi deştept, sănătos şi bogat!“. Iar cartea se intitulează – cum altfel – De ce să fii fraier, bolnav şi falit şi cum să ajungi deştept, sănătos şi bogat. Simplu ca bună ziua. Floare la ureche. Piece of cake. Să mai spună careva că nu crede în puterea cărţilor! (P. M.

● Între Piteşti şi Vîlcele, pe marginea şoselei, un local cu un nume promiţător: „Timpuri vechi“. (D. S.

MULTE FAMILII VERZI  AU ASISTAT LA ÎNTÎLNIREA  DINTRE FORŢELE FOTBALULUI  ŞI GÎZELE BILINGVE 

● La metrou a apărut un panou publicitar enorm. Se face reclamă la un cartier de locuinţe. Pe panou sînt desenate nişte cutii poştale. Pe cutiile poştale – inscripţii cu nume de genul „Fam. AmParcAproapeDeCasă“, „Fam. LocuiescLaDoiPaşiDeCentru“, „Fam. AmLocDeParcareAsigurat“ etc. Multe familii, multe oferte. Aştept să apară anunţul cu „Fam. AmCumpăratApartamentIeftinŞiBunCuParcAproapeLaDoiPaşiDeCentruŞiLocDeParcareAsigurat“ ca să mă mut şi eu. (M. M.

● Toate trotuarele Bucureştiului s-au umplut cu nişte urme verzi de paşi. Adică Primăria confirmă că pe acolo e voie să se meargă pe jos sau cum?! Cîţi bani s-or fi cheltuit cu „proiectul“ ăsta? (M. C.

● 120 de oficiali din armata americană, dintre care unii de rang înalt, au declarat la unison săptămîna trecută că au văzut sau au asistat la întîlnirea dintre oameni şi reprezentanţi ai unor civilizaţii extraterestre interesaţi mai ales de centralele nucleare din SUA şi Rusia. Cîţiva au pus la dispoziţia presei inclusiv înregistrări video ale acestor întîlniri de gradul 0. O fi vreo nouă conspiraţie a armatei cu scopul să falimenteze Hollywood-ul sau măcar partea lui SF? (S. S.

● În Ecuador, poliţiştii au încercat o lovitură de stat, nemulţumiţi că li s-au tăiat nişte sporuri şi nişte prime. Preşedintele ţării a fost ţinta unei bombe lacrimogene, s-a refugiat într-un spital, de unde a fost scos şi dus la Palatul Prezidenţial de către forţele militare. Poliţiştii au incendiat cauciucuri şi s-au bătut cu agenţii de ordine. Agenţiile de presă nu scriu dacă i-au şi strigat preşedintelui, pe limba lor, „javră ordinară“. (M. V.) 

● Din epopeea fotbalului romånesc ne lipsea un meci internaţional în care „conduceam“ cu 3-0 în minutul 15 ca să fie 3-3 în minutul 98. Recentul Steaua-Napoli lichidează această carenţă. (R. C.

● Ce-aş înţelege, dacă aş avea 4 ani, din reclama la Coca-Cola cu gîzele care îşi doresc cu ardoare băutura dintr-o sticlă uitată pe o pajişte, la un picnic: că trebuie să ud florile cu Coca-Cola pentru ca ele să înflorească şi că albinele pot face miere cu gust de Coca-Cola. Bine că n-am 4 ani! (A. P.

● În Edirne, oraş avanpost turcesc, cunoscuta rîcă turco-greacă dispare: meniurile restaurantelor sînt bilingve, iar chelnerii te întreabă la fel de prietenos dacă eşti din Bulgaria, România sau Grecia. Cu alte cuvinte, turismul bate naţionalismul. (S. G.

APAR DIN NOU (AU APĂRUT!) ASOCIAŢIILE DE TIP  „LANŢ OFFLINE PERFECT“ 

● Mulţi paşi verzi prin Bucureşti. Cînd zici că ai scăpat, apar din nou. În prima zi m-am simţit ca-n povestea „Hänsel şi Gretel“. A doua zi mi-am dat seama că trebuie să însemne ceva. Un fel de ghid „live“ al oraşului. Cel mai tare m-au amuzat urmele de tălpi din zonele accidentate. Afurisiţii ştiau să se strecoare printre gropi şi denivelări de parcă ar fi fost urmele Omului-păianjen, nu alta. (A. M. S.

● Vine Crăciunul: au apărut afişele cu concertele lui Ştefan Bănică! (M. C.

● Trei poliţişti parizieni au fost atacaţi (zgîriaţi, muşcaţi şi scuipaţi) de o gaşcă de treizeci de pisici, în timpul unei intervenţii cerute de Asociaţia Brigitte Bardot. Ştiţi modelul, o bătrînă singură găzduieşte mai multe animale în apartamentul proprietate personală, iar asociaţiile de tip B.B. intră în alertă. Şi cum asociaţiile astea devin din ce în ce mai active, ar trebui ca poliţiştii să urmeze nişte cursuri de autoapărare împotriva pisicilor, a papagalilor, a şoriceilor de laborator şi a peştişorilor aurii. Nu se ştie niciodată de unde vine pericolul. (L. V.

● Un lanţ de magazine second-hand se numeşte „Visul imaginaţiei“. Cîtă risipă de imaginaţie! (A. P.

● Unele anunţuri de pe oDc îmi dau fiori: „Dumnezeu went offline“ sau „Holly Spirit is not accesible“. Chiar aşa, dacă Dumnezeu ar intra pe torenţi, ce credeţi că ar pirata? Iar dacă ar folosi Messenger-ul, ce avatar Şi-ar alege? (M. C.

● S-a dus şi Tony Curtis, saxofonistul care, împreună cu contrabasistul Lemmon şi cu Marilyn la ukulele, ne-a lăsat, la capătul celui mai fermecător film cu gangsteri, o replică pentru toate eternităţile: „Nimeni nu e perfect“. (R. C.)

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Județ sub teroarea urșilor și a șerpilor. Localnicii dintr-un municipiu se tem de trei zile să iasă din case VIDEO
Urșii au dat iama în mai multe zone locuite din Vâlcea. În reședința de județ, într-un cartier al orașului, fiarele au ajuns să se plimbe pe străzi, iar o familie s-a trezit cu un șarpe în casă.
image
De ce a „înghețat” la nivel ridicat prețul legumelor românești. Explicațiile unui fenomen neobișnuit
Legumele românești se vând la fel de scump ca la începutul sezonului, iar obișnuita pantă descendentă nu se face simțită ca în alți ani. De peste două săptămâni, prețurile la tarabe au înghețat, la propriu
image
Teoriile conspiraționiste și reticența la vaccin anulează un secol de cercetare medicală. Ce boli grave revin în forță
Medicii trag un semnal de alarmă și dau de înțeles că din cauza reticenței la vaccinare riscăm să anulăm aproape un secol de cercetare medicală. Boli care erau ținute în frâu, unele aproape eradicate, se întorc amenințător, făcând victime, tocmai fiindcă găsesc teren propice.

HIstoria.ro

image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.
image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.