Jungla de pe Venus şi Cheile Cernei

Publicat în Dilema Veche nr. 423 din 22-28 martie 2012
Bucurii uitate jpeg

Mi-a căzut în mînă unul dintre ghidurile de pregătire pentru examenul de evaluare naţională al elevilor de clasa a opta. Am început să citesc fără prea mari aşteptări, ştiu destul de bine programa de limba şi literatura română, dar am ajuns la ultima pagină gîfîind de rîs, furie, uluială, frustrare şi atacuri de panică.

Care sînt, după părerea celor 15 (cincisprezece!) autori ai celor 50 de teste, competenţele pe care trebuie să le aibă un elev de clasa a opta? Iată cîteva exemple:

1) „Redactează o compunere de 8-10 rînduri în care să explici semnificaţia titlului dat...“ şi urmează titlurile: „Seara pe ape“, „Sara pe deal“, „Moartea lui Fulger“, „Moş Crăciun“. (Am aflat că dacă inspiraţia elevului curge în valuri şi-l obligă să consume 11 rînduri sau, dimpotrivă, e cam săracă, şi nu reuşeşte să umple decît 7, este depunctat.) Autorii s-au gîndit, vezi bine, că la o astfel de cerinţă s-ar putea să fii lipsit de imaginaţie şi să răspunzi anost „Se numeşte «Seara pe ape» pentru că este vorba despre descrierea unei seri şi a unei ape“ sau „se numeşte «Moartea lui Fulger» pentru că este vorba despre un fiu de împărat, pe nume Fulger, care moare“. Aşa că îţi oferă un model de răspuns corect: „Titlul format din substantivul seara şi substantivul ape însoţit de prepoziţia pe esenţializează mesajul textului evidenţiind elementele descrierii artistice care generează sentimente de încîntare în faţa armoniei din univers, odată cu venirea serii“.

2) Un alt tip de subiect de examen este acela în care elevilor li se cer opinii (tot aşa, în rînduri numărate): „Redactează un text de 8-10 rînduri în care să-ţi exprimi opinia despre...“ şi urmează temele despre care elevul e musai să aibă o opinie, că altfel nu ia examenul: „utilizarea aparatului de fotografiat ca mijloc de a înfăţişa peisajul preferat“, „felul în care au fost tratate pisicile în Egiptul Antic şi în Evul Mediu“, „Cheile Cernei, pe care ai vrea sau nu să le străbaţi“, „întreprinzători“, „misterul lui Venus“ (planeta), „magia luminii asupra vieţii noastre cotidiene“ sau „frumuseţea zilelor de primăvară“. Şi pentru că te-ai putea simţi ispitit să răspunzi că n-ai nici o opinie dacă te întreabă cineva despre Cheile Cernei, Întorsura Buzăului sau zilele de primăvară, autorii nu te lasă la greu şi-ţi dau din nou model: „Opinia mea este că frumuseţea zilelor de primăvară este completată, pe lîngă înfrunzirea şi înflorirea copacilor, şi de apariţia fluturilor.“

3) Elevul este încurajat să creeze lumi fantastice: „Redactează o compunere de 10-15 rînduri în care (...) să prezinţi o întîmplare imaginară din jungla (!) de pe planeta Venus“. Şi pentru a nu exista nici un dubiu asupra felului în care trebuie să abordezi subiectul, autorii îţi dau o indicaţie precisă: „să-ţi exprimi opinia despre frumuseţea unui peisaj de junglă de pe o altă planetă“.

4) În final, iată o mostră din felul în care sînt formulate subiectele: „Precizează trei dintre structurile care conţin în text observaţiile despre locul care s-ar putea descrie unui prieten“. Clar, nu?

Predarea limbii şi literaturii române ar trebui să fie un dialog între profesor şi elev. Un dialog care să ţină cont de interesele, aşteptările, vîrsta, limbajul, capacităţile de înţelegere ale unui copil de 13-14 ani. Modelul gîndit de profesori şi minister pentru a preda româna, reflectat în manuale şi programe, este, în fapt, un soi de monolog lung, complicat, fără legătură cu cel din bancă şi cu preocupările lui, un delir de cuvinte preţioase, subiecte inadecvate, informaţii inutilizabile şi scopuri halucinante.

Maria Iordănescu este psiholog.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.
E cool să postești jpeg
Seducția pesimismului
Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta.
p 20 WC jpg
André Scrima şi „cerurile lumii”
A interoga şi alte tradiţii spirituale decît cea proprie, a percepe relaţia lor cu „cerul” să nu aibă oare nici o legătură cu credinţa, nici o legătură cu Dumnezeu? Să vedem.
Theodor Pallady jpeg
Nevoia unei revoluții a bunului-simț
Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.
index jpeg 3 webp
Dorință pentru 2023
Ar putea fi arhitecții convingători în a spune că putem salva natura începînd cu oamenii care suferă?
p 24 A  Damian IMG 4760 jpg
Cu ochii-n 3,14
● În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Zile din viața noastră
Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu.
Zizi și neantul jpeg
Timpul de dinainte
Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.

Adevarul.ro

image
Cum a slăbit Damian Drăghici aproape 70 de kilograme. „Am avut zile când puteam să trăiesc doar din zahăr” VIDEO
Artistul, care a dezvăluit cum s-a transformat din punct de vedere fizic și mental, povestit că cea mai mare luptă pe care a dus-o a fost cea cu zahărul, și nu cea cu kilogramele.
image
Mută un singur băț de chibrit pentru a rezolva acest test de inteligență. Ai 20 de secunde la dispoziție
Acest exercițiu matematic devine corect printr-o singură mutare. Doar cei cu o inteligență peste medie îl pot face în mai puțin de 20 de secunde.
image
Condimentul ieftin care luptă împotriva cancerului. Poate fi folosit în mâncăruri, deserturi și băuturi
Acest condiment nu doar că este la îndemâna oricui și aromatizează perfect preparatele gătite, dar are și numeroase beneficii pentru sănătate.

HIstoria.ro

image
Moștenirea fabuloasă a lui Heinrich Schliemann, descoperitorul Troiei
Când, în 1891, i s-a citit testamentul, s-a dovedit că Heinrich Schliemann lăsase în urmă o moștenire (apropo de lichidități, judecând după valoarea de azi) de aproximativ 100 de milioane de euro.
image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.