Cu ochii în 3,14
SĂ MAI SPUNĂ CINEVA CĂ,
ÎN ROMÅNIA, OLĂRITUL TELEFONIC ŞI STRATUL DE RĂBDARE
SE PROFILEAZĂ
CU TOT MAI MULT APLOMB
● În ultimii 20 de ani, începînd cu epoca divertismentului lui Valeriu Lazarov, am tot importat formate TV din Occident, de la cele cu „surprize, surprize“ pînă la „voci“ şi „talente“ care au devenit contra cost şi ale României. Iată însă că a sosit timpul să exportăm şi noi show-urile noastre. Producţia Media Factory de pe Prima TV Miss Fata de la ţară va ajunge în 11 ţări, printre care Suedia, Danemarca, Ungaria, Republica Cehă şi… Ghana. Să mai spună cineva că, în România, agricultura e la pămînt şi că nu ne păstrăm tradiţiile, ca popor de ţărani ce sîntem! Pînă şi cei din Ghana ne invidiază pentru valorile şi frumuseţile patriei. Totuşi, cum o fi arătînd fata lor de la ţară? Propun un schimb de experienţă ca-ntre fete, ca s-o vedem şi noi! (A. P.)
● Urmînd exemplul unor Clint Eastwood, Burt Reynolds, Kevin Costner, John Corbett, Gwyneth Paltrow şi Steven Seagal, Jeff Bridges a înregistrat şi el un album de muzică country. „Mă interesează multe. Îmi place muzica la fel de mult precum olăritul şi pictura“, a declarat actorul care, cînd cu premiile Golden Globe şi Oscar pentru Crazy Heart, şi-a exprimat dezamăgirea pentru pierderea statutului de actor subevaluat. (M. C.)
● Într-un ziar local, la „Mica publicitate“, un anunţ (ah, ce marketing bun au feţele bisericeşti!): „Sfânta măicuţă Aglaia slujitoarea casei Domnului deţinătoarea celor mai puternice leacuri sfinte bisericeşti, dezleagă orice tip de farmece şi blesteme prin rugăciuni, masluri şi liturghii. Rezolvă orice problemă în maxim 5 ore. Deschide cartea veche de 300 ani GRATUIT, TELEFONIC“. Trec peste virgula dintre subiect şi predicat (că e sfîntă!) şi exprim o nelămurire sintactică: de 300 de ani, măicuţa deschide cartea? Şi acum 300 de ani o deschidea tot gratuit şi telefonic? (M. V.)
● Auzi? O „gaură“ în stratul de ozon – de 3-4-5 ori mai mare decît Germania – se întinde zi şi noapte la Polul Nord… Şi noi dormim, Bobocule… (R. C.)
● În ziarul gratuit Ring de joi, 6 octombrie 2011, acest anunţ simpatic: „Meditez matematică, cu multă răbdare“. (D. S.)
● Noul cuvînt inexactitudini, inventat de ministrul Educaţiei, a stîrnit multe ironii şi indignări, deşi poate fi considerat ca fiind ceva destul de nostim. În schimb, nimeni n-a observat că acelaşi om foloseşte la modul serios expresia spirit de glumă. Era o vreme cînd cei care scăpau această formulă puteau fi taxaţi pur şi simplu drept analfabeţi. Astăzi însă, e tot mai folosită şi iată că trece neobservată chiar şi în gura ministrului Educaţiei. Dar am aflat că la orizontul tolerantei noastre limbi se profilează cu tot mai mult aplomb şi expresia tupeu de obrăznicie, ceea ce mi-a provocat deodată o poftă de apetit să impun şi eu ceva nou în limbă. Sper să am acest noroc de şansă. (A. M.)
SĂ MAI SPUNĂ CINEVA CĂ,
ÎN ROMÅNIA, A ÎNCEPUT
SEZONUL SUPERMARKET-ULUI PĂRĂSIT ŞI CĂ TRECUTUL
NU ŞI-A SCHIMBAT SFÎRŞITUL
● De pe la ştiri: a început sezonul urşilor agresivi care atacă oameni. Cică toamna ei mănîncă fructe fermentate, se îmbată, prind curaj şi devin violenţi. În acelaşi timp, a început şi sezonul ţuicii şi vinului la oameni. Aşa că nu ne facem probleme, ne putem pune cu ursul! (A. P.)
● Şeriful din Cook County a trimis (la ultimul domiciliu cunoscut) unui număr de 10.000 de infractori, daţi în urmărire generală, o scrisoare contrafăcută prin care aceştia erau anunţaţi că au fost selecţionaţi pentru a testa noi jocuri video şi televizoare cu plasmă într-un supermarket. Li se promitea că, dacă se vor prezenta, vor primi 75 de dolari pentru deranj şi un televizor cadou. La data anunţată, 102 dintre infractori au venit: au fost întîmpinaţi de poliţişti îmbrăcaţi în uniformele supermarket-ului, care mai întîi le-au făcut o poză „suvenir“ şi apoi le-au pus cătuşe. Ce înseamnă o societate bazată pe încredere! La noi, dacă poliţia ar proceda asemănător, probabil că nu s-ar prezenta nimeni nici ca să testeze un gipan… (M. V.)
● Pe marginea unui drum din Turcia, un hambar părăsit pe care scrie „Eldorado“. Să fie noua viziune politică asupra Uniunii Europene? (S. G.)
● Recent, Jacques Chirac şi-a publicat un volum de memorii. Tot recent, acelaşi Jacques Chirac a primit din partea medicului neurolog un aviz care atestă că are carenţe grave de memorie. Fostul preşedinte francez nu va mai fi astfel obligat să se prezinte la procesul în care este chemat ca martor. Conform expertizei medicale, el „se află într-o stare de vulnerabilitate care nu-i mai permite să răspundă la întrebări despre trecutul său“. Un volum de Memorii scris de un om fără memorie… Cumpăraţi? (M. M.)
● O olandeză a fost acuzată de hărţuire după ce şi-a sunat fostul iubit de 65.000 de ori într-un singur an, adică o medie de 178 de telefoane pe zi. Nu înţeleg de ce tipul nu şi-a schimbat pur şi simplu numărul de telefon. Eu cred că îi mai şi răspundea. (M. C.)
● Eram supărată că, deşi îmi propusesem, nu reuşisem să ajung la Melancholia lui Lars Von Trier. În drumul meu, parcă pentru a mă consola, am auzit tot felul de replici: un bărbat vorbea la telefon într-o maşină şi spunea că „trei generaţii de acum înainte sînt distruse“, iar un adolescent îi zicea prietenei sale că „s-a supărat şi el puţin, nu e sfîrşitul lumii“. Ratasem apocalipsa haute couture de la cinema, puteam să mă mulţumesc cu cea prêt-à-porter. (A. M. S.)
SĂ MAI SPUNĂ CINEVA CĂ,
ÎN ROMÅNIA, CREŞTE VULGARITATEA ÎN FAŢA CLIENTULUI TRIMIS ÎNAPOI
ŞI CĂ MULTE SEMNE DE APRECIERE SÎNT FALSURI
● Dintr-ale crizei în cer şi pe pămînt: astronomii ne anunţă că scade numărul asteroizilor care vin cu grăbire spre Terra; în schimb, creşte vulgaritatea presei care – în pană de subiecte – se excită cu amanţii Elenei Ceauşescu. La noi, trivialitatea nu va cunoaşte crize. (R. C.)
● În Monitorul de Alba de miercuri, 28 septembrie, se vindeau: „2 bilete de tratament în Băile Felix, perioada 18 zile“, „bar şi spălătorie auto în Cugir“, „maşină cusut Rodica nouă“, „car de lemn“, „SRL şi chioşc alimentar situat pe peronul gării Teiuş“, „pastă de roşii (bulion) procesare în faţa clientului“, „ambalaj bere-coca-cola“, „maşină de găurit pămînt eba pe benzină“, „cîrlig de tracţiune remorcă pt Dacia şi galerie perdele sculptată“, „tricicletă tip motocicletă“, „rochie roşie cu corset“, „teren arabil Valea Ciorii“, „pian Beatrice, necesită reparaţii“, „lunetă vînătoare USA şi binoclu Rusia“, „farmacie în Cluj fără datorii“. Ei, aşa curăţenie de toamnă mai zic şi eu! (L. V.)
● În Filipine, nişte tipi au capturat un crocodil în greutate de 1075 de kilograme, cel mai mare crocodil prins vreodată viu; o pisică injectată, în scopuri ştiinţifice, cu o proteină din gena unei meduze a devenit fluorescentă, dar la bursa ştirilor cu animale, favorita mea rămîne cea cu pinguinul care, găsit hoinărind prin Noua Zeelandă, a fost trimis înapoi în Antarctica, unde a dispărut cu tot cu dispozitivul de localizare. (M. C.)
● Steve Jobs a murit. Bill Gates, fondatorul companiei Microsoft: „Îl cunosc pe Steve de peste 30 de ani. Am fost colegi, concurenţi şi prieteni mai mult de jumătate de viaţă. Rareori lumea are parte de oameni care să aibă o influenţă atît de mare ca aceea pe care a avut-o Steve. Acest lucru se va resimţi pentru multe generaţii de acum încolo. Pentru cei care au fost destul de norocoşi să lucreze cu el a fost o onoare imensă. Îmi va lipsi enorm!“. Dacă de la concurenţă vin cuvintele astea, noi, fanii Apple, ce să mai zicem? (A. M. S.)
● Printre cele mai înduioşătoare semne de apreciere (ale faimei mele jurnalistice…): la Festivalul Dilemei vechi de la Alba Iulia, pe cînd stăteam la coada de la toaleta unisex din Cetate, un domn m-a lăsat în faţă, spunîndu-mi: „Poftiţi, doamnă Iaromira!“. (I. P.)
● Săptămîna trecută, o oarecare Fawn a pus în vînzare pe eBay o fotografie veche de mai mult de o sută de ani a unui tip care semăna leit cu Nicolas Cage. După ce tot Internetul a vorbit despre vampirul, călătorul în timp, nemuritorul N.C., a apărut şi o imagine a lui John Travolta, colportată de un amic al lui Fawn care ţine să rămînă anonim, şi ea veche de peste o sută de ani. Se pare că nu sînt falsuri, deşi pe eBay se poate vinde orice, iar preţurile sînt strident de disproporţionate: 50.000 pentru Cage, un milion pentru Travolta. Poate şi le cumpără ei înşişi… (S. S.)
Foto: I. Popovici