Cu ochii în 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 371 din 24-30 martie 2011
Cu ochii în 3,14 jpeg

ÎNTRE PRÎNZ ŞI A DESCHIDE PUŢIN GEAMUL, CINEVA A PREFERAT UMORUL DE LUX

• După ce au uns copacii lor preferaţi cu pipi de piton, le-au băgat în ochi stroboscoape şi i-au stropit cu apă, angajaţii grădinii zoologice din Sydney încearcă să alunge zecile de mii de lilieci bombardîndu-i cu decibeli. Între prînz şi 4 după-amiază, cîte zece minute de vacarm industrial pe oră. Nu vreau să le spulber speranţele, dar bucureştenii suportă asta în fiecare zi şi deocamdată n-a plecat nici unul. (L. V.)

• Printre cele mai bizare cereri colecţionate de însoţitorii de zbor de la Virgin Atlantic Airlines se numără rugămintea unei doamne însoţite de un copil de a deschide puţin geamul, dar şi cea a alteia de a opri un motor pentru că zgomotul era insuportabil. Un copil a întrebat dacă există un McDonald’s la bord, şi întregul echipaj a căutat, în altă ocazie, un ochi de cristal căzut printre scaune. L-am rugat şi eu o dată pe un însoţitor de zbor să mă lase să fumez o ţigară, la piciorul avionului, că plecarea se amîna neliniştitor. M-a refuzat zicînd că se închiseseră uşile de siguranţă. Ce motiv! (S. S.)

• În chiar săptămîna în care am publicat dosarul „Unora le place Marilyn“, Jane Russell, partenera ei brunetă din Gentlemen prefer blondes, a plecat la Marilyn. Cineva acolo sus le-a preferat, în cele din urmă, pe amîndouă. (M. C.)

• Nu pot să nu apreciez inventivitatea (şi umorul – involuntar sau nu) comerciantului român. Astfel că, după ce am tot trecut pe lîngă covrigelul „uriaş“, „enorm“, pe cale de a deveni gigantic, elefantin, ce-mi văd ochii pe undeva aproape de Berzei? Minimarket „La băieţii chelioşi“. Să ne trăiască, cu tot cu chelie! (P. M.)

• Schimbări de substanţă pe bulevardul plimbărilor mele: pe peretele unui bloc, o firmă impozantă – „Cumpărăm aur, oferim preţ avantajos“ în locul unui cabinet stomatologic; acolo unde a fost un magazin de jucării pentru copii „V.I.P. Baby“, avem un simandicos „Tezaur, agenţie pentru amanetări de lux şi credite imobiliare rapide“… Şi nu vă mai place Balzac. (R. C.)

LA TREI ZILE DUPĂ ALTE CUVINTE, MULŢI DINTRE NOI N-AR FI ÎNŢELES O IMITAŢIE DE PLAIURI FABULOASE

• La trei zile după cutremurul de 9 grade pe scara Richter, din Japonia, cînd arhipeleagul nipon era încă zguduit de replici care depăşeau şi 6 grade pe aceeaşi scară Richter, presa din România avea şi ea o ştire importantă: cutremur de 3,5 grade pe scara Richter… în Banat. Avem rechini pitici în Marea Neagră, am avut dinozauri pitici descoperiţi prin Haţeg, bine ar fi ca şi cutremurele să ne fie pitice, precum cel semnalat în Banat. Ştim însă că, din păcate, uneori cutremurele noastre nu se simt numai la ştiri. (A. M.)

• Zilele trecute, în centrul Vienei, un protest contra castrării purceluşilor. Unul dintre slogane: „Ei nu au jucării, precum ceilalţi copii, ei sînt castraţi“. Cu alte cuvinte, toţi copiii sînt egali, indiferent de… specie. (S. G.)

• Sîmbăta trecută a împlinit 78 de ani scriitorul fără de care mulţi dintre noi n-ar fi înţeles poate niciodată cu adevărat complexele şi, în general, viaţa de bărbat, cu atît mai puţin indignările şi, mai ales, umilirea (în faţa morţii, fireşte). Îl salut din colţişorul ăsta de revistă pe dl Philip Roth. (M. C.)

• O casă de modă din Anglia a lansat (într-o ediţie limitată), cu ocazia unui festival de curse de cai, cizmele-copită. Sînt făcute dintr-o imitaţie de fibre de carbon şi păr de cal şi costă 1.300 de lire. Din moment ce se pot încălţa în cizmele-copită atît bărbaţii cît şi femeile, îţi vine să crezi că expresia neaoşă şi unisex „Vită încălţată!“ li se potriveşte ca o mănuşă (din piele de viţel, desigur). (A. M. S.)

• La TVR există în continuare „nişe“ în care angajaţii o duc foarte bine, aplicînd principiul „Timpul trece, leafa merge, noi cu drag muncim!“. Un exemplu în acest sens poate fi emisiunea Ferma, ai cărei realizatori se plimbă pe plaiurile mioritice, se fac că filmează, mănîncă un păstrăv, beau un lapte sau un vin, după caz, şi pentru toate astea mai primesc şi cîte un salariu. M-am uitat fascinată vreo jumătate de oră la ce a putut să facă salariatul căruia i se zice operator de imagine cu camera de filmat: „a măturat“ cu ea în dreapta şi-n stînga, a zoomat înainte şi înapoi ca la nuntă, s-a plimbat cu ea în braţe, a găsit un punct de interes undeva pe cer şi s-a întors pe pămînt ca să surprindă la modul poetic rîul şi ramul. Ar trebui să refuzăm să mai plătim abonamentele, poate doar aşa vor fi daţi afară! (A. P.)

• La CNN, imediat după imaginile apocaliptice din Japonia, apar unele paradisiace, cu construcţii fabuloase – din Abu Dhabi, de pildă. Ironia alăturărilor e inevitabilă. La fel, concluziile despre efemeritate. (I. P.)

CAPUL PE CARE SCRIE „NU FOLOSIŢI“ LOVEŞTE DIN NOU 

• Toţi cei care am învăţat primul cuvînt japonez la cinematecă – să fie 60 de ani… –, acel „ikiru“ (a trăi) al lui Kurosawa, ne salutăm azi – cîţi om mai fi… – cu „dai togo“ (capul sus) ca la Tokyo. (R. C.)

• În 381, un tip îmbrăcat cu o geacă albastră pe care scria LEGEA a răspuns la un telefon mobil a cărui sonerie imita orăcăitul unei broaşte. (D. S.)

• „În caz de incediu spargeţi geamul“ – scrie pe un hidrant în scara blocului. Mă sparg de rîs de fiecare dată cînd trec pe acolo. (M. M.)

• Dacă sînteţi dintre cei care se tem că pe cearşafurile de hotel se află cine ştie ce bacterii, un studiu arată că, de fapt, telefonul şi telecomanda sînt adevăratele medii pentru germeni. Aşa că, orice aţi face într-o cameră de hotel, nu folosiţi şi telecomanda. Cu telefonul fix oricum e mai greu. (M. C.)

• Din seria „Diminutivarea României loveşte din nou“: ştiţi cum le zic oamenii muncii acelor pari oribili care s-au plantat pe trotuare, pe marginea bordurilor, ba chiar şi la trecerile de pietoni unde – de bine, de rău – s-a făcut o rampă pentru persoanele imobilizate în cărucior? Stîlpişori. (M. V.)

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Un mare retailer polonez intră pe piața din România: se vor deschide 200 de magazine peste tot în țară
Un mare retailer din Polonia are de gând să deschidă o rețea de 200 de magazine în România, unde se vor face și angajări masive în mai multe orașe din țară.
image
Cum s-a răzbunat un bărbat pe o mamă care îi bloca accesul în garaj de fiecare dată când își lua copiii de la școală
Un bărbat a relatat o experiență neplăcută în care s-a confruntat cu o mamă care i-a blocat accesul pe aleea de acasă, în timp ce își aștepta copilul să iasă de la școală.
image
O companie românească a ajuns în topul celor mai valoroase firme din Uniunea Europeană
Una dintre cele mai cunoscute companii de pe piața din România a ajuns în topul celor mai valoroase corporații din Uniunea Europeană.

HIstoria.ro

image
Răscoala de la 1907 - Ieșirea de pe scena politică a Nababului
De-abia se stinseseră ecourile laudative ale Serbărilor din 1906, prilejuite de aniversarea a 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I, privite ca o manifestare națională a românilor de pretutindeni, că România se va vedea confruntată cu o mișcare extrem de violentă, proprie Evului Mediu.
image
La un pahar de vin cu Dej. Când comuniștii români vorbeau, pe șleau, despre crimele lui Stalin
Congresul Congresul al XXII-lea al PCUS consfinţeşte oficial victoria lui Nichita Hurşciov asupra concurenţilor stalinişti. După reculul provocat de Rebeliunea din Ungaria, destalinizarea din 1956 capătă un nou avînt.
image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.