Cu ochii în 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 364 din 3 - 9 februarie 2011
Cu ochii în 3,14 jpeg

AM DOUĂ NEDUMERIRI: 1) CINE AR ERUPE ÎNTR-O SHAORMĂRIE UNDE UN ANUMIT TIP DE DOAMNĂ A SUNAT LA UŞĂ CU UN LIGHEAN ÎN CAP? 2) CUM NE-AM PUTEA BUCURA CITIND INSULTELE CU 2% SCANDAL DACĂ NOI AM UITAT VIITORUL?

• După ce a marcat, într-un meci cu echipa Perului, ceea ce s-a numit apoi „un gol biblic“, tînărul fotbalist venezuelean Yohandry Orozco a ieşit din teren, a luat o Biblie şi, în faţa unui imens public, şi-a binecuvîntat colegii de echipă, căzuţi în genunchi în faţa sa. Am două nedumeriri: 1) Cine adusese Biblia la meci?, 2) Cum de nu s-a gîndit şi Jiji la asta? (S. S.)

• O nouă catastrofă apocaliptică „iminentă“ începe să-şi facă loc printre ştirile planetei: „supervulcanul“ din Yellowstone, a cărui activitate cică s-ar fi intensificat. Unii susţin că dacă acesta ar erupe (deşi n-a mai făcut-o de peste 600 de mii de ani) ar distruge 60% din suprafaţa Statelor Unite. Asta pentru că o superputere, nu-i aşa, nu poate fi distrusă decît de un supervulcan. Paguba colaterală ar fi însă că antiamericanii din toată lumea ar rămîne fără ţintă. (A. M.)

• Criza de pe Calea Moşilor: magazinul de pantofi de lux în care nu intra niciodată nimeni s-a transformat într-o shaormărie unde la început era mereu coadă, apoi aceasta a devenit un soi de băcănie cu brînzeturi şi afumături de la Sibiu, apoi vreo şase luni a fost farmacie. În prezent, în acelaşi loc se vînd covrigi „uriaşi“ la 1 leu. (A. P.)

• Cîndva, un anumit tip de doamnă (sau duduie…) umbla cu poşeta şi cîinele. Acum, designerii inventivi s-au gîndit să le suprapună pe amîndouă într-un singur… accesoriu: poşeta-cîine. În mărime naturală (vizibilă în vitrina unui magazin din Viena). (I. P.)

• Credeam că au dispărut agenţii comerciali, adică acei domni drăguţi şi politicoşi care merg din uşă-n uşă şi încearcă să-ţi vîndă cearşafuri, răzătoare şi oale-minune. Ei bine, nu! Totuşi, criza i-a afectat şi pe ei. Săptămîna trecută, un tînăr a sunat la uşă ca să descrie vreo jumătate de oră, pe un ton profesional, un spectaculos mixer made in China, apoi m-a întrebat dacă n-am cumva o ţigară. (A. P.)

• Dragă Bear Grylls, protestez. În tehnicile tale de supravieţuire urbană, ai ignorat total haitele de ţurţuri care mă pîndesc pe mine în fiecare zi de ger din Bucureşti. Spune-mi, te rog, ce să fac? Să ocolesc zona periculoasă ar însemna să merg prin mijlocul străzii, ceea ce ştiu că nu mi-ar face bine. Să umblu cu un lighean în cap? Da, dar ce culoare? Răspunde-mi repede, pentru că dup-aia vreau să te întreb cum să fac ca să nu mă înec în bălţile de lîngă trecerea de pietoni. (L. V.)

• În vechea şi interminabila competiţie dintre România şi Bulgaria, chestiunea se complică. O ştire zice că experţii europeni au aprobat „raportul tehnic privind implementarea în România a sistemelor necesare pentru aderarea la Schengen“. În schimb, cele două rapoarte tehnice ale Bulgariei au fost amînate. Mă rog, teoretic ne-am putea bucura dacă noi aderăm, iar bulgarii nu. Dar am şi eu o întrebare: ce-o să ne facem noi în Spaţiul Schengen fără capra vecinului? (M. V.)

• La ce foloseşte Twitter-ul regizorul Judd Apatow: „Înainte să merg la culcare, postez o fotografie cu mine şi-i întreb pe oameni ce părere au. Apoi stau în pat şi timp de 20 de minute rîd în hohote citind insultele adresate. Această delirantă şi ciudată legătură cu mulţimea mă umple de bucurie“. (M. C.)

• În timpuri comuniste înlocuiam cafeaua cu nechezol, beam Quick Cola pe post de Coca-Cola, iar şniţelele erau, de fapt, din parizer. În vremuri capitaliste, comercianţii ne vînd pe post de unt un produs care se numeşte untar. Dacă nu eşti atent şi cumperi, vei descoperi că e, de fapt, margarină cu 2% unt. Diferenţa este că atunci ştiai ce consumai, iar acum nu ştii. (A. P.)

• Dintre toate vorbele teleauzite la adresa recalculatoriştilor, în aceste săptămîni de intens scandal cu pensiile militarilor, o frază îmi duduie în minte: „Nu-i faceţi de tîmpiţi, că le daţi circumstanţe atenuante“. (R. C.)

• Pentru data de 27 ianuarie 2010, o tînără din România a creat pe Facebook un nou eveniment: „O zi fără Facebook“. Mesajul prin care s-a încercat împlinirea acestei misiuni aparent imposibile suna astfel: „Haideţi să le arătăm că avem încă vieţi reale, interesante şi plăcute. Nu vă logaţi pe Facebook pentru o zi (27 ianuarie). Întîlniţi-vă cu prietenii voştri reali şi cu propria persoană. Poţi face asta! Toţi putem!“. Toţi cei care au participat la acest eveniment (11.909 la număr) au confirmat înainte că vor lua parte… pe Facebook, pentru ca apoi să umple „wall“-ul cu comentarii de tipul „am uitat“ sau „am rezistat 5 ore, dar acu’ nu mai pot“. Deci, ca să înţeleg mai bine, trebuie să confirm pe Facebook că nu accesez Facebook?! (P. M.)

• Din dialogul pe viu între patronul Bistriţei, Jean Pădureanu (zis şi Lordul), şi patronul Stelei, (b)oierul Gigi Becali, pentru vînzarea-cumpărarea brazilianului Moraes. J.P.: „Gigi, pînă cînd tu-mi dai ăia 20% din viitorul transfer, eu am busuiocul pe piept de doi metri. E tîrziu atunci, să ştii“. G.B.: „Dacă spuneai treaba asta acum vreo doi ani, să ştii că arătai rău. Acum nu mai cred, că arăţi mai bine“. Cînd o să dăm şi noi, ceara mă-sii, un Gogol? Materie primă ar fi. (R. C.)

AM DOUĂ NEDUMERIRI: 1) LUMEA ASTA NU VĂ SUNĂ A COMEDIE AMPLĂ? 2) BINECUVÎNTAREA RECHINILOR ÎN CULORI VESELE ÎMPIEDICĂ RĂUL?


• În dimineaţa rece, la un colţ de stradă, un ins le spune altor doi ceva esenţial: „Băi, orice puteam să cred pe lumea asta, dar ca Robingo să se-ntoarcă înapoi…“ (D. S.)

• Jaful secolului de la Ploieşti. O geantă cu un milion de euro ascunsă într-o casă părăsită. Nişte hoţi o fură. Alţii îi urmăresc şi îi jefuiesc pe primii. Iau cam 10.000 de euro de căciulă şi chefuiesc la cîrciuma din sat cu manele. Unul dintre hoţi (din tranşa a doua) n-are buletin, deci nu poate fi arestat. I se dă o hîrtie de identificare la mînă. Nu vă sună a comedie? Nu vi-l imaginaţi pe Louis de Funès rezolvînd acest caz? (A. M. S.)

• Disneyland Paris a anunţat că demarează o amplă campanie de recrutare. Celebrul parc tematic de distracţii caută personal calificat. Pe lista ţărilor de unde se vor recruta noii angajaţi se numără şi România. Sînt sigur că vor găsi exact ce le trebuie: aici totul e ca în desene animate. (M. M.)

• Papa Benedict al XVI-lea apreciază potenţialul reţelelor sociale şi le-a dat de curînd binecuvîntarea oficială. Gata, şi Facebook-ul a fost sfinţit. Pregătiţi-vă, în curînd Dumnezeu o să vă ceară prietenia. (A. M. S.)

• Mohamed Abdul Fadil Shousha este numele guvernatorului egiptean care a declarat că în spatele atacurilor rechinilor din Marea Roşie de la finele anului trecut se află Mossad-ul. Eu, să fiu rechin, m-aş fi simţit ofensat. (M. C.)
 
• Prin Bucureşti, multe panouri publicitare anunţă, în culori vesele şi ostentative: „megalichidări“, „lichidări totale“ sau „lichidări de sezon“. O dubiţă albă şi simplă trecea, într-o după-amiază, pe lîngă ele, ca o concluzie firească pentru anunţurile macabre: „Executăm cruci“. (S. G.)

• În 1495, Da Vinci desena primul robot umanoid. În 1921, Karel Capek inventa, în piesa de teatru R.U.R., cuvîntul robot şi imagina o revoltă a roboţilor. În 1942, Isaac Asimov formula, în proza Eu, Robotul, cele trei legi ale robotului. În 1968, în filmul lui Stanley Kubrick, 2001: Odiseea spaţială, robotul HAL 9000 făcea rău oamenilor. În 1979, Robert Williams devenea primul om ucis de un robot industrial. În 2000, J. Storrs Hall propunea expresia „etica maşinilor“. Anul trecut, Nao (creat de o companie franceză) a devenit primul robot al cărui comportament este ghidat de un principiu etic. E vorba de un algoritm care aplică fiecărei acţiuni trei criterii („Fă bine!“, „Împiedică răul!“ şi „Fii corect!“) în grade diferite (de la scăzut la ridicat). Iată cum trăim viitorul imaginat de Da Vinci. (M. C.)

Foto: Luca Istodor

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

Organizezi o cina cu prietenii la tine acasa  Iata ce sa nu ti lipseasca! jpg
Organizezi o cină cu prietenii la tine acasă? Iată ce să nu-ți lipsească!
Organizarea unei cine cu prietenii acasă este o experiență minunată, care îți permite să creezi o atmosferă relaxantă și prietenoasă, perfectă pentru socializare și momente de neuitat.
Banner Emily Burghelea
Ce și-a propus Emily Burghelea, de Sărbători?! „Crăciunul acesta, învăț să fac sarmale”
Emily Burghelea se apucă să facă în premieră sarmale, de Crăciun.
Bombardament israelian in Siria  FOTO IDF png
Atac violent al Israelului la Damasc. Împrejurimile capitalei siriene au fost bombardate
Avioane de luptă israeliene au bombardat joi împrejurimile capitalei siriene Damasc, aflată de duminică sub controlul insurgenţilor care l-au înlăturat de la putere pe preşedintele Bashar al-Assad.
ronaldinho reuters
aderare euro bce frankfurt foto 123RF
BCE a redus din nou dobânda cheie, deşi a înrăutățit previziunile de creștere a economică a zonei euro
BCE a redus dobânda cheie pentru a patra oară în acest an, în contextul în care economia zonei euro încetineşte iar turbulenţele politice din Franţa şi Germania creează îngrijorări.
trump time/ FOTO/Instagram Time
Donald Trump, desemnat pentru a doua oară „personalitatea anului” de revista Time
Pentru a doua oară, Donald Trump a fost desemnat „personalitatea anului” de revista Time, o distincție care subliniază impactul său imens asupra politicii americane și a scenei internaționale.
megan fox profimedia jpg
Megan Fox, gravidă și din nou singură! I-a dat papucii lui Machine Gun Kelly: „S-a săturat de comportamentul lui”
Actrița Megan Fox (38 de ani) a fost luată pe nepregătite de despărțirea de Machine Gun Kelly (34 de ani), survenită la finalul lunii noiembrie, la scurt timp după ce cei doi anunțaseră că așteaptă primul lor copil împreună.
gheorghe ursu dosar copy jpeg
Dosarul asasinării disidentului Gheorghe Ursu se rejudecă. Înalta Curte anulează decizia de achitare a torționarilor
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a anulat joi, 12 decembrie, decizia de achitare a foştilor ofiţeri de Securitate Marin Pîrvulescu şi Vasile Hodiş, cei care l-au torturat pe disidentul Gheorghe Ursu, urmând ca dosarul să fie rejudecat.
shutterstock 1681953553 jpg
Desertul zilei. Cornuleţe fragede cu marmeladă
Ţi-e dor de cornuleţele acelea din copilărie făcute în casă? Vezi cum le poţi face în propria bucătărie pentru a-i răsfăţa pe toţi cei dragi!