Amintirea arborelui care a fost

Publicat în Dilema Veche nr. 427 din 19 - 25 aprilie 2012
Amintirea arborelui care a fost jpeg

Atunci cînd se discută despre material şi tehnică în contextul larg al arhitecturii, de cele mai multe ori discuţia alunecă într-o zonă strictă. Există o abordare directă care ţine cont de indicatori, parametri, coeficienţi, caracteristici dintre cele mai variate şi eventuale performanţe. În acest context, materialul, chiar natural, sfîrşeşte prin a deveni pură tehnologie.

Lemnul este unul dintre materialele care funcţionează dincolo de un asemenea tip de abordare sumară. Tocmai dimensiunea sa profundă poate reprezenta pretext şi argument arhitectural. Îmi vin în minte două exemple, situate pe poziţii evident diferite, dar care au meritul de a cuprinde atît devenirea lemnului şi amintirea arborelui care va fi fost, cît şi suma sensurilor referitoare la articularea spaţiului.

Cel dintîi se referă la Mănăstirea dintr-un Lemn. În „povestea“ reluată de-a lungul vremii de mai multe surse şi în formule apropiate, un călugăr (sau cioban, după o altă versiune) ar fi visat o icoană iar o voce venită „de sus“ i-ar fi indicat arborele în trunchiul căruia o putea afla. Tăind copacul, omul găsi într-adevăr icoana; apoi, din lemnul arborelui, pe chiar locul în care acesta se înălţase, a construit bisericuţa mănăstirii de mai tîrziu. Pentru oricine ajunge la Mănăstirea dintr-un Lemn şi vede astăzi arborii seculari rămaşi încă în jurul bisericuţei de lemn, „povestea“ pare dintr-odată plauzibilă: dimensiunile impresionante ale acestora ar face cu uşurinţă posibilă construcţia. Acel „dintr-un lemn“ din denumirea locului numeşte atît materialul ca existenţă concretă, palpabilă, sub forma materialului/elementului de construcţie, cît mai ales amintirea arborelui secular care va fi fost – dintr-un copac. Bisericuţa aceasta se ridică pe chiar locul arborelui din care a fost construită!

Conform lui Heidegger, termenul de spaţiu (Raum) definea, în formula sa de început (Rum), acel loc eliberat pentru aşezarea unei tabere, spaţiul destinat unei ulterioare edificări/locuiri. În acest context, scenariul înălţării bisericuţei de lemn oferă un exemplu concret. Doborînd arborele se obţin loc şi material pentru construcţie. Doborînd arborele, icoana se dezvăluie drept nou reper. Semnificaţia este dublă. Această succesiune alternînd registrul concret, topografic, cu cel spiritual, are o singură constantă – lemnul. Lemnul/copacul există ca marcaj al unei origini după cum trecerea sa în registrul materialului de construcţie aduce cu sine delimitarea spaţiului fizic, dar şi aşezarea în spaţiul credinţei. Arborele dispare ca formă, rămînînd însă al locului. Face loc bisericuţei trecînd discret în structura acesteia, unic şi suficient pentru acest scop.

Cel de-al doilea exemplu, asemănător, dar atît de diferit, se referă la capela numită „Bruder Klaus“ a arhitectului elveţian Peter Zumthor. Închinată patronului spiritual al Elveţiei, sihastrul Niklaus von Flüe cunoscut mai apoi drept Bruder Klaus (Fratele Klaus), aceasta este ridicată după un scenariu atent urmărit, scenariu situat la limita ritualului: trunchiurile a 112 copaci sînt aşezate laolaltă astfel încît să formeze un fel de trunchi de con, cu deschiderea liberă la partea superioară. Peste această structură se toarnă 24 de straturi de beton, munca fiind pe de-a-ntregul manuală, făcută de către fermierii locului laolaltă cu rudele şi prietenii. Ulterior, trunchiurilor rămase la interior le este dat foc – urmele lor rămîn însă în carnea betonului înnegrit de fum.

În acest caz, devenirea lemnului este una extinsă: amintirea arborelui ce va fi fost ajunge, în cele din urmă, trecînd prin ipostaza trunchiurilor utilizate drept cofraj şi avînd încă substanţă proprie, amprentă păstrată doar în plastica betonului. Memoria lemnului este transferată prin foc fără a-şi pierde din sens. Lemnul rămîne evident ca prezenţă, chiar în absenţă: în vreme ce betonul înnegrit caută să imite siluetele întunecate ale arborilor din pădure, textura sa este un perfect mulaj după scoarţa aspră a acestora. Lemnul viu dispare în foc lăsînd betonul purificat să-i devină apostol. Alegerea materialului are tot un dublu sens, atingînd atît un spaţiu concret, cît şi unul aparţinînd unei alte ordini. Trunchiurile copacilor ce vor fi fost sînt iniţial aşezate laolaltă într-o structură verticală, dar statică, ce devine, de fapt, reper pentru spaţiul plat şi egal al cîmpului din jur. La interior, însă, structura capătă sensul dinamic al unei mişcări verticale: lumina intrată prin „ochiul“ îngust lăsat la partea de sus, de-a lungul trunchiurilor verticale, devine stea cu miez şi raze. Recuperarea punctuală a unui trecut semnificativ este evidentă: în cea dintîi dintre viziunile sale, Fratele Klaus văzuse o astfel de stea divină, pe cînd se afla încă în pîntecele mamei. Astfel, structura amprentată de arborii ce vor fi fost este orientată atît în plan fizic, dar mai cu seamă în cel transcendent – la exterior reper topografic, la interior trimitere aducînd cu sine sensurile originare din contextul existenţei Fratelui Klaus.

Cele două ipostaze în care apare lemnul suferă asemănări, dar şi deosebiri. Pe de-o parte, avem de-a face cu generarea şi mai apoi orientarea unor spaţii fizice concrete, ambele în directă legătură cu arborele ce va fi fost. Faptul că acesta mai există încă în elementele unei structuri vizibile sau doar simpla sa amprentă mai dăinuie în epiderma altui material reprezintă doar un mod diferit de a expune devenirea materialului. În ambele exemple avem de-a face cu un lemn care se retrage, într-un fel sau altul, în plan secund, lăsînd în faţă semnificaţia şi referinţele pe care le-a adus cu sine. Dacă în cazul bisericuţei dintre arbori seculari lemnul era materialul la îndemînă, materialul disponibil la faţa locului, chiar dacă dublat de un mesaj revelat, în cazul capelei închinate Fratelui Klaus, alegerea materialului este una independentă. Nu disponibilitatea materialului este importantă, cît semnificaţia acestuia în scenariul edificării. Contează sensul adus laolaltă cu propria-i substanţă, dar şi disponibilitatea de a fi parte a unui „ritual“ constructiv şi de a lăsa, mai apoi, o mărturie „înregistrată“.

Pe de altă parte, materialul laolaltă cu suma de ipostaze anterioare trimite către un înţeles originar. Acesta este fie unul cu impact amplu, precum ctitorirea unei biserici revelate, fie are o semnificaţie individuală referindu-se la vremea fătului din pîntecele mamei. Oricare din cele două, însă, oferă reper şi orientare pentru un alt fel de spaţiu, pentru un alt fel de coordonate.

Lemnul, ca prezenţă, este capabil a declanşa o arhivă concretă de înţelesuri şi valori, fie că ni le mai aducem aminte, fie că le-am uitat, fie că le dăm importanţă, fie că nu. Este suficientă disponibilitatea pentru urmărirea firului… Excepţie fac, poate, doar acele gesturi arhitecturale în care lemnul ajunge să fie utilizat exclusiv pentru caracteristicile sale tehnice ori pur şi simplu datorită accesului rapid la resursa de material. Dar în aceste cazuri, în locul său s-ar fi putut regăsi foarte bine oricare alt material disponibil în condiţiile respective. Alegerea este determinată de eficienţă şi mult prea puţin de materialul în sine.

Implicarea tehnologică şi tehnica avansată, în mod evident făcînd carieră în domeniul programelor de arhitectură, nuanţează tocmai această zestre, încă neexplorată pe deplin, a materialului. Acum, în momentul în care avem materiale cu prezenţă imediată, special create pentru a rezolva probleme imediate, materiale performante respectînd condiţionări şi exigenţe exclusiv tehnice, lemnul are şansa unui nou grad de libertate: eliberat de constrîngerea structurală, îi rămîne deschisă zona propriei expresivităţi şi a propriei ascendenţe. Lemnul poate trece din zona argumentelor în spaţiul sensurilor.

aprilie 2012  

Horia Dinulescu este dr. arhitect.

Foto: H. Dinulescu

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

PPC1 jpg
PPC Energie, partenerul de încredere al românilor pentru programul AFM Casa Verde 2024
Vrei sa devii prosumator și ai făcut deja primii pași în această direcție devenind beneficiar al programului AFM Casa Verde 2024?
alimente jpg
Alimentul care nu trebuie consumat mai mult de 5 ori pe an. E adorat de români, dar periculos pentru sănătate
Carnea procesată – fie că vorbim de șuncă, cârnați, salam sau bacon – este nelipsită de pe mesele românilor, mai ales în perioada sărbătorilor sau la grătare.
Sediu - sigla DNA / FOTO Mediafax Foto / Marian Ilie
Primăria Iași, anchetată de DNA pentru achizițiile de cărbune folosit la încălzirea orașului
Procurori din cadrul DNA au descins, miercuri, la Primăria Iaşi, dar şi la alte instituţii din subordinea municipalităţii, solicitând mai multe documente care vizează inclusiv achiziţiile de cărbune pentru asigurarea încălzirii oraşului.
petre florin crevedia foto inquam octav ganea jpg
Primarul din Crevedia, reținut pentru trafic de persoane. A exploatat un bărbat cu grav handicap mintal
Petre Florin, primarul PSD al orașului Crevedia a fost reţinut pentru 24 de ore, după percheziţiile care au avut loc marți în cadrul unui dosar de trafic de persoane și exploatare prin muncă.
 Obuzier autopropulsat AHS Krab pe câmpul de luptă din Ucraina FOTO PROFIMEDIA
Ucrainenii au stabilit recordul pentru raza unei lovituri cu artilerie în condiții de luptă
Pentru prima dată în condiții reale de luptă, forțele ucrainene au lovit cu succes o țintă la o distanță de 70 de kilometri, îmbinând sisteme occidentale de artilerie și muniție avansată. Reușita stabilește recordul pentru loviturile de artilerie de precizie, relatează Defence24.
Sedinta Guvern Chisinau FOTO Gov md jpg
Republica Moldova: stare de urgență în domeniul energetic. Guvernul a aprobat-o înainte de votul final din Parlament
Cabinetul de miniștri condus de Dorin Recean a aprobat starea de urgență în domeniul energetic pentru o perioadă de 60 de zile, iar votul final urmează să fie dat de Parlament. Decizia a fost luată în contextul în care Transnistria riscă să rămână fără gaze naturale rusești, iar Chișinăul riscă să r
Calendare de Crăciun retrase din magazinele Lidl Foto ANSVSA jpg
Un produs de Crăciun a fost retras de urgență dintr-un important lanţ de magazine. Ce trebuie să facă cumpărătorii
Un produs a fost retras de la vânzare, dintr-un lanţ important de magazine, din cauza gustului „nespecific”. Clienţii pot returna produsul, urmând a primi contravaloarea acestuia.
image png
Motivul pentru care o profesoară a renunțat la învățământ după 17 ani. Nu o să-ți vină să crezi ce job are astăzi: „Sunt mai fericită"
După 17 ani în învățământ, o profesoară de matematică din Statele Unite a decis să-și schimbe complet traiectoria profesională, alegând un loc de muncă în aprovizionarea rafturilor unui supermarket
Guardiola
Pep Guardiola și-a stabilit viitorul după ce va pleca de la Manchester City
Pep Guardiola ia încalcul să devină selecționer, după plecarea de la Manchester City.