Cu ochii în 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 402 din 20-26 octombrie 2011
Cu ochii în 3,14 jpeg

A FOST O ZI DE BUNĂ CALITATE
PENTRU SINGURUL OM DIN LUME
CARE SE ÎNVECINEAZĂ  DEPARTE  

● Din ciclul „Anticamera gîndirii“. Victor Ponta a scris pe blogul propriu, după o întîlnire cu Jose Luis Rodrigo Zapatero, premierul spaniol (în limba spaniolă, zapatero = cizmar): „A fost o zi remarcabilă pentru mine. Cu spiritul autocritic de care nu mă pot debarasa, m-am gîndit: ce marinar avem noi şi ce Cizmar extraordinar au avut ei! Mare diferenţă!“. (M. V.

● Evenimentul zilei scrie despre arestarea unui student din Timişoara pentru vînzare de marijuana. Să citim acest fragment (Evz, 14 octombrie): „L-au urmărit insistent şi chiar i-au trimis, drept clienţi, investigatori sub acoperire care au cumpărat droguri de la el în mai multe rînduri. Potrivit acestora, studentul nu se sfia să vîndă marijuana chiar pe holurile Universităţii de Vest. Cerea 50-60 de lei pentru o doză. După ce marijuana a fost analizată şi s-a stabilit că este de bună calitate, poliţiştii au decis să acţioneze şi să îl salte pe dealer“. Nu înţeleg faza cu „după ce a fost analizată şi s-a stabilit că este de bună calitate, au decis să îl salte“. Cum adică? Dacă era de proastă calitate era permis? Marijuana este pe invers decît produsele legale? La alea te arestează dacă le faci prost, la marijuana te arestează doar dacă iese bine? Evz, rog clarificaţi chestiunea! (C. G.

● Duminică, prînz, vînzoleală mare în piaţă. În agitaţia aceea, un bărbat cu o sticlă de lichid roşu în mînă perora: „Eu sînt singurul om din lume care în viaţa lui splendidă s-a ghidat doar după Neckermann şi după cărţi“. (A. M. S.

● Ce nume poate fi mai potrivit pentru un second-hand decît „Optimist“? Mai ales cînd se învecinează, în mod absurd, cu strada Plutaşilor? (I. P.

● În 50 de ani, Marea Moartă va seca complet. Pentru a o păstra în viaţă, oamenii de ştiinţă din Israel, Palestina şi Iordania dezvoltă acum proiectul unui canal care să aducă din Marea Roşie 1,1 miliarde de metri cubi de apă. Păcat că Marea Neagră e aşa departe. Ar fi putut dona şi ea nişte apă pentru ceea ce ar fi putut primi numele de Marea Moartă cu Roşu şi Negru. (M. C.

SĂ ÎNŢELEGEM CĂ TOAMNA  
DEVINE SUAVĂ?
ÎN CENTRUL EI  
(SUB UN SPIRIT TÎRZIU)  
SE GĂSESC ÎNTREBĂRILE  
PE CARE LE MÎNCĂM? 

● O reclamă într-un pliant al unui hipermarket: „Cu Adria Cola şi Adria Portocale toamna este mai bogată!“. Să înţelegem că toamna se coc portocalele şi e belşug de cola? (A. P.

● Din ştirile care aleargă – fără semn de exclamaţie sau întrebare – pe burtierele televiziunii: „FMI : China poate salva Europa şi Statele Unite“. Lumea devine din ce în ce mai concisă. (R. C.

● Lucrurile nu sînt total pierdute. Urcînd în taxi într-o seară ploioasă, am fost învăluită de o muzică suavă de chitară – taximetristul meu asculta Radio România Muzical. Şi, la finalul cursei, mi-a urat un gingaş „Somn uşor!“. (P. M.

● „Federico Fellini era un geniu absolut, dar La Dolce Vita nu e un film mare. Nebunia scenei de la Fontana di Trevi, ea l-a făcut celebru, şi acolo, în centrul ei, eram eu…“. La 80 de ani, Anita Ekberg rămîne, cum se zice, grandioasă. (R. C.

● Sub un articol de pe HotNews în care se spunea că, în zilele cînd au prezentat şi dezbătut ore în şir accidentul în care a fost implicat Şerban Huidu, posturile Realitatea TV şi Antena 3 au avut audienţe modice, apărea următoarea reclamă: „Audi ieftine“. (A. M.

● Cînd am vrut să cumpăr şi un cap de peşte de la o pescărie din Piaţa Drumul Taberei, arătînd spre grămada proaspăt adusă şi rugînd-o pe „doamna“ din spatele tejghelei să-mi dea, alături de şalăul deja comandat, şi „un cap“, vînzătoarea mi-a răspuns: „În gură?!“. Era, evident, „un spirit de glumă“… (P. M.

● Stau şi mă întreb dacă îl ascultă cineva pe Radu Banciu, noaptea tîrziu şi dimineaţa în reluare, înşirînd mizerii şi demenţe pure, făcîndu-i pe unele şi pe alţii babe sau ţigani, împroşcînd „gospodine deghizate în antrenori de baschet“, în fine, avertizîndu-ne că vom muri cu toţii de mîna lui Şerban Huidu şi făcînd expertize auto, deşi nu are nici măcar permis de conducere. Chiar dacă nu e nimeni de partea cealaltă a ecranului, cum pare, dacă nu-l ascultă decît propriul producător şi cei doi operatori de serviciu, poate ar fi cazul ca postul B1 TV să-i asigure dlui Banciu accesul la un psiholog sau un psihiatru. Mai ales de cînd controlul psihologic anual, pentru meseriile de risc, este obligatoriu. (S. S.

● „Pericolul din frigider: locul în care se găsesc 8000 de bacterii pe centimetru pătrat“ – titrează mediafax.ro. Vă mai este foame? (M. M.)

● Dintre întrebările recensămîntului: „Cine este capul familiei?“. Adică cine aduce bani în casă, cine plăteşte ratele la bancă etc. În urma răspunsurilor s-ar putea trage concluzia că familia modernă a devenit, spre deosebire de cea tradiţională, un soi de monstru cu două capete. Mai bine era stabilit capul familiei nu după criteriul financiar, ci după cine deţine puterea asupra telecomenzii de televizor. (S. G.

● O scurtă trecere în revistă a numelor mezelurilor pe care le mîncăm: Cris-Tim, Marex, Aldis, Diavist, Caroli, Sergiana, Pinochio (ăsta nu era cu prelucrarea lemnului?!) etc. Nici unul dintre aceste nume nu te îmbie, nu-ţi inspiră lebăr şi şorici. E adevărat, nimeni nu susţine că, pe lîngă polifosfaţi şi antioxidanţi, mezelurile ar mai conţine şi carne, aşa că din punctul meu de vedere se pot numi oricum, în orice prezentare. Ce-aţi zice de parizerul de băut Activia? E prea ca la ţară? (A. P.)  

HMMM, NIMIC NOU  
SAU CU SERTARE PARTICIPANTE 

● Citesc, într-un cotidian, că „Un bărbat a tras cu arma în scopuri personale“. Hmmm. Personal, sînt pacifist. Tot personal am o întrebare: poţi să tragi cu arma şi-n scopuri nepersonale? (M. M.

● Anti-tratament pentru astenia de toamnă: „Asta e singura mea temere: că totul s-a întîmplat deja; nimic extraordinar sau nou sau interesant nu se va mai întîmpla vreodată de-acum încolo“. E a lui J.G. Ballard. Mai am şi altele, dacă vreţi. (L. V.

● Actorul Larry Hagman a fost diagnosticat cu cancer. Vi l-aţi fi imaginat pe J.R. bolnav?! (M. C.)

● Două genţi pe un raft, rufărie în sertare, nişte rochii pe umeraşe, într-un dulap: astea-s vise? După mintea mea, parcă n-ar fi, însă reclama dintr-o staţie de metrou (la dulapul de haine PAX MALM) zice altfel: „Aşa nu renunţi la visele tale, doar le organizezi mai bine“. (D. S.)

● Programme for International Student Assessment (www.pisa.oecd.org) a publicat recent un top al ţărilor în funcţie de nivelul de cunoştinţe de matematică al studenţilor. România se află pe locul 48 dintr-un total de 65 de ţări participante la program, doar deasupra unor ţări precum Kazahstan, Muntenegru, Albania, Columbia, Panama sau Kîrgîzstan. Pînă şi studenţii din Trinidad & Tobago sînt mai buni la matematici decît cei români. Cum, nu eram noi ăia care produceam olimpici la matematică pe bandă rulantă!? (M. C.)

Foto: D. Goace

Cea mai bună parte din noi jpeg
Prietenia între femei – un mit?
Marile bucurii și marile tristeți le cam ducem de unii singuri.
Zizi și neantul jpeg
Zăpadă și săpuneală
Săpuneala era, negreșit, un mini-ritual pre-sexual.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Diete și cîteva gînduri despre nutriție
● Orice dietă implică renunțarea la alcool. Eu nu beau decît vin, dar e bună și o bere. Pînă aici! Nu vreau să fiu un om slab, sănătos, dar trist.
E cool să postești jpeg
Cînd aduci munca acasă
Există, bineînțeles, avantaje clare ale muncii de acasă. Și pentru angajați, și pentru angajatori.
p 20 Kierkegaar WC jpg
Maestrul Kierkegaard
Într-o anumită împrejurare, Wittgenstein a observat: „Un gînditor religios onest este ca un funambul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Ineditele lui Eliade
E un eveniment care, sper, i-ar fi plăcut lui Eliade, pentru că e o confirmare a importanței arhivei pe care o evoca recurent, aproape obsesiv, în jurnalele sale, știind ce a lăsat în ea.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.

Adevarul.ro

image
Ninsorile cuprind aproape toată România: masa de aer polar vine cu temperaturi de coșmar. Unde viscolește puternic
Ninsorile cuprind majoritatea zonelor, sâmbătă, iar în vest şi în sud se vor semnala ploi și lapoviţă. Pe crestele Carpaţilor este în continuare viscol, dar vântul se intensifică şi în jumătatea vestică a ţării.
image
Culmea absurdului. Șofer amendat pentru că a respectat legea. Poliția, învinsă cu propriile imagini
Un șofer din Timiș, amendat pentru că nu a respectat semnificaţia indicatorului ,,Oprire” la trecerea de nivel cu calea ferată, a obținut anularea sancțiunii în instanță demonstrând că a respectat legea „la virgulă”.
image
Medic ATI, despre „tradiția” șpăgilor din spitale: „O preocupare otrăvită, o idolatrie de Ev Mediu”
Cazul medicului oncolog din Suceava, care a fost prins în flagrant când lua mită de la pacienții bolnavi de cancer, este criticat de un medic. Doctorița Ecaterina Petrescu Botoncea este de părere că această practică ar trebui interzisă.

HIstoria.ro

image
Moartea căpitanului Valter Mărăcineanu, un erou al Războiului de Independență
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” deține în patrimoniul său o fotografie inedită a eroului român Valter Mărăcineanu.
image
Armata lui Vlad Ţepeș: Arme și echipamente
Cu toată lipsa de piese originale din epocă, putem reface echipamentul și armamentul trupelor lui Vlad Ţepeș, bazându-ne pe puținele piese existente, pe sursele pictate și scrise și pe comparații cu zonele din jur.
image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.