Cu ochii în 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 392 din 18 - 24 august 2011
Cu ochii în 3,14 jpeg

A SPUNE CĂ 100.000 DE OAMENI
ÎŞI EXPRIMĂ BUCURIA ÎN PREAJMA
ALVEOLELOR DE GHEAŢĂ
E CAM TOT AIA CU A SPUNE
CĂ ROMÅNUL
AR PUTEA FUNCŢIONA RECE  

● Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a recomandat Academiei Române schimbarea definiţiei termenului „ţigan“ din DEX, pentru că nu menţionează sensul peiorativ. Recomandarea vine ca urmare a unei petiţii semnate de trei organizaţii civice care cer eliminarea formulărilor „epitet dat unei persoane cu apucături rele“ şi „epitet dat unei persoane brunete“ existente în actualul dicţionar. Păi, a spune că termenul „ţigan“ are conotaţii peiorative e cam tot aia cu a spune că e un epitet dat unei persoane cu apucături rele. În sfîrşit, asta are mai puţină importanţă, dar mă tem că e o controversă din care pînă la urmă ar putea să iasă o mare ţigănie. (A. M.

● A creat o mare stupoare teribila informaţie conform căreia cei (aproximativ) 100.000 de oameni care au venit să vadă noul stadion naţional nu au lăsat în urma lor nici un fel de gunoaie şi mizerii, „firma de salubritate neavînd, practic, ce face“. O fi acest stadion occidental, şi accidental?… (R. C.

● Toată vară am văzut la TV un spot în care un român îşi exprimă bucuria pentru faptul că afară e cald şi că s-au deschis terasele, apoi se întîlneşte cu alţi prieteni români şi cu toţii beau însetaţi cîte o bere la halbă. Concluzia: „Românii iubesc berea!“. Da, e adevărat, aşa cum iubesc şi vinul, ţuica şi, la o adică, chiar şi vodca sau whisky-ul. Vorba unei prietene hippioate de pe timpuri, la 2 Mai, căreia m-am oferit odată să-i fac un ness şi m-a refuzat cu demnitate: „Nu beau nimic fără grade!“. (A. P.

● Nasc spirite inventive şi în preajma cuptoarelor unde se rumenesc aluaturi. Unui asemenea creator de gusturi proaspete i se datorează (cred) produsul pe care l-am văzut etalat în vitrina unei patiserii: „ştrudel cu porc“. (D. S.

● Se pare – au constatat cîţiva cercetători spanioli – că prima ţigară, cea fumată în primele 30 de minute după trezire, provoacă cele mai mari prejudicii alveolelor pulmonare, aplazii care pot duce direct la cancer de plămîni. Dar ţigara de după-amiază oare la ce poate duce? (S. S.

● Un mousse de ciocolată plin de aşchii de gheaţă, servit în Bucureşti de curînd, la o cofetărie cu destule pretenţii, mi-a adus aminte de o întîmplare de acum cîţiva ani. Eram în Braşov, comandasem un parfait (tot de ciocolată), iar chelneriţa ne adusese unul îngheţat bocnă, imposibil de mîncat. Replica ei de atunci, cînd i-am atras atenţia, a fost memorabilă: „Nu ştiu ce să vă zic… Aşa mi l-au dat de la bucătărie. Vreţi să vi-l bag un pic la cuptorul cu microunde?“. (P. M.

● Am făcut greşeala să deschid televizorul pe Realitatea TV. Un corespondent transmitea de la faţa locului: „La Mamaia este cel mai aglomerat weekend. Ca pe vremea lui Nicolae Ceauşescu, cînd tot românul îşi permitea să meargă la mare“. N-am să mai greşesc a doua oară. (L. V.

● În zona Dristor din Bucureşti, o firmă de servicii funerare face bună vecinătate cu un magazin naturist. Mă gîndesc că cele două ar putea funcţiona sub o singură denumire: „La Mioriţa“. (S. G.

● Ştiu că lumea arde. Dar dacă vrei cu tot dinadinsul să te piepteni, n-are cum să te lase rece o vopsea de păr care, printre multele culori enumerate, vine cu o propunere ca asta: încearcă nuanţa „stafidă modernă“. (A. M. S.

ÎN ROMÅNIA POŢI VEDEA
NU MAI PUŢIN DE 209 MILIARDE
DE MICŞORĂRI PE TERMEN LUNG 

● Pe Calea Moşilor, un îndemn atipic, scris mare, cu vopsea albă, pe asfalt: „Zîmbeşte-le colegilor tăi de trotuar!“. Nu ştiu a cui a fost iniţiativa, dar faptul că în România poţi vedea aşa ceva m-a făcut într-adevăr să zîmbesc. (A. P.

● În chiar ziua în care au fost scoase la vînzare, s-au vîndut nu mai puţin de 42.000 de bilete pentru National September 11 Memorial and Museum, care se va deschide la 12 septembrie chiar pe locul de la Ground Zero. Anul acesta se fac 10 ani. (M. C.

● Luna trecută s-a lansat racheta Atlantis, cea de-a 33-a rachetă şi ultima din istoricul program de lansări al NASA care a costat SUA, în ultimele trei decenii, 209 miliarde de dolari. De acum încolo zborurile în spaţiu vor fi făcute doar în interes economic, cu NASA pe post de partener. Glasul banilor se aude acum şi-n spaţiu. (M. C.

● Traian Băsescu: „Cei care anunţă măriri de salarii fac rău României“. Şi cei care anunţă micşorări îi fac vreun pustiu de bine? (M. V.

● Au apărut grădiniţe unde se învaţă limba chineză. Cine zice că în România nu se gîndeşte pe termen lung?… (M. V.)

GÎNDUL ROMÂNESC ARE ÎN EL
CEVA DE PROIECTIL DANSÎND
PRIN NOI CU ANIMALELE

● Un cetăţean s-a urcat pe un stîlp de lîngă Palatul Cotroceni şi ameninţa că se aruncă de acolo. Forţele de intervenţie i-au oferit un ceai, omul l-a acceptat. Numai că îi puseseră laxativ în ceai. Şi s-a dat jos. Pare-se că gîndul de a face pe el sus pe stîlp a fost mai îngrozitor decît sinuciderea. Mi se par foarte tari poliţiştii noştri, eu ştiam faza din filme cu somniferul pus în pizza, dar cred că nu mergea să-l adormi pe om sus pe stîlp. (C. G.

● Din înţelepciunile miezoase şi haioase – cu o mare putere de generalizare şi la alte mese – ale fotbalului românesc: „Atmosfera e ciudată cînd bei numai apă plată“. Mi se spune că e şi o reclamă pentru bere. Ciudat, eu beau numai apă plată. (R. C.

● Blonda lui Bote/Burlăciţa/Bianca Drăguşanu, despre unul dintre pretendenţii la farmecele ei: „Are în el ceva de macho, un… un je ne sais quoi… înţelegi?“. Am înţeles şi m-am cutremurat. (L. V.

● Un bărbat de 39 de ani, tată a doi copii, a murit tăind cu flexul un proiectil găsit, ca să-l ducă la fier vechi. Întrebat dacă nu şi-a dat seama că proiectilul va exploda, prietenul lui a zis: „Şi ce să facă, să moară de foame?“. Cum e: prostia trece drept disperare sau e camuflată în foame? (M. C.

● „Ca texan, m-am simţit ofensat de fotografia cu cei doi bărbaţi dansînd în timpul paradei gay de la New York. Nu, nu pentru că doi bărbaţi dansau împreună; dar, ce naiba, purtau pantaloni scurţi şi cizme de cowboy!!!“ – asta a scris luna trecută celor de la Times un american din localitatea… Nederland. Simţul ironic al toponomiei! (M. C.

● Scriam mai demult despre una dintre inscripţiile găsite pe zidurile bucureştene: „Iisus vine!“. De curînd am regăsit-o, prin zona Sălii Palatului, cu o urmare firească, am putea spune: „Iisus vine şi trece prin noi!“. (I. P.)

● La Delfinariul din Constanţa s-au adus cinci canguri pitici şi cinci maimuţe pitice. De ce? Delfinii se-nţeleg numai cu animalele pitice? (L. V.)

Foto: Tudor Giurgiu

Cea mai bună parte din noi jpeg
Vreau să mai verific o dată
Încerc să îmi spun, cînd nu dorm de grija tuturor lucrurilor care ar putea merge prost, că este doar o încercare a minții, care vede pericole peste tot, de a mă proteja.
Zizi și neantul jpeg
Parcul Tineretului
Așa am început să ne apropriem teritoriul parcului, colțișor cu colțișor și tufiș cu tufiș, și să nu ne mai temem de el.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Am vrut să scriu
despre sărăcie, dar am scris despre cîrciumi și despre hipsteri
Oameni tineri, relaxați, care par să nu fi muncit o zi în viața lor sau în nici un caz o muncă din asta mai de duzină, numai treburi fine, intelectuale.
p 20 jpg
Sărăcia lucrurilor. Despre felul de a vedea al celor simpli
Cei simpli se află în posesia unui adevăr pe care îl știu și copiii încredințați de ocrotirea părintească: aceea că lumea, în absența lui Dumnezeu, este prea fragilă pentru a putea exista.
E cool să postești jpeg
Violența contra profesorilor
„Violența împotriva profesorilor este în creștere”, titra la sfîrșitul anului trecut și Tagesschau un articol despre un sondaj recent, potrivit căruia „Insultele, intimidarea și atacurile fizice împotriva profesorilor au ajuns să fie la ordinea zilei în multe școli din Germania”.
foto BTC DV bis jpeg
Latina la bacalaureat
Se poate începe cu pasul just și minimal al reintroducerii latinei ca materie de bacalaureat.
p 24 S  Voinescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cîndva în anii ’70, Coreea de Nord a făcut o comandă de o mie de mașini Volvo, pe care nu le-a plătit nici pînă azi. La fiecare șase luni, suedezii le reamintesc să facă plata.
Zizi și neantul jpeg
Mame și mama
Nu mi-a plăcut niciodată prea mult ziua de 8 Martie.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce film revedem astăzi?
Revizionările ne oferă confort emo­țio­nal, ne dau un sentiment de control asupra vieților noastre și ne conectează cu tre­cutul.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Scriitorul – o specie sălbatică
Am prieteni scriitori care îmi zic: lasă, bre, că scriem pentru generațiile viitoare!
p 20 WC jpg
Nimbul după Bizanţ
Ortodoxia ca model de societate – centrat pe viaţa în Biserică, pe liturghie şi monahism – a fost un model viabil în secolele post-bizantine.
Theodor Pallady jpeg
Paradisul învățaților din actuala patrie a deconstrucției
Războiul cultural declanșat în marja postmodernității a exacerbat contrastul ideologic dintre Epoca Luminilor, moștenitoare a Renașterii umaniste, și Evul Mediu obligatoriu „întunecat”.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Fără cîini cu capul scos pe geamurile mașinilor din Florida – asta vrea să obțină o propunere de lege.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Dispariții
Mai toate cărțile de self-help sugerează să te porți cu oamenii ca și cînd i-ai vedea pentru ultima dată.
Zizi și neantul jpeg
Mărțișoare
Originale și înduioșătoare în hidoșenia lor. Ba, de destule ori, chiar în frumusețea lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Fricile mici, „fricuțele”, cum le-ar numi casiera de la supermarket
Am mai spus-o, mă consider un om fricos și îi admir pe cei care în diferite situații, de război, de epidemie de ciumă, de revoltă populară, de activism, dau dovadă de curaj.
E cool să postești jpeg
Micii răsfățați, marii neadaptați?
Copilul nu s-a lăsat înduplecat, continuîndu‑și injuriile și micile violențe, cu o atitudine de zbir, impunîndu-și, în cele din urmă, autoritatea și ronțăind ciocolata.
p 20 R M  Rilke jpg
Despre credință și tandrețe. Pornind de la Rilke
Cum sînt însă cu putință versurile lui Rilke? Cum poate poezia să răstoarne lucrurile?
foto BTC DV bis jpeg
Mihai Șora: o amintire
Nu știu cum îi vor fi recitite cărțile peste ani, dar sînt convins că lecția senectuții sale va rămîne una a înțelepciunii pe care filosofia nu o poate atinge decît în carnea unei vieți.
p 24 G  Stoica jpg
Cu ochii-n 3,14
● Pentru cei cărora nu le plac englezismele, o reclamă a tradus îndemnul „Download your app!” prin „Dă-ți jos aplicația!”. Un îndemn care poate provoca în română mici stînjeneli pudicilor. (S. G.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Se întîmplă duminica
O soluție ar mai putea fi să faci din duminici zile în întregime pentru tine, în care urgențele altora să nu devină importante în orarul tău.
Zizi și neantul jpeg
Cei mai frumoși ghiocei
Pe scurt, erau cei mai frumoși și mai zdraveni ghiocei posibili.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E necesară singurătatea?
Totuși, există mai multe tipuri de singurătăți.
E cool să postești jpeg
Suma fără laude: mai încurajează școala dragul de învățătură?
Facultățile și universitățile au astfel un palmares bogat de absolvenți, indiferent de pregătirea reală a acestora.

Adevarul.ro

image
Finala America Express, 19 martie 2023: Victorie la limită în ultimul joc de amuletă din acest sezon
În ediția 39 din 19 martie 2023, două echipe au luptat cot la cot pentru a obține un avantaj extrem de important în următoarea cursă. Una dintre echipe a încălcat o regulă importantă, iar gazda show-ului a oprit jocul.
image
Avertismentul unui economist român: „Criza este aici, nu o așteptați să vină“. Falimentele din SUA, semnalul de alarmă
Temerile cu privire la o nouă criză financiară la nivel mondial au erupt când trei bănci importante din SUA au dat faliment, iar unda de șoc se simte și în Europa. Profesorul de economie Radu Nechita a vorbit cu „Adevărul” despre riscul unei crize economice de amploarea celei din 2007.
image
Soprana Felicia Filip, despre marele regret din viața sa: „Am crescut copii ca și când ar fi fost ai mei“
Soprana Felicia Filip este căsătorită de 32 de ani cu regizorul de operă Cristian Mihăilescu, formând unul dintre cele mai longevive cupluri din muzica românească.

HIstoria.ro

image
Elena Ceaușescu a dat ordin să se dărâme cârciuma în care mergea socrul ei
Femeie cu suflet mic și foarte răutăcioasă, Elenei Ceaușescu îi plăcea să pună limite. Cumnații și nora nu o puteau vizita decât invitați. Nu l-a iertat nici pe Andruță – tată lui Nicolae Ceaușescu – care mai vorbea cu oamenii, la un țoi, despre problemele cotidiene. Sunt întâmplări relatate de Mirela Petcu și Camil Roguski, în cartea „Ceaușescu: adevăruri din umbră”.
image
Întâlnirea dintre Carol al României și Elena a Greciei şi Danemarcei
După despărţirea de Ioana Zizi Lambrino, principele moştenitor Carol e trimis într-o călătorie în jurul lumii, însoţit de colonelul Nicolae Condeescu.
image
Ce consideră o publicație de la Budapesta ca „simbol fascist la Timişoara, capitala culturală europeană”
Recent o publicație din Ungaria a iesit la rampă cu o serie de acuzații de promovare a unor simboluri fasciste, chiar în anul în care orașul este capitală culturală europeană. Dincolo de faptul că articolul denotă multă dezinfomare, o parte chiar intenționată, o doză de invidie și una de ipocrizie.