Cu ochii în 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 360 din 6 - 12 ianuarie 2011
Cu ochii în 3,14 jpeg

DE LA DL GOE CITIRE:  „N-AM SĂ ÎNŢELEG NICIODATĂ  DE CE NIŞTE FETE  MAI NEVRICOASE DIN FIRE  S-AU BĂTUT  CU OAMENII DE ZĂPADĂ  PE UN AEROPORT DIN BARCELONA“ 

● Una dintre fricile mele cele mai vechi, de la dl Goe citire, şi-a găsit în sfîrşit confirmarea: pe uşa toaletei de la KFC Unirii scrie „Vă rugăm nu încuiaţi uşa. Pericol de blocare“. Se pare că soluţia mai simplă – aceea de a repara broasca – iese din discuţie. (I. P.

● Jerry Seinfeld: „N-am să înţeleg niciodată de ce vin oamenii să gătească la televizor. Mirosul nu-l simţi. Gustul nu-l simţi. Iar la sfîrşitul emisiunii, ridică farfuria şi o pun în faţa camerei: «Iată mîncarea. Dvs. nu vă puteţi atinge de ea. Mulţumim pentru atenţie. La revedere»“. (M. C.

● Din folclorul cotidian de sezon, auzit în tren: „Domnişoară eşti drăguţă / Bagă mîna în gentuţă“. Tonul, vă asigur, era unul cît se poate de apăsat. Şi diminutivul era acolo doar pentru rimă. Nişte fete mai nevricoase din fire s-au executat imediat. (A. M. S.

● Ca în fiecare an, de Crăciun, e-mail-ul se umple de felicitări virtuale, de pps-uri cu urări de bine, realizate de artişti amatori, de ghicitori şi profeţii, de mesaje stereotipe de la reprezentanţii unor firme pe care nu i-am cunoscut niciodată. Am făcut greşeala să deschid un executabil, intitulat sugestiv: „Moş Crăciun există!“. Vreme de o oră, un mic moş animat s-a plimbat prin computerul meu, a cîntat la pian, s-a bătut cu oamenii de zăpadă şi şi-a deşertat sacul, pînă cînd m-am prins cum să-i dau un cancel. Din fericire, Moşul s-a dovedit a fi inofensiv: doar m-a vizitat, dar n-a adus şi nişte viruşi pe post de reni. (A. P.

● În noaptea de Crăciun, la miezul nopţii, pasagerii unui avion aterizat pe un aeroport din Barcelona au avut surpriza să primească, pe banda de bagaje, cadouri cu numele fiecăruia scris pe cutie. Obosiţi, enervaţi, neîncrezători, au izbucnit pînă la urmă cu toţii în aplauze: de Nochebuena, Moşul lăsase sania cu reni şi luase o cursă de linie. (S. S.

DE LA ELTON JOHN CITIRE:  „N-AM SĂ ÎNŢELEG NICIODATĂ  DE CE UN MONOLOG AMUZANT  E FOLOSIT DE MAI TOATĂ LUMEA  ÎN TIMP CE SAVUREAZĂ NEÎNŢELEGEREA“  

● O ştire apărută marţi, după Crăciun, spunea aşa: „Cîntăreţul Elton John (63 de ani) şi partenerul său de viaţă, David Furnish (48 de ani), au devenit părinţii unui băieţel, născut de o mamă surogat, în prima zi de Crăciun, într-o clinică din California“. Cum ar fi sunat treaba asta acum 25 de ani, cînd la noi totul, în afară de mame, era un surogat? (A. M.

● Pe YouTube, sub un monolog al lui Amza Pellea (Nea Mărin), un comentariu: „I do not understand what he’s saying, but he looks like Jon Anderson from Jethro Tull. Great artists (both)!!!“. Jethro Tull from Băileşti! (M. V.

● Motive de iritare la sfîrşit de an (ordinea este aleatorie): 1) veşnica (dar nu mai puţin enervanta) întrebare „Ce faci de Revelion?“, cu răspunsul (la fel de enervant) „Nu ştiu, mă hotărăsc pe 31“ sau „Nici nu vreau să mă gîndesc la asta acum“; 2) „colindătorii“ din autobuze şi metrouri, care n-au legătură nici cu colinda, nici cu cîntatul; 3) poleiul (poate părea amuzant să-l vedeţi pe cîte unul cu picioarele-n sus, dar nu e); 4) autorităţile „surprinse“ de prima zăpadă (şi-a doua, şi-a treia…); 5) vînzătorii mai nepăsători şi/sau mai scîrboşi ca în tot restul anului. (P. M.

● După publicarea de către Wikileaks a deja celebrelor documente clasificate ale ambasadelor şi ale Departamentului de Stat, CIA a fost însărcinată să investigheze cum au fost înstrăinate respectivele documente şi, mai ales, care e impactul publicării acestor informaţii. S-a constituit imediat o comisie operaţională – un „task force“, cum se spune la ei. Comisia se numeşte „Wikileaks Task Force“. Sau, pe scurt, WTF. Încă o dată, CIA are umor (involuntar): acronimul WTF e folosit de mai toată lumea pentru a spune „What the fuck!“. (M. M.)  

●  Probabil că nu sînt singurul care, în timp ce savurează o sarma şi dă peste un bob de piper,  se întreabă: oare cît de mic o fi un proton? Merg la Internet şi aflu că un proton are mărimea de 0,00000000000000084184 metri, după care mă întorc la masă, scot bobul de piper din farfurie şi termin sarmaua. (M. C.

● În a doua zi de Crăciun am primit prin poştă o scrisoare de la Administraţia Financiară, cum că n-am depus declaraţiile de avere pe 2009. Neînţelegerea s-a rezolvat cu un singur telefon, inspectorul de serviciu lămurindu-mă că scrisorile au fost ticluite dinainte să depun actele şi că, de fapt, am de luat bani înapoi. De la agonie la extaz e o cale atît de scurtă. (S. G.)

DIN PARTEA UNUI PREOT:  „N-AM SĂ ÎNŢELEG NICIODATĂ  DE CE UN PARFUM DE ZGOMOT DIN ZONA CREPUSCULARĂ E OBEZ“ 

● Printre sutele de reportaje şi interviuri de Crăciun, o replică memorabilă, venită din partea unui preot: „Crăciunul este o sărbătoare mai iubită ca Paştele, pentru că simbolizează naşterea“. Întreb şi eu (păcatele mele!): Naşterea bate Învierea? (S. G.

● Cursa către cele mai înalte cote ale firescului continuă neabătut. După ce, nu demult, pomeneam aici o ciocolată cu un preţ „mega-firesc“, în competiţie s-a înscris un parfum care îşi laudă preţul astfel: „Preţ Hiper Firesc cu zurgălăi!“. (D. S.

● La fiecare sfîrşit de an mă întreb care e, de fapt, „afacerea“ cetăţenilor care ne colindă parcările din spatele blocurilor, hăulind şi pocnind din bice. De fiecare dată apar cîteva capete speriate de zgomot prin balcoane, apoi cu toţii aşteptăm în linişte să plece. Şi dacă cineva ar fi încîntat de acest show şi ar vrea să le dea nişte bani, cum ar proceda? I-ar arunca de la fereastră? Sau ar coborî pînă jos în pijama (reprezentaţia are loc pe la 9 dimineaţa)? Încă ceva: oare sînt aceiaşi care în restul anului strigă „Fiare vechi cumpăăăr!“? (A. P.

● Mi-a căzut în mînă un roman. E scris de Dominic Diamant, se cheamă O farsă monumentală din zona crepusculară şi a apărut la Editura Nelinişti Metafizice din Constanţa. Imediat ce termin cu Pynchon, mă apuc de Diamant. (M. C.

● La cozonac îmi vine în cap altă întrebare: cît din bugetul de sănătate al Statelor Unite este cheltuit pentru problemele obezităţii? Cică 147 de miliarde de dolari anual, căci unul din trei americani e obez. Nu mai termin felia de cozonac. (M. C.)

Foto: M. Chivu

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

bursa foto pixabay
Top 10 companii care se pot lista la bursă în 2025: ce se spune despre Shein (analiză)
Mai multe companii și-ar putea face debutul pe bursă în 2025, oferindu-le investitorilor români oportunități de investiții în sectoare cu creștere accelerată, precum AI, fintech, e-commerce și comunicare digitală.
image png
De ce nu ar trebui să refolosiți recipientele de la lumânările parfumate pentru a bea apă chiar dacă le-ai spălat?
Este o practică destul de frecventă ca oamenii să refolosească recipientele de la lumânările parfumate, pentru că sunt foarte drăguțe, pentru a bea apă sau pentru a stoca alte lichide.
regina letizia costum rosu umbrela profimedia jpg
Regina Letizia, cu o umbrelă cât ea de mare! Nu a vrut să-și ude costumul de firmă
Regina Letizia a Spaniei (52 de ani) a vizitat joi Școala Primară și de Educație Preșcolară Cortes de Cádiz, din Madrid, unde a uimit cu ținuta sa roșie.
shutterstock 2201647663 jpg
Rusia își intensifică războiul din umbră împotriva NATO, cu consecințe potențial catastrofale, avertizează foști oficiali
Rusia își intensifică războiul din umbră, hibrid, pe care îl duce împotriva NATO, avertizează foști oficiali europeni și ai NATO.
image png
Amuleta puternică pe care ar trebui să o porți cu tine peste tot pentru a nu duce niciodată grija banilor
Dacă te întrebi cum ai putea să îmbunătățești situația ta financiară și să atragi mai mulți bani, există o amuletă specială care poate să-ți aducă prosperitate: pirita, cunoscută și sub denumirea de „aurul nebunului”.
faliment-personal-datorii-scadere-economica-facturi-calcule-griji-financiare
Nicăieri în lume oamenii nu mai au încredere în guvern, mediul de afaceri și bogați
Temerile economice s-au transformat în resentimente peste tot în lume, șase din 10 respondenți raportând un sentiment de nemulțumire de la moderat la ridicat.
Bungalourile Rosewood Mayakoba, din Playa del Carmen Mexic Foto Resortul Rosewood Mayakoba
Cât cheltuie românii pe vacanțe exotice. Cea mai scumpă a depășit 50.000 de euro. Topul destinațiilor
Tot mai mulți români își doresc să meargă într-o destinație exotică, în plus față de vacanța de sărbători și cea estivală, fiind dispuși să cheltuiască mai bine de 1.300 euro pentru un astfel de sejur.
ceai hibiscus jpg
Infuzia pe care ar trebui să o bei în fiecare seară pentru a elimina, într-un timp foarte scurt, grăsimea abdominală
Dacă îți dorești o metodă simplă și naturală de a reduce grăsimea abdominală, există o infuzie care te poate ajuta să atingi acest obiectiv.
Departament IT FOTO Shutterstock jpg
IT-iștii nu mai sunt răsfățații pieței muncii: „Am aplicat la 255 de poziții deschise. Am burnout de la interviuri ratate”
IT-iștii erau, cu câțiva ani în urmă, răsfățații pieței muncii, cu salarii și condiții de muncă excelente. Situația s-a schimbat și mulți dintre angajații din domeniu își caută cu disperare, de luni de zile, un loc de muncă. Un clujean a trimis fără succes 255 de aplicații pentru o slujbă în IT.