Cu ochii în 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 385 din 30 iunie - 6 iulie 2011
Cu ochii în 3,14 jpeg

ÎN BUCUREŞTI,
DE CÎTEVA ZILE, MIROASE INTENS
A MOAŞTE SINTACTICE.
VOM ASISTA  
(ÎN FELUL NOSTRU INIMITABIL)  
LA UN TSUNAMI PE BĂŢ? 

● În Bucureşti, de cîteva zile, mai peste tot, miroase intens a tei. (S. G.

● Am asistat, din întîmplare, la slujba unei biserici care avea şi o lădiţă cu moaşte. Cum intra cineva, se închina la respectivele moaşte şi atingea geamul transparent de deasupra acestora. O tînără mai întreprinzătoare care intrase după începerea slujbei a deturnat uşor ritualul: după ce s-a închinat, şi-a lipit portofelul de geamul moaştelor. Şi l-a ţinut acolo cîteva zeci de secunde. (I. P.

● Din ciclul „Noi aventuri sintactice ale limbii române“. Auzită la ştiri: „Un om şi-a împuşcat cu o armă de vînătoare soacra pentru care nu avea permis“. Cu toată compasiunea pentru victimă, cred că permisul pentru soacră este o idee care merită atenţie. (M. V.

● Pe de o parte, în presa mondenă, o doamnă a pornit o campanie anti-operaţii estetice, via silicoane. Pe de alta, aud de un concurs a cărui miză este tocmai cîştigarea unei asemenea operaţii. Vom asista, aşadar, la un veritabil război al silicoanelor? (S. G.

● Subiect la bacalaureatul francez, secţiunea filozofie: „Viaţa ucide?“. Serios vorbind, fără a fi liceeni acolo sau, vai nouă, protocronişti, am răspuns de mult, în felul nostru inimitabil: „Viaţa dăunează grav sănătăţii“. (R. C.

● La începutul acestui an, după cutremurul devastator din Murcía, spaniolii au stabilit cele trei zone cu cel mai mare risc de tsunami din peninsulă: Golful Cádiz, Insulele Baleare şi golful dintre Málaga şi Alicante, cunoscut ca Marea Alborán. Cum era de aşteptat, preţul locuinţelor în zonele pomenite a început să scadă, mai ales că a fost amintit şi cutremurul portughez din 1755 care a provocat, în întreaga Peninsulă Iberică, peste 15.000 de morţi. (S. S.

● Festivalul Cireşelor, la Urleta, lîngă Cîmpina. Mici, bere, şpriţ de vară, shaorma, îngheţată, roata norocului, telefoane mobile second hand, mere glazurate, şlapi şi haine chinezeşti, vată pe băţ, scenă, muzică rock – Queen (unde-i maneaua de altădat? o fi interzis-o primarul?) şi… nici o cireaşă! Ba nu, vă mint: erau două, un cercel atîrnat „de decor“ pe vîrful unui cîrnat prăjit. (A. P.

CINE VREA SĂ SCHIMBE O VREME, MAI ÎNTÎI TREBUIE  
SĂ MUNCEASCĂ GREŞIT 

● Din goana telecomenzii am rămas pe canalul sport.ro, unde un tip în trening şi cu şapcă pe cap vorbea neobişnuit de corect limba română (cu prepoziţia „pe“ la acuzativ), în fraze lungi, cu subordonate şi cu un lexic variat (folosea cuvinte precum „aleator“ şi „disparat“). Era Ion Oncescu, de cinci ori campion mondial la skanderbeg. Păi, cine vrea să-i pună braţul jos, mai întîi trebuie să pună burta pe gramatică. (M. C.

● Consilierii municipali din Budapesta au decis să schimbe steagul oraşului. Nu le mai plăceau culorile lui pentru că erau similare cu cele ale României, adică roşu, galben şi albastru (chiar dacă ale lor erau pe orizontală). Şi le-au schimbat astfel încît să semene cu ale steagului propriei lor ţări, adică roşu, alb şi verde. Bănuiesc că acum sînt ceva mai mîndri, mai ales că steagul Ungariei are aceleaşi culori (şi tot pe orizontală) ca steagurile Iranului, Tadjikistanului şi Guineii Ecuatoriale. (A. M.

● O fostă stagiară a lui Hillary Clinton a devenit actriţă porno. Sammie Spades – aşa o cheamă – a absolvit o facultate bună şi a lucrat o vreme în echipa secretarului de stat pentru politică externă. Apoi şi-a dat seama că „din sex ies foarte mulţi bani“. Să fi ajuns singură la această concluzie sau i-o fi explicat stagiara lui Bill Clinton, Monica Lewinsky, cum e cu politica, sexul şi banii? De fapt, asta contează prea puţin. Chestia cu adevărat arzătoare e de ce nu i-o fi explicat Bill neveste-sii cum e cu stagiarele. (M. M.

● „Bugetul trebuie echilibrat. Aroganţa funcţionarilor publici trebuie moderată şi controlată. Oamenii trebuie să înveţe din nou să muncească în loc să trăiască pe spinarea statului.“ A spus-o Cicero, în anul 55 î.H. Concluzia: nu s-a schimbat nimic de 2065 de ani! Cel puţin, nu în România. (A. P.

● Nu-ş’ cum se face, dar preşedintele Băsescu s-a apucat să spună nişte aiureli despre abdicarea regelui Mihai la doar două săptămîni după ce revista noastră a publicat un dosar consistent despre regalitate. Dilemă: credeţi că 1) preşedintele nu citeşte Dilema veche sau 2) o citeşte, dar înţelege greşit? (M. V.


TREABA ASTA TE FACE
SĂ TE GÎNDEŞTI DE DOUĂ ORI ÎNAINTE DE A SPUNE MULTE: GUVERNUL I-A FĂCUT CELEBRI
PE ADORMIŢI 

● S-a dovedit: papagalul cenuşiu african este cea mai inteligentă pasăre de pe Pămînt. Un studiu efectuat în Austria a arătat că această pasăre are abilităţi de deducţie şi eliminare (abilităţi observate înainte doar la oameni şi maimuţe) şi un nivel al inteligenţei corespunzător unui copil de patru ani. Treaba asta te face să te gîndeşti de două ori înainte de a-l face pe careva „papagal“… (P. M.

● La rubrica „Matrimoniale“ din Romånia liberă de luni, 20 iunie 2011, un domn pe nume Edmond aduce, într-un anunţ, parfumul altor vremi: „Inginer pensionar, 78/1,85/75 cult, prezentabil, serios, nefumător, doresc cunoştinţă doamnă intelectuală, circa 70 ani, înaltă, relativ sveltă pentru convieţuire onorabilă“. Acel „relativ sveltă“ spune multe despre o anume înţelegere a celor omeneşti şi ar putea deschide calea unei frumoase prietenii. (D. S.

● O prietenă care stă în Canada de mulţi ani mi-a povestit ce se mai întîmplă în politică la ei. Ca să mă lămurească, l-a citat pe Gilles Duceppe, liderul Partidului Separatist din Québec: „Guvernul lui Harper e o gaşcă de creaţionişti care cred că The Flintstones este un documentar“. (A. M. S.

● O vreme a fost dansator profesionist; în anii ’60 a devenit furnizorul personal de droguri psihedelice pentru Ken Kesey (autorul Zborului deasupra unui cuib de cuci); pentru festivalul de la Monterey a prelucrat un drog pe care l-a numit „Monterey Purple“; ca inginer de sunet i-a făcut celebri pe Grateful Dead, a înregistrat concerte istorice ale unor Jefferson Airplane, Janis Joplin, Santana ş.a., iar Beatleşii au recunoscut că fără cunoştinţele sale de chimie nu ar fi putut duce la capăt The Magical Mystery Tour. Statisticile spun că între 1965 şi 1967 a produs în laboratoarele sale nu mai puţin de 1,25 de milioane de doze de LSD, drog, pe atunci, legal şi căruia el i-a stabilit standardele de calitate. Fără el, contracultura psihedelică n-ar fi existat. Îl chema Owsley „The Acid King“ Stanley şi a murit recent la vîrsta de 76 de ani. Într-un accident rutier. (M. C.

● Arhiepiscopia Bacăului şi Romanului a scos la vînzare peste 1.000 de kit-uri pentru înmormîntare. Un kit costă 25 de lei şi conţine: „icoană a Maicii Domnului, cruce de mînă, toiag din ceară curată, tămîie parfumată, cărbune pentru tămîie, căţuie pentru tămîiere, Îndrumător privind înmormîntarea şi pomenirile pentru cei Adormiţi“. Cartea tibetană a morţilor cred că se-ntoarce în mormînt. (L. V.)

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

crin antonescu jpeg
Crin Antonescu nu se bazează pe susținerea lui Klaus Iohannis: „Nu, în niciun caz. Nu am niciun fel de indiciu sau de dorinţă”
Candidatul Coaliţiei pentru alegerile prezidenţiale, Crin Antonescu, susține că nu a vorbit cu preşedintele Klaus Iohannis din 2014 şi nu se bazează pe o eventuală susţinere din partea actualului şef al statului.
O sectiune a avionului Azerbaijan Airline prabusit in Kazahstan a ramas aproape intreaga cezi de pasageri au fost salvati webp
Cum a fost doborât avionul Azerbaijan Airlines, în prima zi de Crăciun. Noi detalii din anchetă dezvăluite de surse rusești
Anchetatorii ruși au identificat atât persoana care a lansat racheta, cât și ofițerul responsabil care a dat ordinul.
lis si tociu png
Romică Țociu, dezvăluiri șocante despre momentul în care a primit o casă de la Viorel Lis: „Era un mort acolo”
Romică Țociu a primit o casă de la Viorel Lis, pe vremea când acesta era primarul Capitalei. Acum, la ani distanță, actorul a făcut dezvăluiri șocante despre perioada în care a mers să vadă locuința.
bicarbonat de sodiu jpg
Ce se întâmplă dacă pui bicarbonat de sodiu într-o gaură din pământ. Trucul care te scapă de o problemă
Bicarbonatul se numără printre ingredientele care fac minuni în gospodărie. Pe lângă faptul că este util la gătit, acesta funcționează de minune și în diverse activități casnice, cosmetică sau curățenie. Iată ce se întâmplă dacă pui bicarbonat în pământ.
Donald Trump  foto   Shutterstock jpg
Cine vrea să-i dea lui Trump speranțe pentru un al treilea mandat la Casa Albă: „Singurul capabil să readucă America la măreție”
A fost introdusă o rezoluție de modificare a Constituției SUA pentru a permite președintelui Donald Trump să fie ales pentru un al treilea mandat la Casa Albă.
„Dracula în benzi desenate” -  cel mai mare album colectiv de bandă desenată românească
„Dracula în benzi desenate” - cel mai mare album colectiv de bandă desenată românească
Muzeul Județean de Istorie Brașov anunță albumul colectiv „Dracula în benzi desenate” care reunește lucrările a 47 de autori sau echipe de autori, primul astfel de album dedicat nemuritorului Dracula.
bord avion jpg
S-a stabilit un nou record de zbor pe ruta New York - București. Pilot: „Datorită vântului am reușit să atingem viteza de 1150 km/h”
Un pilot a anunțat pe pagina sa de TikTok că a stabilit un nou record, după un zbor din New York la București. A fost cel mai rapid zbor operat vreodată, a durat 7 ore și 46 de minute. „Porțiuni de zbor deasupra Atlanticului ne-au permis să atingem viteza de 1150 km/h, datorită vântului favorabil."
Cercetări la locul unei morți suspecte Foto DMS jpg
O tânără de 33 de ani, găsită moartă într-o locuinţă din Giurgiu. Localnicii îl învinovățesc tocmai pe cel care a sunat 112
O tânără de 33 de ani din localitatea Mihai Bravu, județul Giurgiu, a fost găsită, vineri, moartă în locuința sa. Poliția a deschis o anchetă pentru moarte suspectă.
facebook vlad oprea
Primarul Vlad Oprea, după ce a fost pus sub control judiciar: „Un grup de interese vrea să pună mâna pe Sinaia”
Primarul din Sinaia, Vlad Oprea, pus sub control judiciar, a mers, vineri, 24 ianuarie, la sediul Poliției Sinaia.