Cu ochii în 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 388 din 21-27 iulie 2011
Cu ochii în 3,14 jpeg

DIN CICLUL  
„MANELE BÎNTUITE DE FANTOME  
ŞI ÎNFRÎNGERI  
CU FILTRARE PRIN APĂ“  

● Din ciclul „Boxez pentru tine“: „Decît să plîngă mama, mai bine plînge mama lui“. Această frază, rostită de Lucian Bute imediat după meciul în care l-a făcut KO pe Jean-Paul Mendy, va rămîne, cu siguranţă, în memoria noastră afectivă şi colectivă. (M. M.

● Cu vreo cîţiva ani în urmă am auzit de Florin Salam şi m-am amuzat. Mi s-a părut un nume de scenă, de manele, extraordinar. Acum am auzit că mai există şi senzaţionalul Sandu Ciorbă. Mă gîndesc că pînă la un meniu complet ne mai lipsesc totuşi vreun Gogu Friptură, pentru felul doi, şi desertul, care ar putea fi, la alegere, între o Gina Tiramisu şi un Nelu Papanaş. Pînă una-alta: Poftă bună! (Şi nu care cumva să vă atingeţi de Guţă.) (A. M.

● Ce-a ajuns şi Realitatea TV: să-l aibă invitat la dezbateri pe Dan Diaconescu şi să facă reportaje despre case bîntuite de fantome (ce-i drept, una dintre puţinele ştiri nepolitizate). În condiţiile astea, prefer oricînd o cinstită şi realistă ştire de la ora 5. (M. C.

● De cîte ori văd pe cîte unii care se bat, fie la box, fie la K1, cînd se prezintă bătăuşii se zice cam aşa: Gigel – 30 de meciuri, 29 de victorii, o remiză; Marcel – 20 de meciuri, tot atîtea victorii, din care 12 prin KO. Şi tot aşa. Din punct de vedere statistic, nu pricep o chestie: cum de ăştia au toţi mai multe victorii decît înfrîngeri? Dar toţi, toţi, toţi, fără excepţie. Uitaţi-vă să vedeţi. Chiar şi rataţii ăia pe care îi aducem la Bucureşti ca să îi bată campionii noştri în mod patriotic, chiar şi ăia au mult mai multe victorii decît înfrîngeri. Ăia cum le-au făcut? Acum am o dilemă: dacă Gigel are 30 de meciuri şi 29 de victorii, undeva pe lume există, din punct de vedere statistic, un Fănel care are 30 de meciuri şi 29 de înfrîngeri, nu? Ei bine, ăştia unde sînt? Cum dai de ei? E vreo firmă la care suni: dom’le, am nevoie de unu’ pe care să-l bat, să fie negru şi urît, preferabil cu cicatrice? Aş comanda şi eu un din ăsta ca să îl bat cînd vreau, mi-ar plăcea să semene cu Putin sau cu Fidel Castro… (C. G.

● În Anunţul telefonic: „Omorîm acarienii! Curat, cu aparat special profesional, acarienii din covoare, mochete, perne, paturi etc., aspirăm cu filtrare prin apă, fără să facem praf în casă. Program flexibil. Preţ în funcţie de suprafaţă“. Nişte criminali! (A. P.

DIN CICLUL  
„SĂ VINĂ ÎNGERII LA SAPĂ,  
SĂ FACĂ ABISUL DEASUPRA!“ 

● Cum se obişnuieşte la noi, nici o idee nu e valabilă dacă nu e pusă în rimă. Oamenii din Siliştea-Gumeşti – acolo unde apăruseră Moromeţii lui Preda – au stat de vorbă în prezenţa lui Paul Rogojinaru de la Adevărul şi au tras o concluzie de-ajuns de muzicală cu privire la cel mai important eveniment al zilei: „Ăia de picară Bacu’ / Să vină la sapă, dă-i dracu’“. Nu ştiu să se mai fi împerecheat, în română, dracu’ cu Bacu’. (R. C.

● Adrian Enache: „Se pare că îngerii din cer aveau nevoie de un lider şi l-au chemat pe Cornel Fugaru“. Da, dom’le, sigur asta s-a întîmplat. (C. G.

● Muncitorii unei firme din Hunedoara s-au gîndit ei să facă o parcare în fosta cetate Sarmizegetusa. „Am considerat că o parcare în acest loc este o chestie de bun-simţ“, a spus un consultant din cadrul firmei, un tip pe nume Goga. Asta e, noi vrem parcări! (M. C.

● Trec prin Piaţa Romană şi o tipă îmi întinde un flyer pe care scrie: „Abisul sex-expertelor. 0742…… Non Stop!“. Păi, dacă nici abisul sexului nu funcţionează non-stop, atunci ce?! (M. C.

● Unul dintre cele mai grozave leacuri împotriva căldurii: o pizza cu blat de îngheţată de vanilie şi multe din fructele pămîntului pe deasupra. La Viena, la gelateria Hoher Markt. (I. P.)

DIN CICLUL
„CU DOUĂ LUMÎNĂRI  
LA NIVELUL GURU,  
TE APROPII PERICULOS  
(ZICE RECLAMA)  
DE O MARE TĂCERE  

● Am auzit că există pe piaţă o „trusă“ completă de înmormîntări. Cu două lumînări, un prosop, cîteva acatiste şi alte cele potrivite evenimentului. Cu alte cuvinte, kit de supravieţuire la îngropăciune? (S. G.

● Din ciclul „Ambiguitate să fie, dar s-o ştim şi noi“: ce interesant sună „creşterea ratei de penetrare la nivelul gospodăriilor“! E vorba despre Internet, la ce vă gîndeaţi? (M. V.

● Blogger-ul britanic Edward Hugh – absolvent al London School of Economics în anii ’60 şi considerat un adevărat guru economic, opiniile sale fiind urmărite chiar şi de Fondul Monetar Internaţional – susţine, într-un articol publicat în The New York Times, că Germania ar trebui să renunţe la euro şi să revină la marca germană. Ce ţi-e şi cu britanicii ăştia – ştiau ei ceva în ianuarie ’99 de-au refuzat să adopte moneda unică!… (P. M.

● Oare de ce nici una dintre bicicletele care se închiriază în Herăstrău şi în Parcul Aviatorilor nu are claxon, sonerie, ceva care să-i avertizeze pe cei aflaţi în calea ta că te apropii periculos? Din rezonuri economice, desigur, iar partea bună e că inovaţia atinge şi în această zonă culmile expresivităţii involuntare: de la „tit-tit“-ul copiilor, la „pardon“-ul răstit al doamnişoarelor, şi pînă la „Dă-te, bă chiorule, de pe pistăăăă“. (S. S.)

● Creveţii – mai ales creveţii crocanţi – au puteri  nebănuite: orice făptură din Univers care n-a avut şansa de a se naşte crevete şi de a deveni crocant i-ar invidia pentru asta, fiindcă (zice reclama) „Creveţii crocanţi eliberează vara“. (D. S.

● Ce aţi zice dacă aţi primi o carte de vizită cu radiografia unei mîini, în care unul dintre degete e fracturat? E vorba de un recuperator de creanţe care îşi oferă serviciile, iar modelul de carte de vizită există. Idee – ca şi meseria – cinică. (A. M. S.

● Patru milioane de francezi se declară singuratici. Am văzut o manifestaţie în care sute de tineri şi bătrîni arborau – fiecare, într-o mare tăcere – pancarte pe care scria foarte apăsat: Je suis seul. Ca unul care nu crede în incomunicabilitate, pot scrie că a fost cel mai puternic miting de solidaritate din secolul XXI. (R. C.)

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

Un coif corintian de luptă din bronz, scos la licitație la Londra (© Apollo Art Auctions)
Un coif corintian de luptă din bronz, scos la licitație la Londra
Un coif corintian de luptă din bronz, în stare excelentă de conservare deși datează dintre anii 500 - 450 î.Hr., va fi scoas la licitație la Londra în cursul acestei luni.
podul Muncii  jpg
Podul din România, în stare avansată de degradare. Mii de șoferi își pun în pericol viața: „Doamne, cum se sfărâmă!"
Mii de oameni care traversează, zilnic, Podul Muncii din Timișoara își pun viața în pericol. Acesta este într-o stare avansată de degradare și riscă să se prăbușească.
crin antonescu jpeg
Crin Antonescu nu se bazează pe susținerea lui Klaus Iohannis: „Nu, în niciun caz. Nu am niciun fel de indiciu sau de dorinţă”
Candidatul Coaliţiei pentru alegerile prezidenţiale, Crin Antonescu, susține că nu a vorbit cu preşedintele Klaus Iohannis din 2014 şi nu se bazează pe o eventuală susţinere din partea actualului şef al statului.
O sectiune a avionului Azerbaijan Airline prabusit in Kazahstan a ramas aproape intreaga cezi de pasageri au fost salvati webp
Cum a fost doborât avionul Azerbaijan Airlines, în prima zi de Crăciun. Noi detalii din anchetă dezvăluite de surse rusești
Anchetatorii ruși au identificat atât persoana care a lansat racheta, cât și ofițerul responsabil care a dat ordinul.
lis si tociu png
Romică Țociu, dezvăluiri șocante despre momentul în care a primit o casă de la Viorel Lis: „Era un mort acolo”
Romică Țociu a primit o casă de la Viorel Lis, pe vremea când acesta era primarul Capitalei. Acum, la ani distanță, actorul a făcut dezvăluiri șocante despre perioada în care a mers să vadă locuința.
bicarbonat de sodiu jpg
Ce se întâmplă dacă pui bicarbonat de sodiu într-o gaură din pământ. Trucul care te scapă de o problemă
Bicarbonatul se numără printre ingredientele care fac minuni în gospodărie. Pe lângă faptul că este util la gătit, acesta funcționează de minune și în diverse activități casnice, cosmetică sau curățenie. Iată ce se întâmplă dacă pui bicarbonat în pământ.
Donald Trump  foto   Shutterstock jpg
Cine vrea să-i dea lui Trump speranțe pentru un al treilea mandat la Casa Albă: „Singurul capabil să readucă America la măreție”
A fost introdusă o rezoluție de modificare a Constituției SUA pentru a permite președintelui Donald Trump să fie ales pentru un al treilea mandat la Casa Albă.
„Dracula în benzi desenate” -  cel mai mare album colectiv de bandă desenată românească
„Dracula în benzi desenate” - cel mai mare album colectiv de bandă desenată românească
Muzeul Județean de Istorie Brașov anunță albumul colectiv „Dracula în benzi desenate” care reunește lucrările a 47 de autori sau echipe de autori, primul astfel de album dedicat nemuritorului Dracula.
bord avion jpg
S-a stabilit un nou record de zbor pe ruta New York - București. Pilot: „Datorită vântului am reușit să atingem viteza de 1150 km/h”
Un pilot a anunțat pe pagina sa de TikTok că a stabilit un nou record, după un zbor din New York la București. A fost cel mai rapid zbor operat vreodată, a durat 7 ore și 46 de minute. „Porțiuni de zbor deasupra Atlanticului ne-au permis să atingem viteza de 1150 km/h, datorită vântului favorabil."