Cu ochii în 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 381 din 2 - 8 iunie 2011
Cu ochii în 3,14 jpeg

ZVONURI ÎN CARNE ŞI OASE (1):
O COMBINAŢIE DELICATĂ
DE SALTEA ŞI NESUPUNERE  
VA FI SINGURA ACOPERIRE
ACCESIBILĂ FULGERĂTOR  

● Moment politic 1: „Directoru prefecturi locale Raul Grigoraşcu insultat grav dumnezeu mami şi palme cafine central. Ameninţat moarte. Viaţa onorul nesigure. Rugăm anchetat urgent faptu.“ (I.L. Caragiale, „Telegrame“). Moment politic 2: „Noi (consilierii locali Stelian Mugur Alin, Stanciu Ninel, Pårvan Alexandru), pînă în prezent şi nici în viitor nu ne vom da demisia din PSD. În municipiu s-a zvonit că cei 3 consilieri PSD nu au fost loiali partidului. Aceştia au fost educaţi de dl Trăistaru Petre să fie corecţi. Nu se aştepta să se arunce astfel de zvonuri în municipiu. A jurat cu mîna pe Biblie că în exercitarea mandatului nu a avut în vedere nici un interes personal. Cine trebuie să vorbească de frustrări în acest caz, cei trei consilieri vizaţi, în nici un caz. Îl doare sufletul şi inima că se întîmplă aceste lucruri. În campania electorală actualul primar şi viceprimar au fost adversari politici, însă cînd au cîştigat în alegeri i-a felicitat. Cine este acum cel care dă cu pietre, cine arată cu degetul? Personal este într-o presiune fantastică. Crede că fiecare trebuie să ne revizuim atitudinea. Ar spune mai multe lucruri, însă îi este ruşine de vîrsta unor oameni.“ (Proces-verbal încheiat cu ocazia şedinţei ordinare a Consiliului Local al municipiului Calafat din data de 28.04. 2010). (D. S.

● „Legenda spune că Sfinxul veghează ca apa de munte să ajungă la cîmpie unde se amestecă cu hamei şi orz ca să facă berea asta spumoasă şi gustoasă“, aşa scrie pe eticheta berii „Bucegi“. Vă puteţi imagina că există undeva un publicitar în carne şi oase care a inventat tîmpenia asta şi s-a găsit cineva care chiar i-a dat bani pe ea!? (M. C.

● Cică parfumul clasicei creme Nivea e „o combinaţie delicată de bergamotă, portocală, lavandă, trandafir, liliac şi lăcrămioară, cu discrete note de ambră“. Ciudat, mie mi s-a părut mereu că miroase a lăcrămioare topite-n unt şi pudrate cu detergent. (L. V.

● Un tip, la telefon, în tramvaiul 41: „Ştii că există oameni cărora li se-ntîmplă numai lucruri bune. E, asta nu are legătură cu norocul, aşa sînt ei“. Tot la telefon, dar de această dată la metrou: „Fată, dacă-l văd pe Tudor în viaţa asta pe saltea, io mă pocăiesc!“. (P. M.

● Din motive cu totul limpezi, mi-a trecut fulgerător prin minte că limba română, în inconştienţa geniului ei expresiv, e singura din lume în care cele trei iniţiale FMI se pot citi ca un substantiv: femei. (R. C.

● După reacţia de nesupunere a ultimei femei pe care a încercat să şi-o „subordoneze“, Dominique Strauss-Kahn şi-a pierdut funcţia de director la Fe.Me.I. Probabil că îi va lua locul un altul mai convingător şi care să nu mai lase aşa de uşor Fe.Me.I. din mînă. (A. M.

● Eu cred că e bine să consumăm fructe/legume/alimente modificate genetic, iradiate, care conţin E-uri etc. Numai aşa copiii noştri vor căpăta toleranţă la ceea ce, în viitor, va fi singura mîncare accesibilă pe această planetă a cărei populaţie, spun statisticienii, va creşte cu 30% în următorii 25 de ani. Avem un sfert de secol să ne obişnuim cu ideea. Şi cu gustul artificial al vieţii. (M. C.

● Agenţia spaniolă EFE relatează cît de impresionat a fost Prinţul Carlos „de Inglaterra“, cu ocazia vizitei sale recente în România, de o înmormîntare pe care a văzut-o în Ardeal, de obiceiurile preromanice încă bine păstrate şi mai ales de „praznicul fabulos“ (brînza şi palinca fiind de bază) la care a fost invitat împreună cu jumătate de sat. Mă întreb: oare cîţi dintre vecini erau, de fapt, jurnalişti sub acoperire? (S. S.

ZVONURI ÎN CARNE ŞI OASE (2):
UNIVERSUL VÎNJOS CONŢINE
UN CVINTILION
DE UMBRELE INTERNAŢIONALE
(CÎTE N-AI VĂZUT ÎNTR-O VIAŢĂ)  

● Astrofizicienii au estimat, de curînd, că Universul conţine 300.000.000.000.000.000.000.000 de stele, cică de trei ori mai multe decît se crezuse pînă acum. Această exactitate mă linişteşte definitiv. (M. C.) n Un poster lipit pe geamul unei farmacii ne anunţă că: „Pînă şi cel mai vînjos haiduc ajunge pensionar“. Protagonist e Florin Piersic, alături de o copiliţă, în dreptul căreia apare replica: „Şi eu voi fi pensionar“. Dacă ne-ar fi spus că şi ea va fi haiduc(ă), ar fi părut şi mai credibil. (A. M. S.

● Dintre cele un cvintilion de insecte care trăiesc în lume, cam 500 de bilioane sînt ucise anual de şoferii din Olanda, în trafic. Criminalilor! (L. V.

● La fiecare ploaie am senzaţia că bucureştenii folosesc maşinile pe post de umbrele. (A. M. S.

● La Kanal D sau la Naţional TV (mereu le încurc pe astea), într-o emisiune, Adi cel Minune a ţinut morţiş să recite o strofă din Minulescu. Mai mult decît atît, a pus-o în direct pe o muzică de manea (cu trupa „din dotare“), tînguindu-se la cuvinte precum „răvăşităăăă!“ sau „Dumnezeeeu!“. Adriane, dacă tot e s-o dai pe din astea, îţi zic eu, din cultura mea generală, că Minulescu e un poet minor.  Treci, tată, la din ăştia mai grei, cum ar fi Eminescu sau Alecsandri, iar dacă le vrei pe alea internaţionale, e unul Baudelaire, cu piesa „Albatrosul“ (o să-ţi amintească de o trupă din copilărie!). (A. P.

● În curtea unui spital poţi vedea multe, (aproape) cîte n-ai văzut într-o viaţă: de pildă, pe iarba din jurul Fundeniului, am văzut – şi mai ales ascultat – un grup de ţigănci care boceau, probabil, moartea cuiva apropiat. Un bocet sfîşietor, sălbatic. (I. P.

ZVONURI ÎN CARNE ŞI OASE (3):
UN AUTENTIC OM DE NOROI
(NU CONTEAZĂ CARE) PARE  
SĂ-ŞI FI SCHIMBAT ANOTIMPUL  

● Caricatură despre afacerea Dominique Strauss-Kahn în Le canard enchaîné. Doi amploaiaţi la hotel stau de vorbă. Primul: „Cum, dom’le, să se dea la cameristă, cînd, la banii lui, putea să-şi ia o prostituată?“. Celălalt: „Păi, aici se vede că e un autentic om de stînga“. Nici sexul nu mai e apolitic. (M. M.

● Un producător de iaurt a ales să-şi facă reclamă într-un mod „monstruos“. La metrou, poţi vedea panouri cu un King Kong suferind parcă de ciumă bubonică, însă dacă te uiţi mai atent vei descoperi că e alcătuit din „delicioase“ fructe de pădure, gata să explodeze în paharul tău cu iaurt. Dragi publicitari, dacă mergeţi pe reţeta esteticii urîtului, aşteptăm să o adoptaţi pe cea autohtonă şi să faceţi ceva şi „din bube, mucegaiuri şi noroi“, că tot ne-au stresat profii din liceu cu Arghezi, pe la teze. Măcar un suc! (A. P.

● Un iaurt – nu contează care – propune varianta „extreme fruit“. Am înţeles că sînt la modă sporturile extreme, senzaţiile extreme, experienţele extreme etc. Dar dacă şi iaurţelu’ de dimineaţă ajunge să ne aţîţe adrenalina, ce viitor are – dacă-mi permiteţi pentru ca să cad în filozoficale – homo sapiens? (M. V.

● Bob Dylan, în 1966, la 25 de ani: „Pur şi simplu nu-mi pasă – pe bune că nu-mi pasă – ce zic oamenii despre mine. Nu-mi pasă ce cred oamenii despre mine. Nu-mi pasă ce ştiu oamenii despre mine. Nu-mi pasă absolut deloc“. Pe 24 mai 2011, Dylan a împlinit 70 de ani şi nu pare să-şi fi schimbat opiniile de-acum aproape o jumătate de secol. E o performanţă rară. (L. V.

● Dacă n-aţi citit romanul lui Mohammed Hanif Explozia întîrziată a fructelor de mango, nu-i nimic, citiţi acum Anotimpul fructelor de mango de Amulya Malladi. Cum ar zice (romanul lui) Jeanette Winterson: Portocalele nu sînt singurele fructe. (M. C.)

Zizi și neantul jpeg
Alarme, sonerii, zgomote… – din alte vremi
Aproape vii, ceasurile ne umpleau singurătățile.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
#metoo? În România?! Să fim serioși!
Nu cred că există vreo femeie, cel puțin din generația mea, care să nu fi trecut măcar o dată în viață printr-o experiență de hărțuire sexuală
p 20 N  Steinhardt jpg
N. Steinhardt despre creștinismul firesc
Creștinismul devine un regim natural al vieții, un accent care însoțește gesturile cele mai mărunte ale cotidianului.
Polul jpg
Colonialism și misionarism
Reconcilierea dintre colonialism și misiunea creștină internațională este foarte complexă.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
A ajuns acasă rîzînd, a rîs toată noaptea și nu s-a oprit nici a doua zi (joi), nimic neputîndu-i pune capăt veseliei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
În ochii ei era dragoste, multă dragoste
Cît de repede se petrecea totul, fără să analizezi, fără să-ți pui întrebări, fără să te gîndești la un viitor, erau ca niște fire care se înșiră, apoi se deșiră, ca o lumînare care se aprinde undeva în noapte, arde întîi viu, apoi mocnit și se stinge de la sine.
Un album studiu al bisericilor transilvane jpeg
Un album-studiu al bisericilor transilvane
Textul are sobrietate ştinţifică, devotament faţă de documentarea monumentelor şi a vieţii religioase care le-a modelat şi care s-a modelat, de-a lungul timpului, în jurul verticalei lor.
Theodor Pallady jpeg
Tiparul și Cartea cărților
Nu știu să se fi publicat la noi, pînă acum, o asemenea panoramă a edițiilor tipărite ale Sfintei Scripturi de pe orice meridian și în mai toate limbile cunoscute.
Zizi și neantul jpeg
În mulțime
Oamenii prezenți erau animați de entuziasm, dar de unul mai blînd, mai difuz.
Visez parcaje subterane jpeg
Visez parcaje subterane
Locuitorii la bloc ar trebui să-și privească cartierul ca pe propria curte și să lase mașinile la bulevarde, pentru a se bucura de natură.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
Un bărbat de 60 de ani a mers la dentist pentru o plombă și a ajuns la urgență direct în operație, pentru că a înghițit capul frezei care-i scormonea dintele.
Oh salvie levănțică iasomie trandafir jpeg
Oh salvie levănțică iasomie trandafir
La început, l-am întîlnit pe Mircea Anghelescu ca profesor, în Amfiteatrul „Bălcescu“.
Zizi și neantul jpeg
Din mers, „mici” bucurii
Bucuria trece dincolo de tine și o-mpărtășești, involuntar în general, și celorlalți.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Privirea lui Chateaubriand
Memoriile au fost proiectate – cum altfel? – pentru posteritate, dar ca o voce de dincolo de mormînt.
Filosofie și muzică  Gabriel Marcel jpeg
Filosofie și muzică. Gabriel Marcel
Muzica este așadar, în mod primordial, nu un obiect al gîndirii, ci un mod al ei.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
...mai mulți americani au murit înecați cu lăptuci decît mușcați de șerpi și de crocodili, combinat.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Speranța moare ultima?
Mereu m-am întrebat dacă speranța care poate aduce cu sine un soi de idealism în a privi lucrurile din jurul tău folosește într-adevăr la ceva.
O lume a poveștilor jpeg
O lume a poveștilor
Narativele care pot subjuga națiuni întregi nu sînt o invenție modernă – după cum afirmă psihiatrul Boris Cyrulnik, în cea mai recentă carte a sa, apărută luna trecută la editura Odile Jacob.
André Scrima: Ziua una şi a opta jpeg
André Scrima: Ziua una şi a opta
Lumina Paştilor: pe cea vizibilă în biserici şi pe străzi, ucrainenii nu şi-au putut-o îngădui; pe cea spirituală, religia patriarhului Kiril o insultă, o sufocă.
Theodor Pallady jpeg
Un Sisif în robă franciscană
Camus a fost doar martorul esențial al asprelor sale vremuri și, prin revolta contra absurdului, aproape un mărturisitor.
Zizi și neantul jpeg
Iarbă verde și obligativități
Avem tendința să ne complicăm puținele zile libere. Să le încadrăm în sisteme, să le tratăm ca pe unele de lucru în alt domeniu: cel al leisure-ului, al entertainment-ului.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
Care ar fi playlist-ul ce v-ar alunga pe dumneavoastră de la o demonstrație?
Blocul, strada, etajul și apartamentul jpeg
Blocul, strada, etajul și apartamentul
În locul garajului a apărut un parc, la fel de lipsit de imaginație din punct de vedere urban ca și lamele de blocuri din spatele unității militare, dar care, cu zonele sale verzi, evoca peluza spălătoriei de steaguri.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce caută americanul în Europa?
Îmi dau seama că avem de toate aici, pe bătrînul nostru continent, micul nostru paradis terestru, că este (a fost... oare?) una dintre cele mai bune lumi posibile și că mi-ar trebui vreo cinci vieți ca să văd și să trăiesc tot.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.