Cu ochii în 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 386 din 7 - 13 iulie 2011
Cu ochii în 3,14 jpeg

NE-AM TREZIT, PESTE NOAPTE,
CĂ AU APĂRUT GROPI VERBALE: OMUL PE CARE PLICTISEALA
NU-L SPERIE CÎTUŞI DE PUŢIN  
A CONFUNDAT  
PĂRĂSIREA UNEI NAVE
CU O CONCLUZIE DE BUN SIMŢ 

● Ne-am trezit, peste noapte, cu trei săptămînale satirice în loc de unul: vechii academicieni-caţavenci au fondat Caţavencii, Academia Caţavencu apare în continuare, sub aceeaşi denumire, dar cu altă redacţie, iar o parte din fosta redacţie a vechii Academii publică, de vreun an, Kamikaze. Le cumpărăm, săptămînal, pe toate, ca să rîdem de trei ori mai mult sau rămînem fideli caţavencilor autentici şi rîdem de trei ori mai bine? (M. M.

● Am umblat recent pe drumurile ţării şi am constatat că au apărut gropi şi denivelări noi. Vechiul slogan de pe vremea cînd Traian Băsescu era ministrul Transporturilor – „Aici sînt banii dumneavoastră“ – ar trebui repus pe marginea şoselelor, niţel modificat: „Banii dumneavoastră s-au terminat“. (M. V.

● Poliţiştii britanici pot fi înjuraţi căci judecătorii nu mai iau în seamă delictul obscenităţilor verbale. S-a dat pe brazdă şi Anglia? (R. C.

● (Acum) fost preşedinte al PSD Bucureşti, luptător neînfricat împotriva marelui Goagăl şi omul pe care DEX-ul nu-l sperie cîtuşi de puţin, Marian Vanghelie a declarat marţi, 28 iunie, jurnaliştilor care voiau să ştie dacă mai e sau nu: „Eu m-am născut preşedinte că aşa m-a făcut viaţa, să ştiţi!“. Asta după ce, cu o seară înainte, la B1 TV, explica: „Nu merge la organizaţia de Bucureşti să fie un pămpălău. Nu poţi să conduci organizaţia de Bucureşti decît dacă poţi şi dacă eşti bun, că altfel te ejaculează imediat. Te ejaculează… Adică te ejectează“. (P. M.

● Replica unei domnişoare foarte fardate, într-o după-amiază de duminică, mi-a sunat ionescian: „Fată, eu cel mai bine mă simt cînd mă machiez. Măcar ştiu că fac ceva“. Cine să mai înţeleagă plictiseala asta? (A. M. S.

● Un prieten, profesor la Facultatea de Litere a unei universităţi de stat din România, îmi povesteşte că, la examenul de literatură din ultima sesiune, unul dintre studenţii săi a confundat „trubadurii“ cu „dromaderii“. Probabil că i se trăgea de la Balada dromaderilor de Nicu Alifantis & Geo Bogza, aia cu „De-aş avea patru dromadere / N-aş mai visa hipopotami“. (S. S.

● Încercînd să explice recentele sale declaraţii, cel aflat astăzi la cîrma ţării a comparat abdicarea Regelui Mihai cu părăsirea unei nave de către comandantul său. Apoi, actualul preşedinte a declarat că, în anumite condiţii, ar fi gata să renunţe la ultimii doi ani din mandatul său. Adică să-şi părăsească postul? Înseamnă că totuşi ţara nu-i ca nava (căci de flotă nu vorbim). (A. M.

● Pe străzile Ploieştiului, Primăria te avertizează: „Cînd dai bani la cerşetori, gîndeşte-te pe cine plăteşti!“. Nu e nevoie să vezi Filantropica pentru a ajunge la o concluzie de bun-simţ. (A. P.)

ÎNTR-UN ALT CONTEXT, VORBEAM MAI DEMULT DESPRE  
UNUL DINTRE PUŢINELE LUCRURI BUNE DIN VIAŢA UNOR MICROBI 

● O mamă îşi educa zgomotos şi cu simţ de răspundere copilul, la semafor: „Tu ai face bine să înveţi odată tabla înmulţirii şi a despărţirii“. Într-un alt context, aş fi considerat-o o sintagmă potrivită pentru un studiu antropologic. (S. G.

● Vorbeam mai demult despre banca din faţa blocului meu, de sub salcie  (ca despre unul dintre puţinele lucruri bune din Bucureşti…): acum cîteva zile a dispărut, habar nu am de ce… (I. P.

● Pensionari (şi nu numai) din toate colţurile ţării s-au mutat pe timp de vară, la cort sau la rulotă, pe Valea Cerbului, lîngă cabana Gura Diham. Poţi vedea aici maşini de Prahova, de Constanţa, de Braşov sau de Galaţi. Pe vremuri, îi numeam ironic „păşunişti“; de cînd nu mai urc pe munte, nu mai îndrăznesc. O jumătate de zi, am urmărit fascinată viaţa acestui mic trib nomad: curăţă cartofi, gătesc, îşi împrejmuiesc „proprietăţile“ cu garduri improvizate, îşi spală rufele în pîrîu, beau bere, se mută de la umbră la soare, joacă table, şah etc., schimbă pamperşi la nepoţi, culeg diferite ierburi cu proprietăţi miraculoase, instalează copertine şi umbrele, dezleagă cuvinte încrucişate şi multe altele. Am aflat că seara au şi spectacol: vine ursul! (A. P.

● Dovedindu-se ştiinţific faptul că sămînţa umană creşte buna-dispoziţie a femeilor după partidele de sex neprotejat, preşedintele Colegiului American al Chirurgilor a scris într-un editorial că „acum există un cadou mai bun de Valentine’s Day decît ciocolata“, după care a fost forţat să demisioneze. Acum chiar că omul n-o să mai aibă bani de ciocolată. (M. C.

E CÎT SE POATE DE NORMAL
CA DOUĂ DECENII DE ÎNGHESUIALĂ SĂ NE PRĂPĂDEASCĂ VOCEA 

● Nimic mai firesc decît ca un boutique unde se vînd bijuterii cu diamante să se cheme FiresQ. La fel, e cît se poate de normal ca un imobil care a fost, cîndva, Casa de Pensii a Teatrelor Naţionale şi Operelor Romåne să fie, astăzi, sediul organizaţiei PDL din sectorul 1. (D. S.

● După două decenii de observare a deşeurilor de plastic ajunse în oceanele Pacific şi Atlantic, cercetătorii au ajuns la concluzia că a rămas constantă cantitatea lor datorită unor microbi marini care le descompun. Am eu o presimţire că ecologiştii vor ignora ştirea asta. (M. C.

● După lupte seculare care au durat 20 de ani, Caţavencii „şi-au găsit şi ei mogulul“ şi au ajuns colegi cu noi, dilematicii. Acu’ să te ţii ce înghesuială de cititori inteligenţi vom avea… (M. V.

● Un asteroid ne-a trecut pe aproape, la vreo 12.000 de kilometri, şi nu ne-a căzut în cap, să ne zdrobească şi să ne prăpădească. Să mai existe nonviolenţă măcar în cosmos? (R. C.

● La o gură de metrou, aud vocea unei tinere precipitate: „Daţi-mi şi mie, vă rog, o călătorie de două călătorii“. (S. G.)

Cea mai bună parte din noi jpeg
Vreau să mai verific o dată
Încerc să îmi spun, cînd nu dorm de grija tuturor lucrurilor care ar putea merge prost, că este doar o încercare a minții, care vede pericole peste tot, de a mă proteja.
Zizi și neantul jpeg
Parcul Tineretului
Așa am început să ne apropriem teritoriul parcului, colțișor cu colțișor și tufiș cu tufiș, și să nu ne mai temem de el.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Am vrut să scriu
despre sărăcie, dar am scris despre cîrciumi și despre hipsteri
Oameni tineri, relaxați, care par să nu fi muncit o zi în viața lor sau în nici un caz o muncă din asta mai de duzină, numai treburi fine, intelectuale.
p 20 jpg
Sărăcia lucrurilor. Despre felul de a vedea al celor simpli
Cei simpli se află în posesia unui adevăr pe care îl știu și copiii încredințați de ocrotirea părintească: aceea că lumea, în absența lui Dumnezeu, este prea fragilă pentru a putea exista.
E cool să postești jpeg
Violența contra profesorilor
„Violența împotriva profesorilor este în creștere”, titra la sfîrșitul anului trecut și Tagesschau un articol despre un sondaj recent, potrivit căruia „Insultele, intimidarea și atacurile fizice împotriva profesorilor au ajuns să fie la ordinea zilei în multe școli din Germania”.
foto BTC DV bis jpeg
Latina la bacalaureat
Se poate începe cu pasul just și minimal al reintroducerii latinei ca materie de bacalaureat.
p 24 S  Voinescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cîndva în anii ’70, Coreea de Nord a făcut o comandă de o mie de mașini Volvo, pe care nu le-a plătit nici pînă azi. La fiecare șase luni, suedezii le reamintesc să facă plata.
Zizi și neantul jpeg
Mame și mama
Nu mi-a plăcut niciodată prea mult ziua de 8 Martie.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce film revedem astăzi?
Revizionările ne oferă confort emo­țio­nal, ne dau un sentiment de control asupra vieților noastre și ne conectează cu tre­cutul.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Scriitorul – o specie sălbatică
Am prieteni scriitori care îmi zic: lasă, bre, că scriem pentru generațiile viitoare!
p 20 WC jpg
Nimbul după Bizanţ
Ortodoxia ca model de societate – centrat pe viaţa în Biserică, pe liturghie şi monahism – a fost un model viabil în secolele post-bizantine.
Theodor Pallady jpeg
Paradisul învățaților din actuala patrie a deconstrucției
Războiul cultural declanșat în marja postmodernității a exacerbat contrastul ideologic dintre Epoca Luminilor, moștenitoare a Renașterii umaniste, și Evul Mediu obligatoriu „întunecat”.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Fără cîini cu capul scos pe geamurile mașinilor din Florida – asta vrea să obțină o propunere de lege.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Dispariții
Mai toate cărțile de self-help sugerează să te porți cu oamenii ca și cînd i-ai vedea pentru ultima dată.
Zizi și neantul jpeg
Mărțișoare
Originale și înduioșătoare în hidoșenia lor. Ba, de destule ori, chiar în frumusețea lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Fricile mici, „fricuțele”, cum le-ar numi casiera de la supermarket
Am mai spus-o, mă consider un om fricos și îi admir pe cei care în diferite situații, de război, de epidemie de ciumă, de revoltă populară, de activism, dau dovadă de curaj.
E cool să postești jpeg
Micii răsfățați, marii neadaptați?
Copilul nu s-a lăsat înduplecat, continuîndu‑și injuriile și micile violențe, cu o atitudine de zbir, impunîndu-și, în cele din urmă, autoritatea și ronțăind ciocolata.
p 20 R M  Rilke jpg
Despre credință și tandrețe. Pornind de la Rilke
Cum sînt însă cu putință versurile lui Rilke? Cum poate poezia să răstoarne lucrurile?
foto BTC DV bis jpeg
Mihai Șora: o amintire
Nu știu cum îi vor fi recitite cărțile peste ani, dar sînt convins că lecția senectuții sale va rămîne una a înțelepciunii pe care filosofia nu o poate atinge decît în carnea unei vieți.
p 24 G  Stoica jpg
Cu ochii-n 3,14
● Pentru cei cărora nu le plac englezismele, o reclamă a tradus îndemnul „Download your app!” prin „Dă-ți jos aplicația!”. Un îndemn care poate provoca în română mici stînjeneli pudicilor. (S. G.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Se întîmplă duminica
O soluție ar mai putea fi să faci din duminici zile în întregime pentru tine, în care urgențele altora să nu devină importante în orarul tău.
Zizi și neantul jpeg
Cei mai frumoși ghiocei
Pe scurt, erau cei mai frumoși și mai zdraveni ghiocei posibili.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E necesară singurătatea?
Totuși, există mai multe tipuri de singurătăți.
E cool să postești jpeg
Suma fără laude: mai încurajează școala dragul de învățătură?
Facultățile și universitățile au astfel un palmares bogat de absolvenți, indiferent de pregătirea reală a acestora.

Adevarul.ro

image
Finala America Express, 19 martie 2023: Victorie la limită în ultimul joc de amuletă din acest sezon
În ediția 39 din 19 martie 2023, două echipe au luptat cot la cot pentru a obține un avantaj extrem de important în următoarea cursă. Una dintre echipe a încălcat o regulă importantă, iar gazda show-ului a oprit jocul.
image
Avertismentul unui economist român: „Criza este aici, nu o așteptați să vină“. Falimentele din SUA, semnalul de alarmă
Temerile cu privire la o nouă criză financiară la nivel mondial au erupt când trei bănci importante din SUA au dat faliment, iar unda de șoc se simte și în Europa. Profesorul de economie Radu Nechita a vorbit cu „Adevărul” despre riscul unei crize economice de amploarea celei din 2007.
image
Soprana Felicia Filip, despre marele regret din viața sa: „Am crescut copii ca și când ar fi fost ai mei“
Soprana Felicia Filip este căsătorită de 32 de ani cu regizorul de operă Cristian Mihăilescu, formând unul dintre cele mai longevive cupluri din muzica românească.

HIstoria.ro

image
Elena Ceaușescu a dat ordin să se dărâme cârciuma în care mergea socrul ei
Femeie cu suflet mic și foarte răutăcioasă, Elenei Ceaușescu îi plăcea să pună limite. Cumnații și nora nu o puteau vizita decât invitați. Nu l-a iertat nici pe Andruță – tată lui Nicolae Ceaușescu – care mai vorbea cu oamenii, la un țoi, despre problemele cotidiene. Sunt întâmplări relatate de Mirela Petcu și Camil Roguski, în cartea „Ceaușescu: adevăruri din umbră”.
image
Întâlnirea dintre Carol al României și Elena a Greciei şi Danemarcei
După despărţirea de Ioana Zizi Lambrino, principele moştenitor Carol e trimis într-o călătorie în jurul lumii, însoţit de colonelul Nicolae Condeescu.
image
Ce consideră o publicație de la Budapesta ca „simbol fascist la Timişoara, capitala culturală europeană”
Recent o publicație din Ungaria a iesit la rampă cu o serie de acuzații de promovare a unor simboluri fasciste, chiar în anul în care orașul este capitală culturală europeană. Dincolo de faptul că articolul denotă multă dezinfomare, o parte chiar intenționată, o doză de invidie și una de ipocrizie.