Cu ochii în 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 399 din 6 - 12 octombrie 2011
Cu ochii în 3,14 jpeg

LA CÎTE CONDIMENTE
NE INTERSECTEAZĂ ZILELE,
TREBUIE SĂ MAI ADĂUGĂM PROSTIA
GINGAŞĂ, CARE NU AMESTECĂ
VIAŢA NOCTURNĂ CU FERICIREA

● La cîte inegalităţi – economice, sociale, ecologice etc. – ne mănîncă zilele, trebuie să mai adăugăm una. Conform unei scrisori a preşedintelui Alianţei Antidiscriminatoare a Tuturor Tăticilor (T.A.T.A.), în abecedarele acreditate de Ministerul Educaţiei, cuvîntul „mamă“ apare de 108 ori, pe cînd „tata“ are doar 40 de apariţii. S-ar putea, într-adevăr, să fie cel mai grav în consecinţe dintre dezechilibrele pe care le trăim ca nişte oameni analfabeţi. (R. C.

● În Vechiul Testament se mîncau lăcuste şi greieri, pentru romani anumite larve de gîndaci erau delicatese, împăratul japonez Hirohito se dădea în vînt după viespi rumenite în sos de soia, thailandezii gătesc aproape orice insectă cu o mare varietate de condimente, sosuri şi verdeţuri, la Londra (într-un restaurant care se chemă Archipelago) poţi comanda albine brûlées, la New York poţi încerca (la restaurantul cu specific mexican Toloache) tacos cu lăcuste uscate, iar în Wageningen (Olanda) există deja un festival al artei culinare pe bază de insecte, unde se adună anual peste 20.000 de oameni. Ce insectă aţi prefera la micul dejun? (M. C.

● În Bucureşti există o stradă numită Laminorului. Dacă se intersectează cumva, pe undeva, cu strada Remajorului, atunci avem deja începutul unei frumoase melodii. (M. M.

● Am auzit la radio că într-un oraş – nu contează care – s-a introdus iluminatul public inteligent. Constat pe această cale că sîntem tot mai înconjuraţi de „inteligenţă“: telefoane inteligente, maşini inteligente, semafoare inteligente etc. Temă pentru acasă: dacă „inteligenţa“ maşinăriilor creşte neîncetat, să se demonstreze că prostia omenească rămîne constantă, deci suportabilă. (M. V.

● După trecerea prin noile formule de salut (printre ultimele sosite – „Sărut mîna, stimată doamnă“, „Doamne ajută!“ şi „O zi gingaşă!“) la începutul şi sfîrşitul mesajelor de toate felurile (formale şi informale…), salut revenirea la una, de încheiere, consacrată, dar firească: „Cu drag…“. Indiferent de situaţie. (I. P.

● Cîteva lanţuri comerciale din Spania au anunţat recent că preţul cărţilor este cu 20% mai mic în supermarket-uri faţă de librării. Cum comparaţia n-a fost însă verificată în toate locurile supuse comparaţiei (şi nici nu va fi prea curînd), cele cîteva librării care mai rezistă mizează, în continuare, pe cititorii care nu amestecă cititul cu cîrnaţii. Vorba lui Seinfeld, nu că ar fi ceva în neregulă cu asta… (S. S.

● Un spam: „Cum să abordezi orice femeie, oricînd, ştiind exact ce să-i spui pentru a obţine numărul de telefon şi o întîlnire. Descoperă tehnici care vor face viaţa ta sexuală să explodeze şi femei la care doar visezi acum să te implore să aveţi o relaţie!“. Sugestia mea: lăsaţi prostiile, nu mai staţi cu orele pe net şi cu ochii-n reclame şi e-mail-uri de-astea tembele şi ieşiţi în lumea reală! (P. M.

● Titlu pe OTV: „Trebuie să fie acasă pînă la ora 21,30 pentru că a comis două crime la ora 16,00“. Nu înţeleg, dacă s-a dovedit că individul respectiv este un criminal de zi, atunci de ce nu e încurajat să aibă o viaţă nocturnă? Poate se-ndreaptă. (M. C.

● La film, la AFI Palace Cotroceni. Suspans maxim, Ryan Gosling era pe urmele nenorocitului care-i distrusese fericirea. Un angajat al cinema-ului urcă în sală şi ne împarte, mie şi celorlalţi şapte spectatori, ciocolată, spunîndu-ne politicos „Vă mai aşteptăm pe la noi“. Mulţumesc, desfac batonul (la fel şi ceilalţi şapte), Ryan Gosling îl îneacă pe nenorocit în ocean, în timp ce-n sală miroase puternic a ciocolată cu lapte. Cred că tocmai mi-am găsit cinema-ul preferat. (L. V.)

O FI VREO COMOARĂ GOALĂ
SAU A VENIT CEL MAI INSISTENT
ÎMPĂRŢITOR DE CIOCNIRI? 

● În Texas, stat în care condamnarea la moarte este încă în vigoare, s-a votat ca în bugetul închisorilor să nu mai fie incluse cheltuieli pentru ultima masă oferită condamnaţilor. O fi vreo măsură luată pentru a scoate Statele Unite din criză? (S. G.

● „Cea mai mare comoară din istorie a fost descoperită în Atlantic! În total, 200 de tone de argint“ – strigă un titlu de ştire. Aşa. Şi cum facem să ajungă în rezerva BNR? (M. V.

● Într-o miercuri seară, în acelaşi timp, pe Kanal D era filmul Mamă din întîmplare, iar pe Acasă TV ştirea „Goală din întîmplare“. Să mai spună cineva că sîntem stăpîni pe vieţile noastre. (L. V.

● Am primit un spam cu următorul subject: „Fericit zi!“. L-am deschis şi am citit, din ce în ce mai nedumerită: „Vreau să spun vestea bună a fazei comerciale de pînă la data de. Ai simţit vreodată îngrijorat de faptul că nu au nici o idee cum să fie la modă? Sau ţi-e frică de ceea ce este în lucru din lume? Bingo! Rezolvat! Modă telefoane mobile, calculatoare etc. Visit site-ul nostru pentru mai multe informaţii“. Desigur, n-am înţeles nimic. Bingo! Spam-urile învaţă limba română, cu ajutorul lui Google Translate. Vă urez un zi bun! (A. P.

● A venit frigul. (C. G.

● Am dat peste cel mai insistent împărţitor de flyere din oraş. Eram pe lîngă magazinul Unirea şi l-am refuzat politicos cînd mi-a întins prima dată hîrtia. A venit după mine şi mi-a zis să mă uit, totuşi. I-am mulţumit, i-am zis că nu mă interesează, că mă grăbesc şi am mărit pasul. A continuat zicînd: „Auzi? Din bun-simţ şi tot trebuia să iei una“. Bun-simţ, auziţi ce vorbă mare… M-am tot gîndit apoi pe drum: oare ce-o mai însemna în zilele noastre nesimţirea? (A. M. S.

● Duminică, 25 septembrie 2011, la Barcelona s-a desfăşurat ultima coridă. Guvernul catalan a interzis pentru totdeauna coridele. Au avut loc ciocniri violente între poliţie şi protestatari – căci există indignaţi şi la asemenea decizii rezonabile. S-au ciomăgit cît s-au ciomăgit, dar nu a murit nici un om şi, mai ales, nici un taur. (R. C.)  

REZULTATUL ZILEI (LEGAL SAU NU)
E ORICUM ACELAŞI:
NU MAI CONTEAZĂ CE REŢINEŢI 

● Am văzut o ştire la Zoom TV, de la metrou, care zicea că „Lady Gaga l-a ntîlnit pe Obama“. Mi se pare că putea să fie şi invers, adică „Mister Obama a întîlnit-o pe Gaga“. Rezultatul textului e oricum acelaşi: te pufneşte rîsul. (A. M.

● Anunţ în Evenimentul zilei de vineri, 23 septembrie 2011: „Angajăm urgent pentru Industria Ciocolatei în Dubai“. E atît de haios locul unde va lucra angajatul, încît nici nu mai contează ce angajează angajatorul. (D. S.

● Văd prin oraş afişe pentru film şi un mare citat: „Dansaţi, dansaţi… altfel sîntem pierduţi!“. Cum adică? Cine „sîntem“? Şi de ce să dansăm? Şi de ce să fim pierduţi? Serios, e uşor cretinoidă panica asta cu pretenţii de artă. Un citat se foloseşte cînd spune ceva, nu cînd pare că spune ceva. Deci, în caz că vă agitaţi şi doriţi să începeţi să vă bîţîiţi, nu e cazul! Vă dau eu voie, staţi liniştiţi la locurile dumneavoastră, beţi un ceai, o bere, o vodcă, fumaţi ceva (legal sau nu), nu sînteţi obligaţi să dansaţi! Puteţi să mă citaţi cu asta. (C. G.

● Filmul Creature (regia Fred Andrews) a reuşit performanţa de a încasa în săptămîna premierei, în toate cele 1500 de cinematografe din SUA, nu mai puţin de 220 de dolari. Este cea mai proastă premieră din istoria industriei cinematografice. Reţineţi titlul acestui film, pirataţi-l dacă-l găsiţi pe torenţi, peste cîţiva ani va fi un film cult! (M. C.)

Foto: P. Mihail

Cea mai bună parte din noi jpeg
Prietenia între femei – un mit?
Marile bucurii și marile tristeți le cam ducem de unii singuri.
Zizi și neantul jpeg
Zăpadă și săpuneală
Săpuneala era, negreșit, un mini-ritual pre-sexual.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Diete și cîteva gînduri despre nutriție
● Orice dietă implică renunțarea la alcool. Eu nu beau decît vin, dar e bună și o bere. Pînă aici! Nu vreau să fiu un om slab, sănătos, dar trist.
E cool să postești jpeg
Cînd aduci munca acasă
Există, bineînțeles, avantaje clare ale muncii de acasă. Și pentru angajați, și pentru angajatori.
p 20 Kierkegaar WC jpg
Maestrul Kierkegaard
Într-o anumită împrejurare, Wittgenstein a observat: „Un gînditor religios onest este ca un funambul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Ineditele lui Eliade
E un eveniment care, sper, i-ar fi plăcut lui Eliade, pentru că e o confirmare a importanței arhivei pe care o evoca recurent, aproape obsesiv, în jurnalele sale, știind ce a lăsat în ea.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.

Adevarul.ro

image
Misterioasa moarte de la Sanremo. Iubitul cântăreței Dalida, găsit împușcat în cap, în camera de hotel VIDEO
Cazul a șocat Italia în anii ʼ60, dar a fost clasat ca sinucidere. Peste 40 de ani, poliția a reluat investigația, dar misterul încă persistă.
image
Fumatul interzis minorilor în spații publice. Proiectul, adoptat de Senat
Inițiativa legislativă a fost adoptată tacit de Senat, luni, iar aceasta prevede că minorii nu mai pot fuma în parcuri, pe drumurile publice sau alte zone publice, fiind pasibili de amenzi până la 500 de lei.
image
Primul moment al cutremurului din Turcia, surprins de camera unei mașini VIDEO
Primul moment al celui de-al doilea seism din Turcia a fost întregistrat de camera de bord a unei mașini. Imaginile sunt de-a dreptul cutremurătoare. Șoferul a văzut cum, în jurul său, oamenii aleargă disperați în stradă, iar clădirile încep să se prăbușească.

HIstoria.ro

image
Aventurile Reginei Maria, o traumă pentru tânărul prinț Carol
Nașterea lui Carol, primul copil al cuplului princiar Ferdinand-Maria, pe 15 octombrie 1893, a fost un prilej de mare bucurie pentru țară, familia regală și Regele Carol I, dar mai puțin pentru tânăra mamă.
image
Consecințele bătăliei de la Stalingrad
După capitularea Corpului XI Armată, timp de câteva zile, avioane de recunoaștere germane au continuat să efectueze zboruri deasupra Stalingradului pentru a descoperi eventualele grupuri de militari germani care încercau să scape și de a le parașuta provizii.
image
Joseph Pulitzer, jurnalistul născut pe malul Mureşului, care a făcut istorie în Statele Unite
Premiile Pulitzer, cele mai prestigioase distincții ale jurnalismului american, au fost acordate pentru prima dată în 1917, la inițiativa jurnalistului de origine maghiară Joseph Pulitzer.