Cu ochii în 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 365 din 10 - 16 februarie 2011
Cu ochii în 3,14 jpeg

 NICI MĂCAR HAINELE FUMIGENE  CU VÎRFUL ÎN JOS NU SÎNT STATICE, AŞA CUM CREDEAU  MULŢI DINTRE NOI  PE VREMEA DISCURSULUI GREU  

● Dacă mai credeaţi că există pe lumea asta ceva în deplină nemişcare şi egal cu sine, vă înşelaţi amarnic. Nici măcar dunele de nisip de pe Marte nu sînt statice, aşa cum credeau oamenii de ştiinţă. La acest crud adevăr s-a ajuns după cercetări desfăşurate pe durata a doi ani marţieni (echivalenţi cu patru ani pămînteni). (A. M. S.

● „Milioane de oameni fac gălăgie în Cairo. Potrivit zvonurilor, ei au auzit că noua noastră colecţie de primăvară este acum disponibilă online“, a scris designerul american Kenneth Cole pe contul său de Twitter. Apoi şi-a cerut scuze în mod public, pentru „strategia“ sa de marketing. Bine că s-a lămurit şi povestea asta! Ca să nu mai creadă cititorii de tabloide din România că, de fapt, egiptenii se bat pe hainele lui Botezatu. (A. P.

● Jandarmeria vrea să cumpere echipamente de reprimare a revoltelor: 10.000 de căşti de protecţie, 475 de pulverizatoare, 300 de pistoale-mitralieră, 406 puşti, 33.500 de cartuşe pentru lansatoare, 1000 de grenade fumigene, 1000 de petarde, 10.500 de grenade lacrimogene. Plus 4,7 milioane de cartuşe – cum ar veni, cîte două pentru fiecare bucureştean. Ca cetăţean al acestei ţări în criză, solicit organelor mai multă eficienţă, mai multă competenţă. Să ne omoare pe toţi cu un singur foc de armă şi să economisească banii de gloanţe! (M. M.)

 ● N-aş vrea să se creadă că am devenit un cîrcotaş antifrancez, dar spuneţi şi dvs.: pe aeroportul Charles de Gaulle din Paris (de unde transmit această notiţă), săgeţile care îţi arată că tre’ să mergi înainte sînt desenate cu vîrful în jos. Ceea ce mă face să mă uit instinctiv după nişte scări spre vreun subsol. Eu înţeleg că Franţa a luptat pentru păstrarea „diferenţei culturale“, bravo ei! Dar şi la săgeţi? (M. V.

● „Psihopatia, ca şi autismul şi multe alte dereglări clinice, este un spectru. Mulţi dintre noi sînt narcisişti, mulţi dintre noi sînt, la un anumit nivel, impulsivi, mulţi dintre noi fac nenumărate lucruri care sînt, într-un fel, greşite din punct de vedere moral… Fiecare ne situăm undeva pe acest spectru al psihopatiei“, a declarat Marc Hauser, psiholog evoluţionist la Harvard, într-o conferinţă de anul trecut intitulată „Noua ştiinţă a Moralei“. Secretariatul de la Harvard a anunţat recent că l-a suspendat de la catedră, găsindu-l vinovat de „conduită necorespunzătoare ştiinţific“. (M. C.

● Constat, cu bucurie, că ciorile şi corbii nu mai sînt atît de urîţi şi de marginalizate (în ciuda eşecurilor unui reprezentant al lor pe vremea lui Noe). La Viena, aceste păsări sînt chiar folosite drept elemente de decor – hibernal – pentru magazinele idilice, de bomboane. De altfel, citind cu această ocazie despre ciori, aflu că acestea sînt „cele mai inteligente păsări din lume“ (http://moftulroman.ro/bazar/cioara-si-corbul-maestrele-supravieturii-in-lumea-pasarilor) şi că „toată familia participă la creşterea puilor“ (http://www.lumeacopiilor.ro/animale/ciorile/ciorile.php). (I. P.

● Globurile de Aur revizitate. Robert De Niro, în timpul discursului de acceptare a Premiului „Cecil B. DeMille“ pentru întreaga carieră: „Odată cu primirea acestui premiu, anunţ lansarea unui set de DVD-uri cu toate filmele mele pe care le-aţi ratat, cum ar fi Jacknife. Le voi vinde mai tîrziu, în hol, imediat după ce mă mai fotografiez cu şi mai mulţi membri români ai Asociaţiei ziariştilor străini de la Hollywood“. Mda, pînă şi De Niro are ceva cu noi!… (P. M.

● Acum vreo 20 de ani, în Deva era plin de librării şi găseai cam orice carte apărută la vreo editură din România. Astăzi găseşti cu greu o librărie (chiar, mai e doar una?) şi acolo nici una dintre cărţile apărute recent la vreuna din cele mai mari edituri autohtone. Din cîte ştiu, lumea din zonă încă mai citeşte, oare de unde îşi procură cărţile? (S. S.

SÎNTEM DOAR O ŢARĂ  DE MIZANSCENĂ SĂLBATICĂ  SAU E TOT  O NOUĂ MĂSURĂ SONORĂ?  

● Mama gemenelor din trupa Cheeky Girls a declarat că fiica ei Gabriela, prinsă în timp ce fura dintr-un supermarket din Marea Britanie, încerca de fapt să se documenteze pentru un rol dintr-un film în care urma să interpreteze soţia unui gangster. Citind ştirea, am avut brusc o revelaţie: în România nu există, de fapt, corupţie, criminalitate, hoţie etc., sîntem doar o ţară de actoraşi care „se documentează“. Mai ales politicienii care aspiră la un remake al clasicului Cum să furi un milion. Iar dacă sînt prinşi, ridică din umeri: „Aşa scrie în scenariu!“. (A. P.

● Din aşa-numita – de către psihologi – mizanscenă cotidiană. El, ei: „Oricine mă sună, nu sînt acasă“. Sună telefonul, răspunde ea: „Soţul meu e acasă“. El, mînios: „Nu ţi-am spus că nu-s acasă?“. Ea, calmă: „Era pentru mine“. (R. C.

● Totuşi ce-i cu telenovela cu Prinţul Jumong de pe TVR 1? Avem vreun acord cu guvernul coreean? La ei se dă Narcisa sălbatică? (L. V.

● „Dacă l-am turnat pe Sergiu Nicolaescu, îmi dau singur foc“, a spus cascadorul-turnător Szoby Cseh. Pe bune? Sau e tot o cascadorie? (M. M.

● O nouă măsură, în kilometri, a amorului: „…dar nebuna se ducea după el de la Tulcea la Caransebeş“ (frază prinsă dintr-o convorbire pe mobil, din mers, pe bulevard). (R. C.

● A fost o săptămînă tristă. Mai întîi, a murit legendarul compozitor John Barry, cel care a compus coloana sonoră pentru 11 James Bond-uri şi care, practic, a inventat muzica de film. Apoi a murit Maria Schneider, actriţa franceză căreia îi datorăm cea mai spectaculoasă pilozitate pubiană din istoria cinema-ului (în Ultimul tango la Paris, fireşte). Dacă vi se pare puţin acest lucru… (M. C.)  

HA, V-AM PRINS  C-AVEŢI HAOSUL ÎMBOGĂŢIT  LA COTE PESTE MEDIE 

● „Tarbes: Îşi ucide tatăl şi îl aruncă în sobă.“ Libertatea, nu? Ha, v-am prins c-aveţi prejudecăţi. Era Nouvel Observateur. (L. V.

● Unei echipe de reporteri români trimise în Egipt, autorităţile egiptene i-au confiscat o casetă. Dar nu una cu filmări de prin agitatul Cairo, ci una cu o conferinţă de presă a lui Videanu. Acum, în tot haosul, îi putem blama pe egipteni că aveau nevoie de un zîmbet? (S. G.

● Pe gerul ăsta care ne îngheaţă vlaga-n oase, e reconfortant să afli (de pe un afiş) că paleta vremii s-a îmbogăţit cu un sezon: „Al 5-lea Anotimp – Femeia“. (D. S.

● Mi-am vîrît şi eu mîna în tonomatul numit „Gura Adevărului“ pentru a mi se prezice prezentul. Aşa am aflat că „sînt capabil la preţuirea oamenilor şi a situaţiilor“, că „pretind frageditatea şi curtenia în jurul meu“ şi că dragostea, sexul şi norocul sînt la cote peste medie, moment în care mi-am dat seama că tonomatul mă sfida de-a dreptul. Cine o mai face chiromanţie în mall!… (M. C.)

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

Final fericit pentru un fugar ucrainean și motanul lui Foto Salvamont Maramureș   Zooland ro jpg
Un fugar ucrainean căzut într-o râpă din Maramureș a fost salvat de motanul său
Vladislav Duda, un ucrainean de 28 de ani, a fost salvat de salvamontiști dintr-o prăpastie adâncă de 400 de metri, în Munții Maramureșului, având alături un companion neobișnuit, motanul său, pe nume Persik.
Rusia versus SUA FOTO SHUTTERSTOCK
Rusia cere cetățenilor săi să renunțe la orice drum în Occident. „Vă îndemn să vă abțineți”
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova a declarat miercuri că relațiile cu Statele Unite ale Americii sunt pe punctul de a se rupe și îi îndeamnă pe cetățenii
oameni centru strada bruxelles shutterstock 1520986037 jpg
Rușii sunt sfătuiți să evite călătoriile în Occident. Cum instaurează autoritățile de la Moscova frica de lumea liberă
Rusia a declarat miercuri că relațiile cu Statele Unite sunt atât de tensionate încât cetățenii ruși nu ar trebui să călătorească în SUA, Canada și unele țări ale Uniunii Europene, deoarece riscă să fie „vânați” de autoritățile americane, transmite Reuters.
shutterstock 2290704127 jpg
Elon Musk, uluit de noul cip cuantic al Google, care ar „rezolva o provocare cheie” veche de aproape 30 de ani
Google a anunțat că noul său cip de ultimă generație, Willow, poate efectua calcule ce le-ar lua computerelor obișnuite mai mult decât vârsta universului să le finalizeze.
70077412 1004 webp
Germania: Amenințările cibernetice și lecția românească
Îngrijorările stârnite de tentativele de manipulare a opiniei publice de către actori antidemocratici, așa cum s-a întâmplat în România, sunt în creștere și în Germania, unde în februarie vor avea loc alegeri anticipate.
Radu Dragusin Tottenham facebook jpg
Radu Drăgușin are un contestatar puternic în Anglia. Își face românul bagajele?
Radu Drăgușin a disputat 8 meciuri în sezonul actual din Premier League și nu i-a convins pe toți.
test jpg
Doar cei cu ochi de vultur și IQ ridicat descoperă animalul ascuns din imagine. Ai doar 7 secunde la dispoziție
Este un test de inteligență care, cel puțin la prima vedere, poate părea a fi destul de simplu! La urma urmei, tot ce ni se cere este să găsim un șoarece ascuns printre ciuperci, iar acest lucru poate suna destul de simplu.
potra prigojin jpg
Potra, comparat cu Prigojin, în Financial Times: „Mercenarii de tip Wagner pun la cale tulburări în România”
Cazul arestării lui Horațiu Potra și punerii sale, marți, sub control judiciar a ajuns și în presa internațională. Financial Times scrie că „Mercenarii de tip Wagner pun la cale tulburări în România” și remarcă asemănări între Potra și Prigojin.
Homo juluensis jpg
O descoperire arheologică a dus la identificarea unei noi specii de oameni preistorici: Homo Juluensis
Cercetătorii au identificat o nouă specie de oameni antici, pe care au numit-o Homo juluensis, care înseamnă „cap mare”, bazându-se parțial pe un craniu foarte mare găsit în China. Dar ce este această nouă specie și cum îi ajută pe paleoantropologi să înțeleagă variația homininilor în epoca Pleisto