Cu ochii în 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 374 din 14-20 aprilie 2011
Cu ochii în 3,14 jpeg

DIN OFERTA DE PEISAJE METAFIZICE
N-AI CUM SĂ MAI IEŞI CURÎND 

● Oana, Tudy, Pepe, Moni, Iri. Din această telenovelă n-ai cum să mai ieşi. (S. G.

● Cred că, de la atîta publicitate, eu nu mai înţeleg subtilitatea următoarei reclame – oferta de nerefuzat a zilei pentru îndepărtarea „firelor de păr nedorite“ este introdusă pe un site astfel: „Părul este ca un pom de Crăciun: frumos în stare naturală, însă nici cu ornamente, beteală şi luminiţe nu ai vrea să-l ai în preajma ta“. Şi cu bradu’ ce-aţi avut? (P. M.

● Ce fel de poze pun, cel mai des, oamenii din jurul meu pe Facebook: peisaje metafizice; idile; petreceri; mîncare. Colorată şi în prim-plan. (I. P.

● Continuă sistematizarea cuvintelor noastre: după deja celebrul „răutăcisme“, a apărut de curînd „imbecilism“. (R. C.)  

ÎN CAPĂTUL LIPSCANILOR
SE POT CITI URMĂTOARELE VERSURI
ALE UNUI BĂRBAT SERIOS:
„NU ŞTIU PREA BINE UNDE
MI-E DOR DE UN CAL BREAZ“ 

● Statuia rotundă care era în Piaţa Charles de Gaulle, „nasturele“ cum îi zic taximetriştii, a fost mutată pe aceeaşi arteră în următorul rond, ceva mai la nord. Locul din Piaţa  Charles de Gaulle a rămas gol şi numai bun de umplut cu altă statuie. Întrebarea firească e de ce n-ar veni acolo Lupoaica. Nu de alta, dar a stat deja luni bune pe loc, în capătul Lipscanilor, şi ar putea să se anchilozeze. (A. M.)  

● Pe cutia unui parfum italienesc din gama L’erbolario se pot citi următoarele versuri ale lui Rilke: „…Sprigionate profumi su profumi. / E a voi fraterne siano / la pura buccia che si nega / il succo che la riempie felice!“. Oare de ce nu funcţionează şi pentru versuri obligaţia legală de traducere? Aşa am putea (re)citi şi frumoasa strofă din Sonete către Orfeu tradusă în româneşte, pe vremuri, de Maria Banuş: „…miresme, miresme iscaţi! Înrudiţi / cu pura coajă, şovăitoare, / cu-al fericitei suc, ce-o străbate“. Fără să mai insistăm pe amănunte ciudate, precum acela că Sonetele sînt un fel de monument funerar pentru Wera Ouckama Knoop, o prietenă defunctă a fiicei poetului, şi că parfumul cu pricina e din lemn dulce fructat… (S. S.

● În săptămîna în care un satelit al NASA făcea prima fotografie de aproape planetei Mercur, cea mai apropiată de Soare, un nomad israelian a descoperit, într-o peşteră din Iordania, 70 de codexuri datînd din secolul I e.n., pe foiţa de plumb a unuia dintre ele aflîndu-se portretul unui bărbat tînăr cu plete, barbă şi o coroană de spini pe cap. Credeţi că e vreo legătură între aceste două evenimente? Sunaţi la… (M. C.

● Michael Martelly, cîntăreţ de muzică populară, a fost ales preşedinte al Republicii Haiti. Mi se pare atît de nostim încît mă gîndesc serios cum ar fi dacă… Dacă ce şi unde? Hai să fim serioşi cu tot ce mai e nostim în lume. (R. C.

● Undeva în Bucureşti (nu ştiu prea bine unde, fiindcă era noapte şi priveam lumea prin geamul unui troleibuz), nu departe de strada Învingătorilor, o cafenea botezată isteţ: Zvon Café. (D. S.

● Acum, de cînd cu Fukushima, mi-e dor de vulcanul Eyjafjallajokull. Oare ce mai face? Duse sînt ale sale 15 zile de glorie. (M. C.

● Carevasăzică, Dinel Staicu şi-a schimbat numele în Nuţu şi a scăpat de arestare: mandatul e nul. Aşa că vin şi zic: dacă Poliţia şi Justiţia nu au acces (sau nu caută) în baza de date de la Evidenţa Populaţiei ca să afle de schimbarea numelui unui condamnat pe care-l ştie toată ţara ca pe un cal breaz, cum să ne primească „ăştia“ în Schengen? (M. V.)  

S-A DESCOPERIT RECENT
CĂ S-A FĂCUT O RECTIFICARE
PE NEMESTECATE 

● Filozoful italian Umberto Galimberti a publicat acum cîţiva ani o lucrare în care (s-a descoperit recent că) a plagiat din cartea Şase maladii ale spiritului contemporan de Constantin Noica. Iată primul succes cu adevărat notabil al filozofiei româneşti! (M. C.

● La agenţia fiscală de care aparţin constat că suma pe care o am de plată pentru apartamentul meu e de două ori mai mare decît cea înscrisă pe notificarea primită acasă. Mi se spune că între timp – notificarea fusese trimisă în ianuarie – s-a făcut o rectificare. „Ce fel de rectificare?“, întreb impacientat. „Probabil s-a constatat că aveţi mai multe proprietăţi“ mi se răspunde. O rog să mi le arate şi pe celelalte. Dacă mi-a mai răsărit vreo casă, vreo moşie, şi eu n-am aflat? Din păcate, nu s-a găsit… (M. M.

● În Piaţa Matache, o doamnă se opreşte în dreptul unei grămezi impresionante de nuci. Le miroase. Vînzătorul, băşcălios, o întreabă a ce miros şi femeia răspunde că a nuci. Replica servită natural şi pe nemestecate mă face să-mi întorc instinctiv capul: „Bine că nu miros a ţigan, doamnă“. (A. M. S.)  

SE ÎNTÎMPLĂ
O DATĂ LA 823 DE ANI:
BANALA DEMENŢĂ ELECTRONICĂ
RĂMÎNE LA CATEGORIA NIMIC
 

● „Anul acesta Iulie are 5 vineri, 5 sîmbete şi 5 duminici. Se întîmplă o dată la 823 de ani. Se numesc sacii cu bani. Transmiteţi prietenilor şi banii vor veni în 4 zile. Conform feng shui-ului chinezesc, cei care nu transmit vor rămîne fără bani. Nu riscaţi!“ Şi dacă sacii ăia promişi sînt cu mărunţiş? (A. M. S.

● Apropo de isteria E-urilor: chiar şi banala sare de bucătărie din comerţ conţine unul. E356 s-ar „traduce“ prin antiaglomerant. Vorba unei colege de redacţie: decît să-l pună în sare, nu mai bine ar da cu el prin Bucureşti? (A. P.

● Politica externă a lui Gaddafi a fost mereu un amestec de demenţă şi servilism. Mai nou, „în nemernicia lui“, liderul libian i-a spus preşedintelui Obama, într-o scrisoare: „Veţi rămîne mereu fiul nostru“ şi apoi i-a dorit succes în alegeri. Dar, apropo de servilism, nu ne e ruşine nici cu Berlusconi, care i-a pupat mîna şefului Jamahiriei Libiene Unite. (A. M.

● Interdicţia la fumatul tradiţional e deja… fumată. Într-un mall bucureştean, la intrarea în sala de cinema, un afiş, roşu pe argintiu: „Ţigara electronică este interzisă“. (S. G.

● În cursa pentru alegerea legumei oficiale a statului New York, ceapa e susţinută de democratul independent David Carlucci, iar porumbul de republicanul Michael Nozzolio. Posturile celelalte sînt ocupate deja (fruct – măr, floare – trandafir, animal – castor), cursa rămîne deschisă. (L. V.

● Elena Udrea nu a dormit în noaptea din 20 martie, cînd a urmărit ultimul meci al lui Lucian Bute – transmite Mediafax. Ministreasa susţine chiar că poate să facă o analiză a stilului în care acesta boxează. O anunţ pe această cale că Bute nu concurează la categoria cocoş. (M. M.

● De ce oare marile branduri internaţionale nu-şi pot adapta campaniile de publicitate şi spoturile la obiceiurile locale? Unul dintre ele ne îmbie „să ciocnim un pahar de Coca-Cola, la masa de Paşte!“. Aş vrea să-i anunţ pe această cale pe americani că românii, neam de neamul lor, nu au băut la masa de Paşte altceva în afară de vin. În plus, pe plaiurile mioritice nu se dă noroc cu nimic fără grade. (A. P.)

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Premieră pentru cercetători: un urangutan, observat folosind plante medicinale pe o rană deschisă
Nivelurile ridicate de inteligență ale urangutanilor au fost recunoscute de multă vreme, parțial datorită abilităților lor practice, cum ar fi folosirea instrumentelor pentru a sparge nuci și a căuta insecte.
image
Ilinca Tomoroveanu, amintiri din turnee: „Aveam impresia că, dacă aș fi trăit cu 100 de ani în urmă, ne-ar fi dus cu trăsura până la hotel“ VIDEO
Ilinca Tomoroveanu, o prezență distinsă a scenei românești, a murit în urmă cu cinci ani, la 2 mai 2019, dar moștenirea sa este neprețuită.
image
Caz revoltător în Parcul Natural Apuseni. Polonezi prinşi cu 22 de maşini într-un raliu off-road clandestin FOTO
Un grup de polonezi, îmbarcaţi în 22 de maşini de teren, au fost opriţi de rangerii Parcului Natural Apuseni. Polonezii veniseră pentru un raliu în munţi, dar au fost nevoiţi să renunţe, alegându-se şi cu amenzi de 50.000 lei

HIstoria.ro

image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.
image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.