Can't stand losing you

Publicat în Dilema Veche nr. 191 din 8 Oct 2007
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Nu se uită... Îngropate sub vîrtejuri mari de prezent continuu, bucăţile dintr-un trecut limpede şi dureros de bun ies la suprafaţă ca vestigiile unei lumi dispărute. "De do do do, de da da da..." Cameră mică, de bloc comunist. Dar comunismul a trecut, parcă nici n-a fost. Veioza albastră, pick-up-ul argintiu şi boxele aduse de tata, numai el ştie cum, din Republica Moldova. "Dacă sin de x egal cu... atunci cos de x..." Învăţ pentru treapta a doua, e primăvara lui ’91 şi mi-e dor de gustul ţigării fumate pe ascuns, în balcon. Cu un ochi, mă uit în parcare să nu apară maşina tatei. "Demolition man" Pleacă şi mama, şi tata. Ei la Budapesta, eu, în sfîrşit, singur acasă, anticipînd scenariul unui film de succes. Deocamdată, succesul e împărţit cu gaşca din liceu. Se chiuleşte în masă, apartamentul familiei devine, preţ de aproape o săptămînă, refugiul unor adolescenţi eliberaţi de tutelă. Se bea mult, se fumează asemenea. Mă îndrăgostesc. "Every little thing she does is magic, magic, magic, magic..." Îi scriu. Mă sufocă un dor teribil, mama simte că n-am nici un chef de învăţat şi nu ştie ce să facă. Îmi povesteşte despre adolescenţa ei şi încearcă să mă convingă să mănînc. Eu aştept să iasă din cameră, să strecor telefonul cu fir lung pe balcon, s-o sun şi să-i vorbesc o oră înainte de culcare. Cînd îi aud vocea mă liniştesc şi plutesc peste linia de cale ferată din faţa blocului, ca un fachir în transă. "Every breath you take..." A trecut. Nu mai ştiu cum şi nici cînd. Au venit bairamurile lungi, de vacanţă de vară şi ore mici, de dimineaţă, cînd blestemam zgomotul cheii în broască. Se auzea prea tare, se trezea tata. "Unde ai fost, mă?" Eh, unde am fost... "La un chef." "Fi-ţi-ar chefurile ale dracu’, Robert, ce-o să mai plîngi tu...!" N-am ştiut niciodată ce însemna asta şi, oricum, nu-mi băteam capul. Adormeam gîndindu-mă la vreo blondă sau la vreo brunetă, după caz. "Don’t stand so close to me..." Rău. Pierdut într-o lume bizară, rătăcit printre fiinţe urîte care nu înţeleg nimic din mine şi nici nu vor să înţeleagă. Mi-am lăsat plete, aş vrea să am şi barbă, dar încă nu-mi creşte atît de deasă. Îmi tai blugii şi beau votcă. Nu ratez nici un chef din oraş, merg blatist, dar stau cuminte într-un colţ, privind cu coada ochiului perechile ascunse prin unghere. "So lonely..." Am văzut-o! Am văzut-o azi după-amiază, o aştepta unul înalt, dintr-a douăşpea, un golan ticălos, dacă-l prind singur, îi sparg faţa! De fapt... Ce vină are el?! Ea e de vină, curva dracului! Ştiam eu, ştiam eu... Acasă, înapoi acasă, pick-up-ul, boxele, tare, printre bătăile în ţeavă ale vecinului de deasupra, muzica, vă rog: "Rooooxanne!". Am mai trecut prin asta. "Driven to tears", "Hole in my life"... Acum zîmbesc şi ştiu că am făcut-o şi atunci, pentru că, desigur, există undeva o rază chiar şi dintr-un "Invisible sun". Şi-ntotdeauna un "Tea in Sahara, with you...". Explicaţia e simplă: am văzut The Police. Live. Un concert cît pentru o jumătate de viaţă.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.
image png
Piața Romană
Fetele de 20 de ani de acum nu-și mai pierd vremea în astfel de bodegi.
image png
Zgomotul și furia
Drept urmare, există mai multe metode tradiționale de a riposta unui vecin zgomotos.
image png
Cîteva note despre agapa creștină
Evident că nimeni, mîncînd laolaltă, nu stătea să filosofeze. Eram însă alături de Domnul.
p 20 Arik Ascherman WC jpg
Traumă şi discernămînt
Dar, în ciuda singurătăţii şi a primejdiilor acum mult mai aspre, rabinul îşi continuă patrularea, nu părăseşte paza.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Într-un supermarket, la raionul de alimente exotice, am descoperit mămăliga ambalată în vid, „gata preparată”.
image png
Lumi fragile
Am perceput „schimbul de scrisori”, formulare care în curînd va trece și ea într-o arhivă a limbii, ca pe un fel de apel la memorie.
image png
Frig și acasă
Cert e că, în ciuda condițiilor aparent vitrege, m-am simțit acasă acolo.
image png

Adevarul.ro

image
Criticile unui american îndrăgostit de România. „Acele creaturi cretacice cred că mai trăim sub Ceaușescu“ VIDEO
Un american a povestit pe YouTube lucrurile care le detestă la țara sa adoptivă, România. Totuși, el susține că se simte bine aici și că este îndrăgostit de România, dar nu poate închide ochii la unele probleme.
image
Dr.Vlad Ciurea, despre un obicei banal care poate ucide: „Este adevărat, mai ales dacă persoana este și hipertensivă”
Deși la prima vedere poate părea inofensivă, o ceartă între două persoane se poate încheia tragic. Emoțiile puternice și furia creează condițiile propice unei afecțiuni, care, în unele cazuri, poate fi fatală.
image
Motivele pentru care România are apartamente nelocuite. „Nu ține de vreo criză imobiliară“
Tot mai multe locuințe sunt nelocuite în marile orașe ale României, deși criza imobiliară despre care vorbesc mulți nu a sosit, cel puțin deocamdată. La mijloc ar fi vorba despre alte fenomene.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic