Cu ochii în 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 367 din 24 februarie - 2 martie 2011
Cu ochii în 3,14 jpeg

DUPĂ UNII, DESCOPERIREA PUR ÎNTÎMPLĂTOARE A UNEI SUBSTANŢE ANTI-SIMŢIRI  A AVUT UN IMPACT ENORM ASUPRA ECHIPEI DE RELAXARE  

● În ianuarie, o tînără mireasă braziliană a fost sechestrată, împreună cu o domnişoară de onoare, pe cînd se îndrepta spre biserica unde urma să se mărite. Răpitorii au plimbat-o o oră prin oraşul Curitiba, din sudul Braziliei, apoi i-au luat bijuteriile, banii şi maşina şi au lăsat-o în faţa unui restaurant. Culmea e că, după ce fusese ameninţată cu moartea şi jefuită, juna Mariele a fugit într-un suflet la biserică şi s-a măritat, cu ultimele puteri. După unii, printre care bietul Freud, după întîmplarea cu pricina, ar fi trebuit să se mai gîndească vreo trei zile. Poate nu era să fie. (S. S.

● Dintre ştirile care mi-au captat atenţia în ultima vreme, una singură m-a surprins prin actualitatea livrescă: „Descoperirea pur întîmplătoare a unei substanţe antistres, ce a condus, în laborator, la creşterea durabilă a firelor de păr din blana şoarecilor, a deschis calea către obţinerea unui medicament împotriva calviţiei la oameni, pentru care nu există în prezent nici un tratament eficient“. Încă o demonstraţie că John Steinbeck a avut dreptate cînd a stabilit legătura dintre Oameni şi şoareci. (M. M.

● Din ciclul „Noi aventuri ale limbii române“, la PRO TV: „Medicii l-au resuscitat timp de o oră, dar fără succes“. DEX zice că a resuscita înseamnă „a reda funcţiile vitale ale organismului, a repune în funcţiune inima sau respiraţia oprite, a readuce în simţiri, a face să-şi revină“. Carevasăzică, resuscitarea în zilele noastre se poate face doar temporar, şi fără succes. O fi de vină criza? (M. V.

● În 1952, acuzat de a fi primit fonduri ilicite pentru a-şi finanţa campania, senatorul (pe atunci) Richard Nixon a ţinut un discurs în care spunea că singurul dar pe care l-a primit (şi de care nu se va despărţi niciodată) este un cocker spaniol, Checkers. Discursul, rămas în amintire drept „Checkers speech“, a avut un impact enorm asupra alegătorilor, aducîndu-i multă simpatie în rîndul acestora şi dînd peste cap planurile opozanţilor.  N-ar fi o idee bună şi pentru politicienii noştri, de a primi fiecare în dar cîte un maidanez, beneficiind astfel de un val de simpatie adus de un mioritic „Maidanez speech“? (S. G.

● În ziua de 14 februarie, un vameş a declarat că i-ar fi dat mită lui Vasile Marica, liderul Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetarilor. O zi mai tîrziu, pe data de 15 februarie, o ştire spunea că fotbalistul Ciprian Marica a fost exclus din lotul formaţiei VfB Stuttgart din cauza unor declaraţii care i-au deranjat pe conducătorii echipei. Concluzia nu poate fi alta decît că la jumătatea lunii februarie nu e bine să te cheme Marica. (A. M.

● Coborîte (tot) de pe Facebook: „Îţi LIKE reducerile?“ sau „Eşti stresată în Cluj? 55% reducere pentru masaj de relaxare la Cluj-Napoca. Click aici acum!“. Vă spun drept, nici una, nici alta. Dar sînt stresată, în Bucureşti, de atîtea reclame tembele. Şi tot mai aştept ca tînărul Zuckerberg să pună şi un buton de dislike. (P. M.)  

DUPĂ UNII, BUCURIA DE A TRĂI UN ATAC DE NEGLIJENŢĂ ÎN MĂRIME NATURALĂ N-AR FI FOST MONDIALĂ  

● Primăriile au din ce în ce mai multe idei. A apărut un spot video de promovare pentru Rîmnicu Vîlcea, în care sîntem invitaţi să venim să descoperim „un atrăgător oraş submontan, plin de verdeaţă şi de viaţă“, „oameni cu credinţă în Dumnezeu“, „bucuria de a trăi şi pacea serilor tîrzii“. Mi s-ar părea normal ca după aşa o descriere idilico-sămănătoristă, tipul care l-a numit de curînd „Hackerville“ (în revista americană Wired) să aibă mari mustrări de conştiinţă. (A. M. S.

● Chitarist de blues-rock, 58 de ani, mort în somn de ceea ce pare a fi fost un atac de cord. Moartea lui Gary Moore este un clişeu, dar nimic mai firesc: „The boys are back in Heaven“. (M. C.

● Am auzit că în China se lucrează la o lege prin care copiii – deveniţi, desigur, maturi – vor fi obligaţi să aibă grijă de părinţii lor, iar în caz de neglijenţă, mamele şi taţii lor îi vor putea da în judecată. Aşa am auzit…  Vrei să repeţi? (R. C.

● La Berlin e plin de urşi coloraţi din plastic, în mărime naturală. Mare scofală, la Braşov sînt urşi la fel de mari, dar vii. (L. V.) n La Schimb de mame am auzit cea mai grotescă, dacă n-ar fi fost plastică, replică adresată (în direct) de către un tată odraslei sale: „Stai cuminte că, dacă nu, îţi bag furculiţa în ochi“ – parafrazez. (I. P.

● „S-au băgat pui“ la Kaufland. Chiar la ieşirea din hipermarket s-a deschis o rotiserie, pe principiul: eşti stors de energie după shopping, ţi se face foame şi unde merge mia, merge şi suta. Aşadar, pe ultima sută de metri, toată lumea se înghesuie la pui. Am stat la o coadă haotică (pe două rînduri) o jumătate de oră, două cucoane au început să se certe în legătură cu „băgatul în faţă“, un nene care duhnea a alcool a început să vorbească de unul singur despre noua ordine mondială, s-au terminat puii şi am aşteptat să se prăjească alţii etc. Toată această experienţă mi-a trezit amintiri ale unor timpuri pe care nu credeam că le voi mai trăi vreodată. Cînd am ajuns în faţă, mă aşteptam să mi se spună că „raţia“ este de o jumătate de pui. (A. P.)  

DUPĂ UNII, FEMEIA IDEALĂ AR TREBUI SĂ ŞTIE SĂ FACĂ PRUDENŢA CREAŢĂ LA MIEZUL NOPŢII  

● Am fost invitat să scriu, pe www.thesexist.ro/femeia-ideala-39.html, cum văd eu femeia ideală şi am primit un ditamai feedback-ul negativ legat de unul şi acelaşi aspect: printre multe prostii masculine, ziceam că femeia ideală ar trebui să ştie să facă un nod la cravată. Cochetărie & intimitate, deci sexyness – mă gîndeam eu! Şi, oricum, nu mă refeream la nodul în cruce, nici la un dublu Windsor, ci la un biet patru-în-mînă. Nimeni? (M. C.

● Celor obsedaţi de comparaţia dintre căderea lui Mubarak şi aceea a lu’ ştim-noi-cine, le pun – cu toată prudenţa – următoarea întrebare: pe 22.12.1989, noi l-am fi lăsat pe nen-tu Nicu să zboare cu elicopterul la Neptun? (R. C.)

● Chiflă, şuncă, felii de castravete murat, o foaie de salată creaţă – toate sub un singur nume: „sandwich naţional“. (D. S.

● În timp ce-l urmăream pe TVR Cultural pe duhovnicul de la miezul nopţii, ce întrebare îmi vine-n cap? Cîte supernove au numărat oamenii de ştiinţă în ultimul deceniu. Internetul zice că fix 3767, adică de două ori mai multe decît fuseseră descoperite cu totul pînă în anul 2000. La cifrele astea, sigur are loc una acum, în timp ce citiţi rubrica asta. (M. C.)

jackpot jpg
Păcănelele de iarnă de la Winner Casino - Ce slot-uri să NU ratezi la sfârșitul acestui an!
Sezonul rece a venit cu multe oportunități pentru persoanele pasionate de gambling.
implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.

Adevarul.ro

image
Podul peste Dunăre de la Brăila arată jalnic. Asfaltul a crăpat și s-au format șanțuri ca pe „arătură”, spun șoferii VIDEO
Șoferii care trec pe podul peste Dunăre de la Brăila sunt revoltați. Deși a fost dat în folosință în urmă cu un an, podul arată deplorabil. Asfaltul a crăpat și s-au format numeroase șanțuri, exact ca pe un drum abandonat.
image
Surse: Dani Mocanu a rămas fără permis după ce a fost prins „zburând” pe A2. Ce viteză avea manelistul
Polițiștii au amendat sâmbătă, 13 iulie, șoferul unei mașini marca BMW, care circula cu o viteza uimitoare pe A2. Potrivit unor surse, la volan s-ar fi aflat manelistul Dani Mocanu.
image
Turiștii, terorizați de marea de alge de pe litoral. „Acolo unde au curățat, valurile aduc din nou cantități mari de alge” VIDEO
Zeci de mii de turiști goniți de caniculă în stațiunile de pe Litoral au parte, în aceste zile, de o surpriză mai puțin plăcută: apele Mării Negre au devenit verzi din cauza tonelor de alge aduse la mal și care miros a hazna.

HIstoria.ro

image
România anului 1944, văzută din exil: „Sfârșitul lumii noastre”
Ajuns în Elveția, Constantin Argetoianu se miră de calmul și liniștea care domnesc în rândul localnicilor și imediat ia pulsul celor câțiva români aflați aici.
image
Un cărturar francez justifică argumentat Comunismul lui Sadoveanu
„Războiul rece bîntuia și printre intelectuali. În acest context, Sadoveanu, care făcuse deja alegerea în 1944, în timpul răsturnării de situație prosovietice acționînd convins potrivit conștiinței sale umaniste, este pus în situația să aibă luări de poziție fără echivoc în favoarea noului regim”.
image
Războiului din Pacific: decriptarea codului japonez JN-25b
Un salt major pentru SUA în domeniul informațiilor a avut loc în februarie 1942, când criptanaliștii US Navy au început decriptarea mesajelor japoneze trimise cu ajutorul codului naval standard JN-25b.