Cu ochii în 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 397 din 22-28 septembrie 2011
Cu ochii în 3,14 jpeg

ÎNTR-UN VIS MONDIAL MAI LENT,
PROBLEMA BUCURIEI
GREU SUPORTABILE
(SEMNALATĂ SĂPTĂMÎNA TRECUTĂ
DE LUIZA VASILIU) N-A MAI APĂRUT.
AU APĂRUT ALTE ATRIBUTE
DIN CATEGORIA BUCURIILOR
DE TOAMNĂ  

● Se mai îndoieşte cineva că România e o ţară veselă? Ce ziceţi de o nuntă cu o horă cu şase rînduri, jucată în miez de noapte pe mijlocul unui drum naţional? Am oprit maşina într-un sat de pe DN67, am aşteptat să se termine melodia şi am plecat mai departe. Evident, cu zîmbetul pe buze. (A. M. S.

● Încă un vis (de gospodină, chiar ratată…) împlinit: există (de ceva timp, desigur) tigaia fără ulei, dry cooker-ul, adică. În ritmul ăsta, noi, gospodinele, oare la ce o să mai visăm? (I. P.

● Un jucător de tenis veteran comenta recenta finală masculină de la US Open. Vorbind despre noul cîştigător, care e de altfel şi numărul 1 mondial, omul l-a caracterizat foarte scurt: Djokovici e un drac. O formulă la care eu nu sînt în stare să găsesc nici vreun contraargument şi nici vreo altă ieşire. (A. M.

● În ultimii 300 de milioane de ani, cromozomul Y, cel datorită căruia un individ este de sex masculin, a pierdut deja 1393 din cele 1438 de gene iniţiale. Consecinţa acestei diminuări este faptul că femeile sînt astăzi mult mai apropiate genetic de cimpanzei, comparativ cu bărbaţii, fiindcă cei doi cromozomi X ai femeilor s-au modificat mult mai lent. Acum, nu daţi cu pietre şi cu beţe în mine, eu doar am rezumat teoria geneticianului Steve Jones. (M. C.

● La Festivalul „Enescu“, cu Daniel Baremboim dirijor, problema stînjenitoarelor aplauze din public între părţile aceluiaşi concert, semnalată săptămîna trecută de Luiza Vasiliu, n-a mai apărut. În schimb, telefoanele mobile sunau o dată la cîteva minute, uneori pe teme mozartiene, în timp ce orchestra cînta chiar Mozart, iar în vreme ce instrumentiştii de la Staatskapelle Berlin se munceau serios la Infernul din „Simfonia pentru Divina Comedie a lui Dante“ de Franz Liszt, un copil mic şi înspăimîntat îşi striga mama. (A. M.

● Am ascultat de curînd „a IX-a“ de Beethoven, cu acea „Odă a bucuriei“ finală, în care sîntem chemaţi „să fim fraţi cu toţi în lume“. Mă întreb – pînă acum nu m-am autosesizat – dacă politic nu e prea corectă şi desuetă, ca tot ce e multicultural. (R. C.

● De mult nu a mai apărut în presa noastră un interviu (v. Gazeta sporturilor din 12-15 august 2011) ca acela în care Cătălin Tolontan stă îndelung de vorbă, într-o clinică din Olanda, cu Mihai Neşu, fotbalistul grav accidentat şi paralizat de la piept în jos. De o demnitate şi o sobrietate a suferinţei rar atinse în stilistica zilei, textul ne transportă – verb cît se poate de normal acolo – în lumea unei omenii greu suportabile, de care avem nevoie totuşi pentru a ne menţine sănătatea mintală. Cea a lui Neşu e impecabilă, cu frumuseţi de gînd – vai! – la fiecare pas. (R. C.

● Au apărut afişe cu concertele lui Ştefan Bănică. Vine Crăciunul! (M. C.

● Am aflat, de la ştiri, că un camionagiu a investit două mii de euro pentru a-şi personaliza camionul. Nu e vorba de femei, flăcări sau alte atribute ale macho-ului. Ci de figura romantică a lui Eminescu, însoţită de cîteva versuri. Un camionagiu nepereche. (S. G.

● Din categoria bucuriilor de toamnă, un prieten, C.L., a scris pe Facebook: „Mă bucur de prezenţa în Cupa României a echipelor Vişina Nouă şi Voinţa Livezile“. (L. V.)

OR S-O MAI ŢINĂ ĂŞTIA MULT
(PE TEMA ASTA) CU APARIŢIA
UNEI GAME EXTINSE DE PRODUSE
PENTRU FRAIERI?  

● Or s-o mai ţină publicitarii ăştia mult cu sloganurile construite pe modelul vechiul-ceva-este-noul-vechi?! Clişeul este noua inspiraţie. (M. C.

● Liderul social-democraţiei româneşti, Victor Ponta, cică ar fi fost sponsorizat, în calitatea sa de copilot de raliuri, de unul dintre regii asfaltului. El zice că nu. Şi dă-i controversă pe tema asta… De fapt, problema este că acest Che Guevara de birou îşi exercită, la raliuri, adevărata vocaţie: aceea de a nu conduce el, ci doar de a da din gură. E psihanalizabil, săracu’… (M. V.

● Sponge Bob, desenul animat atît de iubit de copii, care a provocat apariţia unei game extinse de produse, de la tricouri şi ghiozdane la cărţi de colorat şi pixuri multicolore, a devenit inamicul public după ce revista Pediatrics a publicat un studiu în care îl făcea responsabil (împreună cu alte desene animate, mai puţin celebre) de instalarea sindromului de atenţie deficitară la copiii preşcolari. Pediatrilor li se pare că Sponge Bob, mai mult ca alte producţii, este prea rapid şi expune copiii la o modificare de viziune, auz şi reacţie musculară care poate duce la modificări considerabile în structura lor neurologică şi vegetativă. Şi cît s-au chinuit unii, pe vremea desenelor animate cu Mihaela, să inventeze omul nou! (S. S.

● Deunăzi, o colegă semnala în această rubrică faptul că se aplaudă cînd nu trebuie la concertele de la Festivalul „Enescu“. Asta nu-i nimic… În timpul minunatului concert Barenboim de miercuri, 14 septembrie, au sunat mai multe telefoane mobile, iar la intrare erau oameni nemulţumiţi, care vociferau pentru că nu li s-a mai permis intrarea după 19,30 – ora începerii spectacolului. Că doar regulile şi anunţurile-s pentru fraieri… (P. M.)

A APĂRUT O LISTĂ
CU PICTURILE DISPĂRUTE ÎN CER.
NU-I AŞA CĂ S-A MAI ÎMPLINIT
ASTFEL UN VIS CAM SUMBRU? 

● Pe site-ul Listverse, specializat în tot felul de topuri ciudate, a apărut o listă cu meserii dispărute care te pot face să-ţi reconsideri locul de muncă. Una dintre ele mi-a atras atenţia în mod deosebit: ciocănitorul deşteptător. Pe vremea revoluţiei industriale, atunci cînd nu existau ceasuri deşteptătoare şi telefoane cu alarmă, acesta era angajat ca să facă turul oraşului în zorii zilei şi să ciocăne cu putere în geamurile muncitorilor pentru a-i trezi ca să plece la lucru. Nu se ştie însă cine îl trezea pe ciocănitor. (A. P.

● Picturile lui Paul Cézanne „par mai frumoase dacă te uiţi la ele cînd eşti cu burta goală“. Asta a spus Hemingway, iar cei care-am văzut Midnight in Paris ştim că Hemingway are întotdeauna dreptate. (L. V.

● Elvis Presley poate n-ar fi ajuns The King, poate ar fi rămas un fel de Prince, dacă n-ar fi compus pentru el cuplul Mike Stoller & Jerry Leiber cîntece precum „Hound Dog“ sau „Jailhouse Rock“ sau „King Creole“. Cei doi au compus, printre multe-multe altele, şi „Stand by Me“ a lui Ben E. King sau splendida „Is That All There Is?“ cîntată de Peggy Lee. Săptămîna trecută însă, Jerry Leiber, cel care scria versurile şi pe care Time l-a numit „funky-poetul rock’n’roll-ului timpuriu“, a plecat şi el dintre noi. Rock’n’ roll-ul se mută încet-încet în cer. (M. C.

● Am găsit, la un anticariat, Cartea milionarului. Cartea de la Metopolis de Ştefan Bănulescu. A costat fix 1 leu. Nu-i aşa că-i o investiţie superprofitabilă? (M. M.)  

● A apărut caşcavalul „Bobîlna“. S-a mai împlinit astfel un vis hippiot: pe dealul unde, în 1437, avea loc violenta răscoală, acum se face caşcaval. (L. V.

● În vitrina unui magazin, un afiş mare spune, pe un ton cam sumbru: REDUCERI FINALE. Dac-am scăpa de apocalipsa ieftinirilor, bucuroşi le-om duce toate. (D. S.)

Foto: C. Tudor

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Cu ce se ocupă românii când stau la rând să ia Lumină. „Un părinte m-a șocat. Mi-am făcut cruce când am auzit ce spunea”
O fostă profesoară de religie din Craiova spune că a rămas cu un gust amar după ce a participat la slujba de Înviere. A ales să meargă la Catedrala Sfântu Dumitru din centrul orașului unde erau adunați mii de oameni. Discret, femeia a ascultat ce discutau creștinii în timp ce așteptau să ia Lumină.
image
Putin a scos inima unei căprioare și i-a dăruit-o lui Berlusconi: „Vladimir mi-a arătat o natură violentă pe care nu mi-am imaginat-o”
În anul 2013, președintele Rusiei și fostul prim-ministru italian au fost împreună într-o vacanță. Vladimir Putin ar fi făcut atunci un gest de neimaginat în fața lui Silvio Berlusconi, pe care un fost senator din partidul său și-l amintește și acum.
image
Cum arată satul fantomă Curpenii Silvașului, părăsit de cinci decenii. Pădurea crescută în voie l-a înghițit complet VIDEO
Doar ruinele unei biserici mai sunt vizibile în imagini aeriene din satul Curpenii Silvașului din Hunedoara, părăsit în anii ’70. Așezarea izolată a fost înghițită de pădure

HIstoria.ro

image
În 1942, Armata Română a prăznuit Paștele pe Frontul de Est
Paştele din 1942 a căzut pe 5 aprilie 1942. Armata Română se afla în plină Campanie din Est. Mai erau șapte luni pînă la Dezastrul de la Stalingrad, moment de răsturnare strategică în cel de-al doilea Război mondial.
image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.
image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.