Cu ochii în 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 368 din 3 - 9 martie 2011
Cu ochii în 3,14 jpeg

ÎNDEOBŞTE, NIŞTE PERSONAJE  
CÎT SE POATE DE VEŞNICE
ÎMPRĂŞTIE ÎN AER TOT FELUL  
DE MILIMETRI EGIPTENI,  
PLUS SUTELE DE KILOMETRI  
DIN LUMEA DEŞERTULUI  

● Îndeobşte, un sfat nu strică nimănui. Dar am dat peste unul, într-o carte, pe care ezit să-l urmez: „La începutul zilei, programaţi-vă vibraţional pentru o zi reuşită făcînd o «încălzire de apreciere» de 3 pînă la 5 minute“. (D. S.

● M-am uitat la prima ediţie a emisiunii Românii au talent. Trecînd peste clişeele tipic proteviste (am înţeles, de pildă, că cei doi „prezentatori“ din culise reprezintă „latura comică“, însă nu m-au făcut să rîd) şi peste momentele kitschoase inerente (dramatica muzică din filmul lui Aronofsky Requiem for a Dream, punctînd lacrimi şi deziluzii), românii „talentaţi“, cu toate emoţiile şi stîngăciile lor sînt nişte personaje cît se poate de autentice. Nu ştiu cum ar arăta o astfel de emisiune într-o altă ţară, însă la noi foarte puţini sînt cei care participă just for fun. În spatele zîmbetului „de scenă“ se ascunde de cele mai multe ori doar disperarea: după afirmare, după bani sau după şi una, şi alta. (A. P.

● Am primit, în cutia poştală, o reclamă la grilaje metalice de la Power Top („Trimitem soarele la culcare“!?) care mă asigura de totala „eficienţă împotriva antiefracţiei“. O fi o firmă de hoţi care, de frica pedepsei veşnice, s-a hotărît să-şi dea pe faţă intenţiile? (S. S.

● Iarnă grea în China! Locuitorii din Beijing spun că n-a mai nins atît de mult de 50 de ani. Totuşi, se pare că ninsorile nu-s chiar pe bune. După luni întregi de secetă, autorităţile au decis să împrăştie în aer tot felul de substanţe, cum ar fi iodura de argint, care au provocat căderi masive de zăpadă. Iată cît de mult a „evoluat“ comunismul! Se adeveresc, în sfîrşit, metaforicele versuri: „Partidul e-n toate, e-n cele ce sînt / Şi-n cele ce mîine vor rîde la soare“. Uite-l şi în fulgii albi de nea! (A. P.

● Acum cîţiva ani, savanţii Institutului de Geodezie al Universităţii din Bonn descoperiseră faptul că diametrul Terrei era mai mic cu cinci milimetri (conform vechilor măsurători ar fi trebuit să fie de 12.756,274 km) şi că Europa şi America au început să se îndepărteze una de cealaltă cu 18 milimetri pe an. Dintre toate distanţele create între cele două continente în scurta lor istorie, de care vă pasă cel mai mult? (M. C.

● Dacă, la începutul lunii februarie, Egiptul părea o ţară instabilă şi periculoasă din care străinii fugeau, la sfîrşitul aceleiaşi luni, potrivit AFP, armata egipteană şi-a întărit efectivele de la graniţa de vest pentru a-i ajuta pe cetăţenii egipteni care voiau înapoi în ţara lor, înspăimîntaţi de tulburările din Libia. Ca şi cum ai reveni la pantofii hărtăniţi după ce i-ai încercat şi pe cei dezlipiţi. (A. M.)

● Pînă în 2020 vom avea 1000 de kilometri de autostradă – a declarat dna Andreea Paul Vass, consilieră a premierului. Dacă îmi amintesc bine, o mie de kilometri de autostradă ni s-au promis şi pe vremea guvernului lui Adrian Năstase (fiecare cu mia lui!). Plus sutele de kilometri promişi de fiecare ministru al Transporturilor (Berceanu, Orban etc.). Plus „suspendata“ lui Sorin Oprescu în Bucureşti. Numai o investigaţie jurnalistică serioasă poate scoate la iveală cîţi kilometri ni s-au promis de-a lungul timpului – dar ceva mă face să cred că, dacă le facem suma, depăşim lungimea autostrăzilor din SUA şi Germania la un loc! (M. V.

● Într-o seară, majoritatea programelor de ştiri TV au început cu un lung şi atotcuprinzător reportaj despre divorţul Columbeanu. Cutremurul din Noua Zeelandă sau revoltele din lumea islamică – mici copii pe lîngă naţionalul amor. (S. G.

● Benghazi, Tobruk, orăşele din Libia în flăcări, de care nu am mai auzit de mult, de mult, de pe vremea cînd, ţînc fiind, în Al Doilea Război Mondial, le căutam pe harta Africii, ţinînd ca englezii să cîştige bătălia deşertului… Unde eşti, copilărie, cu istoria ta cu tot? (R. C.

ÎNDEOBŞTE, AVEM ÎN SUFLET
NECESITATEA CREĂRII  
UNUI NOU PREZENT,  
ÎN INTERIORUL ROMÅNILOR  
CE SE VOR CONSTRUI  
PREA ZGOMOTOS 

● „Ţară de secături, ţară minoră, căzută ruşinos la examenul de capacitate în faţa Europei… Aici ne-au adus politicienii ordinari, hoţii improvizaţi astăzi în moralişti, miniştrii care s-au vîndut o viaţă întreagă, deputaţii contrabandişti… Nu ne prăbuşim nici de numărul duşmanului, nici de armamentul lui, boala o avem în suflet, e o epidemie înfricoşătoare de meningită morală.“ Cine credeţi că este atît de supărat pe ţărişoară!? Octavian Goga. La 1916. (M. C.

● Cristian Ghinea a scris un articol despre necesitatea creării unui nou partid şi a avut parte de nenumărate replici şi ecouri. Acum, dacă ar fi să desenăm pe hîrtie alte decoruri pentru scena politică românească, recunosc că mi-ar plăcea să fie două partide noi: unul de centru-dreapta condus de colegu’ Ghinea şi unul de centru-stînga condus de Vasile Ernu. Este că am deschis o nouă pagină de istorie? (M. V.

● La meteo, pe pervaz, afară, pe străzi, în prezent şi în viitorul continuu, ninge. Există oare pensionare pe caz de iarnă? (S. G.

● Coborîtă de pe Wikipedia: „În prezent, sub egida Dilema veche apare prima revistă glossy pe teme literare, Dilemateca“. Cu aşa o prezentare, mai că te-aştepţi să găseşti în interiorul copertelor cancanuri, bîrfe, picanterii, fete air brush-ate, dezbrăcate şi… citind. Şi totuşi – nu. Nu încă, oricum. Poate în viitor. (P. M.

● În Centrul Istoric a apărut un nou local, „La Rovine“. Din prezentarea acestuia de pe propriul site aflăm ce mesaj a lăsat, de fapt, Mircea cel Bătrîn românilor: „Români! Ridicaţi capetele plecate! Îndreptaţi spinările încovoiate! Alungaţi tristeţea şi lipsa de speranţe din aste zile!“. Şi tot acolo găsim expusă sabia ce a făcut prăpăd în bătălia din locul omonim, în filmul lui Sergiu Nicolaescu, precum şi armura ce a ţinut piept năvălitorilor, în aceeaşi peliculă. (I. P.

● Potrivit HotNews, Andreea Paul Vass (consiliera prim-ministrului Boc) a declarat că, pentru cei 1000 de kilometri de autostradă ce se vor construi în România pînă în anul 2020, Guvernul României îşi pune speranţe în investitori din mai multe ţări arabe, printre care Bahrain, Tunisia şi Egipt. Păi, de ce nu şi Libia? Ca să revoluţionăm complet construcţia de autostrăzi. (A. M.

● Sîmbătă, 19 februarie 2011, un bărbat a fost împuşcat mortal într-un cinema din Riga, pentru că mesteca popcorn prea zgomotos. V-a cam pierit cheful de molfăit în timpul filmului, nu? Şi mie. (L. V.

ÎNDEOBŞTE, NU E CLAR
DACĂ SE OFERĂ FRIG
SAU NU CONTEAZĂ
PÎNĂ UNDE S-A AJUNS
MARŢEA TRECUTĂ 

● Pe o bancă din staţia de metrou Obor e scris un nume, un număr de telefon şi mesajul „Preot gratis“. Nu mi-e clar dacă se oferă sau se solicită. (C. G.

● Am să proporţionez slăninuţa, şi dup-aia o frig pe aragaz“ (Gheorghe Turda, „mare interpret popular“, la Cireaşa de pe tort). Nici nu ştiu de ce să strig „Blasfemie!“ mai întîi. (L. V.

● Un proverb chinez de presantă actualitate, pentru a înţelege luptele interne din orice partid: „Nu pot exista doi tigri pe aceeaşi colină“. Şi dacă nu avem tigri? Nu contează. Merge şi aşa. (R. C.

● „Românii nu ştiu să se distreze“ – ţipă un afiş mare cît toate zilele, de la metrou. Cum adică „nu ştiu să se distreze“? Care „români“? Eu? Voi? Mi se pare de-a dreptul distractiv pînă unde s-a ajuns cu generalizările. (M. M.

● Marţea trecută s-au împlinit 214 ani de la moartea adevăratului baron Münchhausen. Credeţi că inventez? (M. C.)

958 8 Lorin Niculae jpg
Zece școli de arhitectură pentru satele românești
Este deci momentul să înțelegem și, eventual, chiar să redescoperim și noi valoarea satului pentru arhitectura românească și să acționăm în consecință.
Zizi și neantul jpeg
Obiecte și feminități
Sigur, era și un mod de confirmare a feminității. Feminitate nu tocmai celebrată în perioada de atunci. Sloganul „femeia la cratiță”, care ne scoate din sărite în ziua de azi, era, pe atunci, în general, realitate. Excepțiile erau puține și rămîneau strict excepții.
p 20 WC jpg
Merită Joe Biden împărtăşania?
Dezbaterea în cauză a putut stîrni, iată, o reflecţie creştină cu multe dimensiuni: raport între credinţă şi laicitate, conştiinţă şi libertate a persoanei credincioase, stil de comunicare a tematicii creştine între dictat normativ şi călăuzire a credinciosului în drumul lui spiritual şi etic.
Nicolaos Tzafouris  Christ de Pitié  PDUT1974  Musée des Beaux Arts de la ville de Paris jpg
Corp păgîn și trup creștin
Prin arhitectura lucrării și derularea stilistic impecabilă a fiecărui capitol component, Marius Lazurca lucrează simultan cu izvoare antice și exegeze moderne, pentru a documenta continuitățile, asimilările, sintezele și rupturile produse în primele veacuri după Hristos.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Să forțezi o femeie să nască și apoi să crească acel copil este o formă de sclavie. Nașterea forțată nu poate fi numită drept la viață”
Zizi și neantul jpeg
Kitul de supraviețuire și exteriorul
Orice acțiune astăzi simplă era tratată, pe atunci, ca o operațiune de comando.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum  ” jpeg
E cool să postești jpeg
Vioara lui Ingres
Un hobby este considerat a fi o extensie a personalității noastre dincolo de granițele profesionale și un indicator al faptului că avem pasiuni.
P 20 Sfintii Petru si Pavel WC jpg
Întoarcerea din cer. Conversiunea privirii
Proximitatea mundană a transcendenței este taina aflată în inima creștinismului.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Charles de Foucauld
Accidentul – ca, de altfel, și minunea – a avut loc în biserica de lîngă școala de cavalerie unde învățase Charles de Foucauld.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Mama Natură l-a răsplătit cum se cuvine pentru profunda lui înțelegere.”
Zizi și neantul jpeg
Evadări în absolut
Intrînd în mare și înaintînd în ea, atît cît îți permiteau puterile, sfidai direct determinările.
956 08 Foto LNiculae jpg
Note şi fotografii (3)
Alte sunete vagi compun însăși tăcerea.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum  ” jpeg
Capătul drumului – cum recuperăm anii ’90?
Tramvaiul 21 are o cu totul altă personalitate decît troleul 66 sau autobuzul 135.
p 19 WC jpg
Natura-n bucate
Sînt aceste panacee care promit viață lungă și sănătoasă reale sau doar o găselniță a industriei alimentare?
p 20 WC jpg
Apocalipsa la îndemînă
În orice religie, extremismul secretă o ideologie a „comunităţii aleşilor” eschatologici în luptă cu restul „decăzut” al umanităţii.
Theodor Pallady jpeg
Franciscanul de pe Bega
„Prologul” pelbartian e savuros ca un poem avangardist.
1226px Jesus walking on water Daniel of Uranc, 1433 jpg
Aventura a doi frați ambițioși
A filozofa despre ambiție fără a ne reconsidera reperele riscă, pe lîngă prețiozitate sau cinism, să ne limiteze pur și simplu la gustul obsesiv de a parveni speculativ, intelectual, moral.
p 24 A Vrana jpg
Cu ochii-n 3,14
Muștele femele au mai mulți neuroni decît masculii, acesta este rezultatul unui studiu recent care a observat creierul larvelor cu o tehnică inedită.
Zizi și neantul jpeg
La piscină
Pe vremuri, în anii ’70-’80, mersul la piscină era una dintre activitățile cele mai „fancy”.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum  ” jpeg
Corpul
Pe la 15 ani, deja îmi pierdusem toată încrederea în mine.
p 19 Johann Sebastian Bach WC jpg
Muzica lacrimilor. Bach
Muzica nu „reprezintă“ drama christică și nu îi caută o semnificație anume: ea se naște din cutremurarea care cuprinde lumea în momentul suferinței divine și o sădește adînc în sufletul ascultătorului.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Două comentarii la Geneză
Nu puțini s-au întrebat, de-a lungul secolelor, de ce ultimele trei cărți ale „Confesiunilor” lui Augustin sînt, de fapt, o exegeză la primele versete ale „Genezei”.
p 24 A Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
„Cînd viața se întîmplă, puiul e tot pui.“

HIstoria.ro

image
Prea multe crize pentru o singură planetă
Luna în care vin scadenţele nu e niciodată plăcută, dar, când toate notele de plată se strâng în aceeași zi, ea este greu de depășit. Și ziua aceea pare să fi sosit, la nivel mondial.
image
Una dintre cele mai mari bătălii de tancuri din istorie, în Historia de august
Născut în vara anului 1943, mitul despre bătălia de la Prohorovka a rezistat timp de mai multe decenii, deoarece sovieticii au avut toate motivele să preamărească și să se laude cu victoriile obţinute.
image
Cum a ajuns Vlad Țepeș ostatic la Înalta Poartă
Pacea semnată în 1444 între unguri și turci îl prevedea și pe Vlad al II-lea Dracul.