Cine merge la grădiniţă?

Publicat în Dilema Veche nr. 425 din 5-11 aprilie 2012
Cine merge la grădiniţă? jpeg

Într-una din zilele trecute mi s-a întîmplat să trec pe stradă, în drum spre o conferinţă de presă, şi să calc, fără să-mi dau seama, peste păpuşa unui copil. „Păpuşa“ era de fapt o bucată de ziar murdară, răsucită, contorsionată, uşor îngustată la un capăt într-un ghemotoc, pesemne locul unde imaginaţia de copil vedea un cap bucălat şi năstruşnic. Copilul, care se repezise să-şi recupereze bucata de hîrtie, comoara sa măturată de vînt, a dat să zbiere, să plîngă în sughiţuri şi să-şi îndrepte cu mînuţele nervoase păpuşa peste care călcasem cu atîta indiferenţă. Mama copilului a început să rîdă, dezvăluind o gură ştirbă. Era o femeie pesemne încă tînără, căreia însă nu i-ai fi dat mai puţin de 50 de ani, aşezată pe o bordură a trotuarului, înconjurată de cîteva pungi de plastic pline cu urzici. „Nu vă faceţi griji, dom’şoară, crede că e o păpuşă. Nu vreţi nişte urzici?“

Pentru mulţi copii săraci, cu vîrste preşcolare, aceasta este realitatea. Aşa îşi petrec prima copilărie: ori pe maidane, alături de părinţi, vînzători ambulanţi sau cerşetori, ori nesupravegheaţi şi părăsiţi. Îşi încropesc începutul de viaţă în mizerie şi nepăsare.

„După cum arată multe studii, şi după cum am observat de-a lungul timpului, mediul în care un copil îşi petrece primii cinci ani din viaţă îşi pune amprenta pe restul vieţii sale de adult“ – îmi spune Maria Gheorghiu, cofondator, alături de Leslie Hawke, al Asociaţiei Ovidiu Rom.

Şi tocmai din cauza asta a luat naştere proiectul „Fiecare copil în grădiniţă“, un proiect prin care Ovidiu Rom îşi doreşte ambiţiosul rezultat de a transforma în politică publică mersul copiilor – al tuturor copiilor – la grădiniţă.

Aflu că, deşi în Bucureşti sînt probleme cu locurile la grădiniţă, în mediul rural, această problemă n-ar exista. Există însă alta: majoritatea sînt goale, nefiind frecventate zi de zi. De ce oamenii nu-şi duc totuşi copiii la grădiniţă? În primul rînd, este vorba de lipsa de educaţie a părinţilor care nu conştientizează beneficiul educaţiei timpurii. Al doilea se referă la sărăcia lucie în care se zbat majoritatea familiilor incluse în acest program. Dar de ce şi cum a ajuns Asociaţia să-şi axeze proiectele doar pe educaţia timpurie (anii de grădiniţă), cînd în România există şi problema majoră a abandonului şcolar?

„În 2001, împreună cu Leslie Hawke, am demarat în Bacău un proiect dezvoltat sub umbrela Fundaţiei de Sprijin Comunitar din Bacău, «Gata, dispus şi capabil», un proiect prin care urmăream integrarea mamelor foarte sărace pe piaţa muncii şi aducerea copiilor acestora în şcoală“ – povesteşte Maria Gheorghiu. „Majoritatea femeilor nu avuseseră niciodată un loc de muncă, iar copiii (printre care şi copii de 10-14 ani) nu fuseseră niciodată la şcoală.“

În timp, acel prim proiect, care combina reinserţia socio-profesională a părintelui cu aducerea (readucerea) copiilor la şcoală, s-a transformat într-un proiect axat doar pe copii. „Fiecare copil la şcoală.“

„Iniţial ne-am dedicat aducerii copiilor la (sau înapoi la) şcoală, indiferent de vîrstă“ – declara şi Leslie Hawke. „Dar, după cîţiva ani, revizuind progresele copiilor înscrişi în programele noastre (care se extinseseră la cîteva comunităţi şi cîteva sute de copii) am fost puse în faţa unei realităţi neplăcute. Deşi integrarea copiilor de 8 sau chiar 10 ani în clasa I sau programe de tip «A doua şansă» nu fusese dificilă, rareori ei rămîneau în sistem mai mult de trei sau patru ani. În schimb rezultatele copiilor care începuseră educaţia formală pînă la cinci ani erau cu mult mai bune. Motivele de ordin sociologic sînt evidente, dar o privire asupra unei literaturi de specialitate arată că problema nu este doar de natură socială. Un copil care nu primeşte stimulare intelectuală adecvată timpurie este literalmente marcat pe viaţă.“

Astfel, ideea proiectului „Fiecare copil la şcoală“ a mers mai departe, înspre esenţa problemei, iar proiectul s-a axat pe încurajarea mersului la grădiniţă al copiilor cu vîrste preşcolare. „Practic, prin acest program cristalizăm toată experienţa noastră de zece ani, de încercări, de căutări“ – spune Maria Gheorghiu.

În 2010, alături de Ministerul Educaţiei, Asociaţia Ovidiu Rom a lansat un concurs naţional, o aplicaţie, prin care primarii din România erau invitaţi să participe la un proiect pentru copiii săraci din comunităţi, cu vîrste între 3 şi 6 ani, un proiect care să-i sprijine să meargă la grădiniţă.

Un contract pentru educaţie

Motorul acestui program a fost un fel de contract: te ajutăm, cu condiţia să-ţi duci copilul la grădiniţă. „Nu ne-am poziţionat niciodată ca o asociaţie de caritate, ci ca un ONG care încearcă să schimbe oportunităţile oamenilor şi chiar mentalităţi“ – afirmă Maria Gheorghiu, care a ţinut să-mi precizeze şi că acest proiect nu este destinat exclusiv copiilor romi, după cum ar putea părea. „Etnia nu este un criteriu de selecţie al copiilor, eu cred în învăţămîntul integrat, şi nu în asemenea criterii în intervenţii sociale. Pentru că, dacă faci o intervenţie socială, mizezi pe oportunităţi egale, egale însemnînd şi într-un sens şi în altul. Noi vrem să dăm tuturor aceleaşi oportunităţi.“

Ce înseamnă acest contract? Înscrierile şi frecvenţa copiilor la grădiniţă sînt încurajate prin tichete sociale în valoare de 50 de lei pe lună, oferite părinţilor doar dacă copilul are prezenţă perfectă, adică zilnică. Rezultate? În prezent, la doi ani de la demararea programului, statisticile arată că sînt comunităţi unde numărul copiilor înscrişi s-a dublat, iar în altele prezenţa acestora depăşeşte 90%. În plus, pentru prezenţa zilnică a copilului la grădiniţă Primăria trebuie să asigure bani pentru îmbrăcăminte, suma recomandată fiind de 150 de lei pe an.

Deşi iniţial părinţii sînt motivaţi financiar să-şi aducă copiii la grădiniţă, în timp apare încă o motivaţie, o continuare firească, după cum îmi povesteşte şi Oana Livadariu, responsabil Comunicare şi PR.

„Pentru mulţi părinţi grădiniţa devine o şcoală. Încep să fie mîndri de copiii lor şi de faptul că învaţă. Îmi povesteau părinţii entuziasmaţi cum copiii lor învaţă acolo culorile, cum ajung să ştie să-şi scrie numele... pentru ei aşa ceva este extraordinar şi majoritatea încep să înveţe, la rîndul lor, alături de copiii lor, lucruri elementare. Îmi amintesc de tanti Maricica care îmi spunea cu bucurie că abia aşteaptă să-şi ia nepotul de la grădiniţă ca să-i povestească şi ei cum a fost şi ce a mai învăţat acolo.“

Implicarea părinţilor este a doua componentă educaţională, indirectă a proiectului. De Ziua părinţilor, care are loc o dată pe lună, părinţii au obligaţia să vină să lucreze împreună cu copiii lor. Se produce astfel o dublă deschidere: către învăţătură şi către familie. „Schimbăm cercul vicios într-unul benefic, iar oamenii prinşi în acest proiect se dezvoltă din toate punctele de vedere“ – este de părere Oana Livadariu.

Mi se mai spune că, timp de zece ani, s-a căutat formula ideală pentru spargerea acelui cerc vicios al sărăciei. O formulă „pentru care am experimentat, ajungînd la o metodologie în care credem şi care dă rezultate foarte bune“. Maria Gheorghiu afirmă că misiunea asociaţiei este de a extinde la nivel naţional acest proiect, cu fonduri publice. „Din 2013 vom lansa acest proiect pentru judeţe, le vom oferi expertiza, ei trebuind să asigure tichetele sociale, din fonduri proprii, pentru beneficiari. Purtăm deocamdată discuţii cu Sibiu şi Covasna, dar concursul se va desfăşura la nivel naţional.“

Şi vorbind de viitorul beneficiarilor direcţi – copiii care merg la grădiniţă continuă apoi să meargă şi la şcoală? „Am urmărit copiii care au terminat grădiniţa anul trecut şi toţi sînt la şcoală şi chiar au prezenţă foarte bună. Programul modelează astfel şi comportamentul părintelui. Îl învaţă că fiecare zi de şcoală contează, că trebuie să meargă zi de zi – iar aici intervine şi respectarea contractului: tichetele sociale le primeşte, repet, doar dacă prezenţa copilului este zilnică.“

Iar această prezenţă este monitorizată cu stricteţe. Dacă la începutul programului se face un training cu educatoarele, atît coordonatorul de proiect, cît şi membrii echipei locale fac vizite neanunţate, se asigură că prezenţa de pe hîrtie coincide cu cea din clasă. „Este o metodă ce duce şi la conştientizarea unui părinte care înţelege astfel ce înseamnă prezenţa zilnică, ce înseamnă un contract, să înţeleagă că, dacă nu-şi trimite copilul la grădiniţă, nu educatoarea este personajul negativ care «nu vrea» să îi dea tichetele, ci ei sînt aceia care nu au respectat condiţiile. Nu încercăm doar schimbarea unei conduite, ci a mentalităţii şi a ideii de corectitudine – idee care în România este luată prea uşor.“

Deocamdată, proiectul se derulează în 19 comunităţi din România. Din 3000 de primării, în primul an au aplicat doar 100, 50 picînd la o primă verificare a condiţiilor pe care trebuiau să le îndeplinească, ca să fie eligibili pentru proiect. Pînă în 2020 însă, scopul declarat este ca acest proiect să devină politică publică şi toţi copiii săraci să aibă acces la educaţia timpurie. Şi, în timp, probabil că acesta va fi motorul ridicării nivelului educaţional din întreaga ţară.

Foto: O. Livadariu, O. Rom

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

Banner Marina Voica
banner cotabiță 1 2 2 2 png
Ce spunea Alina, soția lui Gabriel Cotabiță, în vara acestui an, despre starea de sănătate a artistului: „Nu ne-am putut descurca cu...”
Gabriel Cotabiță era internat la Spitalul Universitar București, iar sâmbătă dimineață, 23 noiembrie 2024, ar fi suferit un accident cerebral, potrivit unor informații venite din partea cunoscuților artistului. În vara acestui an, în luna iunie, Alina Munteanu, soția artistului, spunea care este, de
PNL CIUCA FB png
Ședință de mobilizare la PNL: „Totul a fost pe atacul asupra noastră cu mizerii. E nevoie să lăsăm deoparte aceste fake-news-uri”
Înaintea primului tur al alegerilor prezidențiale 2024, liderii PNL au lansat un apel la mobilizare. „Să avem dialog cu primarii. Să mai explicăm, dacă e nevoie, importanța vitală a momentului”, a îndemnat președintele partidului, Nicolae Ciucă.
marius batu jpg
Încă un artist a plecat la ceruri: Marius Bațu. „Aveai tu, Marius, o melodie care se numea "Voi fi stea"
Cântărețul de folk Marius Bațu a murit sâmbătă, 23 noiembrie. Avea doar 65 de ani. Anunțul a fost făcut de organizatorii unui concert care la care
Gabriel Cotabita
Marea cumpănă a lui Gabriel Cotabiță: „Nu trebuie să vă fie frică de moarte, dacă ai făcut bine, vei fi primit bine”
Marele artist, Gabriel Cotabiță, s-a stins din viață în urma unui accident vascular cerebral. În ultimii ani, îndrăgitul cântăreț a avut o sănătate fragilă, fiind internat de mai multe ori în spital.
image png
Artiștii români, val de reacții după moartea lui Gabriel Cotabiță: „Toată copilăria mea am încercat să îl imit”
Industria românească, în doliu după moartea artistului Gabriel Cotabiță. S-a stins din viață astăzi, 23 noiembrie, la vârsta de 69 de ani. Vestea tristă a fost oferită de compozitorul Ionel Tudor, unul dintre prietenii de suflet ai regretatului cântăreț. De asemenea, un șir de mesaje de „adio” curg
banner cotabiță 1 2 png
Cum arată acum prima soţie a lui Gabriel Cotabiţă. Cei doi au fost căsătoriți timp de 19 ani
Gabriel Cotabiță și Alina și-au unit destinele în 2016, devenind un cuplu care a uimit pe toată lumea. Însă, înainte de aceasta, în viața artistului altă femeie i-a fost alături: Ioana Nagy. Prima căsătorie a solistului a început în 1996 și a durat 19 ani.
vot tur 1 prezidentiale 2024 strainatate   foto FB MAE jpg
Alegeri prezidențiale 2024. Votul în zonele de conflict, după reguli stricte. „Procesul va fi întrerupt în timpul alertei aeriene”
Românii care votează la Alegerile prezidențiale 2024 în străinătate, în zone de conflict, sunt obligați să respecte câteva reguli suplimentare față de procesul electoral obișnuit.
Marous Bațu FB nicu Alifantis jpg
A murit folkistul Marius Baţu. „Unde vă repeziți așa, toți, că ne năuciți?”
Folkistul Marius Marius Baţu, o legendă a muzicii folk, a murit. Vestea vine în aceeași zi în care s-a stins și artistul Gabriel Cotabiță.