Cu ochii în 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 355 din 2 - 8 decembrie 2010
Cu ochii în 3,14 jpeg

CE SE ÎNTÎMPLĂ CÎND  LIMBA ROMÅNĂ SE ÎNTÎLNEŞTE  CU PERSPECTIVELE ROMÅNIEI? APAR, DE-A LUNGUL STRĂZILOR, FRAGMENTE  DINTR-UN REGISTRU AŞTEPTAT

● Ce se întîmplă cînd limba română se întîlneşte cu marketingul românesc? Apar, de-a lungul şoselei, panouri publicitare de tipul: „Este criză. Ne e foame. Googăleşte-ne“. (P. M.

● Jeffrey Franks, reprezentantul FMI la Bucureşti, a devenit, de cînd tot vine pe-aici, un fel de oracol, un fel de guru al economiei româneşti şi globale. Recent a declarat că „perspectivele României sînt mai bune decît cele ale unor state din zona euro“. Cred că totul depinde din ce perspectivă sînt privite perspectivele. (M. M.

● O piatră cubică n-a mai rămas în toată zona bulevardelor G-ral Prezan şi Aviatorilor, pe care Primăria le-a asfaltat, în ciuda faptului că era vorba de un pavaj încadrat ca monument istoric. În Spania, Portugalia, Franţa, Italia sau Austria se foloseşte în continuare piatra cubică la pavajul străzilor şi aleilor (dincolo de estetic, avantajul mare fiind că acesta poate fi, la nevoie, spart şi reparat foarte uşor), dar la noi e de-nţeles: doar sîntem mari specialişti în asfaltări. N-au avut ăia imperii aşa durabile ca şoselele noastre! (M. C.

● Am văzut filmul lui Alexandru Nanau despre Lumea văzută de Ion B. Artistul Ion Bîrlădeanu face colaje. Decupează de prin ziare fotografii şi fragmente de imagine, le lipeşte şi produce astfel o imagine nouă. Cam aşa e şi cu rubrica pe care tocmai o citiţi: facem colaje din ştiri luate de pe te miri unde. Probabil că de asta mă simt foarte apropiat de Ion B. (M. M.

● Schimbări, săptămîna trecută, la nivel înalt: Fătuloiu, Tobă şi Şoric au fost înlocuiţi de Popa, Dascălu şi Manole. Dintr-un registru material se trece, pare-se, la unul (mai) spiritual. (S. G.

● Lupta pentru teritoriu şi putere se transmite, în Bucureşti, şi păsăretului: pe acoperişul unei case din zona Traian stau, de obicei, nişte ciori. Într-o zi, s-au aşezat acolo doi pescăruşi, veniţi de cine ştie unde. Au adăstat pe respectivul acoperiş cu nonşalanţă, ca şi cum ar fi vrut să şi-l asume. Ciorile, vigilente, au observat manevra lor şi au ac-ţionat în consecinţă: pe locul disputat a venit întîi o cioară, apoi încă una, şi apoi încă una… Finalul înfruntării nu a fost cel aşteptat: văzînd că pescăruşii nu cedează, ciorile au plecat şi i-au lăsat într-ale lor. În ziua următoare, pescăruşii au plecat de tot. (I. P.

CE SE ÎNTÎMPLĂ CÎND  UN ÎNCEPUT DE CORP SE ÎNTÎLNEŞTE  CU URMĂTORUL EŞEC?  APAR MOTIVE PENTRU REINSTALAREA INDIGNĂRII NATURALE 

● O fată vorbea la telefon în metrou cu altă fată: „Fată, Tataie s-a dus la doctor să-şi facă analizele. Cică ar avea un început de prostată, fată!“. Probabil că începutul de prostată o fi ceva cam ca începutul de burtă sau ca începutul de chelie. Şi probabil că toate sînt ceva mai puţin rele decît începutul de creier. (A. M.

● Transcriu o întrebare citită pe un zid din Lisabona, tradusă & trimisă la redacţie de a.l.ş.: „Vi s-ar părea mai ciudat să vă naşteţi într-un corp de găină decît într-un corp uman?“. Iată o dilemă. (M. V.

● Ani buni ne-am amuzat de faptul că la metroul bucureştean aflai întotdeauna cît timp a trecut de la ultimul tren. Acum afişajul s-a schimbat şi sîntem informaţi în cîte minute vine următorul. Altfel spus, a mai murit un banc. (A. M. S.

● La ştiri, un inspector de poliţie dă o declaraţie într-un caz de sinucidere soldat cu un eşec, căci fata care se aruncase de la etaj a scăpat cu viaţă: „Victima s-a autoaccidentat prin precipitare“. Dincolo de exprimarea hilară, m-am gîndit fără să vreau la un buletin meteo. Oare cînd or să cadă precipitaţii cu sinucigaşi? (A. P.

● Din motive climatico-financiare, se zice că ciocolata se va scumpi pînă într-atît încît va ajunge să coste precum aurul. Sau caviarul. Oricum va fi să fie, este de cacao. (S. G.

● O ultimă plictiseală din seria „Nu vă abonaţi la RCS-RDS“: săptămîna trecută, după o pauză de două săptămîni de Internet (pentru reinstalarea „infrastructurii“), furnizarea serviciului plătit pînă la sfîrşitul anului a fost oprită, pentru că operatoarea de la ghişeu nu găsea chitanţa. Au mai fost şi nişte convorbiri (autoînregistrate de RCS-RDS, că doar sînt firmă serioasă) de un absurd care ar merita să intre în analele demenţei senile birocratice… (S. S.

● Toată săptămîna trecută s-a tele-discutat, pe diverse tonuri ale îngrijorării şi indignării, felul în care numiţii Şoric, Tobă şi Fătuloiu (predestinare onomastică, nu alta!) au „terfelit imaginea Poliţiei Române“. Vă rog să-mi explicaţi şi mie: care imagine a Poliţiei?! (M. C.

● Văzînd că participarea în stradă a fost slăbuţă de cîte ori au încercat, sindicatele încearcă o nouă strategie. Zice ştirea: „Vasile Marica (Sed Lex): Finanţiştii vor sta acasă două zile, în semn de protest“. Adică protestăm prin nemuncă. Adevărul e că protestul nu ar trebui să se facă împotriva tendinţelor naturale ale oamenilor, ci în aceeaşi direcţie cu ele, aşa mi se pare normal. Anunţ redacţia că voi protesta cu ocazia şedinţei următoare. (C. G.

CE SE ÎNTÎMPLĂ CÎND  ŢARA ASTA ÎMBRĂCATĂ ÎN ODIHNĂ SE ÎNTÎLNEŞTE CU UN FIOR?  APAR SUFERINŢELE  

● Un regizor de film român care a cîştigat recent un mare premiu internaţional face reclamă la o marcă de bere. Chiar aşa de rău se trăieşte în ţara asta? (A. P.

● În trafic, circulînd mîndră de hainele ei cele noi, o „maşină îmbrăcată total în folii speciale ORACAL“. (D. S.

● Cică, la summit-ul NATO de la Lisabona, delegaţia Georgiei a tras o petrecere cu 80 de „fete“. Au făcut atîta zgomot încît l-au deranjat pe preşedintele Sarkozy, care locuia în acelaşi hotel. Bietul Sarko, de la o vreme nu mai are parte de odihnă niciunde… (M. V.

● Apropierea Zilei Naţionale a României nu îmi trezeşte, ca de obicei, nici un fior. Nu neapărat din cauza semnificaţiei ei sau a unei lipse de patriotism, ci din motive mult mai concrete: e decembrie, e frig, nu putem să ieşim la picnicuri, să stăm pe iarbă verde şi să bem civilizat şampanie, în timp ce căscăm gura la artificii, aşa cum am văzut, pe 14 iulie, într-o altă ţară. Poate aşa îi e dat românului: să sărbătorească zgribulit, în palton, la coadă la ţuică fiartă. Din acest punct de vedere, regret sărbătoarea de 23 August: cel puţin era vara! (A. P.

● Off, ne-am mai liniştit, putem pentru ca să zicem că, în sfîrşit, ne mai oblojim suferinţele provocate de tranziţie şi de criză: avem cea mai mare instalaţie de iluminat din lume, compusă din fix 449.568 de leduri şi inaugurată de primarul Piedone. Într-o ţară în care, de cîteva zile, personajul principal este omul de afaceri Chelu, ne trebuia şi-o tichie de mărgăritar… (M. V.)

Foto: Patricia Mihail

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

Priveliștile spectaculoase de pe pârtiile Transalpina Voineasa Foto Domeniul Schiabil Transalpina-Voineasa
Cel mai spectaculos domeniu schiabil din țară: pârtii deschise zilnic, înainte de Poiana Brașov. Surpriza sezonului
Domeniul Schiabil Transalpina-Voineasa, din județul Vâlcea, și-a deschis oficial porțile pentru un nou sezon, atrăgând pasionații de aventură pe zăpadă din toate colțurile țării. Cu pârtii deschise încă din 30 noiembrie 2024, acest paradis al sporturilor de iarnă promite experiențe de neuitat.
shutterstock 2367557395 jpg
De ce fierbe luna lui Jupiter. Noi observații ale NASA deslușește un mister vechi de 45 de ani
Nava spațială Juno a NASA a făcut noi descoperiri despre luna de foc a planeti Jupiter, Io, cel mai activ vulcanic corp din sistemul nostru solar, rezolvând o problemă ce intrigă de multă vreme oamenii de știință, relatează CNN.
Pacienţi Covid în Spitalul Găeşti. FOTO
România, cel mai bolnav pacient al Europei. De ce am ajuns în această situație - Concluzia raportului „Health at a Glance”
În comparație cu media Uniunii Europene, în România mor de trei ori mai mulți pacienți din cauza unor boli tratabile, iar speranța de viață sănătoasă este printre cele mai reduse. Cu o medie de 57,8 ani sănătoși, ne plasăm pe locul 22 din 27 de țări UE.
70d089e60bbdf4d2c00cdc56f8dfd5c1 jpg
Luptătorii uiguri din Siria amenință China: „Suntem mujahedinii din Turkistanul de Est”
Un grup militant uigur care a participat la răsturnarea dictatorului Bashar-al Assad a promis că va duce mai departe lupta în țara lor de origine, China.
Palma de Mallorca Spania Sursă foto Dertour
Zboruri directe din Sibiu către destinații populare precum Palma de Mallorca, din 2025
Din vara anului 2025, Aeroportul Internațional Sibiu își va extinde opțiunile de zbor către o nouă destinație îndrăgită de români: Palma de Mallorca, una dintre cele mai apreciate locații de vacanță din Spania.
craciunul 2024, preturi in piata slatina brazi, aranjamente si legume   foto alina mitran (8) jpg
Brazii de Crăciun sunt apreciați, dar nu se cumpără. „Trece lumea ca la muzeu. Poate va fi mai bine săptămâna viitoare”
Ofertă bogată de brazi și ornamente pentru Crăciun în piețe. Clienții vin, se uită, întreabă, își bucură ochii, dar nu se grăbesc să cumpere. „Trece lumea ca la muzeu. Poate o fi mai bine săptămâna viitoare. Ieri și alaltăieri nici taxa nu am scos-o”, se plâng comercianții.
Mufasa Regele Leu și actorii care dau voce personajelor în varianta dublată Colaj
„Mufasa: Regele Leu” ajunge în România. Cine dă voce personajelor în varianta dublată
Pe 18 decembrie 2024, publicul din România va putea viziona la cinema noul film al studiourilor Walt Disney Pictures, „Mufasa: Regele Leu”, o producție care prezintă (servește ca prequel) evenimentele ce preced povestea binecunoscutului film „Regele Leu”.
masini trafic  Foto carVertical jpg
Ce mașini fac cele mai puține accidente în funcție de culoarea pe care o au
În general, oamenii nu cred că culoarea unei mașini poate influența numărul de accidente în care aceasta este implicată, considerând că doar vehiculele viu colorate sunt mai sigure.
carne de porc la sare
Boala gravă pe care o poți face doar gustând în timp ce prepari bunătăți de Crăciun. Au fost 31 cazuri în România, anul trecut
La nivel mondial se înregistrează aproximativ 10.000 cazuri anual, iar în România, anul trecut, au fost tratate 31 cazuri, număr în creștere față de anul anterior. Boala nu se transmite de la om la om, însă te poți îmbolnăvi foarte ușor consumând carne infestată.