Cu ochii în 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 385 din 30 iunie - 6 iulie 2011
Cu ochii în 3,14 jpeg

ÎN BUCUREŞTI,
DE CÎTEVA ZILE, MIROASE INTENS
A MOAŞTE SINTACTICE.
VOM ASISTA  
(ÎN FELUL NOSTRU INIMITABIL)  
LA UN TSUNAMI PE BĂŢ? 

● În Bucureşti, de cîteva zile, mai peste tot, miroase intens a tei. (S. G.

● Am asistat, din întîmplare, la slujba unei biserici care avea şi o lădiţă cu moaşte. Cum intra cineva, se închina la respectivele moaşte şi atingea geamul transparent de deasupra acestora. O tînără mai întreprinzătoare care intrase după începerea slujbei a deturnat uşor ritualul: după ce s-a închinat, şi-a lipit portofelul de geamul moaştelor. Şi l-a ţinut acolo cîteva zeci de secunde. (I. P.

● Din ciclul „Noi aventuri sintactice ale limbii române“. Auzită la ştiri: „Un om şi-a împuşcat cu o armă de vînătoare soacra pentru care nu avea permis“. Cu toată compasiunea pentru victimă, cred că permisul pentru soacră este o idee care merită atenţie. (M. V.

● Pe de o parte, în presa mondenă, o doamnă a pornit o campanie anti-operaţii estetice, via silicoane. Pe de alta, aud de un concurs a cărui miză este tocmai cîştigarea unei asemenea operaţii. Vom asista, aşadar, la un veritabil război al silicoanelor? (S. G.

● Subiect la bacalaureatul francez, secţiunea filozofie: „Viaţa ucide?“. Serios vorbind, fără a fi liceeni acolo sau, vai nouă, protocronişti, am răspuns de mult, în felul nostru inimitabil: „Viaţa dăunează grav sănătăţii“. (R. C.

● La începutul acestui an, după cutremurul devastator din Murcía, spaniolii au stabilit cele trei zone cu cel mai mare risc de tsunami din peninsulă: Golful Cádiz, Insulele Baleare şi golful dintre Málaga şi Alicante, cunoscut ca Marea Alborán. Cum era de aşteptat, preţul locuinţelor în zonele pomenite a început să scadă, mai ales că a fost amintit şi cutremurul portughez din 1755 care a provocat, în întreaga Peninsulă Iberică, peste 15.000 de morţi. (S. S.

● Festivalul Cireşelor, la Urleta, lîngă Cîmpina. Mici, bere, şpriţ de vară, shaorma, îngheţată, roata norocului, telefoane mobile second hand, mere glazurate, şlapi şi haine chinezeşti, vată pe băţ, scenă, muzică rock – Queen (unde-i maneaua de altădat? o fi interzis-o primarul?) şi… nici o cireaşă! Ba nu, vă mint: erau două, un cercel atîrnat „de decor“ pe vîrful unui cîrnat prăjit. (A. P.

CINE VREA SĂ SCHIMBE O VREME, MAI ÎNTÎI TREBUIE  
SĂ MUNCEASCĂ GREŞIT 

● Din goana telecomenzii am rămas pe canalul sport.ro, unde un tip în trening şi cu şapcă pe cap vorbea neobişnuit de corect limba română (cu prepoziţia „pe“ la acuzativ), în fraze lungi, cu subordonate şi cu un lexic variat (folosea cuvinte precum „aleator“ şi „disparat“). Era Ion Oncescu, de cinci ori campion mondial la skanderbeg. Păi, cine vrea să-i pună braţul jos, mai întîi trebuie să pună burta pe gramatică. (M. C.

● Consilierii municipali din Budapesta au decis să schimbe steagul oraşului. Nu le mai plăceau culorile lui pentru că erau similare cu cele ale României, adică roşu, galben şi albastru (chiar dacă ale lor erau pe orizontală). Şi le-au schimbat astfel încît să semene cu ale steagului propriei lor ţări, adică roşu, alb şi verde. Bănuiesc că acum sînt ceva mai mîndri, mai ales că steagul Ungariei are aceleaşi culori (şi tot pe orizontală) ca steagurile Iranului, Tadjikistanului şi Guineii Ecuatoriale. (A. M.

● O fostă stagiară a lui Hillary Clinton a devenit actriţă porno. Sammie Spades – aşa o cheamă – a absolvit o facultate bună şi a lucrat o vreme în echipa secretarului de stat pentru politică externă. Apoi şi-a dat seama că „din sex ies foarte mulţi bani“. Să fi ajuns singură la această concluzie sau i-o fi explicat stagiara lui Bill Clinton, Monica Lewinsky, cum e cu politica, sexul şi banii? De fapt, asta contează prea puţin. Chestia cu adevărat arzătoare e de ce nu i-o fi explicat Bill neveste-sii cum e cu stagiarele. (M. M.

● „Bugetul trebuie echilibrat. Aroganţa funcţionarilor publici trebuie moderată şi controlată. Oamenii trebuie să înveţe din nou să muncească în loc să trăiască pe spinarea statului.“ A spus-o Cicero, în anul 55 î.H. Concluzia: nu s-a schimbat nimic de 2065 de ani! Cel puţin, nu în România. (A. P.

● Nu-ş’ cum se face, dar preşedintele Băsescu s-a apucat să spună nişte aiureli despre abdicarea regelui Mihai la doar două săptămîni după ce revista noastră a publicat un dosar consistent despre regalitate. Dilemă: credeţi că 1) preşedintele nu citeşte Dilema veche sau 2) o citeşte, dar înţelege greşit? (M. V.


TREABA ASTA TE FACE
SĂ TE GÎNDEŞTI DE DOUĂ ORI ÎNAINTE DE A SPUNE MULTE: GUVERNUL I-A FĂCUT CELEBRI
PE ADORMIŢI 

● S-a dovedit: papagalul cenuşiu african este cea mai inteligentă pasăre de pe Pămînt. Un studiu efectuat în Austria a arătat că această pasăre are abilităţi de deducţie şi eliminare (abilităţi observate înainte doar la oameni şi maimuţe) şi un nivel al inteligenţei corespunzător unui copil de patru ani. Treaba asta te face să te gîndeşti de două ori înainte de a-l face pe careva „papagal“… (P. M.

● La rubrica „Matrimoniale“ din Romånia liberă de luni, 20 iunie 2011, un domn pe nume Edmond aduce, într-un anunţ, parfumul altor vremi: „Inginer pensionar, 78/1,85/75 cult, prezentabil, serios, nefumător, doresc cunoştinţă doamnă intelectuală, circa 70 ani, înaltă, relativ sveltă pentru convieţuire onorabilă“. Acel „relativ sveltă“ spune multe despre o anume înţelegere a celor omeneşti şi ar putea deschide calea unei frumoase prietenii. (D. S.

● O prietenă care stă în Canada de mulţi ani mi-a povestit ce se mai întîmplă în politică la ei. Ca să mă lămurească, l-a citat pe Gilles Duceppe, liderul Partidului Separatist din Québec: „Guvernul lui Harper e o gaşcă de creaţionişti care cred că The Flintstones este un documentar“. (A. M. S.

● O vreme a fost dansator profesionist; în anii ’60 a devenit furnizorul personal de droguri psihedelice pentru Ken Kesey (autorul Zborului deasupra unui cuib de cuci); pentru festivalul de la Monterey a prelucrat un drog pe care l-a numit „Monterey Purple“; ca inginer de sunet i-a făcut celebri pe Grateful Dead, a înregistrat concerte istorice ale unor Jefferson Airplane, Janis Joplin, Santana ş.a., iar Beatleşii au recunoscut că fără cunoştinţele sale de chimie nu ar fi putut duce la capăt The Magical Mystery Tour. Statisticile spun că între 1965 şi 1967 a produs în laboratoarele sale nu mai puţin de 1,25 de milioane de doze de LSD, drog, pe atunci, legal şi căruia el i-a stabilit standardele de calitate. Fără el, contracultura psihedelică n-ar fi existat. Îl chema Owsley „The Acid King“ Stanley şi a murit recent la vîrsta de 76 de ani. Într-un accident rutier. (M. C.

● Arhiepiscopia Bacăului şi Romanului a scos la vînzare peste 1.000 de kit-uri pentru înmormîntare. Un kit costă 25 de lei şi conţine: „icoană a Maicii Domnului, cruce de mînă, toiag din ceară curată, tămîie parfumată, cărbune pentru tămîie, căţuie pentru tămîiere, Îndrumător privind înmormîntarea şi pomenirile pentru cei Adormiţi“. Cartea tibetană a morţilor cred că se-ntoarce în mormînt. (L. V.)

Cea mai bună parte din noi jpeg
Și dacă nu o să se termine?
Sperăm că celălalt ne va accepta cu toate bandajele noastre.
Zizi și neantul jpeg
Ploi
Eram, se poate spune, invincibilă cu armura asta de plastic: torentele și bulboanele nu mă puteau doborî.
E cool să postești jpeg
Noile adicții ale adolescenților
Sînt aceste nevoi satisfăcute prin adicții? Doar temporar, însă efectele sînt copleșitoare.
p 20 Breugel, Ispitirea Sfintului Anton (detaliu) jpg
Literatură și experiență mistică
Cuvîntul poetic asigura această trecere din „mediul exterior” în „mediul interior”.
foto BTC DV bis jpeg
De ce blîndețea?
E aici ceva din alchimia virtuții la fel de veche ca natura umană.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe lîngă ofertele de serviciu, la mica publicitate apar uneori (ca în ziarul Libertatea de vineri, 24 martie 2023) și oferte matrimoniale: „DOMN București doresc doamnă 70 ani pt. a îi oferi feeria vieții“. De nerefuzat. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Iubirea e testul pentru curaj
Cîteodată, îți dorești atît de mult unele lucruri încît, atunci cînd apar în viața ta, te temi că le-ai inventat chiar tu – credibil, pînă la ultimul detaliu.
Zizi și neantul jpeg
Stradale
Uneori, mai ales cînd e frumos afară, strada e pur și simplu bucurie. Te plimbi și te bucuri, fără să ai vreun motiv anume. Sau avîndu-le, de fapt, pe toate.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce șanse are copilul ăsta?
Probabil că vecina mea deduce doar că ne certăm și e îngrijorată din cauza asta.
E cool să postești jpeg
Simțire fără rațiune
„Azi, rețelele de socializare au impus emoția, în detrimentul rațiunii”
p 20 Minastirea Sfintul Mihail, Kiev WC jpg
Diferite diversităţi religioase
Întîlnirea religiilor cere, chiar mai intens decît politicul, cunoaşterea interlocutorului: cel din faţa ta şi Cel de deasupra tuturor.
Theodor Pallady jpeg
Religia în școală, o veche poveste
După mine, neîncrederea în autorități (partide politice, instituții publice, lideri) s-a transferat și în tabăra seculariștilor anticlericali.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
L-am rugat pe Siri (aplicația cu funcție de „asistent personal”) să-mi spună istoria controversatei aplicații TikTok.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Vreau să mai verific o dată
Încerc să îmi spun, cînd nu dorm de grija tuturor lucrurilor care ar putea merge prost, că este doar o încercare a minții, care vede pericole peste tot, de a mă proteja.
Zizi și neantul jpeg
Parcul Tineretului
Așa am început să ne apropriem teritoriul parcului, colțișor cu colțișor și tufiș cu tufiș, și să nu ne mai temem de el.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Am vrut să scriu
despre sărăcie, dar am scris despre cîrciumi și despre hipsteri
Oameni tineri, relaxați, care par să nu fi muncit o zi în viața lor sau în nici un caz o muncă din asta mai de duzină, numai treburi fine, intelectuale.
p 20 jpg
Sărăcia lucrurilor. Despre felul de a vedea al celor simpli
Cei simpli se află în posesia unui adevăr pe care îl știu și copiii încredințați de ocrotirea părintească: aceea că lumea, în absența lui Dumnezeu, este prea fragilă pentru a putea exista.
E cool să postești jpeg
Violența contra profesorilor
„Violența împotriva profesorilor este în creștere”, titra la sfîrșitul anului trecut și Tagesschau un articol despre un sondaj recent, potrivit căruia „Insultele, intimidarea și atacurile fizice împotriva profesorilor au ajuns să fie la ordinea zilei în multe școli din Germania”.
foto BTC DV bis jpeg
Latina la bacalaureat
Se poate începe cu pasul just și minimal al reintroducerii latinei ca materie de bacalaureat.
p 24 S  Voinescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cîndva în anii ’70, Coreea de Nord a făcut o comandă de o mie de mașini Volvo, pe care nu le-a plătit nici pînă azi. La fiecare șase luni, suedezii le reamintesc să facă plata.
Zizi și neantul jpeg
Mame și mama
Nu mi-a plăcut niciodată prea mult ziua de 8 Martie.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce film revedem astăzi?
Revizionările ne oferă confort emo­țio­nal, ne dau un sentiment de control asupra vieților noastre și ne conectează cu tre­cutul.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Scriitorul – o specie sălbatică
Am prieteni scriitori care îmi zic: lasă, bre, că scriem pentru generațiile viitoare!
p 20 WC jpg
Nimbul după Bizanţ
Ortodoxia ca model de societate – centrat pe viaţa în Biserică, pe liturghie şi monahism – a fost un model viabil în secolele post-bizantine.

Adevarul.ro

image
O familie de români s-a mutat, după 17 ani, din Elveția într-un sat de lângă Urziceni: „Una dintre cele mai bune decizii”
Mulți români care se întorc din străinătatea aleg să-și facă un rost în România, dar la oraș, cu la țară, unde au parte de o viață mai liniștită.
image
Cea mai temută infractoare care a terorizat Spania e româncă. O armată de interlopi o asculta orbește
Tenace, ambițioasă și extrem inteligentă, dar nu în ultimul rând de o frumusețe răpitoare, ea a reușit să câștige toate războaiele cu bandele rivale.
image
Nou scandal sexual în universitate. „Profesorul de 67 de ani i-a propus să devină iubita lui. Să facă sex în fața unei minore“
Elaborarea unor Coduri de etică stricte privind hărțuirea sexuală în universitățile din România devine o prioritate, în contextul numărului din ce în ce mai crescut de astfel de cazuri care apar în spațiul public. Ultimul scandal de acest tip provine din Cluj-Napoca.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.