Cu ochii în 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 401 din 20-26 octombrie 2011
Cu ochii în 3,14 jpeg

PREOCUPATĂ DE ELOCVENŢĂ,
O COLEGĂ DE CARTE PUBLICĂ  
O STATISTICĂ  
A CONSUMULUI DE MASĂ
(INCLUSIV MĂSURILE ADÎNCI)  

●  N-am înţeles multă vreme de ce, de cîte ori trec prin poarta de control la aeroport, sînt descălţată. Uneori primesc cipicii ăia de plastic, alteori sînt forţată să lipăi pe ciment. Recent, pe aeroportul Barajas din Madrid mi s-a explicat că botinele, platformele, pantofii mai înalţi sînt suspecţi în general, la urma urmei de ce-ai vrea să pari mai înaltă decît eşti? Desigur, chica de la poarta stelară, care-mi făcea instructajul, avea 1,80 m şi pantofi bărbăteşti, însă, preocupată de elocvenţă, mi-a lăsat nu doar sticla de apă plină, dar şi pila de unghii pe care o uitasem în poşetă. Atenţie, aşadar, la provocări! (S. S.

● Cînd o colegă mi-a spus că a început să primească invitaţii la petreceri de Crăciun, am crezut că rîde de mine. Asta pînă cînd am primit şi noi, la redacţie, propuneri şi invitaţii ale unor firme care vor să ne organizeze petrecerea de… Crăciun! Cică asta ar ajuta la „fidelizarea angajaţilor“ şi reprezintă „un prilej de distracţie şi voie bună“. Eu înţeleg că au apărut deja afişele cu Bănică, da’ mai e pîn’ la Crăciun! Şi, oricum, noi ne organizăm singuri. (P. M.

● Ca niciodată, văd peste tot la Paris, şi nu numai, oameni care citesc doar ziare şi reviste. Sînt puţini cei care au cărţi. Un amic care lucrează în zona editorială îmi spune că lucrurile stau aşa din cauza alegerilor. Şi că în această perioadă electorală vînzările de carte vor scădea dramatic. Partea bună e că dramaticul lor nu seamănă nicidecum cu al nostru în materie de cititori. Şi că o primă victorie a socialiştilor îi face suficient de optimişti pe francezi, încît să treacă uşor peste acest neajuns. (A. M. S.

● Revista Newsweek de săptămîna trecută publică o statistică a consumului de bere din State şi din lume. Una dintre casete este dedicată României, al cărei consum de bere a crescut cu 13 procente din 2007 încoace (cel mai mare salt). Alte cifre interesante: Cehia consumă, în continuare, cel mai mult: 161,5 litri de bere pe cap de locuitor, urmată de Irlanda, cu 120,5 litri. Depăşită doar de Austria şi de Germania, România se află pe locul 5, cu 97 de litri. China este cel mai mare producător de bere din lume, asigurînd 23% din cantitatea totală de bere. (M. C.

● Într-o sîmbătă după-masă, pe holul Spitalului Universitar, în faţa secţiei de „Urgenţe majore“, cuiva i-a sunat telefonul (ce neagră coincidenţă!) cu „Ne me quitte pas“ a lui Brel. (L. V.

● Că tot veni vorba de cifre, războiul împotriva terorismului, inclusiv măsurile de precauţie şi de siguranţă au costat Statele Unite în ultimul deceniu 3.228.000.000.000 dolari. Nici nu ştiu să pronunţ cifra asta. (M. C.

● Am descoperit în România liberă următorul anunţ la mica publicitate: „ATEE, 38 ani, profesor, cu valori eco-civice, caut cunoştinţă ateu, în vederea căsătoriei“. Păi, să dea Dumnezeu ca ateea să-şi găsească ateul potrivit cu care să trăiască pînă la adînci bătrîneţi, într-o deplină armonie eco-civică, asta pentru că, aşa cum se spune, Dumnezeu nu strică două case. (A. M.)

AUZI? ŞTII CĂ URMEAZĂ  
MAI MULTĂ POEZIE VERDE,  
ÎN AŞTEPTAREA VISCOLULUI?  

● Auzi? Ştii cum a răspuns soţia unui diplomat grec cînd a fost întrebată de un oaspete din străinătate dacă nu se simte cumva vinovată pentru miliardele pe care europenii le împrumută Greciei? „Vinovată? La cîte i-au dat grecii (democraţia, filozofia, artele, arhitectura…), Europa le datorează mai mult decît nişte miliarde de euro.“ (R. C.

● Regele saudit s-a milostivit şi a acordat femeilor din Arabia Saudită dreptul de a vota. Se pare că urmează dreptul de a conduce. De a conduce, probabil, doar spre secţiile de vot. (M. C.

● O sticlă de ulei are un nume poetic: „Raza soarelui“. Pentru că mi-ar plăcea să existe chiar mai multă poezie în viaţa mea, mi-aş dori să gătesc cu un ulei care să se cheme – de ce nu? – „Raza lunii“. (A. P.

● După castravete, a venit rîndul pepenelui să ucidă. În SUA cîteva persoane au decedat din cauza bacteriei Listeria, provenită din pepenele verde. Să fie o revoltă a legumelor contra umanităţii? (S. G.)

 ● A început o isterie absurdă legată de cauciucurile de iarnă. Nu înţeleg însă ce sens ar avea, de pildă, o asemenea lege într-o iarnă fără zăpadă. De ce ai plăti amenzi atunci cînd drumurile sînt uscate? De ce trebuie să fii echipat „de iarnă“ între 1 noiembrie şi 1 martie, o perioadă mai lungă decît iarna calendaristică, doar pentru că „e posibil să ningă“? De ce să cheltuieşti atîţia bani, în aşteptarea viscolului? Anul trecut, în Bucureşti, a nins mai serios doar de vreo două ori. Propun aplicarea legii pe şoselele de la vîrful Omu, pe tot parcursul anului. (A. P.)

BINE CĂ NU AVEM  
PRIVIREA DEASUPRA  

● Am văzut la ştiri că, la inaugurarea noului stadion din Kiev (construit pentru Euro 2012), a luat foc acoperişul. Bine că nu ne-am combinat cu ucrainenii pentru organizarea Campionatului European! Cu gazonul nostru şi cu acoperişul lor, ar fi rămas onoarea europenelor nereperată! (M. V.

● Fireşte, e revoltător că pentru prima oară în secolul XXI nici un post românesc de televiziune nu s-a învrednicit să plătească transmisia, de la Tirana, a meciului de fotbal România-Albania; da, e revoltător, li s-a părut prea scump, dar trebuie spus că bine au făcut! Avem suficiente nenorociri pe cap. (R. C.

● În metrou, un tip alb îmbrăcat în uniforma hip-hop-ului West Coast (şapcă NBA purtată cu faţa la spate, tricou, hanorac şi blugi extra-largi, adidaşi ca nişte tancuri, lanţ la gît) citea absorbit, silabisind încetişor, ridicînd uneori privirea şi gîndindu-se îndelung. Înainte să coboare la Grozăveşti, am putut să văd ce citea: biografia lui Steve Jobs. (L. V.)

● În Turda, trei litere deasupra unei uşi: JDN. Ce să fie, vreo injurie? Nicidecum, e doar acronimul unor nevinovate Jocuri De Noroc. Ceva mai încolo, un magazin care vrea să-i treci pragul te îmbie cu numele lui cam ciudat: HAOTIC. (D. S.)

Foto: M. Chivu

Cea mai bună parte din noi jpeg
Inima rezistă mai mult
Am petrecut mult timp căutînd sfaturi de domesticire a procrastinării.
image png
Lecția portugheză SAAL
Inovațiile metodologice ale SAAL, cum ar fi implicarea arhitecților în dezvoltarea comunitară
Zizi și neantul jpeg
Masa cea lungă
Pentru că viitorul era incert sau, dimpotrivă, înfiorător de cert în stagnarea lui.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Schimb de mame sau despre cum arată România
Trăim în continuare într-o țară foarte săracă
E cool să postești jpeg
Mai avem nevoie de profesori?
Este trecut cu vederea, în mod grosolan, faptul că această grevă a profesorilor, pentru drepturile salariale, este făcută tocmai în interesul copiilor.
Theodor Pallady jpeg
Cine este Hieronymus Bosch?
Hieronymus Bosch va rămîne atîrnat în muzeele altora, în vreme ce detectivii romanelor noastre polițiste vor purta neverosimile patronime neaoșe...
p 20 Gianfranco Ravasi WC jpg
O biografie în cruce
„Biografia lui Iisus” ţine mai ales seama de expresivitatea internă a Evangheliilor.
p 24 A  Manolescu jpg
Cu ochii-n 3,14
De fiecare dată cînd văd cîte un om pe stradă cu Dilema veche în mînă mă bucur de parcă m-aș întîlni cu un cunoscut. Încă nu-i salut, dar le zîmbesc. (A. M. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Colecționarii de momente
Adun într-un colț de memorie momente aparent obișnuite, care mie îmi spun o poveste.
Zizi și neantul jpeg
Vechi obiceiuri (ne)sănătoase
Diferența dintre ea și Emma Bovary era că Tincuța știa, exact, granițele dintre lumea visării și cea a vieții de toate zilele.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Doar o plimbare prin cartier
De vreo două luni încoace, mi-am făcut un obicei – indiferent de vreme, în fiecare dimineață pe la ora 9, ies la o plimbare prin cartier.
E cool să postești jpeg
Sfîntul Grobian al politicienilor
Însă, dacă erodează încrederea cetățenilor, politicienii sînt ei înșiși cei care vor cădea în această groapă.
p 20 Carol cel Mare WC jpg
Creștinismul carolingian, între cultură și politică
Ei au introdus astfel o concepţie despre rolul religios al suveranului, care nu a încetat să fie revendicată mai tîrziu.
foto BTC DV bis jpeg
Credința ca experiență
E un mister al libertății, căci fiecare în conștiință poate spune de ce deschide sau de ce nu.
p 22 WC jpg
Pascalia, piatră de poticnire?
Tema este delicată și necesită explicații extinse pentru a înțelege cîștigurile, pierderile și riscurile unui demers de schimbare a Pascaliei.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Habar n-am dacă așa ceva poate fi socotit un experiment reușit sau nu.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Schimbări și obișnuințe
Dacă nu ieși din casă nu se întîmplă nimic nou.
Zizi și neantul jpeg
Familie și mese
Am crescut, prin anii 1970, cu o definiție mai curînd Disney a familiei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Copilul care recită poezia
Bine că măcar poeziile de slavă și preamărire au dispărut, însă nu se știe pînă cînd.
p 20 Kemal Kili‡daroglu WC jpeg
Pluralism religios: democratul turc şi monarhul englez
În Europa larg secularizată, monarhul englez a celebrat Polul divin şi universalitatea iradierii lui.
Theodor Pallady jpeg
Populus Dei
„Mediile bisericești înalte" au văzut în simpla adunare a laicatului un soi de reformă protestantă!
P2000594 1 jpg
Mai, RDW și București
RDW reușește, în fiecare an, să aducă în lumina reflectoarelor un număr impresionant de artiști, designeri și arhitecți
E cool să postești jpeg
Ne pierdem copiii?
„Noi, adulții, sîntem cei care dăm exemplu copiilor, iar azi acest exemplu e cel mai rău imaginabil cu putință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
● Urmăriți derularea scandalului „The Romanian deal” în care e implicat fiul (cam pușlama, după părerea mea) președintelui Biden. Vor ieși la iveală lucruri incredibile! (S. V.)

Adevarul.ro

image
Cum afli când te poți pensiona: ce documente trebuie depuse. CALCULATOR pensie anticipată
Creșterea vârstei de pensionare este luată în calcul în toate statele lumii în care natalitatea a scăzut, iar îmbătrânirea populației accelerează, punând în dificultate sistemele publice de pensii.
image
Povestea dramatică a celei mai de succes dresoare de lei și tigri din România. Final tragic de carieră
Cea mai renumită dresoare de lei și tigri din România a fost brașoveanca Lidia Jiga. Ea a murit în arenă, sfâșiată de tigrul pe care-l plimba cu decapotabila prin București în anii 1960
image
Misterul morții spionilor înecați în Lacul Maggiore din Alpii Elvețieni: „A venit apocalipsa peste noi“ VIDEO
Patru persoane au murit după ce o navă care transporta 21 de pasageri, toți în legătură cu serviciile secrete italiene și israeliene, s-a răsturnat, iar speculațiile privind natura călătoriei sunt din ce în ce mai multe.

HIstoria.ro

image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.
image
Ultimele zile din viața lui Adolf Hitler
Rar s-a mai întâmplat în istoria omenirii ca moartea unui om care a influențat decisiv nu doar secolul al XX-lea, dar și felul în care a evoluat omenirea până în ziua de azi să dea naștere la atât de multe minciuni, legende și adevăruri spuse pe jumătate. Autoritățile sovietice, singurele în măsură să afle adevărul, au făcut tot posibilul să încurce și mai mult lucrurile. Pentru Stalin, care gândea în termenii Războiului Rece încă din 1945, un Hitler probabil viu și nevătămat era mult mai folosi
image
George Gershwin și visul american
George Gershwin (1898-1937) a marcat scena americană la începutul secolului XX.