Inima casei

Publicat în Dilema Veche nr. 1026 din 7 decembrie – 13 decembrie 2023
image

Gottfried Semper distinge patru elemente fundamentale ale unei locuințe, și anume fundația, închiderea perimetrală, acoperișul și inima. Primele trei sînt relativ ușor recognoscibile și ușor de înțeles. Orice locuință trebuie așezată pe teren solid, înalt, ferit de inundații și infiltrații, capabil să reziste la seisme și alunecări. Apoi, pe acest teren propice, omul primitiv trebuia să se protejeze de vînt și să definească un perimetru capabil să-i conțină pe el și ai săi, dar și posesiunile sale. Pentru o foarte lungă perioadă a istoriei umanității, această delimitare s-a făcut cu piei, apoi cu țesături. Ulterior, spune Semper, cînd oamenii au rezolvat problema trăiniciei și durabilității construind ziduri, totuși limita casei a rămas tot țesătura aplicată pe perete, sub forma unui covor, a unei tapiserii, a unui ștergar. Acoperișul protejează întreaga alcătuire de intemperii.

Inima casei a fost reprezentată, timp de zeci de mii de ani, de vatră, de focul sacru al căminului. Acolo, lîngă vatră, se refugiază Odiseu cînd pătrunde în palatul lui Alcinou, regele feacilor. Sub vatră îngropau romanii statuetele rituale ale zeilor protectori ai căminului, lares și penates. Vesta era păzitoarea focului sacru al căminului. Vatra reprezenta axul vertical al locuinței, dar și deschiderea acesteia către cer. În jurul vetrei se aduna familia pentru a mînca și tot în jurul vetrei, la căldură, se culca. Ulterior, vatra a devenit un loc adiacent cuptorului, aflată într-o încăpere care, în arhitectura populară românească, se numește tindă. Sobele au început să încălzească alte camere, iar inima casei a încetat a fi indisolubil legată de foc, așa încît arhitecții moderni au încercat să o găsească în acel loc privilegiat care dă identitate unei case sau care leagă pe viață casa de posesorul ei.

Astfel au apărut casele a căror inimă bătea în salonul unde se dădeau ospețe sau banchete, ori în bibliotecă, așa cum este cazul vilei Florica a familiei Brătianu, extinsă după planurile lui Petre Antonescu. Acolo, în centrul bibliotecii cu peste 30.000 de volume, se află masa din cireș pietrificat, simbol al permanenței valorilor. Casa sculptorului Corneliu Medrea a fost proiectată de Horia Creangă cu un atelier generos care domină compozițional și volumetric întregul edificiu. Duiliu Marcu a imaginat pentru inginerul Constantin Bușilă un birou-bibliotecă spre care urci cîteva trepte, ca într-o elevare materială, dar și spirituală.

În 1957, fenomenologul Gaston Bachelard publică La poétique de l’espace, lucrare fundamentală care tratează, printre alte importante teme, ierarhizarea și semnificația spațiilor locuinței, așa cum el însuși o spune, „din pivniță pînă în pod”. În proiectul său din 2006, casa pentru poetul Luis Moliner Lorente, arhitectul spaniol Alberto Campo Baeza imaginează o casă cu spații ierarhizate vertical, o casă pentru a citi, scrie și gîndi, dar și pentru a visa, trăi și dormi. Pentru visare, o bibliotecă cu pereți translucizi, aflată în punctul cel mai înalt al locuinței, permite poetului reveria. Pentru trai, o grădină cu expunere sudică este legată de camera de zi cu pereți de sticlă, aducînd exteriorul în interior, căci ce poate fi mai frumos decît a trăi în armonie cu natura? În sfîrșit, pentru somn, dormitoarele sînt amplasate la nivelul cel mai de jos al locuinței, visarea nocturnă fiind privită ca o imersie în subconștient. Casa Moliner este o casă a cărei inimă este capacitatea de a te autodescoperi și de a-ți fructifica întregul potențial creativ, aplicînd, în opinia mea, aproape mot-à-mot, cuvintele lui Bachelard: „În aceste condiţii, dacă am fi întrebaţi care este cea mai mare binefacere a casei, am spune: casa adăposteşte reveria, casa îl protejează pe visător, casa ne permite să visăm în pace“.

Acum, la facultate, împreună cu colegele mele, doctorande în arhitectură, Irina Scobiola și Silvia Costiuc, îi învățăm pe studenții noștri cum să proiecteze o locuință și încercăm, prin utilizarea metodelor pedagogice de stimulare a creativității, să-i determinăm să gîndească dincolo de aspectul funcțional și să ajungă la înțelegerea fundamentelor locuirii, a felului în care o casă devine acasă. „Vlad, e prea simplu, această casă pe care ai prezentat-o poate fi cumpărată direct de la dezvoltator, în rate, ridică miza epistemologică; Ema, nu e obligatoriu ca o casă să aibă birou sau atelier; Ana, nu poți gîndi o casă fără inimă, așa cum nu putem gîndi un om fără inimă; Maria, casa ta trebuie să fie contemporană; Ioan, ești pe drumul cel bun, dar relația dintre gestul principal al compoziției de arhitectură și viața casei trebuie găsită cu necesitate” sînt doar cîteva dintre dialogurile pe care le purtăm cu cei 34 de studenți pasionați de arhitectură ai atelierului 26 – Arhipera din Facultatea de Arhitectură a Universității „Ion Mincu” din București. La capătul acestora, după sute de ore de documentare, gîndire, concepție și redactare, ia ființă, greu, dar atît de frumos, un proiect, și anume nu doar o casă, ci un acasă, același pentru toți, dar unic și irepetabil pentru fiecare dintre noi. 

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.