Cu ochii în 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 402 din 20-26 octombrie 2011
Cu ochii în 3,14 jpeg

A FOST O ZI DE BUNĂ CALITATE
PENTRU SINGURUL OM DIN LUME
CARE SE ÎNVECINEAZĂ  DEPARTE  

● Din ciclul „Anticamera gîndirii“. Victor Ponta a scris pe blogul propriu, după o întîlnire cu Jose Luis Rodrigo Zapatero, premierul spaniol (în limba spaniolă, zapatero = cizmar): „A fost o zi remarcabilă pentru mine. Cu spiritul autocritic de care nu mă pot debarasa, m-am gîndit: ce marinar avem noi şi ce Cizmar extraordinar au avut ei! Mare diferenţă!“. (M. V.

● Evenimentul zilei scrie despre arestarea unui student din Timişoara pentru vînzare de marijuana. Să citim acest fragment (Evz, 14 octombrie): „L-au urmărit insistent şi chiar i-au trimis, drept clienţi, investigatori sub acoperire care au cumpărat droguri de la el în mai multe rînduri. Potrivit acestora, studentul nu se sfia să vîndă marijuana chiar pe holurile Universităţii de Vest. Cerea 50-60 de lei pentru o doză. După ce marijuana a fost analizată şi s-a stabilit că este de bună calitate, poliţiştii au decis să acţioneze şi să îl salte pe dealer“. Nu înţeleg faza cu „după ce a fost analizată şi s-a stabilit că este de bună calitate, au decis să îl salte“. Cum adică? Dacă era de proastă calitate era permis? Marijuana este pe invers decît produsele legale? La alea te arestează dacă le faci prost, la marijuana te arestează doar dacă iese bine? Evz, rog clarificaţi chestiunea! (C. G.

● Duminică, prînz, vînzoleală mare în piaţă. În agitaţia aceea, un bărbat cu o sticlă de lichid roşu în mînă perora: „Eu sînt singurul om din lume care în viaţa lui splendidă s-a ghidat doar după Neckermann şi după cărţi“. (A. M. S.

● Ce nume poate fi mai potrivit pentru un second-hand decît „Optimist“? Mai ales cînd se învecinează, în mod absurd, cu strada Plutaşilor? (I. P.

● În 50 de ani, Marea Moartă va seca complet. Pentru a o păstra în viaţă, oamenii de ştiinţă din Israel, Palestina şi Iordania dezvoltă acum proiectul unui canal care să aducă din Marea Roşie 1,1 miliarde de metri cubi de apă. Păcat că Marea Neagră e aşa departe. Ar fi putut dona şi ea nişte apă pentru ceea ce ar fi putut primi numele de Marea Moartă cu Roşu şi Negru. (M. C.

SĂ ÎNŢELEGEM CĂ TOAMNA  
DEVINE SUAVĂ?
ÎN CENTRUL EI  
(SUB UN SPIRIT TÎRZIU)  
SE GĂSESC ÎNTREBĂRILE  
PE CARE LE MÎNCĂM? 

● O reclamă într-un pliant al unui hipermarket: „Cu Adria Cola şi Adria Portocale toamna este mai bogată!“. Să înţelegem că toamna se coc portocalele şi e belşug de cola? (A. P.

● Din ştirile care aleargă – fără semn de exclamaţie sau întrebare – pe burtierele televiziunii: „FMI : China poate salva Europa şi Statele Unite“. Lumea devine din ce în ce mai concisă. (R. C.

● Lucrurile nu sînt total pierdute. Urcînd în taxi într-o seară ploioasă, am fost învăluită de o muzică suavă de chitară – taximetristul meu asculta Radio România Muzical. Şi, la finalul cursei, mi-a urat un gingaş „Somn uşor!“. (P. M.

● „Federico Fellini era un geniu absolut, dar La Dolce Vita nu e un film mare. Nebunia scenei de la Fontana di Trevi, ea l-a făcut celebru, şi acolo, în centrul ei, eram eu…“. La 80 de ani, Anita Ekberg rămîne, cum se zice, grandioasă. (R. C.

● Sub un articol de pe HotNews în care se spunea că, în zilele cînd au prezentat şi dezbătut ore în şir accidentul în care a fost implicat Şerban Huidu, posturile Realitatea TV şi Antena 3 au avut audienţe modice, apărea următoarea reclamă: „Audi ieftine“. (A. M.

● Cînd am vrut să cumpăr şi un cap de peşte de la o pescărie din Piaţa Drumul Taberei, arătînd spre grămada proaspăt adusă şi rugînd-o pe „doamna“ din spatele tejghelei să-mi dea, alături de şalăul deja comandat, şi „un cap“, vînzătoarea mi-a răspuns: „În gură?!“. Era, evident, „un spirit de glumă“… (P. M.

● Stau şi mă întreb dacă îl ascultă cineva pe Radu Banciu, noaptea tîrziu şi dimineaţa în reluare, înşirînd mizerii şi demenţe pure, făcîndu-i pe unele şi pe alţii babe sau ţigani, împroşcînd „gospodine deghizate în antrenori de baschet“, în fine, avertizîndu-ne că vom muri cu toţii de mîna lui Şerban Huidu şi făcînd expertize auto, deşi nu are nici măcar permis de conducere. Chiar dacă nu e nimeni de partea cealaltă a ecranului, cum pare, dacă nu-l ascultă decît propriul producător şi cei doi operatori de serviciu, poate ar fi cazul ca postul B1 TV să-i asigure dlui Banciu accesul la un psiholog sau un psihiatru. Mai ales de cînd controlul psihologic anual, pentru meseriile de risc, este obligatoriu. (S. S.

● „Pericolul din frigider: locul în care se găsesc 8000 de bacterii pe centimetru pătrat“ – titrează mediafax.ro. Vă mai este foame? (M. M.)

● Dintre întrebările recensămîntului: „Cine este capul familiei?“. Adică cine aduce bani în casă, cine plăteşte ratele la bancă etc. În urma răspunsurilor s-ar putea trage concluzia că familia modernă a devenit, spre deosebire de cea tradiţională, un soi de monstru cu două capete. Mai bine era stabilit capul familiei nu după criteriul financiar, ci după cine deţine puterea asupra telecomenzii de televizor. (S. G.

● O scurtă trecere în revistă a numelor mezelurilor pe care le mîncăm: Cris-Tim, Marex, Aldis, Diavist, Caroli, Sergiana, Pinochio (ăsta nu era cu prelucrarea lemnului?!) etc. Nici unul dintre aceste nume nu te îmbie, nu-ţi inspiră lebăr şi şorici. E adevărat, nimeni nu susţine că, pe lîngă polifosfaţi şi antioxidanţi, mezelurile ar mai conţine şi carne, aşa că din punctul meu de vedere se pot numi oricum, în orice prezentare. Ce-aţi zice de parizerul de băut Activia? E prea ca la ţară? (A. P.)  

HMMM, NIMIC NOU  
SAU CU SERTARE PARTICIPANTE 

● Citesc, într-un cotidian, că „Un bărbat a tras cu arma în scopuri personale“. Hmmm. Personal, sînt pacifist. Tot personal am o întrebare: poţi să tragi cu arma şi-n scopuri nepersonale? (M. M.

● Anti-tratament pentru astenia de toamnă: „Asta e singura mea temere: că totul s-a întîmplat deja; nimic extraordinar sau nou sau interesant nu se va mai întîmpla vreodată de-acum încolo“. E a lui J.G. Ballard. Mai am şi altele, dacă vreţi. (L. V.

● Actorul Larry Hagman a fost diagnosticat cu cancer. Vi l-aţi fi imaginat pe J.R. bolnav?! (M. C.)

● Două genţi pe un raft, rufărie în sertare, nişte rochii pe umeraşe, într-un dulap: astea-s vise? După mintea mea, parcă n-ar fi, însă reclama dintr-o staţie de metrou (la dulapul de haine PAX MALM) zice altfel: „Aşa nu renunţi la visele tale, doar le organizezi mai bine“. (D. S.)

● Programme for International Student Assessment (www.pisa.oecd.org) a publicat recent un top al ţărilor în funcţie de nivelul de cunoştinţe de matematică al studenţilor. România se află pe locul 48 dintr-un total de 65 de ţări participante la program, doar deasupra unor ţări precum Kazahstan, Muntenegru, Albania, Columbia, Panama sau Kîrgîzstan. Pînă şi studenţii din Trinidad & Tobago sînt mai buni la matematici decît cei români. Cum, nu eram noi ăia care produceam olimpici la matematică pe bandă rulantă!? (M. C.)

Foto: D. Goace

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

crin antonescu jpeg
Crin Antonescu nu se bazează pe susținerea lui Klaus Iohannis: „Nu, în niciun caz. Nu am niciun fel de indiciu sau de dorinţă”
Candidatul Coaliţiei pentru alegerile prezidenţiale, Crin Antonescu, susține că nu a vorbit cu preşedintele Klaus Iohannis din 2014 şi nu se bazează pe o eventuală susţinere din partea actualului şef al statului.
O sectiune a avionului Azerbaijan Airline prabusit in Kazahstan a ramas aproape intreaga cezi de pasageri au fost salvati webp
Cum a fost doborât avionul Azerbaijan Airlines, în prima zi de Crăciun. Noi detalii din anchetă dezvăluite de surse rusești
Anchetatorii ruși au identificat atât persoana care a lansat racheta, cât și ofițerul responsabil care a dat ordinul.
lis si tociu png
Romică Țociu, dezvăluiri șocante despre momentul în care a primit o casă de la Viorel Lis: „Era un mort acolo”
Romică Țociu a primit o casă de la Viorel Lis, pe vremea când acesta era primarul Capitalei. Acum, la ani distanță, actorul a făcut dezvăluiri șocante despre perioada în care a mers să vadă locuința.
bicarbonat de sodiu jpg
Ce se întâmplă dacă pui bicarbonat de sodiu într-o gaură din pământ. Trucul care te scapă de o problemă
Bicarbonatul se numără printre ingredientele care fac minuni în gospodărie. Pe lângă faptul că este util la gătit, acesta funcționează de minune și în diverse activități casnice, cosmetică sau curățenie. Iată ce se întâmplă dacă pui bicarbonat în pământ.
Donald Trump  foto   Shutterstock jpg
Cine vrea să-i dea lui Trump speranțe pentru un al treilea mandat la Casa Albă: „Singurul capabil să readucă America la măreție”
A fost introdusă o rezoluție de modificare a Constituției SUA pentru a permite președintelui Donald Trump să fie ales pentru un al treilea mandat la Casa Albă.
„Dracula în benzi desenate” -  cel mai mare album colectiv de bandă desenată românească
„Dracula în benzi desenate” - cel mai mare album colectiv de bandă desenată românească
Muzeul Județean de Istorie Brașov anunță albumul colectiv „Dracula în benzi desenate” care reunește lucrările a 47 de autori sau echipe de autori, primul astfel de album dedicat nemuritorului Dracula.
bord avion jpg
S-a stabilit un nou record de zbor pe ruta New York - București. Pilot: „Datorită vântului am reușit să atingem viteza de 1150 km/h”
Un pilot a anunțat pe pagina sa de TikTok că a stabilit un nou record, după un zbor din New York la București. A fost cel mai rapid zbor operat vreodată, a durat 7 ore și 46 de minute. „Porțiuni de zbor deasupra Atlanticului ne-au permis să atingem viteza de 1150 km/h, datorită vântului favorabil."
Cercetări la locul unei morți suspecte Foto DMS jpg
O tânără de 33 de ani, găsită moartă într-o locuinţă din Giurgiu. Localnicii îl învinovățesc tocmai pe cel care a sunat 112
O tânără de 33 de ani din localitatea Mihai Bravu, județul Giurgiu, a fost găsită, vineri, moartă în locuința sa. Poliția a deschis o anchetă pentru moarte suspectă.
facebook vlad oprea
Primarul Vlad Oprea, după ce a fost pus sub control judiciar: „Un grup de interese vrea să pună mâna pe Sinaia”
Primarul din Sinaia, Vlad Oprea, pus sub control judiciar, a mers, vineri, 24 ianuarie, la sediul Poliției Sinaia.