Cu ochii în 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 356 din 9 - 15 decembrie 2010
Cu ochii în 3,14 jpeg

CE POATE FI MAI FIRESC  DECÎT CA ANUMITE PROTEINE  DINTR-O LEAFĂ SĂ INTERVINĂ  ÎN ORICE MOMENT, ÎNCEPÎND CU VASLUIUL? 

● Ce poate fi mai firesc decît ca firescul să crească? De unde, pînă mai ieri, era ceva mic şi prăpădit, pe care n-ai fi dat doi bani, odată-l vezi cum începe să se umfle-n muşchi, să pună carne pe schelet, să se înalţe şi să se îngroaşe pînă cînd ajunge la proporţii colosale. Cel puţin aşa reiese dintr-o reclamă la ciocolata „Poiana“: „PREŢ MEGA-FIRESC!“. (D. S.

● Cercetătorii de la Johns Hopkins University cred că amintirile neplăcute pot fi şterse eliminînd anumite proteine din creier. În cazul în care operaţiunea nu costă prea mult, aş vrea să-mi şteargă şi mie momentul în care am alunecat şi-am plonjat pe spate în pauza de cafea a unui colocviu de literatură, în faţa tuturor membrilor juriului, şi, mai ales, minutele alea din clasa a X-a, cînd am aşteptat în zadar pe scările de la BCU un băiat căruia îi lăsasem un bileţel cu „Meet me“ într-o seară de sîmbătă a anului 1998. Se poate? (L. V.)  

● Uzinele Tata Motors din India fabrică cea mai ieftină maşină din lume. Nano chiar e o maşină nano la preţ micro. Numai că totul ţine de unghiul din care priveşti. Raportat la preţurile şi la veniturile din Occident, 2500 de dolari (cît costă maşina indiană) e o nimica toată – ţi-o cumperi dintr-o leafă, două sau, mă rog, o plăteşti într-un an. În India modelul a avut succes relativ. De cînd cu criza, au scăzut însă vînzările. Anul acesta, în India s-au vîndut doar vreo 500 de Nano. Tot anul acesta, Ferrari a vîndut 500 de maşini în Emiratele Arabe Unite. (M. M.

● De-a lungul zilei de 2 decembrie, în Piaţa Victoriei din Bucureşti a zăbovit o maşină de deszăpezit cu girofarul în funcţiune. Părea gata să intervină în orice moment. Întrucît n-a nins nici un pic, seara a plecat. Am înţeles: autorităţile locale n-au mai vrut să le prindă iarna „pe nepregătite“ şi au pus utilajul să stea la pîndă. Acum, că utilajul a plecat, precis o să ningă gros… (M. V.

● În sfîrşit, i se poate scrie oficial lui Moş Crăciun: Poşta Română a instituit un plic standard, în care este inclusă, printre altele, o scrisoare pare-mi-se începînd cu „Dragă Moşule“, pe care copiii o pot trimite la Rovaniemi, în Finlanda. Înţeleg că, scriind, poţi cîştiga o excursie în Laponia. Foarte frumos. S-au dus vremurile din copilăria mea, în care legai scrisoarea, cu destinatar, dar fără adresă, de un balon, şi-i dădeai drumul… (I. P.

● Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului are gînduri mari. Vrea să le propună regizorilor români să insereze în lungmetrajele lor imagini frumoase cu diverse zone turistice din ţară, cărora să le facă în felul acesta reclamă. Evident, ar urma să susţină o parte din costurile de producţie. Singura problemă e că doamnei Udrea i-a venit această idee fără să fi văzut vreun film românesc din ultimii ani, cu Vasluiul lui Porumboiu sau cu spitalele din Moartea domnului Lăzărescu. Dacă le-ar fi văzut, probabil le-ar cere regizorilor despăgubiri că subminează campaniile cu frunza. (A. M. S.)  

CINE ARE NEVOIE  SĂ I SE MAI SPUNĂ  CĂ CINEVA DEMN DE CINSTE  TE FACE SĂ TE CUTREMURI DE RÎS, FOLOSIND INCLUSIV  CORZILE UNISEX?  

● Într-o pauză publicitară, printre reclamele obişnuite la detergenţi, cosmetice, telefoane, maşini, băuturi, una mi-a dezmorţit sinapsele. Reclamă la banane? Dar cine are nevoie să i se mai spună că banana e bună? (S. G.

● „A da onorul“ are de-a face mai degrabă cu onoarea, cu calitatea de „onorabilitate“, decît cu onorariul şi înseamnă, după DEX, „a acorda cuiva o favoare de care trebuie să fie mîndru“ sau „a face pe cineva demn de cinste, de laudă“, dar şi a retribui sau a remunera. De 1 Decembrie, onorul dat lui Emil Boc a fost un fel de „renumeraţie mică, după buget“… (S. S.

● Noua campanie împotriva violenţei în familie te face să te cutremuri de rîs, în loc să te cutremuri pur şi simplu. Leonard Doroftei, înmănuşat şi pregătit de meci, are un mesaj clar pentru bărbaţii violenţi: „Îţi place să dai? Alege-ţi un partener pe măsură“. Înainte, asta se chema legea talionului, acum se cheamă doar publicitate proastă. (L. V.

● La concertul extraterestrului Nik Bärtsch de duminica trecută de la Sala Palatului, care a cîntat la pian în sensul total al expresiei, folosind inclusiv corzile şi plăcile de rezonanţă de lemn din interior, o domnişoară din faţa mea se apleacă la urechea iubitului: „Ţie cum îţi place? Mie-mi vine să rîd“. Mda! (M. C.

● Pentru că a venit iarna (oficial, calendaristic şi cum mai vreţi voi), şi pentru că iarna nu-i ca vara, şi pentru că moda revine, a (re)apărut (cel puţin pe micile ecrane) „fesul lui Băsescu“. Aşa că, dacă sînteţi în pană de idei pentru cadourile de Crăciun, puteţi alege acest accesoriu vestimentar „unisex şi de toate culorile“. (P. M.)  

CREDEAŢI CĂ DOMNII  TĂIETORI DE NIMIC  AŞTEAPTĂ ECHIPA TEHNICĂ? 

● Credeaţi că maneliştii români au cea mai extravagant-ridicolă imaginaţie?! Ei bine, bulgarii ne-au întrecut şi la asta. Vedeţi-l mai jos pe numitul Azis cu ceea ce eu aş numi space-queer-maneaua. Să aveţi la dispoziţie tot simţul umorului! (M. C.

● Un calculator din Cambridge a stabilit, folosind tot felul de date şi de algoritmi, că cea mai plictisitoare zi din istoria omenirii e 11 aprilie 1954. Atunci au avut loc alegeri în Belgia, s-a născut un academician turc şi a murit un fotbalist. Aş vrea totuşi să-i întreb pe domnii Joyce, Beckett şi Cioran dacă ei confirmă această judecată de valoare asupra zilei respective, pentru că am dubiile mele. (L. V.

● De prin anunţuri descoperim că e mare căutare de personal în domeniul alimentaţiei publice. Şi respectivele meserii sînt tot mai specializate. Pe lîngă cunoscuţii pizzari şi shaormari, acum se caută şi tăietori de shaorma, covrigari, mezelari, scuterişti, grataragii, bufetiere, „femei salată“ şi „femei vase“, ciontolitori tranşatori carne, bucătari cu „experienţă probantă“, bucătari „la rece şi sushi“, preparatoare şi modelatori de gogoşi experimentaţi, „măcelar pentru buştean“ , precum şi sterilizatori. (A. M.

● Puţină lume ştie că recent răposatul Leslie Nielsen a fost logodit, pentru cîteva săptămîni, cu Michelle Pfeiffer. Dintre aforismele sale, preferatul meu e acesta: „Să nu faci nimic e foarte greu: nu ştii niciodată cînd termini“. (M. C.

● Pe 1 decembrie, printre festivismele bucureştene, a venit şi iarna. Nu pe deplin, adică cu ninsori sau viscol, ci cu temperaturi scăzînde de la o oră la alta şi cu ploaie transformată în gheaţă. Departe de parada militară, un vatman stătea, trist, în cabina sa de tramvai 41, declarînd unor reporteri că e blocat, n-are ce face, drept urmare aşteaptă echipa tehnică să „ciocănească“ în firele electrice, ca să pice gheaţa şi să poată pleca mai departe. Era printre cei pe care nu-i mai surprinde nimic în ţara noastră. Nici măcar iarna. (S. G.)

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

foto facebook mihai demetriade png
Un consilier CNSAS spune că „fasciștii români au instrumentat subiectul” furtului tezaurului și îndeamnă la destabilizare internă
Mihai Demetriade, consilier superior în cadrul Direcţiei Cercetare a Consiliului Național de Studiere a Arhivelor Securității (CNSAS), a discutat într-o postare despre percepția publică asupra furtului tezaurului de la Muzeul Drents din Olanda.
Momentul în care peretele muzeului explodează Foto Captură video jpg
Momentul atacului de la muzeul din Olanda. Jaful a durat mai puţin de trei minute
Poliția olandeză a făcut publice imaginile de pe camerele de supraveghere ale jafului de la Muzeul Drents din Assen, Olanda. Un perete al clădirii a fost aruncat în aer, iar jaful a durat mai puțin de trei minute. Fostul ministru al Culturii Raluca Turcan consideră că Olanda are datoria să identific
Summit Kim Jong-un cu Donald Trump FOTO EPA-EFE
Trump plănuiește o vizită în Coreea de Nord pentru discuții cu Kim Jong-un: „I-a plăcut de mine”
Președintele SUA, Donald Trump, plănuiește să facă o vizită în Coreea de Nord, unde să se întâlnească cu liderul Kim Jong Un.
Test nuclear racheta Coreea de Nord FOTO Shutterstock
Coreea de Nord a testat rachete de croazieră strategice. Kim Jong-un: „Mijloacele de descurajare sunt mult mai perfecţionate”
Coreea de Nord a testat rachete de croazieră strategice pe care le-a lansat în mare, a anunţat agenţia de oficială de presă KCNA.
banner Mihai Voropchievici png
O ceaţă densă învăluie peisajul din apropierea micului sat bavarez Puchheim din sudul Germaniei FOTO AFP / Christof Stache
Prognoza meteo duminică, 26 ianuarie. Cod galben de ceață densă în peste jumătate din țară, inclusiv în Capitală
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis duminică dimineaţa mai multe atenţionări nowcasting de Cod galben de ceaţă densă în mai multe localităţi din 23 de judeţe, inclusiv în municipiul Bucureşti.
crin antonescu inquam jpg
Consiliul Naţional al PNL decide validarea candidaturii lui Crin Antonescu la prezidenţiale
Consiliul Naţional al PNL se reuneşte, duminică, la Palatul Parlamentului pentru validarea candidaturii lui Crin Antonescu, fost preşedinte al partidului, la alegerile prezidenţiale din luna mai.
Edi Iordanescu (Sportpictures) jpg
Propunere bombă pentru Dan Șucu: „Edi Iordănescu e antrenorul potrivit la Genoa”
Fostul selecționer al României nu mai activează după Euro 2024.
muzeu gif
Momentul în care a fost aruncat în aer peretele muzeului din Olanda. Tezaurul dacic, furat în mai puțin de 3 minute
Poliţia din Olanda a publicat imaginile de pe camerele de supraveghere care arată momentul în care hoţii au pătruns în Muzeul Drents din Assen. Un zid al clădirii a fost aruncat în aer, iar jaful a durat mai puţin de trei minute.