Cu ochii în 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 368 din 3 - 9 martie 2011
Cu ochii în 3,14 jpeg

ÎNDEOBŞTE, NIŞTE PERSONAJE  
CÎT SE POATE DE VEŞNICE
ÎMPRĂŞTIE ÎN AER TOT FELUL  
DE MILIMETRI EGIPTENI,  
PLUS SUTELE DE KILOMETRI  
DIN LUMEA DEŞERTULUI  

● Îndeobşte, un sfat nu strică nimănui. Dar am dat peste unul, într-o carte, pe care ezit să-l urmez: „La începutul zilei, programaţi-vă vibraţional pentru o zi reuşită făcînd o «încălzire de apreciere» de 3 pînă la 5 minute“. (D. S.

● M-am uitat la prima ediţie a emisiunii Românii au talent. Trecînd peste clişeele tipic proteviste (am înţeles, de pildă, că cei doi „prezentatori“ din culise reprezintă „latura comică“, însă nu m-au făcut să rîd) şi peste momentele kitschoase inerente (dramatica muzică din filmul lui Aronofsky Requiem for a Dream, punctînd lacrimi şi deziluzii), românii „talentaţi“, cu toate emoţiile şi stîngăciile lor sînt nişte personaje cît se poate de autentice. Nu ştiu cum ar arăta o astfel de emisiune într-o altă ţară, însă la noi foarte puţini sînt cei care participă just for fun. În spatele zîmbetului „de scenă“ se ascunde de cele mai multe ori doar disperarea: după afirmare, după bani sau după şi una, şi alta. (A. P.

● Am primit, în cutia poştală, o reclamă la grilaje metalice de la Power Top („Trimitem soarele la culcare“!?) care mă asigura de totala „eficienţă împotriva antiefracţiei“. O fi o firmă de hoţi care, de frica pedepsei veşnice, s-a hotărît să-şi dea pe faţă intenţiile? (S. S.

● Iarnă grea în China! Locuitorii din Beijing spun că n-a mai nins atît de mult de 50 de ani. Totuşi, se pare că ninsorile nu-s chiar pe bune. După luni întregi de secetă, autorităţile au decis să împrăştie în aer tot felul de substanţe, cum ar fi iodura de argint, care au provocat căderi masive de zăpadă. Iată cît de mult a „evoluat“ comunismul! Se adeveresc, în sfîrşit, metaforicele versuri: „Partidul e-n toate, e-n cele ce sînt / Şi-n cele ce mîine vor rîde la soare“. Uite-l şi în fulgii albi de nea! (A. P.

● Acum cîţiva ani, savanţii Institutului de Geodezie al Universităţii din Bonn descoperiseră faptul că diametrul Terrei era mai mic cu cinci milimetri (conform vechilor măsurători ar fi trebuit să fie de 12.756,274 km) şi că Europa şi America au început să se îndepărteze una de cealaltă cu 18 milimetri pe an. Dintre toate distanţele create între cele două continente în scurta lor istorie, de care vă pasă cel mai mult? (M. C.

● Dacă, la începutul lunii februarie, Egiptul părea o ţară instabilă şi periculoasă din care străinii fugeau, la sfîrşitul aceleiaşi luni, potrivit AFP, armata egipteană şi-a întărit efectivele de la graniţa de vest pentru a-i ajuta pe cetăţenii egipteni care voiau înapoi în ţara lor, înspăimîntaţi de tulburările din Libia. Ca şi cum ai reveni la pantofii hărtăniţi după ce i-ai încercat şi pe cei dezlipiţi. (A. M.)

● Pînă în 2020 vom avea 1000 de kilometri de autostradă – a declarat dna Andreea Paul Vass, consilieră a premierului. Dacă îmi amintesc bine, o mie de kilometri de autostradă ni s-au promis şi pe vremea guvernului lui Adrian Năstase (fiecare cu mia lui!). Plus sutele de kilometri promişi de fiecare ministru al Transporturilor (Berceanu, Orban etc.). Plus „suspendata“ lui Sorin Oprescu în Bucureşti. Numai o investigaţie jurnalistică serioasă poate scoate la iveală cîţi kilometri ni s-au promis de-a lungul timpului – dar ceva mă face să cred că, dacă le facem suma, depăşim lungimea autostrăzilor din SUA şi Germania la un loc! (M. V.

● Într-o seară, majoritatea programelor de ştiri TV au început cu un lung şi atotcuprinzător reportaj despre divorţul Columbeanu. Cutremurul din Noua Zeelandă sau revoltele din lumea islamică – mici copii pe lîngă naţionalul amor. (S. G.

● Benghazi, Tobruk, orăşele din Libia în flăcări, de care nu am mai auzit de mult, de mult, de pe vremea cînd, ţînc fiind, în Al Doilea Război Mondial, le căutam pe harta Africii, ţinînd ca englezii să cîştige bătălia deşertului… Unde eşti, copilărie, cu istoria ta cu tot? (R. C.

ÎNDEOBŞTE, AVEM ÎN SUFLET
NECESITATEA CREĂRII  
UNUI NOU PREZENT,  
ÎN INTERIORUL ROMÅNILOR  
CE SE VOR CONSTRUI  
PREA ZGOMOTOS 

● „Ţară de secături, ţară minoră, căzută ruşinos la examenul de capacitate în faţa Europei… Aici ne-au adus politicienii ordinari, hoţii improvizaţi astăzi în moralişti, miniştrii care s-au vîndut o viaţă întreagă, deputaţii contrabandişti… Nu ne prăbuşim nici de numărul duşmanului, nici de armamentul lui, boala o avem în suflet, e o epidemie înfricoşătoare de meningită morală.“ Cine credeţi că este atît de supărat pe ţărişoară!? Octavian Goga. La 1916. (M. C.

● Cristian Ghinea a scris un articol despre necesitatea creării unui nou partid şi a avut parte de nenumărate replici şi ecouri. Acum, dacă ar fi să desenăm pe hîrtie alte decoruri pentru scena politică românească, recunosc că mi-ar plăcea să fie două partide noi: unul de centru-dreapta condus de colegu’ Ghinea şi unul de centru-stînga condus de Vasile Ernu. Este că am deschis o nouă pagină de istorie? (M. V.

● La meteo, pe pervaz, afară, pe străzi, în prezent şi în viitorul continuu, ninge. Există oare pensionare pe caz de iarnă? (S. G.

● Coborîtă de pe Wikipedia: „În prezent, sub egida Dilema veche apare prima revistă glossy pe teme literare, Dilemateca“. Cu aşa o prezentare, mai că te-aştepţi să găseşti în interiorul copertelor cancanuri, bîrfe, picanterii, fete air brush-ate, dezbrăcate şi… citind. Şi totuşi – nu. Nu încă, oricum. Poate în viitor. (P. M.

● În Centrul Istoric a apărut un nou local, „La Rovine“. Din prezentarea acestuia de pe propriul site aflăm ce mesaj a lăsat, de fapt, Mircea cel Bătrîn românilor: „Români! Ridicaţi capetele plecate! Îndreptaţi spinările încovoiate! Alungaţi tristeţea şi lipsa de speranţe din aste zile!“. Şi tot acolo găsim expusă sabia ce a făcut prăpăd în bătălia din locul omonim, în filmul lui Sergiu Nicolaescu, precum şi armura ce a ţinut piept năvălitorilor, în aceeaşi peliculă. (I. P.

● Potrivit HotNews, Andreea Paul Vass (consiliera prim-ministrului Boc) a declarat că, pentru cei 1000 de kilometri de autostradă ce se vor construi în România pînă în anul 2020, Guvernul României îşi pune speranţe în investitori din mai multe ţări arabe, printre care Bahrain, Tunisia şi Egipt. Păi, de ce nu şi Libia? Ca să revoluţionăm complet construcţia de autostrăzi. (A. M.

● Sîmbătă, 19 februarie 2011, un bărbat a fost împuşcat mortal într-un cinema din Riga, pentru că mesteca popcorn prea zgomotos. V-a cam pierit cheful de molfăit în timpul filmului, nu? Şi mie. (L. V.

ÎNDEOBŞTE, NU E CLAR
DACĂ SE OFERĂ FRIG
SAU NU CONTEAZĂ
PÎNĂ UNDE S-A AJUNS
MARŢEA TRECUTĂ 

● Pe o bancă din staţia de metrou Obor e scris un nume, un număr de telefon şi mesajul „Preot gratis“. Nu mi-e clar dacă se oferă sau se solicită. (C. G.

● Am să proporţionez slăninuţa, şi dup-aia o frig pe aragaz“ (Gheorghe Turda, „mare interpret popular“, la Cireaşa de pe tort). Nici nu ştiu de ce să strig „Blasfemie!“ mai întîi. (L. V.

● Un proverb chinez de presantă actualitate, pentru a înţelege luptele interne din orice partid: „Nu pot exista doi tigri pe aceeaşi colină“. Şi dacă nu avem tigri? Nu contează. Merge şi aşa. (R. C.

● „Românii nu ştiu să se distreze“ – ţipă un afiş mare cît toate zilele, de la metrou. Cum adică „nu ştiu să se distreze“? Care „români“? Eu? Voi? Mi se pare de-a dreptul distractiv pînă unde s-a ajuns cu generalizările. (M. M.

● Marţea trecută s-au împlinit 214 ani de la moartea adevăratului baron Münchhausen. Credeţi că inventez? (M. C.)

IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.

Adevarul.ro

image
Cum arată Rotunda, locul unde a fost bătaie pe „casele de 250 de euro". Prețul cu care se vând acum imobilele FOTO
Zeci de proprietari ai caselor din satul Rotunda, comuna băcăuană Gura Văii, își reabilitează și modernizează imobilele. Mai mult de jumătate din cele 205 case construite de autorități în 2005, după inundații devastatoare, și abandonate ulterior au fost cumpărate la licitație acum doi ani
image
Unde trăiesc cel mai puțin „dotaţi“ bărbaţi din lume. Locul ocupat de români în topul mondial
Cercetătorii au întocmit o hartă interactivă a statelor unde trăiesc cei mai slab dotați bărbați.
image
Tipul de brânză pe care este bine să-l mănânci înainte de culcare: adormi în timp record
Mâncatul câtorva felii de brânză înainte de culcare vă poate ajuta să adormiți rapid.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.