Cu ochii în 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 389 din 28 iulie - 3 august 2011
Cu ochii în 3,14 jpeg

DIN MECANISMUL PLĂCERILOR
SIMPLE REZULTĂ CĂ AM INTRAT  
ÎN CEL PUŢIN PATRU-CINCI NICĂIERI  

● La o notiţă apărută acum două săptămîni în această rubrică, în care scria că „din site-ul DNA rezultă că în ultimele nouă luni s-au pronunţat doar cinci condamnări definitive la nivel naţional în cauze de corupţie“, DNA ne-a răspuns cu un comunicat care precizează că „în perioada octombrie 2010 – iunie 2011, instanţele de judecată au pronunţat un număr de 102 hotărîri definitive prin care au fost condamnaţi 168 de inculpaţi“. Mulţumim pentru precizare. Dar între timp am citit şi Raportul Comisiei Europene cu privire la Justiţie: parcă şi 102 tot puţine sînt… (M. V.

● La Piaţa Sudului, deasupra unei tarabe, un cîrlig de agăţat popor: „Măsurăm procentul de grăsime din organism“. Ceva mai încolo, în forfota pieţei, o rotiţă din mecanismul contrabandei îşi striga marfa: „Avem ţigări pentru doamnele plinuţe!“. (D. S.

● Pentru toţi iubitorii de cărţi şi librării: în Marea Britanie a apărut „The Book Barge“ – o librărie independentă, găzduită de o barjă care îşi croieşte drum prin reţeaua de canale a Regatului Unit. Sarah Henshaw, iniţiatoarea proiectului librăriei plutitoare, spune că şi-a propus „să promoveze un stil de viaţă mai tihnit, mai domol, al plăcerilor simple, căni de ceai, conversaţie, cultură şi, bineînţeles, ghemuirea în pat cu o carte bună de la Book Barge“. Mai ştiţi că acum vreo două săptămîni voiam să mă mut în Japonia? M-am răzgîndit. (P. M.

● Am ajuns, după mult timp, la Vama Veche. Am intrat în cel puţin patru-cinci locuri, la diferite ore din zi. De peste tot se auzea numai muzică românească. Mi s-a părut ciudat. Să aibă vreo legătură cu campania de promovare a turismului românesc? (A. M. S.

● În română nu i s-au tradus decît vreo trei cărţi, şi la distanţe de decenii, deşi a fost un mare scriitor şi un intelectual cu o biografie agitată: membru al partidului comunist spaniol, arestat de Gestapo şi trimis în lagărul de concentrare de la Buchenwald în anii ’40, coordonator apoi al activităţilor clandestine de rezistenţă împotriva regimului lui Franco, exclus din partidul comunist în 1964 pentru criticile şi divergenţele de opinie. Într-un interviu pe care i l-am luat în 2002 pentru revista 22, mărturisea: „Ruptura mea de comunism a fost radicală. Nu poţi spune despre comunism că doar s-a întîmplat să iasă rău. Sînt oameni inteligenţi care susţin asta, dar nu, comunismul nu poate duce nicăieri. Comunismul a fost doar nomenclatură, corupţie şi forţă opresivă“. Evreu spaniol vorbitor de germană ajuns scriitor francez nominalizat la Oscar ca scenarist pentru un regizor grec, Jorge Semprún a murit luna trecută, la 84 de ani. Unul dintre nepoţii lui este căsătorit cu o româncă. (M. C.)  

CE NEVOIE AVEŢI  
DE ASPIRAŢII SCURTE?  
UN TITLU OBSCUR,  
LA 35 DE GRADE,  
RĂCOREŞTE ORGANISMUL

● În Piaţa Crîngaşi, întrebat de perioada de garanţie a unui ventilator, vînzătorul a răspuns, zîmbind complice: „Ce nevoie aveţi de garanţie, că vă fac proba aici, pe loc“. O strategie, mă gîndesc, numai bună de aplicat cînd FMI-ul este solicitat să ne aloce fonduri. (S. G.

● În autobuz, un tînăr care vorbea prea tare la telefonul mobil, lăudîndu-se ce „gagică bună“ întîlnise cu o seară înainte, zice la un moment dat: „…Bill Gates ca bani şi Nicu Gheară ca jmecherie“. Ce aspiraţii au unii! (P. M.

● Directorul unei şcoli din Florida, George Kenney, obişnuia ca, între două ore de matematică, să-şi relaxeze şi motiveze elevii prin scurte şedinţe de hipnoză. Povestea – care îi viza, se pare, şi pe unii dintre părinţii elevilor – a ieşit la iveală după ce cîţiva dintre copiii hipnotizaţi s-au sinucis, iar unul a avut un accident de maşină. Proful a negat orice implicare, apoi, în faţa dovezilor, a început să plîngă. Nu foarte tare, căci, dacă se va stabili vreo legătură între una şi alta, s-ar putea alege cel mult cu două luni de închisoare şi o amendă de 500 de dolari. Asta dacă nu-l hipnotizează şi pe judecător. (S. S.

● A apărut pilula cu ciorbă de varză. Aştept un meniu întreg. (S. G.

● Titlu cu litere de-o şchioapă în Jurnalul naţional: „România nu va muri de foame, dar românii, da“. Cogitaţiunea îi aparţine secretarului de stat de la Ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu. Să înţelegem că, după ce îşi va încheia mandatul dl secretar de stat, nu va mai fi valabilă vorba aceea cu „frumoasă ţară, păcat că-i locuită“? (M. V.

● Într-un obscur film comunist, de pe la începutul anilor ’80, am descoperit că şi pe vremea aceea, deşi nu existau jeep-uri, oamenii îşi etalau statutul şi funcţia prin maşinile pe care le deţineau: tovarăşul inginer avea un amărît de Oltcit, tovarăşul director al uzinei era la volanul unei Dacii, iar tovarăşul profesor universitar conducea o Lada. Tovarăşul maistru venea la uzină cu bicicleta. Totodată, mi-am amintit de o expresie de mult uitată şi care nu mai e deloc valabilă astăzi: „Ce te uiţi ca la maşini străine?“. (A. P.

● Pe stradă, la 35 de grade, o fetiţă care mînca fără nici o poftă o îngheţată a spus ceva inadmisibil în copilăria mea: „Mami, de-abia aştept să vină iarna!“. Hm, sîntem din ce în ce mai nemulţumiţi. (A. P.

● După cercetări minuţioase, oamenii de ştiinţă au confirmat ceea ce omenirea ştia deja de sute de ani: anume, faptul că berea răcoreşte organismul. Aştept un studiu serios care să demonstreze că apa hidratează. (M. M.)  

CAUT O DOAMNĂ DE 16 KM  
CU AER CONDIŢIONAT 

● Am fost cu bicicleta la reparat (i se rupsese o spiţă), la un magazin de specialitate. Ce credeţi că mi-a recomandat vînzătoarea, după ce mi-a spus că în magazinul respectiv nu-mi pot rezolva problema? Să-mi caut un spiţer. (A. M.

● În transportul public se pot întîmpla cele mai uimitoare lucruri: într-o recentă călătorie cu autobuzul 131, o doamnă de vîrsta a treia i-a atras atenţia alteia, care se apropia deja de cea de-a patra, să nu mai vorbească atît, că o deranjează. Replica mulţimii călătoare a venit prompt, cu rezonanţe nostalgice: „Dacă nu-ţi place, ia-ţi maşină mică!“. (I. P.

● De pe bacau.adevarul.ro aflu că maşinile poştei din Bacău sînt parcate pe un teren al lui Dumitru Sechelariu (fostul primar cu nume de stadion), contra sumei de 9000 de euro pe lună. Locul cu pricina e la 16 km distanţă. Temă pentru acasă: să se afle 1) cît costă motorina consumată aiurea pentru drumul pînă la parcare şi înapoi; 2) de ce oamenii nu au încredere în Poşta Română, aşa că nu se abonează la ziare şi reviste. (M. V.

● În Japonia s-a inventat vesta cu aer condiţionat. Ce vestă! Ce veste!… (M. M.)

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

test cancer prostata jpg
Simptomul care ar putea arăta prezenţa cancerului de prostată
Cancerul de prostată este al doilea cel mai frecvent tip de cancer în rândul bărbaților, după cancerul de piele.
Foto: Muzeul Municipiului București
Expoziția „Pe pământ și pe apă: locuitorii Deltei Dunării acum 6.500 de ani”, vernisată la Palatul Suțu
O expoziție despre viața locuitorilor Deltei Dunării de acum 6.500 de ani, care valorifică cercetările făcute într-un sit arheologic preistoric din localitatea Maliuc, în cadrul unui proiect organizat de statul francez și autoritățile române, a fost vernisată, miercuri, la Palatul Suțu.
Curtea Constitutionala a Romaniei   CCr   INQUAM Photos Octav Ganea jpg
Renumărarea voturilor: autopsia unei mârșăvii politico-jurisdicționale
Curtea Constituțională a publicat motivarea deciziei prin care a dispus renumărarea voturilor la turul întâi al alegerilor prezidențiale, astfel că acum suntem în măsură să autopsiem cu acuratețe cadavrul lăsat în urmă de CCR.
percheziţii antrenor Paul Neagu, Politia Romana jpg
Perchezitii la Biroul Electoral Central
Vineri se fac percheziții la Biroul Electoral Central. Anchetatorii ridică documente.
Petru Rareș și soția sa, Elena, în tabloul votiv de la mănăstirea Moldovița (© Wikimedia Commons)
Petru Rareș, cel mai vrednic urmaș al lui Ștefan cel Mare
Singurul copil născut dintr-o relație extraconjugală al lui Ștefan cel Mare s-a dovedit și cel mai vrednic dintre urmașii săi.
Brățări dacice de aur expuse la Muzeul Național de Istorie a României (© Cristian Chirita / Wikimedia Commons)
Misterul aurului dacic: legendele care au stârnit imaginația a generații întregi
Povestea aurului dacic a generat, de-a lungul ultimelor secole, nenumărate legende, stârnind imaginația a generații întregi.
WhatsApp jpg
„Chat Control”. Uniunea Europeană vrea să monitorizeze mesajele de pe platforme populare precum WhatsApp
Uniunea Europeană propune un plan ambițios pentru combaterea materialelor de abuz sexual infantil (CSAM) care vizează scanarea comunicațiilor criptate, inclusiv a mesajelor de pe platforme populare precum WhatsApp. I
image jpeg
Cornel Ilie, mesaj sfâșietor după moartea toboșarului Nicu Sârghea: „Era prietenul meu cel mai vechi și cel mai bun!”
Cornel Ilie a postat un mesaj emoționant de adio, după decesul toboșarului Nicu Sârghea.
Palatul Buckingham  sursa   Shutterstock jpg
O femeie de serviciu de la Palatul Buckingham a fost arestată, după petrecerea de Crăciun. Ce s-a întâmplat
Tânăra de 24 de ani a fost reținută la un All Bar One din centrul Londrei, după ce „încercat să agreseze un membru al personalului”.