Cu ochii în 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 400 din 13-19 octombrie 2011
Cu ochii în 3,14 jpeg

SĂ MAI SPUNĂ CINEVA CĂ,
ÎN ROMÅNIA, OLĂRITUL TELEFONIC ŞI STRATUL DE RĂBDARE
SE PROFILEAZĂ
CU TOT MAI MULT APLOMB 

 ● În ultimii 20 de ani, începînd cu epoca divertismentului lui Valeriu Lazarov, am tot importat formate TV din Occident, de la cele cu „surprize, surprize“ pînă la „voci“ şi „talente“ care au devenit contra cost şi ale României. Iată însă că a sosit timpul să exportăm şi noi show-urile noastre. Producţia Media Factory de pe Prima TV Miss Fata de la ţară va ajunge în 11 ţări, printre care Suedia, Danemarca, Ungaria, Republica Cehă şi… Ghana. Să mai spună cineva că, în România, agricultura e la pămînt şi că nu ne păstrăm tradiţiile, ca popor de ţărani ce sîntem! Pînă şi cei din Ghana ne invidiază pentru valorile şi frumuseţile patriei. Totuşi, cum o fi arătînd fata lor de la ţară? Propun un schimb de experienţă ca-ntre fete, ca s-o vedem şi noi! (A. P.

● Urmînd exemplul unor Clint Eastwood, Burt Reynolds, Kevin Costner, John Corbett, Gwyneth Paltrow şi Steven Seagal, Jeff Bridges a înregistrat şi el un album de muzică country. „Mă interesează multe. Îmi place muzica la fel de mult precum olăritul şi pictura“, a declarat actorul care, cînd cu premiile Golden Globe şi Oscar pentru Crazy Heart, şi-a exprimat dezamăgirea pentru pierderea statutului de actor subevaluat. (M. C.

● Într-un ziar local, la „Mica publicitate“, un anunţ (ah, ce marketing bun au feţele bisericeşti!): „Sfânta măicuţă Aglaia slujitoarea casei Domnului deţinătoarea celor mai puternice leacuri sfinte bisericeşti, dezleagă orice tip de farmece şi blesteme prin rugăciuni, masluri şi liturghii. Rezolvă orice problemă în maxim 5 ore. Deschide cartea veche de 300 ani GRATUIT, TELEFONIC“. Trec peste virgula dintre subiect şi predicat (că e sfîntă!) şi exprim o nelămurire sintactică: de 300 de ani, măicuţa deschide cartea? Şi acum 300 de ani o deschidea tot gratuit şi telefonic? (M. V.

● Auzi? O „gaură“ în stratul de ozon – de 3-4-5 ori mai mare decît Germania – se întinde zi şi noapte la Polul Nord… Şi noi dormim, Bobocule… (R. C.

● În ziarul gratuit Ring de joi, 6 octombrie 2011, acest anunţ simpatic: „Meditez matematică, cu multă răbdare“. (D. S.

● Noul cuvînt inexactitudini, inventat de ministrul Educaţiei, a stîrnit multe ironii şi indignări, deşi poate fi considerat ca fiind ceva destul de nostim. În schimb, nimeni n-a observat că acelaşi om foloseşte la modul serios expresia spirit de glumă. Era o vreme cînd cei care scăpau această formulă puteau fi taxaţi pur şi simplu drept analfabeţi. Astăzi însă, e tot mai folosită şi iată că trece neobservată chiar şi în gura ministrului Educaţiei. Dar am aflat că la orizontul tolerantei noastre limbi se profilează cu tot mai mult aplomb şi expresia tupeu de obrăznicie, ceea ce mi-a provocat deodată o poftă de apetit să impun şi eu ceva nou în limbă. Sper să am acest noroc de şansă. (A. M.)

SĂ MAI SPUNĂ CINEVA CĂ,  
ÎN ROMÅNIA, A ÎNCEPUT  
SEZONUL SUPERMARKET-ULUI PĂRĂSIT ŞI CĂ TRECUTUL
NU ŞI-A SCHIMBAT SFÎRŞITUL 

● De pe la ştiri: a început sezonul urşilor agresivi care atacă oameni. Cică toamna ei mănîncă fructe fermentate, se îmbată, prind curaj şi devin violenţi. În acelaşi timp, a început şi sezonul ţuicii şi vinului la oameni. Aşa că nu ne facem probleme, ne putem pune cu ursul! (A. P.

● Şeriful din Cook County a trimis (la ultimul domiciliu cunoscut) unui număr de 10.000 de infractori, daţi în urmărire generală, o scrisoare contrafăcută prin care aceştia erau anunţaţi că au fost selecţionaţi pentru a testa noi jocuri video şi televizoare cu plasmă într-un supermarket. Li se promitea că, dacă se vor prezenta, vor primi 75 de dolari pentru deranj şi un televizor cadou. La data anunţată, 102 dintre infractori au venit: au fost întîmpinaţi de poliţişti îmbrăcaţi în uniformele supermarket-ului, care mai întîi le-au făcut o poză „suvenir“ şi apoi le-au pus cătuşe. Ce înseamnă o societate bazată pe încredere! La noi, dacă poliţia ar proceda asemănător, probabil că nu s-ar prezenta nimeni nici ca să testeze un gipan… (M. V.

● Pe marginea unui drum din Turcia, un hambar părăsit pe care scrie „Eldorado“. Să fie noua viziune politică asupra Uniunii Europene? (S. G.

● Recent, Jacques Chirac şi-a publicat un volum de memorii. Tot recent, acelaşi Jacques Chirac a primit din partea medicului neurolog un aviz care atestă că are carenţe grave de memorie. Fostul preşedinte francez nu va mai fi astfel obligat să se prezinte la procesul în care este chemat ca martor. Conform expertizei medicale, el „se află într-o stare de vulnerabilitate care nu-i mai permite să răspundă la întrebări despre trecutul său“. Un volum de Memorii scris de un om fără memorie… Cumpăraţi? (M. M.

● O olandeză a fost acuzată de hărţuire după ce şi-a sunat fostul iubit de 65.000 de ori într-un singur an, adică o medie de 178 de telefoane pe zi. Nu înţeleg de ce tipul nu şi-a schimbat pur şi simplu numărul de telefon. Eu cred că îi mai şi răspundea. (M. C.

● Eram supărată că, deşi îmi propusesem, nu reuşisem să ajung la Melancholia lui Lars Von Trier. În drumul meu, parcă pentru a mă consola, am auzit tot felul de replici: un bărbat vorbea la telefon într-o maşină şi spunea că „trei generaţii de acum înainte sînt distruse“, iar un adolescent îi zicea prietenei sale că „s-a supărat şi el puţin, nu e sfîrşitul lumii“. Ratasem apocalipsa haute couture de la cinema, puteam să mă mulţumesc cu cea prêt-à-porter. (A. M. S.

SĂ MAI SPUNĂ CINEVA CĂ,
ÎN ROMÅNIA, CREŞTE VULGARITATEA ÎN FAŢA CLIENTULUI TRIMIS ÎNAPOI
ŞI CĂ MULTE SEMNE DE APRECIERE SÎNT FALSURI 

● Dintr-ale crizei în cer şi pe pămînt: astronomii ne anunţă că scade numărul asteroizilor care vin cu grăbire spre Terra; în schimb, creşte vulgaritatea presei care – în pană de subiecte – se excită cu amanţii Elenei Ceauşescu. La noi, trivialitatea nu va cunoaşte crize. (R. C.

● În Monitorul de Alba de miercuri, 28 septembrie, se vindeau: „2 bilete de tratament în Băile Felix, perioada 18 zile“, „bar şi spălătorie auto în Cugir“, „maşină cusut Rodica nouă“, „car de lemn“, „SRL şi chioşc alimentar situat pe peronul gării Teiuş“, „pastă de roşii (bulion) procesare în faţa clientului“, „ambalaj bere-coca-cola“, „maşină de găurit pămînt eba pe benzină“, „cîrlig de tracţiune remorcă pt Dacia şi galerie perdele sculptată“, „tricicletă tip motocicletă“, „rochie roşie cu corset“, „teren arabil Valea Ciorii“, „pian Beatrice, necesită reparaţii“, „lunetă vînătoare USA şi binoclu Rusia“, „farmacie în Cluj fără datorii“. Ei, aşa curăţenie de toamnă mai zic şi eu! (L. V.

● În Filipine, nişte tipi au capturat un crocodil în greutate de 1075 de kilograme, cel mai mare crocodil prins vreodată viu; o pisică injectată, în scopuri ştiinţifice, cu o proteină din gena unei meduze a devenit fluorescentă, dar la bursa ştirilor cu animale, favorita mea rămîne cea cu pinguinul care, găsit hoinărind prin Noua Zeelandă, a fost trimis înapoi în Antarctica, unde a dispărut cu tot cu dispozitivul de localizare. (M. C.

● Steve Jobs a murit. Bill Gates, fondatorul companiei Microsoft: „Îl cunosc pe Steve de peste 30 de ani. Am fost colegi, concurenţi şi prieteni mai mult de jumătate de viaţă. Rareori lumea are parte de oameni care să aibă o influenţă atît de mare ca aceea pe care a avut-o Steve. Acest lucru se va resimţi pentru multe generaţii de acum încolo. Pentru cei care au fost destul de norocoşi să lucreze cu el a fost o onoare imensă. Îmi va lipsi enorm!“. Dacă de la concurenţă vin cuvintele astea, noi, fanii Apple, ce să mai zicem? (A. M. S.

● Printre cele mai înduioşătoare semne de apreciere (ale faimei mele jurnalistice…): la Festivalul Dilemei vechi de la Alba Iulia, pe cînd stăteam la coada de la toaleta unisex din Cetate, un domn m-a lăsat în faţă, spunîndu-mi: „Poftiţi, doamnă Iaromira!“. (I. P.

● Săptămîna trecută, o oarecare Fawn a pus în vînzare pe eBay o fotografie veche de mai mult de o sută de ani a unui tip care semăna leit cu Nicolas Cage. După ce tot Internetul a vorbit despre vampirul, călătorul în timp, nemuritorul N.C., a apărut şi o imagine a lui John Travolta, colportată de un amic al lui Fawn care ţine să rămînă anonim, şi ea veche de peste o sută de ani. Se pare că nu sînt falsuri, deşi pe eBay se poate vinde orice, iar preţurile sînt strident de disproporţionate: 50.000 pentru Cage, un milion pentru Travolta. Poate şi le cumpără ei înşişi… (S. S.)

Foto: I. Popovici

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.
E cool să postești jpeg
Seducția pesimismului
Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta.
p 20 WC jpg
André Scrima şi „cerurile lumii”
A interoga şi alte tradiţii spirituale decît cea proprie, a percepe relaţia lor cu „cerul” să nu aibă oare nici o legătură cu credinţa, nici o legătură cu Dumnezeu? Să vedem.
Theodor Pallady jpeg
Nevoia unei revoluții a bunului-simț
Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.
index jpeg 3 webp
Dorință pentru 2023
Ar putea fi arhitecții convingători în a spune că putem salva natura începînd cu oamenii care suferă?
p 24 A  Damian IMG 4760 jpg
Cu ochii-n 3,14
● În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Zile din viața noastră
Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu.
Zizi și neantul jpeg
Timpul de dinainte
Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.

Adevarul.ro

image
Scrisoarea unui diplomat rus aflat în exil: „Cu toții trebuie să încetăm să ne mai prefacem. Europa este în război”
„Cu toții trebuie să încetăm să ne mai prefacem. Europa este în război. Acum, tot ce contează este ca partea corectă să câștige”, a scris fostul diplomat rus Boris Bondarev.
image
Mută un singur băț de chibrit pentru a rezolva acest test de inteligență. Ai 20 de secunde la dispoziție
Acest exercițiu matematic devine corect printr-o singură mutare. Doar cei cu o inteligență peste medie îl pot face în mai puțin de 20 de secunde.
image
Condimentul ieftin care luptă împotriva cancerului. Poate fi folosit în mâncăruri, deserturi și băuturi
Acest condiment nu doar că este la îndemâna oricui și aromatizează perfect preparatele gătite, dar are și numeroase beneficii pentru sănătate.

HIstoria.ro

image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Din culisele Operațiunii Marte
În istoria războiului sovieto-german, nume ca „Moscova”, „Stalingrad”, „Kursk”, „Belarus” sau „Berlin” evocă mari victorii sovietice.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.