Cu ochii în 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 400 din 13-19 octombrie 2011
Cu ochii în 3,14 jpeg

SĂ MAI SPUNĂ CINEVA CĂ,
ÎN ROMÅNIA, OLĂRITUL TELEFONIC ŞI STRATUL DE RĂBDARE
SE PROFILEAZĂ
CU TOT MAI MULT APLOMB 

 ● În ultimii 20 de ani, începînd cu epoca divertismentului lui Valeriu Lazarov, am tot importat formate TV din Occident, de la cele cu „surprize, surprize“ pînă la „voci“ şi „talente“ care au devenit contra cost şi ale României. Iată însă că a sosit timpul să exportăm şi noi show-urile noastre. Producţia Media Factory de pe Prima TV Miss Fata de la ţară va ajunge în 11 ţări, printre care Suedia, Danemarca, Ungaria, Republica Cehă şi… Ghana. Să mai spună cineva că, în România, agricultura e la pămînt şi că nu ne păstrăm tradiţiile, ca popor de ţărani ce sîntem! Pînă şi cei din Ghana ne invidiază pentru valorile şi frumuseţile patriei. Totuşi, cum o fi arătînd fata lor de la ţară? Propun un schimb de experienţă ca-ntre fete, ca s-o vedem şi noi! (A. P.

● Urmînd exemplul unor Clint Eastwood, Burt Reynolds, Kevin Costner, John Corbett, Gwyneth Paltrow şi Steven Seagal, Jeff Bridges a înregistrat şi el un album de muzică country. „Mă interesează multe. Îmi place muzica la fel de mult precum olăritul şi pictura“, a declarat actorul care, cînd cu premiile Golden Globe şi Oscar pentru Crazy Heart, şi-a exprimat dezamăgirea pentru pierderea statutului de actor subevaluat. (M. C.

● Într-un ziar local, la „Mica publicitate“, un anunţ (ah, ce marketing bun au feţele bisericeşti!): „Sfânta măicuţă Aglaia slujitoarea casei Domnului deţinătoarea celor mai puternice leacuri sfinte bisericeşti, dezleagă orice tip de farmece şi blesteme prin rugăciuni, masluri şi liturghii. Rezolvă orice problemă în maxim 5 ore. Deschide cartea veche de 300 ani GRATUIT, TELEFONIC“. Trec peste virgula dintre subiect şi predicat (că e sfîntă!) şi exprim o nelămurire sintactică: de 300 de ani, măicuţa deschide cartea? Şi acum 300 de ani o deschidea tot gratuit şi telefonic? (M. V.

● Auzi? O „gaură“ în stratul de ozon – de 3-4-5 ori mai mare decît Germania – se întinde zi şi noapte la Polul Nord… Şi noi dormim, Bobocule… (R. C.

● În ziarul gratuit Ring de joi, 6 octombrie 2011, acest anunţ simpatic: „Meditez matematică, cu multă răbdare“. (D. S.

● Noul cuvînt inexactitudini, inventat de ministrul Educaţiei, a stîrnit multe ironii şi indignări, deşi poate fi considerat ca fiind ceva destul de nostim. În schimb, nimeni n-a observat că acelaşi om foloseşte la modul serios expresia spirit de glumă. Era o vreme cînd cei care scăpau această formulă puteau fi taxaţi pur şi simplu drept analfabeţi. Astăzi însă, e tot mai folosită şi iată că trece neobservată chiar şi în gura ministrului Educaţiei. Dar am aflat că la orizontul tolerantei noastre limbi se profilează cu tot mai mult aplomb şi expresia tupeu de obrăznicie, ceea ce mi-a provocat deodată o poftă de apetit să impun şi eu ceva nou în limbă. Sper să am acest noroc de şansă. (A. M.)

SĂ MAI SPUNĂ CINEVA CĂ,  
ÎN ROMÅNIA, A ÎNCEPUT  
SEZONUL SUPERMARKET-ULUI PĂRĂSIT ŞI CĂ TRECUTUL
NU ŞI-A SCHIMBAT SFÎRŞITUL 

● De pe la ştiri: a început sezonul urşilor agresivi care atacă oameni. Cică toamna ei mănîncă fructe fermentate, se îmbată, prind curaj şi devin violenţi. În acelaşi timp, a început şi sezonul ţuicii şi vinului la oameni. Aşa că nu ne facem probleme, ne putem pune cu ursul! (A. P.

● Şeriful din Cook County a trimis (la ultimul domiciliu cunoscut) unui număr de 10.000 de infractori, daţi în urmărire generală, o scrisoare contrafăcută prin care aceştia erau anunţaţi că au fost selecţionaţi pentru a testa noi jocuri video şi televizoare cu plasmă într-un supermarket. Li se promitea că, dacă se vor prezenta, vor primi 75 de dolari pentru deranj şi un televizor cadou. La data anunţată, 102 dintre infractori au venit: au fost întîmpinaţi de poliţişti îmbrăcaţi în uniformele supermarket-ului, care mai întîi le-au făcut o poză „suvenir“ şi apoi le-au pus cătuşe. Ce înseamnă o societate bazată pe încredere! La noi, dacă poliţia ar proceda asemănător, probabil că nu s-ar prezenta nimeni nici ca să testeze un gipan… (M. V.

● Pe marginea unui drum din Turcia, un hambar părăsit pe care scrie „Eldorado“. Să fie noua viziune politică asupra Uniunii Europene? (S. G.

● Recent, Jacques Chirac şi-a publicat un volum de memorii. Tot recent, acelaşi Jacques Chirac a primit din partea medicului neurolog un aviz care atestă că are carenţe grave de memorie. Fostul preşedinte francez nu va mai fi astfel obligat să se prezinte la procesul în care este chemat ca martor. Conform expertizei medicale, el „se află într-o stare de vulnerabilitate care nu-i mai permite să răspundă la întrebări despre trecutul său“. Un volum de Memorii scris de un om fără memorie… Cumpăraţi? (M. M.

● O olandeză a fost acuzată de hărţuire după ce şi-a sunat fostul iubit de 65.000 de ori într-un singur an, adică o medie de 178 de telefoane pe zi. Nu înţeleg de ce tipul nu şi-a schimbat pur şi simplu numărul de telefon. Eu cred că îi mai şi răspundea. (M. C.

● Eram supărată că, deşi îmi propusesem, nu reuşisem să ajung la Melancholia lui Lars Von Trier. În drumul meu, parcă pentru a mă consola, am auzit tot felul de replici: un bărbat vorbea la telefon într-o maşină şi spunea că „trei generaţii de acum înainte sînt distruse“, iar un adolescent îi zicea prietenei sale că „s-a supărat şi el puţin, nu e sfîrşitul lumii“. Ratasem apocalipsa haute couture de la cinema, puteam să mă mulţumesc cu cea prêt-à-porter. (A. M. S.

SĂ MAI SPUNĂ CINEVA CĂ,
ÎN ROMÅNIA, CREŞTE VULGARITATEA ÎN FAŢA CLIENTULUI TRIMIS ÎNAPOI
ŞI CĂ MULTE SEMNE DE APRECIERE SÎNT FALSURI 

● Dintr-ale crizei în cer şi pe pămînt: astronomii ne anunţă că scade numărul asteroizilor care vin cu grăbire spre Terra; în schimb, creşte vulgaritatea presei care – în pană de subiecte – se excită cu amanţii Elenei Ceauşescu. La noi, trivialitatea nu va cunoaşte crize. (R. C.

● În Monitorul de Alba de miercuri, 28 septembrie, se vindeau: „2 bilete de tratament în Băile Felix, perioada 18 zile“, „bar şi spălătorie auto în Cugir“, „maşină cusut Rodica nouă“, „car de lemn“, „SRL şi chioşc alimentar situat pe peronul gării Teiuş“, „pastă de roşii (bulion) procesare în faţa clientului“, „ambalaj bere-coca-cola“, „maşină de găurit pămînt eba pe benzină“, „cîrlig de tracţiune remorcă pt Dacia şi galerie perdele sculptată“, „tricicletă tip motocicletă“, „rochie roşie cu corset“, „teren arabil Valea Ciorii“, „pian Beatrice, necesită reparaţii“, „lunetă vînătoare USA şi binoclu Rusia“, „farmacie în Cluj fără datorii“. Ei, aşa curăţenie de toamnă mai zic şi eu! (L. V.

● În Filipine, nişte tipi au capturat un crocodil în greutate de 1075 de kilograme, cel mai mare crocodil prins vreodată viu; o pisică injectată, în scopuri ştiinţifice, cu o proteină din gena unei meduze a devenit fluorescentă, dar la bursa ştirilor cu animale, favorita mea rămîne cea cu pinguinul care, găsit hoinărind prin Noua Zeelandă, a fost trimis înapoi în Antarctica, unde a dispărut cu tot cu dispozitivul de localizare. (M. C.

● Steve Jobs a murit. Bill Gates, fondatorul companiei Microsoft: „Îl cunosc pe Steve de peste 30 de ani. Am fost colegi, concurenţi şi prieteni mai mult de jumătate de viaţă. Rareori lumea are parte de oameni care să aibă o influenţă atît de mare ca aceea pe care a avut-o Steve. Acest lucru se va resimţi pentru multe generaţii de acum încolo. Pentru cei care au fost destul de norocoşi să lucreze cu el a fost o onoare imensă. Îmi va lipsi enorm!“. Dacă de la concurenţă vin cuvintele astea, noi, fanii Apple, ce să mai zicem? (A. M. S.

● Printre cele mai înduioşătoare semne de apreciere (ale faimei mele jurnalistice…): la Festivalul Dilemei vechi de la Alba Iulia, pe cînd stăteam la coada de la toaleta unisex din Cetate, un domn m-a lăsat în faţă, spunîndu-mi: „Poftiţi, doamnă Iaromira!“. (I. P.

● Săptămîna trecută, o oarecare Fawn a pus în vînzare pe eBay o fotografie veche de mai mult de o sută de ani a unui tip care semăna leit cu Nicolas Cage. După ce tot Internetul a vorbit despre vampirul, călătorul în timp, nemuritorul N.C., a apărut şi o imagine a lui John Travolta, colportată de un amic al lui Fawn care ţine să rămînă anonim, şi ea veche de peste o sută de ani. Se pare că nu sînt falsuri, deşi pe eBay se poate vinde orice, iar preţurile sînt strident de disproporţionate: 50.000 pentru Cage, un milion pentru Travolta. Poate şi le cumpără ei înşişi… (S. S.)

Foto: I. Popovici

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

Pacienţi Covid în Spitalul Găeşti. FOTO
România, cel mai bolnav pacient al Europei. De ce am ajuns în această situație - Concluzia raportului „Health at a Glance”
În comparație cu media Uniunii Europene, în România mor de trei ori mai mulți pacienți din cauza unor boli tratabile, iar speranța de viață sănătoasă este printre cele mai reduse. Cu o medie de 57,8 ani sănătoși, ne plasăm pe locul 22 din 27 de țări UE.
70d089e60bbdf4d2c00cdc56f8dfd5c1 jpg
Luptătorii uiguri din Siria amenință China: „Suntem mujahedinii din Turkistanul de Est”
Un grup militant uigur care a participat la răsturnarea dictatorului Bashar-al Assad a promis că va duce mai departe lupta în țara lor de origine, China.
Palma de Mallorca Spania Sursă foto Dertour
Zboruri directe din Sibiu către destinații populare precum Palma de Mallorca, din 2025
Din vara anului 2025, Aeroportul Internațional Sibiu își va extinde opțiunile de zbor către o nouă destinație îndrăgită de români: Palma de Mallorca, una dintre cele mai apreciate locații de vacanță din Spania.
craciunul 2024, preturi in piata slatina brazi, aranjamente si legume   foto alina mitran (8) jpg
Brazii de Crăciun sunt apreciați, dar nu se cumpără. „Trece lumea ca la muzeu. Poate va fi mai bine săptămâna viitoare”
Ofertă bogată de brazi și ornamente pentru Crăciun în piețe. Clienții vin, se uită, întreabă, își bucură ochii, dar nu se grăbesc să cumpere. „Trece lumea ca la muzeu. Poate o fi mai bine săptămâna viitoare. Ieri și alaltăieri nici taxa nu am scos-o”, se plâng comercianții.
Mufasa Regele Leu și actorii care dau voce personajelor în varianta dublată Colaj
„Mufasa: Regele Leu” ajunge în România. Cine dă voce personajelor în varianta dublată
Pe 18 decembrie 2024, publicul din România va putea viziona la cinema noul film al studiourilor Walt Disney Pictures, „Mufasa: Regele Leu”, o producție care prezintă (servește ca prequel) evenimentele ce preced povestea binecunoscutului film „Regele Leu”.
masini trafic  Foto carVertical jpg
Ce mașini fac cele mai puține accidente în funcție de culoarea pe care o au
În general, oamenii nu cred că culoarea unei mașini poate influența numărul de accidente în care aceasta este implicată, considerând că doar vehiculele viu colorate sunt mai sigure.
carne de porc la sare
Boala gravă pe care o poți face doar gustând în timp ce prepari bunătăți de Crăciun. Au fost 31 cazuri în România, anul trecut
La nivel mondial se înregistrează aproximativ 10.000 cazuri anual, iar în România, anul trecut, au fost tratate 31 cazuri, număr în creștere față de anul anterior. Boala nu se transmite de la om la om, însă te poți îmbolnăvi foarte ușor consumând carne infestată.
Timişoara-decembrie 1989 FOTO FORTEPAN/Urban Tamas
15 decembrie: La Timişoara s-a strigat pentru prima dată „Jos Ceauşescu!”. Începutul Revoluţiei din 1989
La 15 decembrie 1989, o demonstraţie de solidaritate cu pastorul Laslo Tokes declanşa o mişcare de protest împotriva regimului comunist la nivel naţional. Tot într-o zi de 15 decembrie, în 1947, se năştea George Pruteanu, celebru datorită emisiunii sale „Doar o vorbă săț-i mai spun”.
Aurora Boreală în Laponia Foto Eturia
Laponia, destinația externă cea mai căutată în luna decembrie. Oferte la prețuri reduse pentru 2025
Laponia continuă să fie una dintre cele mai populare atracții de Crăciun. Pentru sezonul 2025, au fost deja anunțate primele oferte pentru excursii în această destinație, care oferă oportunitatea de a experimenta magia Crăciunului în regiunile nordice.