Cu ochii în 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 378 din 12-18 mai 2011
Cu ochii în 3,14 jpeg

ÎNTR-UN SUPERMARKET DUIOS,
SĂRMANA FATĂ CU FUNCŢII DIFERITE
POZASE ÎN EXORCISTĂ  

● De-ale publicităţii: într-un supermarket bucureştean am fost îmbiată să încerc „ noul Murfatlar“. De ce „nou“? Îşi schimbase eticheta. (S. G.)

● Două tinere corporatiste, probabil colege de birou, coboară scările de la metrou, la Piaţa Victoriei, şi dau cu nasul de un afiş publicitar în care Mihai Petre, zîmbitor, face reclamă la sucul Tymbark. Una dintre ele îi spune celeilalte pe un ton duios de parcă ar fi zărit un vechi prieten care e nevoit să cînte (cu talent sau nu) la chitară într-o staţie de metrou din cauza unei situaţii financiare dificile: „Uite-l şi pe Mihăiţă! Mai face şi el un ban“. (A. P.

● De cîteva săptămîni, parcă-parcă îmi lipsea ceva, coborînd la metrou, la Crîngaşi. Într-un tîrziu, mi-am dat seama: nu mai era Adelina. Adelina, bruneta cu ochi verzi, fundă roşie-ntre sîni şi mărgele la gît, care ţinea în mînă o pizza, iar deasupra umărului stîng avea scrise vorbele: „...mmm... ce bună e... şi DOAR 9,9 lei!“. (Pizza? Fata? Amîndouă?) Iar dedesubt: „Vestimentaţia Adelinei este furnizată de magazinul online...“ Cu atîta informaţie îngrămădită pe-un singur panou, nu-i de mirare că a fugit sărmana fată. S-o fi dus să-şi schimbe hainele... (P. M.

● Ultimul club în care am fost, recent, se numeşte Kulturhaus. Are mai multe încăperi, cu funcţii diferite, intitulate „Fotohalle“, „Kinohalle“, „Konzerthalle“, „Theaterhalle“. Pe lista de preţuri scrie, în nemţeşte, „Preisliste“. Iar în programul de pe site, evenimentele sînt trecute, pe zile: Montag, Dienstag, Mittwoch etc. Ce mai, e aproape ca la München. Singurul lucru care lipseşte cu desăvîrşire e curăţenia. Peste tot pute de trăzneşte, iar podelele sînt prevăzute cu un strat dens de jeg. Aţi ghicit: clubul se află la Bucureşti, în ţara formelor fără fond. (M. M.

● Am asistat acum cîteva zile la cele mai ciudate ştiri Realitatea TV de la ora 20: Oana Zăvoranu pozase în... exorcistă în Joia mare, şi Dan Ciachir comenta acest eveniment, din perspectiva... păcatului. Prezentatoarea punea întrebări pe aceeaşi linie. Oana Zăvoranu explica cît şi cum să-ţi arăţi picioarele „lucrate“ din cizmele înalte. (I. P.)  

RICARDO KAKA, MARIUS TIŢA,
MARINELA, GAZ METANUL ŞI PITICII
ÎMPIEDICĂ, IEŞIND DE LA TRIBUNAL,
EXTREMA SLĂBICIUNE A PRINŢESEI  

● După recentele meciuri dintre FC Barcelona şi Real Madrid, ne putem întreba cum se poate ca jucătorii madrileni de talia unor Cristiano Ronaldo, Ricardo Kaka sau Mesut Ozil (aflaţi şi sub conducerea unui monstru precum José Mourinho) să nu fi reuşit aproape nimic împotriva Barcelonei. Tot aşa, ne putem mira că un jucător prolific (dacă nu chiar magnific) al Barcelonei, cum e Lionel Messi, n-a făcut mare lucru atunci cînd a jucat pentru echipa naţională a Argentinei. Răspunsul nu poate fi decît unul singur: sistemul (echipa) în care evoluează un jucător e mult mai important decît talentul individual. Iar barcelonezii au sistem. (A. M.)  

● Din cînd în cînd mă mai uit la galele K1 (ca să mă pregătesc pentru bătăile promise de unii scriitori) şi aşa am aflat că un luptător pe nume Marius Tiţa este nepotul lui Marin Preda. Unde (vrei să) dai şi unde crapă! (M. C.

● Miron Cozma către soţia şi iubirea vieţii lui, Marinela (după ce-au trecut pe sub Poarta Sărutului din Tîrgu Jiu): „Sărutul nu e numai dintr-o anumită direcţie... e din toate părţile. Sărutul te înconjoară, sărutul te copleşeşte“. La care Marinela a răspuns: „Eu ce să spun, totul este foarte clar“. Înclin să-i dau dreptate. (L. V.

● La Mediaş, Dinamo egalează în minutul 93: 1-1. Se pune mingea la centru şi imediat, în ultimele secunde ale prelungirilor, Gaz Metanul – conform ideii: „Nu-i echipă în Ardeal ca echipa Gaz Metan!“ – face 2-1. Avem şi noi englezismele noastre. (R. C.

● Se tot vorbeşte de ceva timp (m-am prins, „la figurat“) despre Partidul Albă ca Zăpada. Şi piticii? Ei îşi fac partid separat? Sau rămîn „societate civilă“? (M. V.

● Pe cutia unui medicament made in USA care împiedică creşterea în volum a prostatei, se poate citi următoarea atenţionare: „Dacă sînteţi gravidă sau alăptaţi, consultaţi doctorul înainte de folosire“. Mi-a amintit de o replică din filmul Balanţa: „Ăl mai prost om din lume e americanul!“. N-am zis-o eu. (A. P.

● Oana Zăvoranu, ieşind de la tribunal: „Fericirea e o chestie relativă. Ca şi nefericirea“. Poţi pentru ca s-o contrazici? (L. V.

● Letizia Ortiz, prinţesa (spaniolă) de Asturias a rămas, cu siguranţă, în umbra ambiţioasei Kate Middleton. După apariţia fotografiilor nud, după acuzaţia că şi-ar fi copiat rochia după Rania, regina Iordaniei, zilele trecute, toate ziarele spaniole s-au dat preocupate de extrema slăbiciune a prinţesei. S-o hrănim! a exclamat presa iberică într-un glas şi, desigur, fără să uite că pînă să devină parte a familiei regale, prinţesa Letizia era jurnalistă. (S. S.)  

UN AMIC, O AMICĂ DE LA TACO BELL
SAU UN STALIN SÎNT ANGAJAŢI,
DE BĂTRÎNEŢE, LA STAREA CIVILĂ 

● Un amic şi-a pus un status pe Facebook care sună aşa: „Osama bin Laden a murit. Adevărat a murit!“. (A. M. S.

● Iar o amică mi-a trimis pe chat un mesaj: „Osama a murit. Trăiască Obama!“. (M. V.

● În urma unui proces, s-a stabilit că friptura de la Taco Bell conţine doar 35% carne. Recent, McDonald’s au introdus în meniu ceva care se cheamă McWrap. E şaorma. (M. C.

● La cîte mofturi şi miştouri româneşti – nu o dată vesele şi îndreptăţite – s-au emis cu prilejul nunţii regale de la Londra, îmi permit să citez o idee ceva mai sobră, demult acceptată şi de conservatorii, şi de laburiştii englezi: monarhia e garanţia cea mai sigură că în Anglia nu va apărea vreodată un Hitler sau un Stalin. (R. C.

● Într-o convorbire din Gazeta Wyborcza (recent tradusă şi în româneşte în Lettre Internationale), între Zygmunt Bauman şi Tomasz Kwa´sniewski, Bauman le aminteşte catastrofiştilor şi criziştilor că „în Silicon Valley, locul unde sînt angajaţi cei mai buni dintre cei mai buni, crème de la crème a minţilor din avangarda progresului mondial“, perioada medie de angajare este de opt luni. Cine s-ar fi gîndit că viteza (în carieră) poate deveni de-a dreptul deprimantă, iar schimbarea locului de muncă de două ori pe an – semnul indubitabil al elitei? (S. S.

● La prima ştire care anunţa moartea lui Osama Bin Laden, pe HotNews.ro, un comentariu suna cam aşa: „Eu ştiu de ce a murit. De bătrîneţe“. (A. P.)

● Relansată de curînd, revista literară Cronica veche are şi o rubrică intitulată „Moment“ şi care e un fel de „Cu ochii-n 3,14“. Iată şi un fragment de comentariu referitor la nume înregistrate recent la Starea Civilă: „Rîndunel Pisică, Renato Lacrimă, Alexandru-Dick Păsărică şi, pour la bonne bouche, Supplexa Memoranduma Orac“. Cum-necum, Dilema e-n toate! (M. C.)

Foto: I. Constantinescu

Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.
image png
Piața Romană
Fetele de 20 de ani de acum nu-și mai pierd vremea în astfel de bodegi.
image png
Zgomotul și furia
Drept urmare, există mai multe metode tradiționale de a riposta unui vecin zgomotos.
image png
Cîteva note despre agapa creștină
Evident că nimeni, mîncînd laolaltă, nu stătea să filosofeze. Eram însă alături de Domnul.
p 20 Arik Ascherman WC jpg
Traumă şi discernămînt
Dar, în ciuda singurătăţii şi a primejdiilor acum mult mai aspre, rabinul îşi continuă patrularea, nu părăseşte paza.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Într-un supermarket, la raionul de alimente exotice, am descoperit mămăliga ambalată în vid, „gata preparată”.
image png
Lumi fragile
Am perceput „schimbul de scrisori”, formulare care în curînd va trece și ea într-o arhivă a limbii, ca pe un fel de apel la memorie.
image png
Frig și acasă
Cert e că, în ciuda condițiilor aparent vitrege, m-am simțit acasă acolo.
image png

Adevarul.ro

image
Diferența dintre zahărul vanilat și zahărul vanilinat. Motivul pentru care au culori diferite
În pragul sărbătorilor căutăm cele mai bune arome pentru desertul special pe care vrem să îl pregătim. Iar atunci când mergem la cumpărături nu lipsește de pe listă zaharul vanilat. Ajunși acasă observăm, însă, că am achiziționat zahăr vanilinat.
image
În interiorul „celui mai scump superiaht din lume“, în valoare de 4,2 miliarde de euro. Este acoperit în aur și os de T-rex FOTO
Iahtul este de peste trei ori mai scump decât cel considerat al doilea ca valoare din lume.
image
Japoneza îndrăgostită de România: „Sunt o româncuță din Extremul Orient. Aici am învățat să fiu fericită” VIDEO
Povestea lui Ayako Funatsu, unul dintre expații din țara noastră, reprezintă una dintre cele mai frumoase declarații de dragoste pe care un străin o poate face României

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic