Joaca în forme fixe

Publicat în Dilema Veche nr. 805 din 25-31 iulie 2019
Joaca în forme fixe jpeg

Bandele de băieţi care hălăduiau prin Montmartre în 1956, încercînd să spargă balonul roşu din capodopera lui Albert Lamorisse, au dispărut cu desăvîrşire, spre liniştea părinţilor care au copii cuminţi şi nonbeligeranţi. Maidanele străjuite de două calcane au fost construite, iar terenurile virane asanate. Similar, a dispărut specia copiilor care se jucau pe stradă ori pe la colţurile blocurilor, făcînd şotroane pe asfalt, jucînd „elasticul“, „frunza“, „leapşa“, „gardiana 10“ ori „lapte gros“.

Spaţiile care puteau fi „colonizate“ de copii, organizate după bunul lor plac sau după regulile unor jocuri învăţate de la cei mai mari, au dispărut cu desăvîrşire, fiind înlocuite peste tot cu terenuri de sport, cu locuri de joacă atent amenajate, prevăzute convenabil cu bănci perimetrale, de unde copiii pot fi uşor supravegheaţi pentru a fi mereu în siguranţă.

La anumite ore, locurile de joacă sînt frecventate de copii mici, însoţiţi de adulţi, liberi fiind să se dea în leagăne, balansoare, tiribombe anume puse pentru a creşte satisfacţia şi siguranţa utilizatorului, ca să nu mai vorbim de o experienţă indimenticabilă. Spaţiul de joacă este deja acolo, atent gîndit de proiectanţi specializaţi. Copiii trebuie doar să folosească spaţiul, fără a putea inova, fără a avea şansa creativităţii.

La începutul anilor 1980, patru băieţi puteau decide să joace fotbal cu o castană în colţul creat de două aripi ale şcolii, avînd porţile dispuse perpendicular una pe cealaltă. Jucau pînă îşi rupeau pantofii sau pînă cînd unul dintre ei, în vîltoarea jocului, călca decisiv şi zdrobea castana. Din fericire, unde găseşti o castană, o găseşti şi pe a doua, aşa că jocul continua pînă la epuizare. A doua zi, băieţii se revedeau cu uniformele cîrpite precar de părinţi, dornici să-şi reia jocul.

Tot prin anii 1980, curţile şcolilor erau îngrădite cu garduri joase, iar terenurile de sport şi spaţiile verzi erau folosite pentru jocuri autoorganizate de copii. Desigur, la un ritm de utilizare intens, gazonul dispărea, iar meciurile se jucau într-un nor de praf, dar asta nu conta prea mult. Cînd cădeai, te ridicai cu genunchiul acoperit de praf şi doar după usturime puteai ghici că ai făcut o bubă. După un minut, sîngele îşi croia drum prin stratul de praf fixat de transpiraţie, iar acesta era semnul că puteai lipi o frunză pe genunchi şi continua meciul. La sfîrşitul unei zile de joacă, singurele părţi neprăfuite erau cele ascunse sub şosete.

Încet-încet, gardurile şcolilor s-au înălţat, intrările au fost fortificate cu gherete de pază, iar copiii au început să se joace la calculatoare, fascinaţi de spaţiile infinite de explorat şi de forţele extraordinare pe care le posedau virtual. Rezultatele catastrofale ale acestei schimbări au fost amplu constatate şi comentate, aşa încît administraţiile au făcut efortul de a construi terenuri de joacă cu acces liber în oraşe şi sate: leagăne pentru cei mici şi sport pentru cei mai mari.

Diferenţa de utilizare este vizibilă. Pe cei mici îi scot la joacă părinţii care au crescut mai mult afară, fideli unui mod de însuşire ludică a spaţiului urban. Pe cei mai mari nu-i poate scoate nimeni cu forţa la fotbal, aşa încît terenurile de sport stau goale în majoritatea timpului şi, mai ales, în vacanţe, atunci cînd ar trebui ca densitatea de copii să fie maximă. Într-un amplu parc din Capitală, un copil de 10 ani putea fi văzut zilele trecute mergînd cu mingea în mînă de la un teren de sport la altul, în speranţa că va găsi tovarăşi de joacă. Aceştia însă erau mult prea ocupaţi să facă victime, să cucerească oraşe, să scufunde vapoare, fără să observe nimic altceva în afara monitorului. Și m-am gîndit, din nou, la anii 1980, atunci cînd mingile erau rare, iar cel care avea o minge de 35 de lei era un soi de sacerdot al cartierului, păzitorul vîscului veşnic verde. Chiar dacă stătea în casă, pierzînd vremea cu vreo lectură nepotrivită cu vîrsta lui, un grup de copii din bloc suna insistent la uşă chemîndu-l la joacă, iar el avea obligaţia morală de a merge, căci nimic nu era mai important decît joaca. Erau ani în care, în sfîrşit, copiii nu mai munceau, iar joaca era munca lor, conform Cartei Drepturilor Copilului. Să te sustragi jocurilor de grup era scandalos, iar copiii care făceau asta erau uneori sancţionaţi prin excluderea din joc, atunci cînd apăreau prea tîrziu pe teren. Acum, după nici 40 de ani, copilul evocat a făcut cîteva drumuri inu­tile între terenuri, apoi a plecat abătut acasă. Nimeni nu a venit pe teren, în interval de o oră.

Extincţia unei specii se produce atunci cînd ultimul individ moare, dar ea începe uneori atunci cînd adulţii se împuţinează atît de mult încît nu se mai întîlnesc pentru a se împerechea. Poate că joaca va dispărea atunci cînd copii vagi vor bîntui între terenuri de joacă pustii, fiind atît de puţini încît să nu mai poată juca nici măcar tenis cu piciorul. Absenţa de la joacă are multe cauze, iar jocul în spaţiul virtual este una dintre ele. Dar poate şi faptul că noi, adulţii, îi obligăm pe copii să se joace după mintea noastră, în spaţii constrîngătoare şi atent gîndite, este o altă cauză. Căci ce este joaca fără libertate, spaţială în primul rînd? 

Lorin Niculae este profesor la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“ din București.

pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.

Parteneri

Ionel Ganea. FOTO Mediafax Foto / Leczki Jozsi
Ce pedeapsă îl paște pe Ionel Ganea, după drama pe care a produs-o în propria familie. Copilașul său e în continuare în comă
Băiețelul de 2 ani al fostului fotbalist se zbate între viață și moarte de o săptămână.
droguri 2, foto DIICOT jpg
Cum a ajuns un bar dintr-o comună izolată un cuib al traficanților de droguri. Codul secret pe care îl foloseau clienții
Patronul unui bar dintr-o comună aflată la peste 180 de kilometri de București făcuse împreună cu barmanița o rețea de trafic de droguri de mare risc, în frunte cu cocaina și 2-MMC. Cei doi au fost prinși după ce au fost denunțați și ulterior au vândut droguri unui investigator sub acoperire.
bloc apartamente FOTO Shutterstock jpg
Prăbușire a numărului de tranzacții imobiliare în aprilie: „Lumea nu mai face credite din cauza incertitudinilor”
Datele oficiale ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) arată că în luna aprilie 2025 numărul tranzacțiilor a scăzut semnificativ față de luna anterioară. Printre motive se numără incertitudinile economice și alegerile prezidențiale.
Kaylee Castleberry lumanari animale (2) jpg
Par animale reale, dar sunt făcute din ceară!
La prima vedere, ai putea crede că ai dat peste o fotografie cu un homar proaspăt fiert sau un crab uriaș surprins în mișcare. Dar ceea ce pare o creatură marină vie este, de fapt, o operă de artă din ceară, realizată de Kaylee Castleberry (31 de ani), o artistă autodidactă din sudul Texasului. Ea c
Sebastian Stan, certat de mama lui inainte de Premiile Oscar, foto EPA EFE  jpg
Celebrul actor român Sebastian Stan îndeamnă la vot şi dezvăluie pe cine susţine în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale
Actorul Sebastian Stan, nominalizat la Premiile Oscar, a transmis un mesaj prin care îi îndeamnă pe români la vot, dar dezvăluie şi pe cine şi-ar dori ca preşedinte.
George Simion și Nicușor Dan FOTO Profimedia
Cât de populari sunt George Simion și Nicușor Dan pe rețelele sociale: „Ambii comunică prin intermediul susținătorilor, dar într-un mod diferit”
George Simion este unul dintre cei mai populari politicieni, iar pe rețelele de socializare este lider în cifre la urmăritori. Nu la fel de bine stă contracandidatul său în cursa finală prezidențială, Nicușor Dan.
Hakan Fidan foto FB Hakan Fidan jpg
Turcia anunţă „reuniuni trilaterale” la Istanbul, în locul negocierilor de pace
Un oficial turc a anunţat că pentru vineri, 16 mai, la Istanbul urmează să aibă loc „întâlniri trilaterale”, în locul negocierilor directe de pace
vecerdea
Reprezentanți ai partidului AUR și simpatizanți ai acestora și ai candidatului independent Călin Georgescu participă la o acțiune de protest cu titlul „Miting pentru democrație“ în București. FOTO Inquam Photos / George Călin
De ce generează alegerile prezidențiale cea mai multă emoție: „Nu va câștiga unul sau celălalt, ci va pierde unul sau celălalt”
Alegerile prezidențiale sunt diferite de alte scrutine pentru cǎ votul pentru culoarea politica se transforma în unul emoțional. Actuala divizare are însă rădăcini mai adânci în societatea românească, punctează experții.