Cu ochii în 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 384 din 23 - 29 iunie 2011
Cu ochii în 3,14 jpeg

DE CÎŢI FRAIERI E NEVOIE
CA SĂ POŢI BEA BERE LA INFINIT?
RĂSPUNSUL E ÎNTRU TOTUL SUBLIM: PATRU —
UNUL SĂ ŢINĂ
STRIGĂTUL DISPERAT ÎN BRAŢE
ŞI TREI SĂ STRICE
APARATELE DE SOMN  

● Ştiaţi că şi spaniolii au Caracalul lor? Se numeşte Lepe şi se află în sud-vestul Andaluziei. Iar celebra ghicitoare: „De cîţi caracaleni e nevoie ca să înşurubezi un bec“ sună, în Ghidul xenofobului: spaniolii, puţin diferit, însă răspunsul e acelaşi: „Patru – unul să ţină becul şi trei să rotească scaunul“. (S. S.

● Emil Boc: „UE se uită şi spune «Sînteţi fraieri că nu fructificaţi avantajul pe care vi-l dăm să aveţi judeţe mai mari şi să atrageţi bani europeni»“. Eu nu cred că UE se exprimă chiar aşa, dar are dreptate: sîntem nişte fraieri. Doar că dl Boc ar fi trebuit să adauge, ca în Caragiale, „între care eu sînt cel dintîi… printre fruntaşii politici“. (M. V.

● Dintr-un interviu luat de revista Uncut septuagenarului Paul Simon, care tocmai a scos un album nou, fără Art Garfunkel: „Dintotdeauna am ştiut că nu poţi compune cîntece la infinit, că n-ai nici o garanţie că vei mai avea vreodată ideea unui nou cîntec. Sînt uimit că asta durează de atîta timp, căci aveam 13 ani cînd am început să compun. Cînd Philip Larkin s-a oprit din scris, oamenii l-au întrebat de ce, iar el a răspuns: «Muza m-a părăsit». Aşa că nu mi-am imaginat niciodată că voi fi în stare să scriu la infinit fără a mă repeta. Unii oameni preferă să facă acelaşi lucru de fiecare dată. Eu nu. Aşa că nu-mi cereţi asta, n-o aşteptaţi de la mine“. (M. C.

● Sînt mîndră că, măcar o dată în viaţă, am reuşit să aplanez un conflict: după ce am ieşit de la concertul Scorpions, undeva în Floreasca, un tînăr deja abţiguit s-a apucat să bea bere şi să facă gălăgie la gardul unei case. După un timp, locatara respectivei case (o doamnă în vîrstă, în halat) a ieşit, înfuriată, cu un baston, în apărarea propriului teritoriu. M-am dus şi i-am despărţit, înainte să fi fost prea tîrziu. Nu s-a soldat nici măcar cu o zgîrietură. (I. P.

● Întru totul sublim gestul fellinian al lui Lucian Pintilie, pe scena Festivalului de Film de la Cluj, la capătul speech-ului său lapidar: cu o graţie angelică în stîngăcie, şi-a fluturat cîteva secunde mîinile şi picioarele, exact ca Fred şi Ginger după stepul final. (R. C.

● Pe geamul din spate al unui automobil parcat pe o stradă lăturalnică din Berceni, un număr de telefon şi, deasupra lui, strigătul disperat al unei fiinţe cu motor: „MĂ VINDE!“. (D. S.

● Prin prezenta vă anunţ că există în lumea asta mare şi meseria de purtătoare-de-porc-pe-cîntar, la Ba Ren, cea mai mare piaţă de porcine din provincia Quang-Nam (Vietnam). Pentru că un porc n-ar sta în vecii vecilor nemişcat, nişte doamne iau exemplarul în braţe şi se urcă cu el pe cîntar. O zi întreagă de purtat porci îţi poate aduce fabuloasa sumă de 40.000 de dongi, adică 1 euro şi 30 de centime. Ce nu pricep eu e de ce meseria asta e exclusiv feminină. Bărbaţii nu sînt în stare de asemenea tandreţuri matematice, sau ce? (L. V.

● În trenurile ICE (InterCity Express) au început să se strice aparatele de aer condiţionat. Deutsche Bahn vrea să le repare, dar operaţiunea va dura un an sau doi. Pînă una-alta, a dat nişte explicaţii. Cică aerul condiţionat funcţionează cu atît mai bine cu cît în tren sînt mai puţini călători. Cum ar veni, cel mai bun tren e trenul gol. Ura şi la gară! (M. M.

● Pe de drumurile patriei: după ce-ţi iei o Cola de la non-stop-ul din Făgăraş Regalo Glacial, dansezi plin de energie la discoteca Disco Reflex din Ghimbav, apoi tragi un pui de somn la hostelul Agatha Christie de pe DN1. De unde au apărut toate aceste denumiri e un mister! (A. P.) 

CUM, DOM’LE, NICI PREŞEDINTELE LUMII NU-L POATE SCĂPA
DE ZILELE TRĂITE ÎN PRAF
PE PREŞEDINTELE CARE AR PUTEA SĂ AIBĂ CUREAUA LATĂ? 

● Din toate comentariile externe şi interne la cazul DSK nici unul nu are – în auzul meu – forţa aceluia rostit la o cafea, în faţa unui non-stop de pe Titulescu, de către un vajnic pensionar lîngă alţi doi: „Cum, dom’le, nici preşedintele Statelor Unite nu-l poate scăpa de proces pe preşedintele Fondului Monetar Internaţional? În ce lume trăim?“. (R. C.

● Sfîrşitul lumii, prezis de pastorul american Harold Camping, n-a mai avut loc pe 21 mai 2011. Conturile sale s-au îngrăşat, dar psihoza a lăsat urme: de curînd a suferit un atac cerebral, fiind dus de urgenţă la spital. (A. M. S.

● La TIFF, nişte prieteni de-ai mei alergau încoace şi-ncolo, se dădeau de ceasul morţii să facă lucruri demne de a fi puse apoi pe pagina lor de Facebook. Zilele păreau trăite în perspectiva FB-ului. Cînd a devenit viaţa doar un pretext pentru postările online!? (M. C.

● Pe o străduţă în centrul Capitalei – lucrări. Şanţuri, praf, ţevi. Întrebaţi într-o doară „ce schimbă“, muncitorii răspund: „Ţevile de apă“. Întrebaţi în altă doară acelaşi lucru, au răspuns la fel de senin: „Ţevile de gaze“. Lipsa dilemelor în acest caz m-ar linişti considerabil. (S. G.

● După ştirea că un poliţist şi-a împuşcat ambii părinţi, zice-se, din cauză că aceştia n-ar fi fost de acord cu relaţia lui cu o femeie căsătorită, televiziunile au început să sune, ca de obicei, la oameni care ar putea să aibă ceva de comentat pe seama întîmplării. Realitatea TV a intrat în legătură cu fostul şef al Poliţiei Române, Pavel Abraham. Acesta a început prin a atrage atenţia asupra condiţiilor de lucru precare în care poliţiştii din România îşi desfăşoară activitatea, amintind şi de recenta reducere a normei de hrană a acestora. Cu alte cuvinte, am putea crede că poliţistul din Oradea şi-a omorît părinţii şi apoi s-a împuşcat în cap, de foame. Super-criminalistic. (A. M.

● Văzute în Ardeal: Hostel „Agatha Christie“, Pensiunea „Puşca şi Cureaua Lată“, SC Siluţ SRL. (M. C.)

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

Un coif corintian de luptă din bronz, scos la licitație la Londra (© Apollo Art Auctions)
Un coif corintian de luptă din bronz, scos la licitație la Londra
Un coif corintian de luptă din bronz, în stare excelentă de conservare deși datează dintre anii 500 - 450 î.Hr., va fi scoas la licitație la Londra în cursul acestei luni.
podul Muncii  jpg
Podul din România, în stare avansată de degradare. Mii de șoferi își pun în pericol viața: „Doamne, cum se sfărâmă!"
Mii de oameni care traversează, zilnic, Podul Muncii din Timișoara își pun viața în pericol. Acesta este într-o stare avansată de degradare și riscă să se prăbușească.
crin antonescu jpeg
Crin Antonescu nu se bazează pe susținerea lui Klaus Iohannis: „Nu, în niciun caz. Nu am niciun fel de indiciu sau de dorinţă”
Candidatul Coaliţiei pentru alegerile prezidenţiale, Crin Antonescu, susține că nu a vorbit cu preşedintele Klaus Iohannis din 2014 şi nu se bazează pe o eventuală susţinere din partea actualului şef al statului.
O sectiune a avionului Azerbaijan Airline prabusit in Kazahstan a ramas aproape intreaga cezi de pasageri au fost salvati webp
Cum a fost doborât avionul Azerbaijan Airlines, în prima zi de Crăciun. Noi detalii din anchetă dezvăluite de surse rusești
Anchetatorii ruși au identificat atât persoana care a lansat racheta, cât și ofițerul responsabil care a dat ordinul.
lis si tociu png
Romică Țociu, dezvăluiri șocante despre momentul în care a primit o casă de la Viorel Lis: „Era un mort acolo”
Romică Țociu a primit o casă de la Viorel Lis, pe vremea când acesta era primarul Capitalei. Acum, la ani distanță, actorul a făcut dezvăluiri șocante despre perioada în care a mers să vadă locuința.
bicarbonat de sodiu jpg
Ce se întâmplă dacă pui bicarbonat de sodiu într-o gaură din pământ. Trucul care te scapă de o problemă
Bicarbonatul se numără printre ingredientele care fac minuni în gospodărie. Pe lângă faptul că este util la gătit, acesta funcționează de minune și în diverse activități casnice, cosmetică sau curățenie. Iată ce se întâmplă dacă pui bicarbonat în pământ.
Donald Trump  foto   Shutterstock jpg
Cine vrea să-i dea lui Trump speranțe pentru un al treilea mandat la Casa Albă: „Singurul capabil să readucă America la măreție”
A fost introdusă o rezoluție de modificare a Constituției SUA pentru a permite președintelui Donald Trump să fie ales pentru un al treilea mandat la Casa Albă.
„Dracula în benzi desenate” -  cel mai mare album colectiv de bandă desenată românească
„Dracula în benzi desenate” - cel mai mare album colectiv de bandă desenată românească
Muzeul Județean de Istorie Brașov anunță albumul colectiv „Dracula în benzi desenate” care reunește lucrările a 47 de autori sau echipe de autori, primul astfel de album dedicat nemuritorului Dracula.
bord avion jpg
S-a stabilit un nou record de zbor pe ruta New York - București. Pilot: „Datorită vântului am reușit să atingem viteza de 1150 km/h”
Un pilot a anunțat pe pagina sa de TikTok că a stabilit un nou record, după un zbor din New York la București. A fost cel mai rapid zbor operat vreodată, a durat 7 ore și 46 de minute. „Porțiuni de zbor deasupra Atlanticului ne-au permis să atingem viteza de 1150 km/h, datorită vântului favorabil."