Cu ochii în 3,14
PREOCUPATĂ DE ELOCVENŢĂ,
O COLEGĂ DE CARTE PUBLICĂ
O STATISTICĂ
A CONSUMULUI DE MASĂ
(INCLUSIV MĂSURILE ADÎNCI)
● N-am înţeles multă vreme de ce, de cîte ori trec prin poarta de control la aeroport, sînt descălţată. Uneori primesc cipicii ăia de plastic, alteori sînt forţată să lipăi pe ciment. Recent, pe aeroportul Barajas din Madrid mi s-a explicat că botinele, platformele, pantofii mai înalţi sînt suspecţi în general, la urma urmei de ce-ai vrea să pari mai înaltă decît eşti? Desigur, chica de la poarta stelară, care-mi făcea instructajul, avea 1,80 m şi pantofi bărbăteşti, însă, preocupată de elocvenţă, mi-a lăsat nu doar sticla de apă plină, dar şi pila de unghii pe care o uitasem în poşetă. Atenţie, aşadar, la provocări! (S. S.)
● Cînd o colegă mi-a spus că a început să primească invitaţii la petreceri de Crăciun, am crezut că rîde de mine. Asta pînă cînd am primit şi noi, la redacţie, propuneri şi invitaţii ale unor firme care vor să ne organizeze petrecerea de… Crăciun! Cică asta ar ajuta la „fidelizarea angajaţilor“ şi reprezintă „un prilej de distracţie şi voie bună“. Eu înţeleg că au apărut deja afişele cu Bănică, da’ mai e pîn’ la Crăciun! Şi, oricum, noi ne organizăm singuri. (P. M.)
● Ca niciodată, văd peste tot la Paris, şi nu numai, oameni care citesc doar ziare şi reviste. Sînt puţini cei care au cărţi. Un amic care lucrează în zona editorială îmi spune că lucrurile stau aşa din cauza alegerilor. Şi că în această perioadă electorală vînzările de carte vor scădea dramatic. Partea bună e că dramaticul lor nu seamănă nicidecum cu al nostru în materie de cititori. Şi că o primă victorie a socialiştilor îi face suficient de optimişti pe francezi, încît să treacă uşor peste acest neajuns. (A. M. S.)
● Revista Newsweek de săptămîna trecută publică o statistică a consumului de bere din State şi din lume. Una dintre casete este dedicată României, al cărei consum de bere a crescut cu 13 procente din 2007 încoace (cel mai mare salt). Alte cifre interesante: Cehia consumă, în continuare, cel mai mult: 161,5 litri de bere pe cap de locuitor, urmată de Irlanda, cu 120,5 litri. Depăşită doar de Austria şi de Germania, România se află pe locul 5, cu 97 de litri. China este cel mai mare producător de bere din lume, asigurînd 23% din cantitatea totală de bere. (M. C.)
● Într-o sîmbătă după-masă, pe holul Spitalului Universitar, în faţa secţiei de „Urgenţe majore“, cuiva i-a sunat telefonul (ce neagră coincidenţă!) cu „Ne me quitte pas“ a lui Brel. (L. V.)
● Că tot veni vorba de cifre, războiul împotriva terorismului, inclusiv măsurile de precauţie şi de siguranţă au costat Statele Unite în ultimul deceniu 3.228.000.000.000 dolari. Nici nu ştiu să pronunţ cifra asta. (M. C.)
● Am descoperit în România liberă următorul anunţ la mica publicitate: „ATEE, 38 ani, profesor, cu valori eco-civice, caut cunoştinţă ateu, în vederea căsătoriei“. Păi, să dea Dumnezeu ca ateea să-şi găsească ateul potrivit cu care să trăiască pînă la adînci bătrîneţi, într-o deplină armonie eco-civică, asta pentru că, aşa cum se spune, Dumnezeu nu strică două case. (A. M.)
AUZI? ŞTII CĂ URMEAZĂ
MAI MULTĂ POEZIE VERDE,
ÎN AŞTEPTAREA VISCOLULUI?
● Auzi? Ştii cum a răspuns soţia unui diplomat grec cînd a fost întrebată de un oaspete din străinătate dacă nu se simte cumva vinovată pentru miliardele pe care europenii le împrumută Greciei? „Vinovată? La cîte i-au dat grecii (democraţia, filozofia, artele, arhitectura…), Europa le datorează mai mult decît nişte miliarde de euro.“ (R. C.)
● Regele saudit s-a milostivit şi a acordat femeilor din Arabia Saudită dreptul de a vota. Se pare că urmează dreptul de a conduce. De a conduce, probabil, doar spre secţiile de vot. (M. C.)
● O sticlă de ulei are un nume poetic: „Raza soarelui“. Pentru că mi-ar plăcea să existe chiar mai multă poezie în viaţa mea, mi-aş dori să gătesc cu un ulei care să se cheme – de ce nu? – „Raza lunii“. (A. P.)
● După castravete, a venit rîndul pepenelui să ucidă. În SUA cîteva persoane au decedat din cauza bacteriei Listeria, provenită din pepenele verde. Să fie o revoltă a legumelor contra umanităţii? (S. G.)
● A început o isterie absurdă legată de cauciucurile de iarnă. Nu înţeleg însă ce sens ar avea, de pildă, o asemenea lege într-o iarnă fără zăpadă. De ce ai plăti amenzi atunci cînd drumurile sînt uscate? De ce trebuie să fii echipat „de iarnă“ între 1 noiembrie şi 1 martie, o perioadă mai lungă decît iarna calendaristică, doar pentru că „e posibil să ningă“? De ce să cheltuieşti atîţia bani, în aşteptarea viscolului? Anul trecut, în Bucureşti, a nins mai serios doar de vreo două ori. Propun aplicarea legii pe şoselele de la vîrful Omu, pe tot parcursul anului. (A. P.)
BINE CĂ NU AVEM
PRIVIREA DEASUPRA
● Am văzut la ştiri că, la inaugurarea noului stadion din Kiev (construit pentru Euro 2012), a luat foc acoperişul. Bine că nu ne-am combinat cu ucrainenii pentru organizarea Campionatului European! Cu gazonul nostru şi cu acoperişul lor, ar fi rămas onoarea europenelor nereperată! (M. V.)
● Fireşte, e revoltător că pentru prima oară în secolul XXI nici un post românesc de televiziune nu s-a învrednicit să plătească transmisia, de la Tirana, a meciului de fotbal România-Albania; da, e revoltător, li s-a părut prea scump, dar trebuie spus că bine au făcut! Avem suficiente nenorociri pe cap. (R. C.)
● În metrou, un tip alb îmbrăcat în uniforma hip-hop-ului West Coast (şapcă NBA purtată cu faţa la spate, tricou, hanorac şi blugi extra-largi, adidaşi ca nişte tancuri, lanţ la gît) citea absorbit, silabisind încetişor, ridicînd uneori privirea şi gîndindu-se îndelung. Înainte să coboare la Grozăveşti, am putut să văd ce citea: biografia lui Steve Jobs. (L. V.)
● În Turda, trei litere deasupra unei uşi: JDN. Ce să fie, vreo injurie? Nicidecum, e doar acronimul unor nevinovate Jocuri De Noroc. Ceva mai încolo, un magazin care vrea să-i treci pragul te îmbie cu numele lui cam ciudat: HAOTIC. (D. S.)
Foto: M. Chivu