Cu ochii în 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 374 din 14-20 aprilie 2011
Cu ochii în 3,14 jpeg

DIN OFERTA DE PEISAJE METAFIZICE
N-AI CUM SĂ MAI IEŞI CURÎND 

● Oana, Tudy, Pepe, Moni, Iri. Din această telenovelă n-ai cum să mai ieşi. (S. G.

● Cred că, de la atîta publicitate, eu nu mai înţeleg subtilitatea următoarei reclame – oferta de nerefuzat a zilei pentru îndepărtarea „firelor de păr nedorite“ este introdusă pe un site astfel: „Părul este ca un pom de Crăciun: frumos în stare naturală, însă nici cu ornamente, beteală şi luminiţe nu ai vrea să-l ai în preajma ta“. Şi cu bradu’ ce-aţi avut? (P. M.

● Ce fel de poze pun, cel mai des, oamenii din jurul meu pe Facebook: peisaje metafizice; idile; petreceri; mîncare. Colorată şi în prim-plan. (I. P.

● Continuă sistematizarea cuvintelor noastre: după deja celebrul „răutăcisme“, a apărut de curînd „imbecilism“. (R. C.)  

ÎN CAPĂTUL LIPSCANILOR
SE POT CITI URMĂTOARELE VERSURI
ALE UNUI BĂRBAT SERIOS:
„NU ŞTIU PREA BINE UNDE
MI-E DOR DE UN CAL BREAZ“ 

● Statuia rotundă care era în Piaţa Charles de Gaulle, „nasturele“ cum îi zic taximetriştii, a fost mutată pe aceeaşi arteră în următorul rond, ceva mai la nord. Locul din Piaţa  Charles de Gaulle a rămas gol şi numai bun de umplut cu altă statuie. Întrebarea firească e de ce n-ar veni acolo Lupoaica. Nu de alta, dar a stat deja luni bune pe loc, în capătul Lipscanilor, şi ar putea să se anchilozeze. (A. M.)  

● Pe cutia unui parfum italienesc din gama L’erbolario se pot citi următoarele versuri ale lui Rilke: „…Sprigionate profumi su profumi. / E a voi fraterne siano / la pura buccia che si nega / il succo che la riempie felice!“. Oare de ce nu funcţionează şi pentru versuri obligaţia legală de traducere? Aşa am putea (re)citi şi frumoasa strofă din Sonete către Orfeu tradusă în româneşte, pe vremuri, de Maria Banuş: „…miresme, miresme iscaţi! Înrudiţi / cu pura coajă, şovăitoare, / cu-al fericitei suc, ce-o străbate“. Fără să mai insistăm pe amănunte ciudate, precum acela că Sonetele sînt un fel de monument funerar pentru Wera Ouckama Knoop, o prietenă defunctă a fiicei poetului, şi că parfumul cu pricina e din lemn dulce fructat… (S. S.

● În săptămîna în care un satelit al NASA făcea prima fotografie de aproape planetei Mercur, cea mai apropiată de Soare, un nomad israelian a descoperit, într-o peşteră din Iordania, 70 de codexuri datînd din secolul I e.n., pe foiţa de plumb a unuia dintre ele aflîndu-se portretul unui bărbat tînăr cu plete, barbă şi o coroană de spini pe cap. Credeţi că e vreo legătură între aceste două evenimente? Sunaţi la… (M. C.

● Michael Martelly, cîntăreţ de muzică populară, a fost ales preşedinte al Republicii Haiti. Mi se pare atît de nostim încît mă gîndesc serios cum ar fi dacă… Dacă ce şi unde? Hai să fim serioşi cu tot ce mai e nostim în lume. (R. C.

● Undeva în Bucureşti (nu ştiu prea bine unde, fiindcă era noapte şi priveam lumea prin geamul unui troleibuz), nu departe de strada Învingătorilor, o cafenea botezată isteţ: Zvon Café. (D. S.

● Acum, de cînd cu Fukushima, mi-e dor de vulcanul Eyjafjallajokull. Oare ce mai face? Duse sînt ale sale 15 zile de glorie. (M. C.

● Carevasăzică, Dinel Staicu şi-a schimbat numele în Nuţu şi a scăpat de arestare: mandatul e nul. Aşa că vin şi zic: dacă Poliţia şi Justiţia nu au acces (sau nu caută) în baza de date de la Evidenţa Populaţiei ca să afle de schimbarea numelui unui condamnat pe care-l ştie toată ţara ca pe un cal breaz, cum să ne primească „ăştia“ în Schengen? (M. V.)  

S-A DESCOPERIT RECENT
CĂ S-A FĂCUT O RECTIFICARE
PE NEMESTECATE 

● Filozoful italian Umberto Galimberti a publicat acum cîţiva ani o lucrare în care (s-a descoperit recent că) a plagiat din cartea Şase maladii ale spiritului contemporan de Constantin Noica. Iată primul succes cu adevărat notabil al filozofiei româneşti! (M. C.

● La agenţia fiscală de care aparţin constat că suma pe care o am de plată pentru apartamentul meu e de două ori mai mare decît cea înscrisă pe notificarea primită acasă. Mi se spune că între timp – notificarea fusese trimisă în ianuarie – s-a făcut o rectificare. „Ce fel de rectificare?“, întreb impacientat. „Probabil s-a constatat că aveţi mai multe proprietăţi“ mi se răspunde. O rog să mi le arate şi pe celelalte. Dacă mi-a mai răsărit vreo casă, vreo moşie, şi eu n-am aflat? Din păcate, nu s-a găsit… (M. M.

● În Piaţa Matache, o doamnă se opreşte în dreptul unei grămezi impresionante de nuci. Le miroase. Vînzătorul, băşcălios, o întreabă a ce miros şi femeia răspunde că a nuci. Replica servită natural şi pe nemestecate mă face să-mi întorc instinctiv capul: „Bine că nu miros a ţigan, doamnă“. (A. M. S.)  

SE ÎNTÎMPLĂ
O DATĂ LA 823 DE ANI:
BANALA DEMENŢĂ ELECTRONICĂ
RĂMÎNE LA CATEGORIA NIMIC
 

● „Anul acesta Iulie are 5 vineri, 5 sîmbete şi 5 duminici. Se întîmplă o dată la 823 de ani. Se numesc sacii cu bani. Transmiteţi prietenilor şi banii vor veni în 4 zile. Conform feng shui-ului chinezesc, cei care nu transmit vor rămîne fără bani. Nu riscaţi!“ Şi dacă sacii ăia promişi sînt cu mărunţiş? (A. M. S.

● Apropo de isteria E-urilor: chiar şi banala sare de bucătărie din comerţ conţine unul. E356 s-ar „traduce“ prin antiaglomerant. Vorba unei colege de redacţie: decît să-l pună în sare, nu mai bine ar da cu el prin Bucureşti? (A. P.

● Politica externă a lui Gaddafi a fost mereu un amestec de demenţă şi servilism. Mai nou, „în nemernicia lui“, liderul libian i-a spus preşedintelui Obama, într-o scrisoare: „Veţi rămîne mereu fiul nostru“ şi apoi i-a dorit succes în alegeri. Dar, apropo de servilism, nu ne e ruşine nici cu Berlusconi, care i-a pupat mîna şefului Jamahiriei Libiene Unite. (A. M.

● Interdicţia la fumatul tradiţional e deja… fumată. Într-un mall bucureştean, la intrarea în sala de cinema, un afiş, roşu pe argintiu: „Ţigara electronică este interzisă“. (S. G.

● În cursa pentru alegerea legumei oficiale a statului New York, ceapa e susţinută de democratul independent David Carlucci, iar porumbul de republicanul Michael Nozzolio. Posturile celelalte sînt ocupate deja (fruct – măr, floare – trandafir, animal – castor), cursa rămîne deschisă. (L. V.

● Elena Udrea nu a dormit în noaptea din 20 martie, cînd a urmărit ultimul meci al lui Lucian Bute – transmite Mediafax. Ministreasa susţine chiar că poate să facă o analiză a stilului în care acesta boxează. O anunţ pe această cale că Bute nu concurează la categoria cocoş. (M. M.

● De ce oare marile branduri internaţionale nu-şi pot adapta campaniile de publicitate şi spoturile la obiceiurile locale? Unul dintre ele ne îmbie „să ciocnim un pahar de Coca-Cola, la masa de Paşte!“. Aş vrea să-i anunţ pe această cale pe americani că românii, neam de neamul lor, nu au băut la masa de Paşte altceva în afară de vin. În plus, pe plaiurile mioritice nu se dă noroc cu nimic fără grade. (A. P.)

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

bursa foto pixabay
Top 10 companii care se pot lista la bursă în 2025: ce se spune despre Shein (analiză)
Mai multe companii și-ar putea face debutul pe bursă în 2025, oferindu-le investitorilor români oportunități de investiții în sectoare cu creștere accelerată, precum AI, fintech, e-commerce și comunicare digitală.
image png
De ce nu ar trebui să refolosiți recipientele de la lumânările parfumate pentru a bea apă chiar dacă le-ai spălat?
Este o practică destul de frecventă ca oamenii să refolosească recipientele de la lumânările parfumate, pentru că sunt foarte drăguțe, pentru a bea apă sau pentru a stoca alte lichide.
regina letizia costum rosu umbrela profimedia jpg
Regina Letizia, cu o umbrelă cât ea de mare! Nu a vrut să-și ude costumul de firmă
Regina Letizia a Spaniei (52 de ani) a vizitat joi Școala Primară și de Educație Preșcolară Cortes de Cádiz, din Madrid, unde a uimit cu ținuta sa roșie.
shutterstock 2201647663 jpg
Rusia își intensifică războiul din umbră împotriva NATO, cu consecințe potențial catastrofale, avertizează foști oficiali
Rusia își intensifică războiul din umbră, hibrid, pe care îl duce împotriva NATO, avertizează foști oficiali europeni și ai NATO.
image png
Amuleta puternică pe care ar trebui să o porți cu tine peste tot pentru a nu duce niciodată grija banilor
Dacă te întrebi cum ai putea să îmbunătățești situația ta financiară și să atragi mai mulți bani, există o amuletă specială care poate să-ți aducă prosperitate: pirita, cunoscută și sub denumirea de „aurul nebunului”.
faliment-personal-datorii-scadere-economica-facturi-calcule-griji-financiare
Nicăieri în lume oamenii nu mai au încredere în guvern, mediul de afaceri și bogați
Temerile economice s-au transformat în resentimente peste tot în lume, șase din 10 respondenți raportând un sentiment de nemulțumire de la moderat la ridicat.
Bungalourile Rosewood Mayakoba, din Playa del Carmen Mexic Foto Resortul Rosewood Mayakoba
Cât cheltuie românii pe vacanțe exotice. Cea mai scumpă a depășit 50.000 de euro. Topul destinațiilor
Tot mai mulți români își doresc să meargă într-o destinație exotică, în plus față de vacanța de sărbători și cea estivală, fiind dispuși să cheltuiască mai bine de 1.300 euro pentru un astfel de sejur.
ceai hibiscus jpg
Infuzia pe care ar trebui să o bei în fiecare seară pentru a elimina, într-un timp foarte scurt, grăsimea abdominală
Dacă îți dorești o metodă simplă și naturală de a reduce grăsimea abdominală, există o infuzie care te poate ajuta să atingi acest obiectiv.
Departament IT FOTO Shutterstock jpg
IT-iștii nu mai sunt răsfățații pieței muncii: „Am aplicat la 255 de poziții deschise. Am burnout de la interviuri ratate”
IT-iștii erau, cu câțiva ani în urmă, răsfățații pieței muncii, cu salarii și condiții de muncă excelente. Situația s-a schimbat și mulți dintre angajații din domeniu își caută cu disperare, de luni de zile, un loc de muncă. Un clujean a trimis fără succes 255 de aplicații pentru o slujbă în IT.