Cu ochii în 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 358 din 23 - 29 decembrie 2010
Cu ochii în 3,14 jpeg

SPIRITUL CRĂCIUNULUI ZICE, LA PREŢURI PIPERATE (CUM ALTFEL?): „WHAT ROM ARE YOU“? 

● „Spiritul Crăciunului“, anul acesta, a fost... mai tare ca-n toţi anii (spre bucuria unora şi enervarea altora): pe lîngă Magic FM, care e radioul lui Moş Crăciun (şi transmite colinde şi cîntece de sezon nonstop), Movies 24 a devenit Christmas 24, canal de filme de Crăciun (care, de altfel, se reiau şi pe Diva Universal...). A apărut chiar şi un CD cu Manele de Crăciun, printre care: Bomba Sexy, Femeie perversă şi Vine mafia. (I. P.

 ● Cu obiceiul magazinelor de a începe Crăciunul cu două luni înainte m-am obişnuit. La fel cu faptul că de pe 1 decembrie îţi vin colindători pe la uşă. Ce nu pot pricepe e graba oamenilor de a-şi împodobi bradul cu cîteva săptămîni mai devreme, modă din ce în ce mai întîlnită prin casele bucureştenilor. Oare Moş Crăciun ce zice de asta? (S. G.

● Pentru că e produs „de sezon“, cîrciumarii îşi permit să vîndă vinul fiert la preţuri piperate. E o afacere la îndemîna oricui: se achiziţionează nişte vin vărsat (din cel ordinar, la 6 lei litrul, care oricum nu se poate bea altfel decît fiert), se încălzeşte la reşou, se îndulceşte cu măsură căci zahărul e scump, se ignoră partea cu scorţişoara şi cu alte mirodenii, ca să nu se complice lucrurile, şi se vinde cu 8-10 lei cana. La un calcul rapid, „adaosul“ birtului ajunge undeva pe la 400%. Oare intră în calcul şi „manopera“? (A. P.

● O foooarte bună prietenă mi-a spus că trebuie să citesc neapărat cartea lui Richard Sylvester J’espère que vous allez mourir bientôt. Am comandat-o (cum altfel?) pe amazon.fr, iar cînd am văzut că nu mai vine, am cerut explicaţii. Singura explicaţie pe care am primit-o pînă acum a fost „livraison refusée par le client“. Ceva à la Ivan Turbincă... (S. S.

● Pe aeroportul din Zagreb, duminică dimineaţă, foarte de dimineaţă. Trei tipi foarte beţi par că vin de la o nuntă, discută tare şi se distrează pe limba lor. Cum se văd priviţi de nişte străini, trec într-o engleză rudimentară. Moment în care aud următorul dialog: „Are you ţigan?“ (cu accent apăsat pe i). Celălalt: „No, I Rom“. Şi hăhăieli generale. Al treilea: „What Rom are you?“. Al doilea: „Ţigan Rom“. Şi iar hăhăieli. Apoi, au trecut iar pe limba lor, probabil erau de părere că asta fusese singura parte de interes internaţional. Şi chiar era, nu? (C. G.

ÎN 1987, ŞCHIOPĂTÎND, FISCUL ROMÂN IRESPONSABIL A PLOUAT DIN POLONIA CU CĂSUŢE ALBANEZE 

● În 1987, radiourile din întreaga lume dădeau aceeaşi melodie: „Wonderful life“ a trupei britanice Black. Anul acesta, piesa din heavy-rotation se cheamă „Wonderful life“ şi e cîntată de trupa britanică Hurts. În schimbul acestei simetrii, nu v-aţi dori, mai degrabă, să avem cu toţii cu 20 de ani mai puţin? (Cei care au de unde scădea, fireşte!). (M. C.

● A reînceput sezonul capetelor sparte şi al picioarelor rupte. Şi cum ar putea fi altfel din moment ce toate sediile de firme şi sucursalele de bănci au adoptat moda chicioasă, universală de a-şi placa treptele şi intrările cu acea gresie lucioasă „de interior“ care alunecă şi pe timp de vară, darămite iarna, cînd e acoperită de o pojghiţă de gheaţă? Şchiopătînd pe Calea Moşilor, după ce mă aventurasem pînă la un bancomat, mă tot gîndeam la gresia aceea şi la motivul pentru care au ales-o (în afară de cel „estetic“, desigur). Pentru că se curăţă uşor sau pentru că vor să ne cureţe mai repede? (A. P.

● Fiscul român a dat lovitura. Şi-a deschis magazin cu produse ieftine şi oamenii au venit ca disperaţii, s-au îmbulzit de bunăvoie să cumpere tot ce se putea. Au venit să ia, nu să dea, dar asta nu se pune. (A. M. S.

● O cinstită locuitoare din Kent a sunat la 999 (numărul de urgenţă britanic) ca să reclame furtul omului de zăpadă pe care-l făcuse în faţa casei (cu monezi în loc de ochi şi linguri în loc de braţe). „De cinci ore nu mai ieşisem din casă să văd ce face, iar cînd am ieşit în sfîrşit să iau aer, dispăruse.“ Inspectorul-şef Simon Black (cu nume de policier autentic) a declarat că a fost un gest iresponsabil. Eu declar că e cea mai blîndă iresponsabilitate a acestui final de an. (L. V.

● În noiembrie a plouat cu soare şi cerul a fost colorat cu cîteva curcubeie de iulie, iar în prima săptămînă a acestui decembrie dimineţile au avut lumină de august. Salut această democratizare a anotimpurilor care, iată, imprimă accente noi imprevizibilului vieţii. (M. C.

● Am nimerit pe Internet peste o reclamă la un site polonez de ştiri (thenews.pl), care suna cam aşa: „Ştiri politice şi economice din Polonia, ţara unde trăiesc cele mai frumoase femei din lume. Check in!“. Oricît de apolitic ai fi, cum să nu te intereseze ştirile dintr-o asemenea ţară? (M. V.

● Ştiţi cum, de multe ori, cînd intraţi pe vreun site vă apar fel şi fel de reclame zburătoare, şerpişori cu mesaje publicitare care îţi acaparează ecranul ş.a.? Ei, aşa am păţit eu de curînd – am dat click pe pagina care mă interesa şi, cînd colo, ce să vezi? Fix deasupra trona paşnic un banner cu căsuţe colorate de poveste şi pomişori, lîngă care scria aşa: „titirez.ro – imobiliare, nu poveşti“. Marketingul loveşte din nou. (P. M.

● Umberto Eco se plînge, într-un interviu, că primeşte prea multe cărţi. Noroc cu criza, zice el, că acum editorii îi trimit cu 70% mai puţine volume. Ce face, totuşi, cu cărţile primite care nu-i trebuie? Le oferă bibliotecilor din închisori şi din spitale. Acolo ar putea fi de folos pentru că „ediţiile germane, englezeşti, franţuzeşti, albaneze sau româneşti sînt, cu siguranţă, rare“. Am şi eu o întrebare: cine îi trimite lui Umberto Eco ediţii româneşti? (M. M.

NICHOLAS CAGE ŞI FLORIN SALAM CREEAZĂ VOCI MASCULINE  DE ŞEFI PENTRU  O PUNGĂ DE CHIPS-URI PE ZI 

● Imaginile filmate cu un telefon mobil, într-o noapte, în centrul Bucureştiului, care îl au ca protagonist pe Nicholas Cage în timp ce se ceartă cu cineva din anturajul său, au făcut înconjurul lumii. Primul lucru la care m-am gîndit a fost că replicile lui Cage par dintr-un film despre onoare, viaţă şi cum poţi să mori pentru idealurile tale etc. Siderant e că nu par spuse de om care a chefuit mult, ci de un actor nebun. (A. M. S.

● Vîna muzicală a naţiei n-a pierit, ea naşte specii noi: după cum aflu din cuprinsul unor afişe răspîndite prin cetate (cu Adrian Minune şi Florin Salam, capete de afiş), de curînd a avut loc prima ediţie a RomanoFest, „festival concurs al cîntecului de ascultare lăutăresc“. (D. S.

● Scrierea fără diacritice pe Internet creează confuzii. Pe un site de ştiri, titlu: „Turist omorat de un turtur pe Transfagarasan“. În limba română veche, „turtur“ însemna „fior, înfiorare“. Să mori de-o înfiorare în munţi e de-a dreptul romantic... (M. V.

● Postul VH1 a făcut un top al celor mai bune 50 de voci masculine din ultimul deceniu. Iată-le pe primele zece: 10) Serj Tankian (ex-System Of A Down); 9) Adam Young (Owl City); 8) Michael Bublé; 7) Fran Healy (Travis); 6) James Blunt; 5) Dougy Mandagi (The Temper Trap); 4) Kanye West; 3) Jamiroquai; 2) Theo Hutchcraft (Hurts); 1) Robbie Williams. Dacă sînteţi în dezacord cu lista, scrieţi-le celor de la VH1. (M. C.

● Un poliţist polonez s-a amendat singur ca să acopere norma impusă de şefi. Mi se pare un model demn de reţinut şi chiar de aplicat în România. Măcar aşa, preventiv. (M. M.

● V-aţi întrebat vreodată cam de cîţi cartofi e nevoie pentru o pungă de chips-uri? Ei bine, Discovery m-a informat că de cinci. O fabrică normală produce cîteva tone de chips-uri pe zi. Nu se ştie cu exactitate cîte mii de astfel de fabrici există în toată lumea. (M. C.)

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

diandra survivor jpg
Diandra Moga, ispita de la „Insula iubirii”, merge la „Survivor România” 2025: „Este oficial, voi fi concurentă”
Unul dintre cele mai iubite show-uri revine la Pro TV cu un nou sezon. „Survivor România” 2025 promite să aducă noi provocări și un mare suspans pe micile ecrane. Și, bineînțeles, fanii emisiunii erau nerăbdători să afle cine sunt noii concurenți care au acceptat provocarea. Printre cei 19 concurenț
Protest Calin Georgescu Foto Inquam Photos Octav Ganea (3) jpg
The Economist: Călin Georgescu ar putea fi exclus din cursa prezidențială. „România, divizată” după „cutremurul politic” de la alegeri
România este divizată între cei care cred că decizia CCR a salvat democrația și cei care cred că hotărârea de a anula alegerile afectează democrația din țară.
buncar elvetia jpg
Țara care vrea să-și modernizeze buncărele antiatomice. „Trebuie să le întreținem și să ne asigurăm că sunt funcționale”
Elveția dorește să își reconsolideze buncărele antiatomice învechite, în contextul incertitudinii globale sporite.
Descopera ce distruge relatia de cuplu si ce i apropie pe parteneri webp
Horoscop sâmbătă, 14 decembrie. Peștii trec prin transformări și se produc schimbări în relația de cuplu
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale pentru ziua de sâmbătă, 14 decembrie.
Georgiana Ene, foto Faceboo GE jpg
Povestea uimitoare de viaţă a Georgianei Ene, câștigătoarea MasterChef 2024
Georgiana Ene, câştigătoarea sezonului 2024 al îndrăgitului show culinar MasterChef, a dezvăluit câteva aspecte mai puţin cunoscute despre ea, vorbind deschis despre fostul soţ, actualul iubit, dar şi despre faptul că s-a luptat cu o boală incurabilă.
marian vanghelie inquam jpg
Marian Vanghlie și șeful Economat Sector 5, trimiși în judecată
DNA a dispus trimiterea în judecată a fostului primar al Sectorului 5 și a șefului Economat Sector 5, Leonard Petre, și a altor 7 inculpați în dosarul „Economat”.
Eugen Sechila, Calin Georgescu si Elena Puiu Sechila, foto Facebook jpg
Ce spune bodyguardul lui Georgescu, Eugen Sechila despre controlul judiciar: Nu fugeam din țară, trebuia să ajung la muncă
Eugen Sechila, garda de corp a lui Călin Georgescu, care a fost săltat de ofițerii de la Crimă Organizată în drum spre aeroport, a explicat pentru Adevărul de ce voia să plece din țară.
Nicu Sârghea, toboșarul trupei VUNK Foto   Vunk   Facebook jpg
De ce a murit Nicu Sârghea, toboșarul trupei Vunk, la doar 48 de ani
Nicu Sârghea, toboșarul trupei Vunk, a decedat joi, la 48 de ani, în urma unui accident vascular cerebral. Artistul a fost unul dintre membrii fondatori ai formației.
Orhidee roz jpg
Ce trebuie să faci pentru ca orhideele tale să înflorească mai des. Ai nevoie de un aliment banal
Cu toții știm că iaurtul este bun pentru sănătate, însă doar foarte puțini români știu că acest produs este util și pentru plante! Deși poate suna neobișnuit, iaurtul ne poate ajuta orhideele să înflorească mult mai spectaculos!