Împreună

Publicat în Dilema Veche nr. 1014 din 14 septembrie – 20 septembrie 2023
© arhitect Andra Panait
© arhitect Andra Panait

A XV-a ediție a Bienalei Naționale de Arhitectură este în plină desfășurare și mai sînt doar trei săptămîni pînă la debutul galelor ce vor avea loc în București, Baia Mare, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Sibiu, Tîrgoviște și Tîrgu Mureș. S-au înscris peste 700 de participanți, ceea ce confirmă că Bienala este principalul eveniment al lumii arhitecților la nivel național. Așezată sub egida sustenabilității, participării și incluziunii sociale, Bienala oferă tuturor arhitecților din România posibilitatea de a intra în legătură cu confrații lor, de a le vedea și aprecia contribuția la crearea unei culturi colective indispensabile la nivel național, căci arhitectura este responsabilă de crearea mediului construit care influențează și determină viața tuturor.

În afara concursului de proiecte ce beneficiază de jurii atent selectate, formate din profesioniști remarcabili, Bienala prilejuiește numeroase evenimente culturale colaterale, de la proiecții de filme, la București, la Tîrgul Meșteșugarilor, de la Sibiu, excursii de vizitare a clădirilor nominalizate, conferințe, prelegeri, ateliere creative și mese rotunde avînd ca invitați arhitecți renumiți din țară și străinătate. 

Cele 15 secțiuni ale Bienalei din acest an (Locuințe individuale, Locuințe colective, Clădiri industriale, administrative, turistice și sport/loisir, Clădiri socio-culturale, Restaurare, Recuperarea patrimoniului și interpretarea identității, Arhitectură de interior, Spațiul public și comunitar, Revitalizare rurală, Publicații de Arhitectură, Fotografia de Arhitectură, Efemer, Diplome – arhitecți în afirmare, Proiecte vizionare, Școli de vară de arhitectură, tabere de creație) acoperă cîmpul manifestării arhitecturii la noi în țară și, ceea ce reprezintă o premieră, au criteriu de evaluare transversal, comun tuturor, sustenabilitatea.

De altfel, manifestul Bienalei exprimă un credo al profesiei care, deși aflată în perpetuă schimbare a cadrului de manifestare, abordărilor și perspectivelor, rămîne fidelă unor principii menite să sprijine comunitățile, să protejeze natura și să educe, căci ce altceva îți poate explica mai clar ce înseamnă binele decît un mediu bun, o arhitectură care face binele și oamenii care îl înfăptuiesc, zi de zi. Caracterul axiologic al principiilor arhitecturii, întemeierea sa în sfera valorilor au generat acest manifest care cheamă la solidaritate, concordie și respect reciproc:

„ÎMPREUNĂ visăm o Europă verde, competitivă și incluzivă.

ÎMPREUNĂ regîndim resursele planetei și încheiem un nou Pact cu natura, bazat pe regenerare și bun-simț.

ÎMPREUNĂ apărăm sănătatea planetei și a locuitorilor săi.

ÎMPREUNĂ gestionăm schimbările climatice și facem clădirile, cartierele, orașele și peisajele rezistente la impactul acestora.

ÎMPREUNĂ învățăm să avem o abordare restauratoare, regenerativă și circulară.

ÎMPREUNĂ înțelegem orașul, anticipăm nevoile grupurilor din medii și cu identități diverse.

ÎMPREUNĂ arhitecți, urbaniști, peisagiști, designeri, dezvoltatori, clienți și proprietari, cercetători, studenți, antreprenori găsim soluții durabile pentru toți.

ÎMPREUNĂ specialiști din multe profesii lucrăm în echipă pentru a crea un viitor durabil și incluziv.

ÎMPREUNĂ arhitecte și arhitecți, tineri și vîrstnici, studenți și profesori sîntem o profesie de care societatea are nevoie mai mult ca oricînd.

ÎMPREUNĂ armonizăm valorile și credințele individuale cu cele colective și construim un viitor previzibil.

ÎMPREUNĂ învățăm din trecut, construim în prezent și privim către viitor, încurajăm spiritul vizionar și experimentul, folosim tehnologii de vîrf și învățăm din tradiții locale.

ÎMPREUNĂ educăm libertatea de creație, întemeiată pe etică și solidaritate.

ÎMPREUNĂ reușim și nu lăsăm pe nimeni în urmă.

ÎMPREUNĂ facem o arhitectură care apropie și unește, conciliază și vindecă.”

Ce putem face împreună este întotdeauna mult mai mult decît suma realizărilor noastre individuale. Pentru mine, împreună înseamnă a fi și a simți că sînt parte dintr-un întreg care mă reprezintă. Cu cît reușim mai multe împreună, cu atît întregul devine mai semnificativ la nivelul societății, cu consecințe benefice asupra fiecăruia dintre noi. Arhitectura din România este întregul mereu schimbător din care facem parte și pe care noi, arhitecții, îl definim continuu prin valori comune, înțelegere și respect față de mediu. Arhitectura este drumul nostru și, ca orice drum, este mai frumos de străbătutîmpreună.

Lorin Niculae este profesor la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“ din București.

image png
Stai un pic mai departe
Treci de 40 de ani și abia atunci începi să te întrebi ce îți place cu adevărat.
image png
Imagini blurate din clasa întîi
„Revolta” se manifesta, de fapt, doar în jurul cozii.
image png
Obor exotic
Un spațiu multiculti, cum se zice acum. Nu știu dacă e bine, dacă e rău.
image png
Educația ne unește. În probleme
Deși nici Franța nu duce lipsă de probleme vechi, noul an școlar în Hexagon a debutat cu una nouă.
image png
Clerul și poporul
 lui Dumnezeu
Evident că această „politică a struțului“ întristează, alienează și generează frustrări deloc potrivite cu idealul nostru afirmat de comuniune și creativitate liberă.
p 20 Blaise Pascal WC jpg
Noblețea supunerii
Dar Pascal folosește totodată capacitatea rațiunii de a organiza cîmpul cercetării.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
● Cînd, în toiul nopții, îți cedează bateria de la chiuvetă, te simți Bacovia. Cînd vine ziua și intri în dansul social al reparațiilor – instalator, administrator, meșterul blocului –, îți dai seama că, de fapt, ai alunecat, precum Alice, într-o Țară a Minunilor. (S. G.)
image png
Dăm copiii afară din casă?
Am devenit adult și am pus traiul de una singură înainte de orice altceva.
image png
Școli, sfîrșituri, începuturi
Data de 15 septembrie (căci atunci începeau școlile pe vremea aceea, era bătut în cuie) avea, pentru mine, și o altă semnificație: era ziua mamei mele.
image png
De la butic la hipermaket
Ăla a rîs de el: „Toată lumea fură, important e să nu bați la ochi!”.
image png
Emoții populare, cîștiguri electorale
Cînd ancheta a fost încheiată, acuzele dovedindu-se false, jurnaliștii de la WELT au lansat o întrebare către fundație: ce se va întîmpla acum cu banii donați?
p 20 Edward Hopper, Office in a Small City jpg
Singurătăți urbane: Edward Hopper
Sub semnul ei, lucrurile se compun din fragmente și praguri, iar privirile, din neîntîlniri și stranietăți.
image png
Despre convertirea păcătosului
El [sufletul] nu mai poate gusta liniștit lucrurile care-l încîntau.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
● E adevărat că o firmă chinezească își încurajează angajații să slăbească? Da. Kingtian Consulting le plătește angajaților 25 de euro pentru fiecare kilogram pierdut.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ultima zi din vara lui 2023
Povestea personală a fiecăruia reprezintă cea mai bună sursă de inspirație.
Zizi și neantul jpeg
Umbreluțe și plutiri
Băiețelul a crescut și s-a ajuns în etapa în care nu mai avea chef să se dea cu mine în ceva.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cîteva aventuri în Albania și Grecia (ultimul episod) – cazări, prețuri, oameni, plăceri și neplăceri
Sîntem atît de obosiți încît nici măcar nu mai putem să ne certăm și noi, așa cum ar face orice cuplu normal într-o astfel de situație.
p 19 adevarul ro jpg
August negru
Metehnele societății în care trăim, o kakistocrație în care pilele și șpaga sînt valori, hrănesc din belșug balaurul incompetenței, care nu mai are de mult doar șapte capete.
p 20 jpg
Prima seară
Festivalul ne aşază la nivelul muzicii, al culturii mari de pretutindeni.
Theodor Pallady jpeg
Potențialul satului, între subzistență și supraviețuire
Cu privirea de acum, deplîng rigidul maniheism al dualității sat-oraș.
p 24 M  Banica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Stop! Facem dop la pepeni“
image png
Dragostea este un proces
Oamenii se schimbă nu cînd le-o cere altcineva, ci doar dacă vor, pentru că ei decid așa.
image png
CFR și depășirea condiției umane
Asta dacă vor fi rămas suficiente indicii pînă acolo pe trenul inaccesibil ce străbate o Românie bătrînă, neajutorată, sub orice nivel.
image png
Carne și gem
Așa că, la mare, la restaurant, era un fel de mic paradis.

Adevarul.ro

image
Ultima petrochimie „comunistă” din România, greu de vândut: niciun cumpărător, deși prețul a scăzut foarte mult | EXCLUSIV
Rafinăria Arpechim Piteşti va fi demolată în următorii ani, iar partea de petrochimie, ce aparține Oltchim S.A., a fost scoasă la licitație. Niciun cumpărător nu a venit la primele șase licitații, iar prețul a scăzut extrem de mult.
image
Categoria B nu va mai fi suficientă pentru a conduce orice autoturism. De ce ar putea fi nevoiți șoferii să dea un alt examen
Pentru a putea urca la volanul autoturismelor pe care le dețin, șoferii ar fi nevoiți să obțină un alt tip de permis de conducere.
image
Tânăr cu handicap grav, umilit de Comisia de Evaluare: „Ar putea pune marfa pe raft la un magazin”. Ce a decis instanța
Un tânăr cu o problemă locomotorie gravă a fost umilit de Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Alba, în timpul unei examinări pentru emiterea unui nou certificat care să îi permită să aibă și însoțitor permanent.

HIstoria.ro

image
Povesti din Bucureștii de altădată - AUDIO
Povestea ne duce într-un București de altă dată, de la cel cu străzi de pământ, până la cel care a căpătat denumirea de Micul Paris. Căutăm urmele scriitorilor prin cafenele de odinioară, circulăm cu tramvaiul tras de cai și ne distrăm în grădinile de vară. Poveș
image
Morțile spectaculoase ale împăraților bizantini

Reflectând la moartea împăraților bizantini, cronicarul Nikita Choniates scrie că lui Dumnezeu nu Îi place să intervină în viața oamenilor în același mod, ci preferă diversitatea, așadar, un împărat este înecat, altul decapitat, altul omorât de dușmani, în timp ce unii trec din această lume în cea d