Criminalitatea costă mult

Florian GHEORGHE
Publicat în Dilema Veche nr. 1029 din 28 decembrie – 10 ianuarie 2023
image

Începînd cu anii ’60‑’70 ai secolului trecut, criminalitatea a luat o turnură amplă și, ca urmare, a crescut numărul studiilor și al cercetărilor interdisciplinare. În multe țări s‑au înființat Institute de Criminologie în cadrul universităților sau în structura Ministerului Justiției. Așa au început marile analize privind dimensiunile criminalității, distribuția teritorială, anchetele de victimizare, analiza evoluției în timp și spațiu, comparațiile între statele europene, tipologia victimelor, aproximarea costurilor criminalității. 

Evaluarea criminalității într‑o țară este un proces complex. Sursele de date sînt multiple: statistici oficiale, sondaje de victimizare (suferită de o parte a populației, atitudinea față de criminalitate și față de sistemul judiciar, cunoașterea serviciilor oferite victimelor), sondaje privind delincvența autorelevată (infracțiunile declarate de un eșantion de persoane care au comis delicte), infracțiunile contra proprietății, cauzele de deces în omorurile comise intenționat, inventarele realizate în magazine (furtul din rafturi, cele comise de angajați), în bănci (registrele privind fraudele), nivelul fricii de criminalitate resimțit de populație, costurile asociate suferințelor și scăderea calității vieții prin victimizare. Cifrele criminalității sînt influențate uneori de fluctuația practicilor utilizate de polițiști: frecvența barajelor în trafic pentru detectarea șoferilor sub influența alcoolului sau a drogurilor, fuga acestora de la locul accidentului, deplasarea criminalității în urma unor măsuri polițienești mai energice în anumite perioade, efectivele reduse de polițiști și nivelul informatizării activității lor (Karl Thomassin, în Bulletin d’information sur la criminalité et l’organisation policière, nr. 2/2000). 

În 1965, Organizația Națiunilor Unite publica în Revista Internațională de Politică Penală un articol consacrat costurilor crimei, scris de John Powel Martin. El definea costurile criminalității ca fiind cheltuieli angajate de stat pentru a asigura aplicarea legilor, administrarea justiției, tratamentul delincvenților și alte cheltuieli necesare îndeplinirii acestora. La acestea se adaugă pierderile suportate de victimele actelor infracționale și cheltuielile lor pentru a‑și proteja viața și bunurile de care dispun“. Criminologul britanic grupa costurile astfel: pagubele cauzate persoanelor sau lucrurilor care privează economia de seviciile lor; costul global pentru colectivitate al serviciilor și bunurilor utilizate pentru a lupta contra criminalității și care ar fi putut satis-face alte nevoi mai importante; pierderile pentru economie și pentru individul păgubit; pierderile pentru finanțele publice (în ce măsură economia ar avea de cîștigat dacă nu ar exista criminalitatea) și locul ocupat de costurile acesteia în cadrul serviciilor existente în economie, dacă modifică sau nu structura cheltuielilor, dacă PIB‑ul crește sau nu.

J.P. Martin insistă asupra pagubelor suportate de victime, care pot fi directe precum moartea, leziuni fizice, traumatisme sau leziuni mintale, furtul banilor sau bunurilor, pagube generate de spargerea locuinței, de un accident cu mașina. La acestea se adaugă pagubele indirecte: costul îngrijirilor medicale, lipsa salariului pe timpul vindecării sau recuperării, cheltuielile de precauție (polițele de asigurare a mașinii, achiziția caselor de bani, paznici în magazine ș.a.). Pentru a da sens informațiilor legate de costurile criminalității, acestea trebuie corelate cu amploarea, diversitatea și gradul de moralitate al populației, cu nivelul respectării legii în anumite medii, amploarea non‑denunțurilor, cu venitul național pe locuitor, cu alte date privind cetățenii din teritoriul supus evaluării. „Delictul nu este doar actul comis, ci și actul de a lăsa se întîmple“ (Martin, pp. 61‑65). 

În efortul de a cuantifica pierderile sociale anuale generate de criminalitate, costul nu trebuie privit doar în sens contabil, ci luînd în considerare prețul pe care societatea trebuie să‑l plătească pentru a face față acestui flagel. „Costurile prevenirii criminalității sînt determinate de modelul teoretic care fundează acțiunile practice întreprinse de autorități sau organizații non‑guvernamentale într‑o localitate: creșterea numărului de polițiști în stradă, paza școlilor, amplificarea iluminatului stradal, supravegherea video în piețe, magazine, hoteluri, instituții, angajarea de consilieri pentru adolescenți sau pentru părinții lor, calificarea într‑o meserie a delincvenților care declară că au renunțat la infracțiuni și altele“ (Leslie T. Wilkins în Revue in-ternationale de politique criminelle, ONU, nr. 25/1967). 

Completări interesante la problematica costurilor aduc sociologii Christophe Palle și Thierry Godefroy, cercetători la Centrul de cercetări sociologice asupra dreptului și instituțiilor penale din Paris. Ei consideră că toate cheltuielile pentru controlul criminalității au două surse: fonduri publice și fonduri private. Cheltuielile din fonduri publice cuprind: activitatea de aplicare a legii (poliția, jandarmeria, poliția locală, poliția de frontieră, misiuni de securizare, intervenții de ajutor, eliberarea permiselor de conducere, informatică, supravegherea teritoriului, serviciul antifraudă și cel de impozite, inspecția muncii, serviciul de supraveghere a operațiilor pe bursă și altele), activitatea de judecată și executare a pedepselor (Ministerul Justiției, tribunalele, penitenciarele, serviciul de probațiune), activitatea de prevenire socială (serviciile de ajutor social, centrele de cazare și readaptare socială). Cheltuielile din fonduri private protecție și asigurări – privesc achizițiile de bunuri și servicii pentru protejarea locuințelor sau firmelor, compensațiile financiare pentru acoperiea pagubelor, reparațiile în cazul accidentelor rutiere, prevenirea accidentelor de orice fel. Asigurările pot fi facultative (riscuri de furt, de incendii, de sinistre) și obligatorii în cazul celor auto (Palle și Godefroy, 1998).   

Iată cum se calculează în Franța costurile unui deces sau ale unei răniri determinate de o agresiune infracțională sau de un accident rutier. Cifrele pe baza cărora se fac evaluările concrete provin de la „Observatorul național interministerial al securității rutiere“ (ONISR) și de la „Federația națională a victimelor rutiere“ (costuri medicale și administrative, pierderi de producție, bareme de indemnizații). Baza de calcul este următoarea: costul unei persoane ucise este stabilit la suma de 1.263.255 de euro (tînăr activ care produce prin muncă 36.000 euro pe an); rănile tratate în spital – 136.474 de euro; tratamentul rănilor ușoare – 5.578 de euro; prejudicii aduse victimei și apropiaților ei, pierderile de producție și ale impozitelor de către stat – 101.500 de euro (în cazul deceselor rutiere); suferințele morale ale mamei, tatălui, fraților, surorilor evaluate la 20% din costurile pentru victimă (30.000 de euro); costurile prilejuite de anchetă – 5.000 euro; despăgubirile obținute prin asigurări – 12.000 de euro pentru un deces; șederea în penitenciar a celor vinovați – 20.000 de euro anual; sentimentul de insecuritate determinat de eveniment prin mediatizare, atentate teroriste etc. (cîte 100 de euro pentru persoanele puternic afectate înseamnă că la un milion de persoane afectate corespund 100 de milioane de euro). 

Pentru cele 850 de decese înregistrate în Franța în 2007 produse prin agresiuni sau accidente rutiere, costurile totale au fost de 1.420.000.000 de euro (1.062 de milioane pierderi capital uman, 110 milioane pierderi de producție prin detenție, 127 de milioane prejudiciu moral pentru victime și apropiați, 15 milioane prejudiciu moral pentru apropiații celor vinovați sau cuprinse în cauză, 8 milioane cheltuieli și timp al apropiaților acordat victimei și persoanelor în cauză, 2 milioane pagube colaterale pentru persoanele suspecte anchetate, 3 milioane cheltuieli de mutualizare (sistem care asigură o parte din pagubele provocate de infracțiuni), 93 de milioane sentimentul de insecuritate al cetățenilor afectați de evenimente. În cazul gangsterilor uciși nu se calculează costuri, iar pentru victimele non‑inocente ale conflictelor dintre bande costurile sînt jumătate din tariful ONISR (op. cit., pp. 9‑11).

În ceea ce privește violul, în 2010 au fost reținute 17.000 de cazuri (7.000 majori și 10.000 minori), costurile fiind de 4.774.000.000 de euro. Costurile totale ale infracțiunilor de omor, tentativă de omor, infracțiuni sexuale, răniri, luări de ostatici, sechestrare, amenințare, șantaj s‑au ridicat în 2010 la suma de 20.192.000.000 de euro, iar costurile infracțiunilor generate de „crima organizată“ au fost de 24.066.000.000 de euro (Jacques Bichot, în Études & Analyses, 16/2012, editat de Institut pour la -Justice, pp. 13‑42). Aceeași logică poate fi utilizată pentru evaluarea costurilor oricărui tip de infracțiuni – furt, vandalism, escrocherii, falsificare de monedă, fraude fiscale, delincvența informatică, ultraj etc. La toate acestea se adăugă cheltuielile publice legate de funcționarea Ministerului Justiției, a poliției, jandarmeriei, tribunalelor și penitenciarelor (17.364 de miliarde de euro în Franța), precum și costurile plătite de cetățeni pentru a preveni prejudiciile generate de criminalitate. Pe baza celor relevate de modul de analiză al profesorului Jacques Bichot, s‑a calculat că, în anul 2011, costurile totale ale criminalității în Franța s‑au ridicat la 150 de miliarde de euro.

Deși, la prima vedere, sărăcia nu are legătură directă cu criminalitatea, studiile desfășurate în multe țări au aratat că persoanele care trăiesc în condiții precare pot comite deseori furturi, spargeri, distrugeri de bunuri, trafic de droguri ș.a. În anul 2011, profesorul de economie aplicată Nathan Laurie, consilier la Centrul de studii asupra sărăciei și excluziunii din Ministerul Muncii și Solidarității Sociale din Québec, Canada, a elaborat un model de analiză a costurilor sărăciei. Modelul său are în vedere costurile tratării simptomelor și consecințelor sărăciei (sănătate, ajutor social, locuințe sociale, justiție penală), costul sărăciei transmise de la o generație la alta (costuri viitoare pe care societatea le va plăti pentru copiii aflați acum în sărăcie alături de părinții lor și care pot favoriza tendința la vagabondaj sau criminalitate), costurile renunțării (costuri datorate abandonării studiilor, lipsei de cîștiguri ale persoanelor sărace care nu termină studiile și, deci, întîrzie sau nu intră niciodată pe piața muncii). 

Pe baza acestui model s‑a putut calcula costul sărăciei în general, dar și costurile sărăciei sectoriale: pentru copii, pentru educație, sănătate, criminalitate, pierderile generate de șomaj, de subutilizarea forței de muncă, de slaba școlarizare și a formării competențelor de bază. Au fost greu de cuantificat calitatea vieții în cartiere, acutizarea polarizării sociale, scăderea coeziunii între oameni. S‑a avut în vedere faptul că persoanele cu vîrsta între 18‑24 ani și 50‑59 ani au venituri reduse sau deloc, au probleme de sănătate, nu au diplome recunoscute pe piața muncii. Ținînd cont de toate aceste elemente, Consiliul național al bunăstării sociale din Canada a calculat că pierderile generate de perpetuarea sărăciei, numai în provincia Québec, se cifrează la 16‑17 miliarde de dolari anual (N. Laurie, 2011).   

Metodologia de calcul a costurilor criminalității devine din ce în ce mai sofisticată, odată cu evoluțiile din domeniul analizei cantitative și calitative a datelor, dar și a unor aspecte socioumane și penale care capătă semnificație pentru cercetătorii și managerii din instituțiile implicate în controlul acesteia. Din cauza complexității și volumului mare de muncă solicitat pentru evaluarea costurilor globale ale criminalității, ar fi utilă reducerea acestui efort doar la nucleul dur al criminalității constituit de violență, criminalitatea organizată și furturi. Chiar și în aceste condiții se va obține o imagine reală asupra pierderilor economice care se răsfrîng asupra calității vieții cetățenilor, dar și asupra importanței investițiilor în programele prioritare de prevenire și diminuare a criminalității într‑o perioadă dată. 

Oare aleșii din Parlamentul României vor fi interesați să afle cît pierdem din cauza criminalității de la noi sau aceasta este o temă de fluturat doar în campaniile electorale? Să nu uităm că, împreună, situația precară a multor români, infracțiunile tolerate și cele nepedepsite demoralizează cetățenii cinstiți și, în același timp, impun ca modele delincvenții de succes... 

Florian Gheorghe este psiholog, conf-e-r-en-țiar univ. dr. și a fost primul director al Pe-ni-tenciarului Rahova.

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

femeie la piata 2454169785 jpg
Planta cu care legumicultorii câștigă bani chiar și iarna. Se cultivă în solarii, crește rapid și va fi foarte solicitată după Anul Nou
Deja ne apropiem cu pași repezi de începutul iernii, însă pentru legumicultorii din țara noastră, munca nu se oprește nici măcar acum!
test IQ concentrare jpg
Alimentele care ne ajută creierul să se concentreze mai bine. Nu trebuie să ne lipsească din dieta zilnică
Alimentele pe care le consumăm ne vor afecta nu numai greutatea, ci și abilitatea de a ne concentra de-a lungul zilei.
miscare jpg
Cinci obiceiuri pe care le face un gastroenterolog în fiecare zi pentru o îmbătrânire sănătoasă
Plimbările zilnice, o dietă nutritivă, reducerea consumului de băuturi alcoolice și un somn mai bun sunt modalitățile prin care un gastroenterolog își menține sănătatea.
tarantula 1 jpg
Un bărbat a încercat să iasă din Peru cu sute de insecte lipite de corp. Câte specii au identificat polițiștii
Un bărbat aflat în Peru a fost oprit de polițiști în aeroport după ce a încercat să părăsească țara cu sute de insecte.
caine Foto Ilegis jpg
Cuvintele pe care un câine le înțelege. Singurele comenzi care îi atrag atenția
Cuvintele pe care un câine le înțelege și comenzi care îi atrag atenția sunt esențiale pentru o comunicare eficientă între stăpân și animalul de companie.
Racheta balistica FOTO Profimedia jpg
Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei. Atacul a provocat pagube și întreruperi de curent
Rusia a lansat joi, 21 noiembrie, dimineața devreme, o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) asupra Ucrainei, marcând o escaladare semnificativă a atacului său în curs asupra țării, scrie Kyiv Post.
img 33 529 jpg
Pericolul din cartierele-dormitor din Capitală: O junglă urbană expusă catastrofelor
Cartierele-dormitor situate la periferia Bucureștiului, cum este celebrul Militari Residence, atrag tot mai mult atenția experților din cauza riscurilor majore care pândesc locuitorii.
actulde donatie
Donația posesiunii Hunedoara, prima atestare documentară a familiei Hunedoreștilor
Actul de donaţie din 1409 reprezintă prima atestare documentară a familiei Hunedoreștilor. Prin acest act, datat la 18 octombrie 1409, regele Sigismund de Luxemburg (1384-1437), donează posesiunea regală Hunedoara (lat. possessionem nostram regalem Hwnyadwar) lui Voicu şi familiei sale.
Adevarul (2) (7) (1) jpg
Fertilizarea in vitro – Șansa ta la fericirea de a fi părinte
În ultimii ani, a devenit foarte populară metoda de fertilizare in vitro (FIV), care oferă multor cupluri posibilitatea de a fi fericiți, de a-și ține propriul copil în brațe. Multe femei nu reușesc să devină mame prin metoda convențională.