Cu ochii în 3,14
LA CÎTE CONDIMENTE
NE INTERSECTEAZĂ ZILELE,
TREBUIE SĂ MAI ADĂUGĂM PROSTIA
GINGAŞĂ, CARE NU AMESTECĂ
VIAŢA NOCTURNĂ CU FERICIREA
● La cîte inegalităţi – economice, sociale, ecologice etc. – ne mănîncă zilele, trebuie să mai adăugăm una. Conform unei scrisori a preşedintelui Alianţei Antidiscriminatoare a Tuturor Tăticilor (T.A.T.A.), în abecedarele acreditate de Ministerul Educaţiei, cuvîntul „mamă“ apare de 108 ori, pe cînd „tata“ are doar 40 de apariţii. S-ar putea, într-adevăr, să fie cel mai grav în consecinţe dintre dezechilibrele pe care le trăim ca nişte oameni analfabeţi. (R. C.)
● În Vechiul Testament se mîncau lăcuste şi greieri, pentru romani anumite larve de gîndaci erau delicatese, împăratul japonez Hirohito se dădea în vînt după viespi rumenite în sos de soia, thailandezii gătesc aproape orice insectă cu o mare varietate de condimente, sosuri şi verdeţuri, la Londra (într-un restaurant care se chemă Archipelago) poţi comanda albine brûlées, la New York poţi încerca (la restaurantul cu specific mexican Toloache) tacos cu lăcuste uscate, iar în Wageningen (Olanda) există deja un festival al artei culinare pe bază de insecte, unde se adună anual peste 20.000 de oameni. Ce insectă aţi prefera la micul dejun? (M. C.)
● În Bucureşti există o stradă numită Laminorului. Dacă se intersectează cumva, pe undeva, cu strada Remajorului, atunci avem deja începutul unei frumoase melodii. (M. M.)
● Am auzit la radio că într-un oraş – nu contează care – s-a introdus iluminatul public inteligent. Constat pe această cale că sîntem tot mai înconjuraţi de „inteligenţă“: telefoane inteligente, maşini inteligente, semafoare inteligente etc. Temă pentru acasă: dacă „inteligenţa“ maşinăriilor creşte neîncetat, să se demonstreze că prostia omenească rămîne constantă, deci suportabilă. (M. V.)
● După trecerea prin noile formule de salut (printre ultimele sosite – „Sărut mîna, stimată doamnă“, „Doamne ajută!“ şi „O zi gingaşă!“) la începutul şi sfîrşitul mesajelor de toate felurile (formale şi informale…), salut revenirea la una, de încheiere, consacrată, dar firească: „Cu drag…“. Indiferent de situaţie. (I. P.)
● Cîteva lanţuri comerciale din Spania au anunţat recent că preţul cărţilor este cu 20% mai mic în supermarket-uri faţă de librării. Cum comparaţia n-a fost însă verificată în toate locurile supuse comparaţiei (şi nici nu va fi prea curînd), cele cîteva librării care mai rezistă mizează, în continuare, pe cititorii care nu amestecă cititul cu cîrnaţii. Vorba lui Seinfeld, nu că ar fi ceva în neregulă cu asta… (S. S.)
● Un spam: „Cum să abordezi orice femeie, oricînd, ştiind exact ce să-i spui pentru a obţine numărul de telefon şi o întîlnire. Descoperă tehnici care vor face viaţa ta sexuală să explodeze şi femei la care doar visezi acum să te implore să aveţi o relaţie!“. Sugestia mea: lăsaţi prostiile, nu mai staţi cu orele pe net şi cu ochii-n reclame şi e-mail-uri de-astea tembele şi ieşiţi în lumea reală! (P. M.)
● Titlu pe OTV: „Trebuie să fie acasă pînă la ora 21,30 pentru că a comis două crime la ora 16,00“. Nu înţeleg, dacă s-a dovedit că individul respectiv este un criminal de zi, atunci de ce nu e încurajat să aibă o viaţă nocturnă? Poate se-ndreaptă. (M. C.)
● La film, la AFI Palace Cotroceni. Suspans maxim, Ryan Gosling era pe urmele nenorocitului care-i distrusese fericirea. Un angajat al cinema-ului urcă în sală şi ne împarte, mie şi celorlalţi şapte spectatori, ciocolată, spunîndu-ne politicos „Vă mai aşteptăm pe la noi“. Mulţumesc, desfac batonul (la fel şi ceilalţi şapte), Ryan Gosling îl îneacă pe nenorocit în ocean, în timp ce-n sală miroase puternic a ciocolată cu lapte. Cred că tocmai mi-am găsit cinema-ul preferat. (L. V.)
O FI VREO COMOARĂ GOALĂ
SAU A VENIT CEL MAI INSISTENT
ÎMPĂRŢITOR DE CIOCNIRI?
● În Texas, stat în care condamnarea la moarte este încă în vigoare, s-a votat ca în bugetul închisorilor să nu mai fie incluse cheltuieli pentru ultima masă oferită condamnaţilor. O fi vreo măsură luată pentru a scoate Statele Unite din criză? (S. G.)
● „Cea mai mare comoară din istorie a fost descoperită în Atlantic! În total, 200 de tone de argint“ – strigă un titlu de ştire. Aşa. Şi cum facem să ajungă în rezerva BNR? (M. V.)
● Într-o miercuri seară, în acelaşi timp, pe Kanal D era filmul Mamă din întîmplare, iar pe Acasă TV ştirea „Goală din întîmplare“. Să mai spună cineva că sîntem stăpîni pe vieţile noastre. (L. V.)
● Am primit un spam cu următorul subject: „Fericit zi!“. L-am deschis şi am citit, din ce în ce mai nedumerită: „Vreau să spun vestea bună a fazei comerciale de pînă la data de. Ai simţit vreodată îngrijorat de faptul că nu au nici o idee cum să fie la modă? Sau ţi-e frică de ceea ce este în lucru din lume? Bingo! Rezolvat! Modă telefoane mobile, calculatoare etc. Visit site-ul nostru pentru mai multe informaţii“. Desigur, n-am înţeles nimic. Bingo! Spam-urile învaţă limba română, cu ajutorul lui Google Translate. Vă urez un zi bun! (A. P.)
● A venit frigul. (C. G.)
● Am dat peste cel mai insistent împărţitor de flyere din oraş. Eram pe lîngă magazinul Unirea şi l-am refuzat politicos cînd mi-a întins prima dată hîrtia. A venit după mine şi mi-a zis să mă uit, totuşi. I-am mulţumit, i-am zis că nu mă interesează, că mă grăbesc şi am mărit pasul. A continuat zicînd: „Auzi? Din bun-simţ şi tot trebuia să iei una“. Bun-simţ, auziţi ce vorbă mare… M-am tot gîndit apoi pe drum: oare ce-o mai însemna în zilele noastre nesimţirea? (A. M. S.)
● Duminică, 25 septembrie 2011, la Barcelona s-a desfăşurat ultima coridă. Guvernul catalan a interzis pentru totdeauna coridele. Au avut loc ciocniri violente între poliţie şi protestatari – căci există indignaţi şi la asemenea decizii rezonabile. S-au ciomăgit cît s-au ciomăgit, dar nu a murit nici un om şi, mai ales, nici un taur. (R. C.)
REZULTATUL ZILEI (LEGAL SAU NU)
E ORICUM ACELAŞI:
NU MAI CONTEAZĂ CE REŢINEŢI
● Am văzut o ştire la Zoom TV, de la metrou, care zicea că „Lady Gaga l-a ntîlnit pe Obama“. Mi se pare că putea să fie şi invers, adică „Mister Obama a întîlnit-o pe Gaga“. Rezultatul textului e oricum acelaşi: te pufneşte rîsul. (A. M.)
● Anunţ în Evenimentul zilei de vineri, 23 septembrie 2011: „Angajăm urgent pentru Industria Ciocolatei în Dubai“. E atît de haios locul unde va lucra angajatul, încît nici nu mai contează ce angajează angajatorul. (D. S.)
● Văd prin oraş afişe pentru film şi un mare citat: „Dansaţi, dansaţi… altfel sîntem pierduţi!“. Cum adică? Cine „sîntem“? Şi de ce să dansăm? Şi de ce să fim pierduţi? Serios, e uşor cretinoidă panica asta cu pretenţii de artă. Un citat se foloseşte cînd spune ceva, nu cînd pare că spune ceva. Deci, în caz că vă agitaţi şi doriţi să începeţi să vă bîţîiţi, nu e cazul! Vă dau eu voie, staţi liniştiţi la locurile dumneavoastră, beţi un ceai, o bere, o vodcă, fumaţi ceva (legal sau nu), nu sînteţi obligaţi să dansaţi! Puteţi să mă citaţi cu asta. (C. G.)
● Filmul Creature (regia Fred Andrews) a reuşit performanţa de a încasa în săptămîna premierei, în toate cele 1500 de cinematografe din SUA, nu mai puţin de 220 de dolari. Este cea mai proastă premieră din istoria industriei cinematografice. Reţineţi titlul acestui film, pirataţi-l dacă-l găsiţi pe torenţi, peste cîţiva ani va fi un film cult! (M. C.)
Foto: P. Mihail