Cu ochii în 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 398 din 29 septembrie - 5 octombrie 2011
Cu ochii în 3,14 jpeg

DE CE NU MI-A ZIS NIMENI  
CĂ SCRIEREA PE VITRINA

PROGRESULUI NU MAI E CE-A FOST,
CĂ PĂRĂSIREA MINŢILOR
ÎNCĂ MAI E ACTIVĂ?

● De ce nu mi-a zis nimeni că la Capşa cîntă formaţia Năsturică?! (L. V.

● Editura Canongate publică „prima versiune neautorizată“ a autobiografiei lui Julian Assange. Conform comunicatului emis de editură, el semnase, în decembrie 2010, un contract de aproape un milion de lire sterline pentru scrierea acestei cărţi – „parte biografie, parte manifest“ –, răzgîndindu-se apoi, în iunie 2011, şi dorind să-l anuleze. Dar editura a refuzat. Ironic, nu? (P. M.

● La un colţ de stradă bucureşteană, pe vitrina unui magazin erotic, stătea mîndră o promoţie: „Performanţă sexuală garantată la numai 49,90 lei“. Ieftin şi bun. (S. G.

● Am mers, după mult timp, cu metroul bucureştean, de la staţia 1 Decembrie 1918, şi am constatat două lucruri: 1) că staţiile se anunţă, în scris, şi în engleză; 2) că metroul (cel puţin acela în care m-am nimerit eu) se opreşte de vreo două ori cîte un minut, două, între staţii. Ca atare, am ieşit din el cu o senzaţie de groază amestecată cu mîndria progresului… (I. P.

● Pe la sfîrşitul lui august mă plîngeam aici că roşiile de astăzi nu mai au nici un gust. Ei bine, m-am convins că nu-i chiar aşa. În urma acelei „pastile“, un cunoscut om de presă mi-a trimis o sacoşă cu roşii de la el din grădină. Roşii „adevărate“, pe lîngă care suratele lor de pe tarabe pot păli de invidie. Eu şi colegii mei care le-au gustat apreciem gestul. Apropo de Festivalul Dilema veche care va avea loc curînd şi de „plăcerile vieţii“… aceasta a fost una dintre ele. Şi apropo de roşii care merg perfect în combinaţie cu brînza, parcă nici telemeaua nu mai e ce-a fost, nu-i aşa? :-) (A. P.

● Kulula Air este o linie aeriană low-cost din Africa de Sud ale cărei mesaje către pasageri sună cam aşa: „Vor fi existînd cincizeci de feluri de a-ţi părăsi iubitul, dar numai patru ieşiri din acest avion!“, „Vă anunţăm cu mîndrie că avem cei mai buni piloţi din industrie. Nici unul dintre aceştia nu se află însă pe acest zbor!“, „La părăsirea aeronavei, aveţi grijă să nu vă uitaţi bunurile personale. Obiectele găsite vor fi împărţite între membrii echipajului. Vă rugăm nu vă uitaţi copiii sau soţiile!“, „Deschideţi cu grijă compartimentele cu bagaje de deasupra dvs. După o asemenea aterizare sigur sînt făcute praf!“, „Pernele pot fi folosite pentru plutire. În caz de prăbuşire în mare, înotaţi pînă la ţărm şi păstraţi-le cu complimente din partea companiei!“. Umor la înălţime, ca să zic aşa. (M. C.

● Scriam acum cîtva timp în această rubrică despre faptul că, pe un bulevard central din Bucureşti, seara nu e aprins nici un bec. De cîteva zile s-au aprins. Vestea bună este că electricienii citesc Dilema veche. Vestea proastă (?) este că presa culturală trebuie să se ocupe nu doar de luminarea minţilor, dar şi de iluminatul străzilor. (M. V.

● În Piaţa Victoriei încă mai e activă (deşi afară sînt doar douăzeci şi ceva de grade) „construcţia“ aia compusă dintr-un fel de acoperiş şi dotată cu nişte ţuţuroaie mititele din care ţîşnesc stropi minusculi întru răcorirea populaţiei. Şi aici sînt „banii dumneavoastră“! Că de apa risipită oricum nu ne pasă… (M. V.)

V-AŢI GÎNDIT VREODATĂ  
CÎT DE NEGLIJABIL  
E FILMUL VIEŢII PE 3 NOIEMBRIE,  
LA O LUNĂ  
DUPĂ CE UN NECUNOSCUT
A DEVENIT UN RĂSPUNS?

● V-aţi gîndit vreodată cît de absurd e faptul că toate serviciile funerare sînt non-stop? Oamenii într-adevăr mor la orice oră şi mor „non-stop“, dacă vreţi, însă nu am auzit pe nimeni care să considere moartea în sine o urgenţă. (A. P.

● Elvis trăieşte la Bucureşti. L-am văzut acum cîteva zile la metrou. Avea părul gelat, fruntea lată, sprîncene bine conturate, bărbie proeminentă cu gropiţă; purta o jachetă albă cu ţinte, pantaloni evazaţi şi ciocate. Lîngă el, pe scaunul alăturat, avea o cutie de chitară. Semnalmentele corespund – sigur a fost el. Un amănunt deloc neglijabil: citea, în Cancan, o ştire despre Elvis. Elvis Costello. (M. M.

● Se pare că Michelle Obama a făcut o gafă penală făcîndu-i cadou Carlei Bruni-Sarkozy, la o întîlnire petrecută la Stockholm, o chitară marca Gibson. Deşi prestigioasă, marca respectivă a fost urmărită penal pentru că foloseşte, pentru fabricarea instrumentelor sale, lemn din Madagascar, unde pădurile sînt în pericol de extincţie. Dacă ar fi fost la curent cu istoria legală, Michelle Obama ar fi putut fi condamnată la 5 ani de închisoare şi la plata unei amenzi de 250.000 de dolari. La fel şi frumoasa Carla Bruni, care ar fi făcut filmul vieţii ei născînd într-o puşcărie de drept comun. (S. S.

● Au cîntat în România Bob Dylan şi Leonard Cohen, iar pe 3 noiembrie vine şi Elvis Costello… Au mai rămas Tom Waits şi Lou Reed. (M. C.

● „Dacă s-a născut o nouă ţară, dar nu e online, asta înseamnă că există cu adevărat?“, se-ntreabă un cititor al revistei Time comentînd faptul că, la o lună după ce Sudanul de Sud a devenit ţară, motoarele de căutare nu o localizează încă pe hartă. (M. C.

● Am primit pe Facebook următorul mesaj, de la un necunoscut: „M-am îndrăgostit de zîmbetul tău!“. Avînd în vedere că la poza de profil (singura pe care o văd necunoscuţii) erau nişte picioare, mă întreb care zîmbet. (L. V.

● Un sondaj al ONU, desfăşurat la scară mondială, solicita un răspuns la următoarea problemă: „Vă rugăm să binevoiţi a ne spune cît de cît cinstit opinia dvs. cu privire la soluţionarea penuriei de hrană în lumea întreagă“. Se zice că acest sondaj nu a putut ajunge la nici o concluzie din cauză că: în Africa, nu s-a înţeles ce înseamnă „hrană“; în Europa de Vest – ce înseamnă „penurie“; în Europa de Est – ce înseamnă „cinstit“; în China – „opinie“; în Orientul Mijlociu – „soluţionare“; în America de Sud – „a binevoi“; în America de Nord – „întreaga lume“. (R. C.)

ŢIN SĂ SPUN
CĂ SALUT CU BUCURIE
ULTIMELE RÎNDURI ALE SĂLII
(SPAŢII PENTRU
DIMENSIUNI TINERE) 

● Ţin să spun că în ediţia din acest an a Cupei României la fotbal eu am ţinut cu CS Vişina Nouă din Slatina. Forza Vişina! (M. C.)

● După cozile la alimente gratuite, la bancomate sau la inaugurări de magazine vestimentare, a apărut, sîmbăta trecută, şi coada la muzeu. E vorba de redeschiderea Muzeului „Grigore Antipa“, unde sute de oameni au stat de dimineaţa pînă seara, ore în şir, la o coadă enormă. Pe aceasta o salut cu bucurie. (S. G.

● Nişte amici au fost în Iran. La un moment dat s-au gîndit să intre într-un cinematograf doar ca să vadă care era atmosfera cînd se stingeau luminile. Dacă femeile şi bărbaţii se ating şi se sărută. Au descoperit că exista un „nene“ responsabil cu buna purtare care îi atenţiona pe spectatori să se potolească, de fiecare dată cînd cuplurile încercau vreo apropiere. Văzînd că nu are un succes prea mare, a început să-i arate cu degetul pe amicii mei, străini, din ultimele rînduri ale sălii. Admonestarea pe care le-a servit-o bieţilor îndrăgostiţi a fost ceva de genul: „Sînt nişte străini în sală, nu vă e ruşine? Ce-or să creadă cînd or să vă vadă?“. (A. M. S.

● Citesc pe Mediafax că Metrorex va cumpăra 16 trenuri noi şi că va schimba modelul, pentru că o firmă spaniolă a cîştigat contractul; astea de circulăm acum cu ele sînt făcute de nişte canadieni. Am văzut poze, sînt frumoase şi astea noi. Dar eu altceva voiam să zic: dom’le, lăsaţi spaţii mai mari între scaune! Vagoanele alea vechi ceauşişte aveau cam 10-15 centimetri spaţiu între scaune, de putea să-ţi intre fundul la fix şi nu te frecai de vecinul ca maimuţele de la Zoo. Apoi, astea noi, drăguţe, moderne, canadiene, ne-au confiscat spaţiul ăla. Hai, dacă tot plătiţi 107 milioane de euro pentru trenurile astea noi, lăsaţi nişte spaţii, să se simtă şi fundurile noastre de plătitori de abonamente fericite. Mulţumesc. (C. G.

● Copiii care n-au ce face cînd zboară se pot apleca asupra unor Exerciţii pentru minţi tinere (pe care le vor găsi în numărul din august-septembrie 2011 al publicaţiei TAROM insight). Un asemenea exerciţiu este cel intitulat „Iepuraşul în zig-zag“: „Iepuraşul e gata de joacă tot timpul aşa că te aşteaptă, cu tot cu nasul şi urechile lui roz, să îl gîdili cu vîrful creionului şi să îl străbaţi din ureche pînă în lăbuţă“. (D. S.

● Într-un admirabil documentar englezesc despre Tolstoi (pe History), ţăranii de pe moşia lui, precis numiţi mujici, erau traduşi insistent ca „mojici“. De la Sfîntul Simion pentru Saint-Simon nu am mai întîlnit la TV, în traducerile româneşti, o boacănă de asemenea dimensiuni. (R. C.)

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

George Simion FOTO Inquam Photos/George Călin
George Simion nu va candida la prezidențialele din 2025, dar va susține candidatura lui Călin Georgescu
Președintele AUR, George Simion, a anunțat că nu va depune candidatura pentru funcția de președinte al României în 2025 și va susține candidatura lui Călin Georgescu. Totuși, liderul AUR a precizat că partidul său are un „plan B” în cazul în care candidatura lui Georgescu va fi respinsă de BEC.
michael jackson jpg
Piese ale lui Michael Jackson, care nu au fost lansate niciodată, găsite într-un depozit abandonat
O colecţie de casete inedite cu Michael Jackson a fost găsită de un cunoscut colecționar de obiecte muzicale, Gregg Musgrove, într-o unitate de depozitare din San Fernando Valley, aparţinând producătorului muzical Bryan Loren. Melodiile nu au fost niciodată lansate.
printul andrew foto getty images
Un apropiat al prințului Andrew a primit interdicție în Marea Britanie. Se presupune că ar fi un spion chinez
Agenția britanică de contrainformații MI5 investighează banii chinezești primiți de Prințul Andrew, ducele de York. Afacerea prințului ar fi fost sponsorizată de donatori chinezi ce au legături cu un posibil spion al Partidului Comunist, dezvăluie The Telegraph
draghici jpg
Viral pe Internet. Cum a reușit un profesor să explice elevilor regimurile politice cu exemple inedite din viața de zi cu zi
O lecție de economie predată de un profesor de liceu a ajuns virală pe internet. S-a întâmplat după ce dascălul a povestit pe Facebook modul în care le-a explicat copiilor doctrinele și ideologiile politice dar și felul în care acestea se reflectă în activitatea economică a unei țări.
dinamo facebook jpg
Salome Zurabisvili FOTO AFP
AFP: Georgia se află într-o criză politică înaintea alegerilor prezidențiale
Georgia se află în frământări politice de la alegerile legislative de la 26 octombrie, câștigate de partidul pro-rus Visul Georgian, considerate fraudate de opoziția pro-europeană, relatează AFP.
Nationala fotbal Romania (Sportpictures) jpg
restaurant foto unsplash jpg
Cum au reacționat 2 italieni, după ce au văzut prețurile restaurantelor din România: „Nu ne venea să credem”
Un cuplu italian a vizitat recent România pentru prima dată. Atracțiile din București i-au impresionat, dar în afară de asta, cuplul a observat ceva de care se plâng mulți străini. Prețurile de la terasele și restaurantele românești îi uimesc chiar și pe români.
dulciuri jpg
Un român a dat lovitura cu afacerea lui! Ce le vinde străinilor: „S-au folosit de rudele din țară ca să le poată savura”
Cu toții apreciem gustul delicios al dulciurilor tradiționale din țara noastră. Iar pentru unii români, acestea pot fi și o afacere de succes! Astfel de produse sunt apreciate, în mod special, de către cei care locuiesc dincolo de hotare și care își doresc să se bucure de gusturile de acasă.